Всичко за киселото мляко

  • 26 855
  • 110
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 810
Мисля, че е добре да отделим обсъжданията за киселото мляко тук и да не разводняваме темата с черния списък.
Ето какво извлякох оттам:
Киселото мляко НА ДЯДО- не го купувайте, няма нищо общо с мляко..какво остава за кисело.... Imp
Също така да добавя на Данон не само прясното, но и киселите млека - нямат нищо общо с истинското кисело мляко, сигурно са нафраскани със сгъстители.
Щерката има непоносимост към млякото, или по-точно към мазнините в млякото. Затова и купувам нискомаслено. Зарадвах се като видях на Верея 0,1%. Обаче като оставих неизмита чашата, като засъхна стана на прах! Е, вероятно няма никакво мляко в тази смес.
Затова пък купих Пършевица 2% - и щастие, щерката го понася вече!
Не трябва да се купува кисело мляко с висок процент масленост. Кравите 3,6 % масленост не могат да докарат. Производителите слагат една маса приличаща на лой /бежово-сива/ за да вдигнат маслеността. Мирише ужасно! И това става в MEGLE - уж немска фирма! Аз повече от 2% не купувам!
Извини ме, но това за кравите е пълна глупост hahaha Да не мислиш, че кравите дават обезмаслено мляко?! Нормалната масленост на кравето мляко е около 6-7% /не съм сигурна точно/, но тази масленост се отнема, за да се произвежда кравето масло.......
Не знам, но в другите държава "пълномаслено" се води млякото 2%, но ние винаги сме по-различни  Laughing
Тук има някаква класация  newsm78
Здравейте, ще Ви дам информация .
Прост тест за киселото мляко,остави го да изсъхне и гледай.
С Елена,Здравец и Маркели няма проблем.
Ей момичета големи сте неверници! Не че съм специалист по кравето мляко, но технолога в завода на Мегле ми е казвал лично че най-добрите крави едва докарват 3% масленост, камо ли за повече! А нали все пак това му е работата! Това за 10 % масленост си е жива лудост!
Ето какво намерих:
Цитат
400 лв. за литър краве мляко с 3.4 процента масленост и 750 лв. за овче с 6.5 процента масленост ще са преобладаващите в страната изкупни цени от 1 април.
Ето го и източника: http://www.eunet.bg/media/show_story.html?issue=15117834&med … mp;story=89190386
Щом овчето мляко е 6.5% дето е толкова маслено не знам как изобщо се говори за краве с масленост 7-10%!
Лично  ние никога не ползваме продукти на Данон (включително  киселите  млека  "На баба"  които също  са техни).  Това е откакто преди  известно време забравих кофичка кисело  мляко през лятото в кухнята и  след 3  дни (!!!) нищо  му  нямаше! После си направих опит и с други продукти на Данон и резултата беше почти същия. Сами преценете каква  част в тези продукти е мляко и каква -  консерванти.
Eдна колежка си купи миналата седмица Данон йогурт и го забрави. Решихме, преди да го изхвърлим, да разберем дали се е развалило. Ами не беше. Колко е стояло в магазина не зная, но тук на стайна лятна температура стоя 5 дни. С какви ли консерванти  са го натъпкали млекцето?!
Кравите дават мляко около 3.7%-3.8% масленост. Имам приятел който работи в Мегле и ми носи всеки месец млечна сметана която остава при производството на мяко защото трябва да се свали масленоста. Някои фирми произвеждат масло по този начин
Почти съм убедена, че това с бежаво-сивата маса е вярно, но нещо друго ми е любопитно. Понякога купувам прясно мляко с 3,6% масленост ( което би трябвало да е почти максимално възможната, нали?) а то си е почти като вода. В смисъл, че когато ходя на гости при баща ми, един съсед, който има крава ми носи мляко за малкия и като се превари и остави, на повърхността остават 1-2 пръста каймак (ние така му викаме), който си е почти като масло, а при купеното мляко не става така. Въпросът ми е защо става така - домашното мляко ли е с много по-голяма масленост (по-голяма от 3,7-3,8%) или тези, дето пишат на етикета 3,6% лъжат най-безобразно?  newsm78
според мен,злпк,домашното мляко е с по-голяма масленост.не съм специалист,но съм виждала с очите си крави,които дават мляко със 7% масленост.доколкото знам,колкото по-маслено е млякото на кравата,толкова по-малко е като количество.
тия крави и аз съм ги виждала, но това няма никакво значение при купешкото кисело мляко, защото още преди самия процес на заквасване, прясното мляко се обезмаслява до 0.5% за да се извлече масло, след което допълнително се вдига малеността му с добавки.
Значи, това с маслеността на млякото зависи от различни неща - кравата от млечно направление ли е, с какво е хранена, какъв сезон е... Така че не се коркайте, но ако е за деца, по-добре правете сами кисело мляко.
Обаче на мен за друго ми беше думата - от години не бях купувала "Данон", обаче веднъж през лятото в магазина беше останало само тяхно кисело мляко (понеже никой не иска да го купува), та с огромно отвращение взех едно и не го ядох три седмици (обърнете внимание, че става дъпрос за лятото)
 Confused
Да не мислите, че се развали? Няма такова нещо - нито миризма, нито надута капачка, като го отворих изглеждаше като новичко
 Sad
След това взех и на "Пършевица" и то стоя доста... и не се развали.
Абе, ужас, какво да ви разправям.
За Данон да кажа. Още като беше нов продукт в България, работих няколко месеца във фирма, която търгуваше с плодовите млека на Данон. Случи се така, че една касетка беше забравена и престоя 2 месеца след изтичане срока на годност. Отворихме една кофичка - млякото си изглеждаше много добре, даже не беше мухлясало. Една колежка рискува и го опита. Каза, че вкусът му е като току-що произведено мляко!!! #Crazy
А за онази техноложка, която твърдяла, че кравата не дава мляко с над 3% масленост, да си изяде дипломата! Joy
Това, че производителите го разреждат е друг въпрос. Също и как вдигат маслеността на разреденото мляко... С урина!
Също и как вдигат маслеността на разреденото мляко... С урина!
как с урина ? #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy
мислех, че слагат нишесте или сухо мляко  #Crazy #Crazy #Crazy
Това го правят фирмите, които пакетират това, което наричат "мляко". Аз говорех за селските производители, тези, които предават млякото на мандрите. Като във вица: "Колко мляко предаде днес? Ами 10 литра. Кравата даде 8, а ние сме четирима вкъщи, трябва все пак да остане по литър на човек и за нас!" hahaha
не мога да разбера защо толкова се втелясвате кое от какво се правило, просто купувайте от големи и реномирани производители, защото при тях контрола е по-строг и в почти всички преработватели на мляко и месо е като в операционна (в което лично съм се убедила, мога да цитирам имена, но няма за да не прозвучи като реклама).
относно констатацията ви, че киселото мляко не  се разваляло 3 седмици в хладилника - е такива са новите изисквания към млеко преработвателите - киселото мляко да е страйност от 21 до 24дни, това се постига, след пастьоризация, която да убие наличните бацилите и това вече пясно мляко да се закваси със взеизвестните бациликус булгарикус и стрептококус бац или по-точно с така наречената мъртва закваска. Този прецес се контролира. Така че ако ви харесва повече млякото на баба от село, хапвайте него заедно с куп бактерии и дрожи. Относно къстотата и вкусовите качества всеки производител решава как да го постигне, но не слага нищо вредно или забранено. Колкото едно мляко или млечен десерт е по-скъп толкова повече добавки (сух. мляко) има.
Това с урината е пълна глупост ! Млякото се окачествява по ред показатели- не само масленост. Освен това то се смесва от всички крави, така че се получава една средна масленост, независимо от това колко е маслеността на дадена крава. Маслеността се колебае в зависимост от различни фактори- възраст, порода и др. Средните стойности  са следните :
краве мляко 3,7 %
Овче  5.4%
козе  3.1 %
Биволско  4,1 %
Кобилешко 1,7 %
Аз изкам да ви кажа какво знам за киселото мляко на Данон.Аз също спрях да го купувам много отдавна, когато установих, че не вкисва. Но имам много близък приятел, който работи там и го попитах, защо става така? Та значи закваската не е българска, внася се от Франция и съдържа 2 вида бактерии. Едните са тези, които заквасват млякото, но когато те започнат да се размножават (млякото започва да вкисва), вторият вид бактерии, започват да се хранят с тях и спират процеса.
П.п.Подуктите На Баба също са на Данон. Wink
За киселото мляко - аз купувам най-вече на "Верея", но не чакам да минат дни, за да разбера, че не е вкиснало. Бързам да си го изям и да не виждам какво се случва след три-четири дена с него.
Ами да те зарадвам, че точно Верея-та е с доста по-голяма трайност отколкото пише. Смятам, че разбираш за какво говоря. Във Варна ОМК имат склад, в който се зарежда и съхранява млакото за нуждите на града. Но зареждането НЕ е всеки ден.  Naughty  Отделно научих, че Виталакт отдавна са спрели производство на кисело мляко, а в търговската мрежа все още се предлага тяхна продукция.   
Честно казано незнам  Sick И аз се чудя вече има ли изобщо нещо натурално от храните в България?! Майка ми взема едно мляко дето го произвеждат в малка фирма в едно село до Варна.. то определено е натурално, защото на 3-тия ден вече е вкиснало.. като едно време, а прясното им е с 1 пръст каймак като го подвариш.  А сега всичко което ядем и пием е химия... за съжаление. Cry
И ние вземаме такова, някакъв едноличен търговец от Суворово. 100% натурално, вкисва на 3-тия ден...
Mikkey, Tsveti, как се казват тези кисели млека, които вкисват за 3 дни? Очевидно са най-подходящи за бебоци Laughing
Те са от едно варненско село, едва ли се продават и в София. Някакъв едноличен търговец беше, на него са кръстени.
Бор Чвор.
За три дена затворен се разваля.
Ако го отвориш точно за 1 ден.
Няма консерванти в него. И има вкус на кисело мляко.
Друг отскоро използван начин за удължаване трайността на киселото мляко е добавянето на антибиотици-потискат развитието на всякакви бактерии. За бебе май единственият начин е сам да си го правиш-намираш отнякъде читаво прясно мляко и опитваш да заквасиш с някое евтино кисело мляко. Поне няма да има антибиотици. А от къде ще намериш прясно мляко...? newsm78
Не взимайте никакви продукти на Данон, защото вътре слагали някакво Е......, което е забранено от БДС и води до безплодие.  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Няма да назовавам служби и длъжности, но информацията е от човек, на когото имам пълно доверие и не би ме излъгал.
Понеже виждам,че обсъждате киселото мляко на Данон и искам да споделя,че до скоро имах стомашни проблеми и се лекувах с антибиотици. Моята гастроентероложка ми каза всяка вечер да ям на гладно по 1 Активиа. Това с лечебна цел естествено, защото съдържа полезни бактерии. Не мисля,че ако млякото беше вредно лекарката ще го препоръчва, още повече,че ми е близка. Не искам да правя реклама на Данон, не харесвам всичките им продукти.
Че има добавки в  Данона е ясно-мога да чета и съм го видяла. Че не е дословно като нашето кисело-така е. Ама все пак съгласете се, че да се пишат неща от сорта на "води до безплодие" е най-меко казано, безотговорно!!!!
И аз като Снежната Кралица съм ползвала и ползвам Активиа ...при мен проблемът е с перилсталтика-нередовна.
П.С. Това с кравата и заквасването на млякото ще е малко трудна мисия на петия етаж на централна кооперация.....допреди 3-4 години го правех, ама при едни други условия  Confused
Малко инфо за дискутираното доста кисело мляко. Попаднах на няколко нормативни документа случайно. Слагам всичко без редакции, изводите си правяте сами.
Заповед № I-4885 от 10.11.1995 г. за регламентиране на производството на млечни продукти
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КОМИТЕТ ПО СТАНДАРТИЗАЦИЯ И МЕТРОЛОГИЯ
чл. 4, чл. 5 Закон за стандартизацията
   С оглед регламентиране влагането на сухо обезмаслено, полумаслено и пълномаслено краве мляко при производството на млечни продукти и на основание Закона за народното здраве, Закона за ветеринарното дело и Закона за стандартизация
                              Нареждаме:...
Понеже е много дълго, ако ви интересува кликнете на линка(все пак вече е публикувано)
Като купувате кисело мляко, четете внимателно. Трябва да пише "Българско кисело мляко"
И да пише, все тая. По скоро трябва да пише, че отговаря на БДС 12-82. И ако пише, че съдържа сухо мляко, значи не отговаря и не е българско кисело мляко.
То добре звучи, но дали се контролира....не ми се вярва... А за прясното мляко това да се слага сухо вътре е разрешено, така ли......или не знаете?
Защото в " Искренно и лично" си признаха, че слагат сухо мляко във всички млека, но май ставаше въпрос за пресните
  1.  Стриктно да се спазват българските държавни стандарти (БДС) и отраслови нормали (ОН) за мляко и млечни продукти, при производството на които НЕ Е разрешено да се влага сухо мляко, а именно:
   БДС 11-87 "Мляко краве прясно за консумация.  Общи изисквания"
   БДС 12-82 "Мляко кисело българско.  Общи изисквания"
   ОН 18 75602-83 "Мляко кисело без добавки"
   БДС 2651-88 "Сирене бяло саламурено от краве мляко"
   БДС 3370-88 "Сирене бяло саламурено смесено (от овче и краве мляко)"
   БДС 3528-88 "Кашкавал от краве мляко "Витоша"
   БДС 14-88 "Кашкавал от овче мляко "Балкан"
   БДС 15-88 "Сирене бяло саламурено овче"
Не е забранено да слагат сухо мляко, но ако слагат това не са млчени продукти, отговарящи на горните БДС. И ако слагат трябва да е изрично упоменато.
Това, което аз разбрах е, че всички кисели млека са със сухо мляко, затова и на пазара аз не съм виждала да пише "Българско кисело мляко".
Майка ми се занимава с хранене и снощи ми каза, че който не иска да произвежда по БДС, изготвя т.нат ТС (техническа характеристика май  newsm78, ако запомних правилно). И в тази ТС може да има ... ами каквото се сетите, само да има кой да я подпише, а такива хора знаем се намират ....
И още на въпроса ми по колко сухо мляко слагат евентуално тя ми заразправя, че като съм била малка и се чакало на някакви опашки за кис. мляко, винаги държала 2 пакета сухо мляко и ако се наложи е правела кис. мляко само от него. И ставало цитат "чудно и гъсто". Да не говорим, че тя си спомня, че тогава, преди 25 год. трайността на кис. мляко е била 48 часа.
Ето ви една статия за киселото мляко, която макар и писана преди 4 години все още е актуална......според мен  Wink
http://www.b-spam156-/show_story.html?issue=288283356&media= … p;story=288285218
В кварталния магазин има поне 15 вида кис. мляко и на нито едно не пише че е произведено по БДС.
Ако някой е срещал такова по БДС нека каже кое е.
Освен всичко писано за млякото на Данон,  да добавя само, че закваската му се внася от Франция (явно млякото да има по-европейски вкус  Mr. Green), като преди да бъде освободено от митница престоява доста време. Нищо, чудно, че след това оставено 2 седмици на слънце му няма нищо. То с такава закваска Shocked ! Но ми е странно, че в Метро масова го купуват.
Относно БДС-тата.От 4-5год БДС-тата отпаднаха като задължителен нормативен документ.Производителите бяха задължени да изготвят ТС/технологична спецификация/ или ТД/технологична документация/ по която се произвежда продукта.
Мдам, тоест позволили са им да правят каквото си искат, стига да има кой да им одобри ТС или ТД ..... Много удобно
Да, за съжаление това е точно така.Производителя сам определя какво и колко да слага в продукцията си.От ХЕИ/сега Риокоз/само могат да контролират дали се спазват посочените от самия производител норми. Rolling Eyes
Мъжа ми е в бранша с к. мляко:
1. Данон няма нищо общо с технологията на правене на к. мляко. Правело се от суха маса и вода! Няма заквасване! Това ако е к. мляко аз съм умна и красива!
2. Закваската почти на всички млека е вносна, защото излизало по- изгодно на производителите. Но бактерията пак била българска. В това нямало нищо страшно.
3. Съвет за марка: търсете млека на които пише "произведено съгласно добрите производствени практики". За тях има повече контрол поне от хигиенна гледна точка.(На мъжо е такова. Проверяват ги много често.)
4. "На мама" или домашно направеното к. мляко е най- хубаво. Но вече ме упрекнаха тук, че на 5-ия етаж било невъзможно(възможно е! Аз го правя поне веднъж в месеца, въпреки че мога да си купувам евтино и сравнително качествено)
Кисселото мляко РОДОПЕЯ  Tired
Купуваме по 2 кисели млека на ден и си ги изяждаме, разбира се. Обаче някой бутнал едно мнооого назад в хладилника и мойта умна све го потрупала с нейните си глупости, дето ме е гнус да ги барна  Sick Та чистя аз един ден и го намирам - гледам отворено  Thinking Поглеждам датата - изтекъл срок преди месец и половина!  Tired Викам си - ако повдигна капака, сигурно ще изкипи, толкова трябва да е ферментирало. Обаче ми реших да го изсипя в тоалетната, та да не си цапам кофата с течност. КАто го отворих ...  Crazy не беши нито шупнало, нито нищо. Даже не миришеше на развалено. Все едно сега си го отворил! Егаси млякото, то колко мляко има в него, щом не може дори да се развали....и 5% да беше съдържанието на краве продукт, само заради тях би трябвало да се надигне или да мухляса. Но не... ooooh!
В тоя ред на мисли- забравено кисело мляко Роса - 2%, но отворено. Днес го опитах преди да го изхвърля (изтекъл срок преди 2 седмици) - не беше мухлясало, но определено си беше вкиснало.
От баба ми знам,че истинското кисело мляко трябва отгоре да отделя вода. Родопея е добро на вкус, но никаква вода не пуска, предполагам защото е само нишесте. Затова и спрях да го купувам. Роса също е добро на вкус обаче май и то е само нишесте.
Мое мнение, но Родопея е най- гадното мляко което съм яла, веднага се усеща нишестето
Има много лесен начин да разберете дали в киселото мляко има нишесте - капва се капка йод върху млякото и ако стане виолетово-синьо, значи има. Wink
За протокола- Елби -3,6 %, според теста -няма нишесте.. Simple Smile
Хехех значи има брашно. Или са открили нов елемен към менделеевата таблица:) Българинът е изобретателен Naughty
Абе защо си мислите пък, че има нишесте. Чудно гъсто кисело мляко става от сухо мляко - пробвано е, да не говорим вносното такова колко е ефтино, кой ще ти се занимава с нишесте  newsm78
Наскоро даваха едно предаване точно за българското кисело мляко. Специалистите, които бяха поканени, твърдяха, че най-качествено на пазара (относно живата закваска) е киселото мляко на Верея и Роса...
A Роса са прави в Добрич(нищо че пише Варна)
НЕ съдържа нишесте.
Разбира се всички ползват малко или много подобрители(зависи от качеството на млякото за деня), защото се събира от села и паланки.
Хигиената е на много високо ниво и вземат премии по програма добри производствени практики.
Вода не се отделя, защото се ползва хомогенизатор(влиза в технологията)
А на мен най-много (като вкус) ми харесва "Елена" - нещо за него?
И аз само Елена хапвам. Вече го тествах с йод - няма нишесте, за друго незнам, но силно се надявам да е наред   Praynig
В книгата на Спок пише, че пълномаслените млека са от 3, 25 - 3,5 % масленост.........И да не се дава нискомаслено мляко на деца до 2 или 5 годинки  (в зависимост от книжните източници)
Това означава ли, че на българския пазар няма пълномаслено прясно мляко ?.......
Защото всичките са с най- много 3 % масленост
че от киселите има и повече от 3% на баба напр. е 4,5. отделен въпросът, че е на баба де  Wink
Има. Ако си го купиш от познат, който има крави/овце и си сигурен, че не добавя вода в него.
Аз лично подкрепям някои мнения с други не съм съгласна, но ще остана безпристрастна.
Понеже това си е много важен за всички ни продукт, ако решат може и да заковат темата.
Вие сте на ход! 

Последна редакция: нд, 30 апр 2006, 16:04 от mimi_kir

# 1
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз лично купувам само Елена 2%, проверих го за нишесте - няма. Може и да има сухо мляко в него, незнам, но ми е вкусно и е киселичко, почти като едновремешното е Wink

# 2
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Купувам на баба млякото, но когато свеки ми донесе домашно мляко и си подквасвам сама, така имам 100 % гаранция какъв е произходът на киселото мляко  Mr. Green. Когато подквасвах за първи път много се притеснявах, но когато се получи и тръпката ми беше голяма. Ако имате домашно мляко и желание опитайте се да подквасите сами, заслужава си опита!

# 3
  • Мнения: 1 455
Бор Чвор 2 % !

# 4
  • София
  • Мнения: 4 867
данон - 4,5 %
верея - 4,5 %
на баба - пълномасленото
ако не попадна на никое от изброените, взимам родопея или елена, отново с най-високия възможен процент масленост.
не познавам крава, чието мляко е с 2% мазнини или дори по-малко. защо тогава трябва да ям/пия такова мляко?

средно два път месечно си купувам домашно прясно мляко от едно село в средна гора - 10 л. ни стигат за около седмица. от него си правя масло и пак остава много висока маслеността на млякото. правя си и кисело мляко, но както казах - стига за не повече от седмица....

# 5
  • Мнения: 3 743
Купувах "Здравец", но не знам защо изчезна това мляко Confused
А прясно мляко "Мегле".

# 6
  • София
  • Мнения: 39 761
Моя мъж е по млеката, той купува.
Взимаме кисело на Данон, всякакви разновидности, и Активия. Моя мъж казва, че Активията му действала добре на стомаха. Аз не мога да ям много кисели млека.
Прясно взимаме на Верея.

# 7
  • Мнения: 1 425
Купувам на баба млякото, но когато свеки ми донесе домашно мляко и си подквасвам сама, така имам 100 % гаранция какъв е произходът на киселото мляко  Mr. Green. Когато подквасвах за първи път много се притеснявах, но когато се получи и тръпката ми беше голяма. Ако имате домашно мляко и желание опитайте се да подквасите сами, заслужава си опита!
newsm10 smile3501 Peace Peace Peace

# 8
  • Мнения: 430
Купувах "Здравец", но не знам защо изчезна това мляко Confused

Затворили са цеха, защото не отговарят на санит. норми и новите (евро) изисквания.
Аз също предпочитам На баба. Имам много близък човек, който отговаря за млечните продукти в голяма търговска верига. Тя ме посъветва  да купувам Елена и Данон (Елена е с най-близък до истинския вкус, защото има малко сухо мляко вътре и производството е относително чисто, а Данон има повече сухо мляко, но пък условията им са перфектни).

# 9
  • Шумен
  • Мнения: 1 348

не познавам крава, чието мляко е с 2% мазнини или дори по-малко. защо тогава трябва да ям/пия такова мляко?

Ами доколкото ми е известно млякото първо го обезмасляват за масло, сметана и т.н., след което правят кисело мляко, като процента го правят бог знае как. Аз всъщност ям 2%, защото ми е по-вкусно, не за друго.

# 10
  • Мнения: 1 427
Бор Чвор си купуваме предимно ние.Понякога и Пършевица,Елена или Здравец!

# 11
  • Мнения: 1 190
Родопея и Тонус Peace

# 12
  • Мнения: 295
Данон почти от всички те видове и Елена.Прясно Елена.

# 13
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Купувам "Роса" /и тяхната заквасена сметана ползвам/. Често и майка ми прави кисело мляко, та от нея - най-сигурно е.

# 14
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Елена /редовно/ и Родопея/по изключение/.

# 15
  • Мнения: 2 550
Борец Чворец, много вкусно мляко  Heart Eyes

# 16
  • Варна
  • Мнения: 315
Ние в нас купуваме "Роса" и за прясно и за кисело. Смятате ли, че е добро. newsm78
От време на време и "Елена" и "Виталакт", но всякаш "Роса" ни се струва най-истинско. Confused

# 17
  • София
  • Мнения: 10 858
 newsm78А във всички марки кисели млека ли има Лактобацилус булгарикус? Някой да има информация по въпроса? newsm78

# 18
  • Мнения: 25 610
а Данон има повече сухо мляко, но пък условията им са перфектни.

Ахам. Само че, купувайки Данон, купуваш някакъв млечен крем, не и кисело мляко (поне не това, което наричаме така в България). Използват някаква си тяхна закваска. Не е нашият лактобацилус булгарикум.
Това, което научих напоследък е, че оригиналното кисело мляко е овче. В него се развива спонтанно бацилчето. Някъде през 60-те години май се открива технология, по която може да се подкваси и по-нискомаслено мляко като кравето.  За да е възможно това подквасване, е необходимо да се прибавят допълнителни вещества. Тогава се въвежда и съответният стандарт - какво може да има в млякото и в какви количества.
Проблемът настава, когато с демокрацията нахлува анархията. Държавните стандарти вече не са задължителни, съответните органи - силно корумпирани и в резултат купуваме и консумираме продукти, които нямат нищо общо с оригинала. Същественият проблем на киселото мляко всъщност не е добавянето на сухо мляко (специалистите твърдят, че и от сухо мляко може да се произведе превъзходно кисело), а в липсата на българският жив лактобацил (май го наричаха пръчица). Точно в неговото действие върху организма се крие ползата от киселото мляко. Под действието му чревната флора се променя и т.н. (не си спомням по-нататък обясненията на специалистите). Подчертавам - специалисти по въпроса, които цял живот са се занимавали с това, а не търговци. Peace
Другият проблем е, че млякото, от което се кваси киселото, е произведено от множество дребни стопани, далече от нужната хигиена, от крави, които често се лекуват с антибиотици (и това се отразява фатално на подквасата), а какво добавят към млякото хората... Sick по-добре да не знаете.
Ето тук има инфо относно закваските:
http://www.lbbulgaricum.bg/bg/index.php

# 19
  • СОФИЯ
  • Мнения: 186
И аз бях чувала само, че ЕЛБИ било най-истинското мляко( не знаех че имат сайт ..... ).
Но пък аз обядвам почти всеки ден - БОР ЧВОР 3.6% - и си го харесвам .........

# 20
  • Мнения: 298
Зет ми работеше като шофьор в една мандра, тъй че, не е много навътре в нещата, но са му казвали, че истинското кисело мляко е това от 2%, тъй като в другото има прекалено много нишесте и т.н.

 
а какво добавят към млякото хората... Sick по-добре да не знаете.

И аз знам нещо подобно...  Sick

# 21
  • Мнения: 781
Уф, не знам вече какво да се купя newsm78Преди купувах Бор Чвор, ама ми се случи да забравя едно 2 седмици в хладилника и нищо не му стана -нито се надигна капачката, нито му се промени вкуса.Не знам какво има в него, но това не ми се струва съвсем нормално.

# 22
  • Мнения: 1 063
Дерматоложката ми препоръча по кофичка и половина кисело мляко и изрично подчерта само да не бъде Данон. Така, че вземам Верея, Родопея, Елена.

# 23
  • Мнения: 135
За жалост във всички видове кисели млека има сухо мляко,което е с неизвестен произход.В България се внася сухо мляко,което не отговаря на никакви стандарти/слухове,че дори може и да е радиоактивно,когато влиза от Украина/.Най-лошото е,че то се използва в производството и на кашкавала и сиренето,всички млечни продукти.
Аз също квася мляко,не знам какво е,но поне няма консерванти и други боклуци вътре.
Иначе купуваме "На баба","Родопея" и "Елена" понякога,но те определено нямат нищо общо с "истинското" кисело мляко.

# 24
  • Мнения: 7 474
Само Родопея! Peace то поне вкисва...

# 25
  • София
  • Мнения: 4 867
leo, след колко време вкисва родопея-та? у дома едно се мотае вече втора седмица, отворено...

# 26
  • Мнения: 7 474
Мъжа ми вчера изхвърли едно вкиснало, ама колко е седяло newsm78

# 27
  • Мнения: 22 867
Аз пък харесвам киселото мляко на МАРКЕЛИ и пак на тази фирма ШИПКА.  БОР ЧВОР също е добро. Heart Eyes И едно кисело мляко ЛАЗАРОВА, което няма голяма трайност, не е от най-гъстите млека, но е вкусно. Може би то ще е най-истинското??? newsm78

# 28
  • Мнения: 364
 кисело мляко купувам най-често "елена" , понякога "маркели" или "пършевица" и детските млека на "бор чвор".

# 29
  • Мнения: 2 332
Фаворит от известно време ми е "Елена". Ако няма, пък много ми трябва, взимам "Родопея". Най-малко харесвам "Данон" - наистина за мен няма нищо общо с българското кисело мляко; а "На баба" разбрах, че е също Данон-ско... и него го пробвах де, но не се харесахме.
Лелей, казахте овче кисело мляко - и така се размечтах... как само го обичам с хляб....  Embarassed Е, хайде, може и биволско кисело мляко да е.

# 30
  • Мнения: 388
Аз ползвам Елена 2%,много рядко Верея. Peace

# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 208
newsm78А във всички марки кисели млека ли има Лактобацилус булгарикус? Някой да има информация по въпроса? newsm78
Според моята информация от технолози в ВИХВП Лактобацилус булгарикус има само в Елена и Родопея.
Аз лично вкусово предпочитам продуктите на Данон, но за детето най-вероятно ще купувам Елена или Родопея.

# 32
  • Мнения: 25 610
Точно за Родопея казаха, че слагали вносна закваска!
Оригинална българска имало във Верея и Роса, както и в млякото на някои малки производители, за съжаление не им казаха имената (или аз ги пропуснах).
И аз доскоро купувах Родопея, но откакто го чух това, нещо ми се отщя. Сега купувам Шипка на Маркели или Верея. Роса, за съжаление, не съм виждала тук, освен прясно. На ЕлБи също не съм виждала от години и не зная какво им е качеството.  newsm78 Здравец и Елена също няма по нашите магазини.

# 33
  • София
  • Мнения: 10 858
За цеха на Елби гледах в " На кафе" преди няколко години, още не го бяха спряли, та от тогава много ги уважавам. Казаха /не знам дали е истина де/, че заквасват само с оригиналните бг закваски. Имат и завод в Япония . Държали 30 % от пазара на кисело мляко там. Но доста трудно ги намирам, няма ги много у нас.
Вчера видях, че са пуснали и заквасена сметана - в същите разфасовки като данонската, но на по-ниска цена. Качеството е същото, вече я пробвах.

# 34
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Аз най-често купувам "Кутела" и "Родопея". Май не прочетох друг да купува "Кутела", но ви го препоръчвам с чиста съвест - много гъсто и маслено, има си вкус на кисело мляко. При нас кисело мляко не се застоява повече от ден след като е купено, така че не мога да кажа дали се разваля или не  newsm78

# 35
  • Мнения: 25 610
Казаха /не знам дали е истина де/, че заквасват само с оригиналните бг закваски. Имат и завод в Япония . Държали 30 % от пазара на кисело мляко там.
Ако не се лъжа, те държат лиценза на лактобацилус булгарикум - оттам и името - еЛБи (LB). И са наследници на бившето държавно предприятие. Но какво им е качеството в момента - не зная.  newsm78

# 36
  • Мнения: 2 332
Аз най-често купувам "Кутела" и "Родопея". Май не прочетох друг да купува "Кутела", но ви го препоръчвам с чиста съвест - много гъсто и маслено, има си вкус на кисело мляко. При нас кисело мляко не се застоява повече от ден след като е купено, така че не мога да кажа дали се разваля или не  newsm78
Мерси за препоръката, обаче май в наше село не съм виждала "Кутела"  newsm78.

# 37
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз мисля, че и Темко са добри. Има си вкус точно на кисело мляко.
А в сайта на Елби пише че имат и сирене и кашкавал. Някой срещал ли ги е по магазините?

# 38
  • Мнения: 8 769
Купуваме предимно Роса и Виталакт.  newsm10Онзи ден пробвах Маркели, Добруджанско и Пършевица. Не струват (поне по моя вкус). newsm11
Имаме възможност да купуваме прясно мляко от домашна крава и майка ми подквасва истинско мляко. Да, там вече разликата е очевадна. smile3521
А някой пробвал ли е киселото мляко на Верея, което напоследък особено много рекламират? Смятам да купя скоро, но е добре да чуя отзиви....

# 39
  • Мнения: 5 577
Много обичам, всякакво купувам.

Най-любимо ми е "на баба - 3.6%."

# 40
  • София
  • Мнения: 4 867
верея 4,5% закусвам 3-4 пъти седмично. добро е. но не се лъжи с онова от 0,1% с калций (има ли мляко без калций newsm78) - има вкус на размити във вода тебешири. Sick

# 41
Аз давам на малкото хлапенце Пършевица 0.5%. Просто най-често от тази марка намирам мляко с най-нисък процент масленост. Пък и не е лошо. До сега проблем не е имало. Иначе рекламата много ме дразнеше.
Момчил пък ядеше само Верея и никакво друго не примаше. Как успяваше да му познае вкуса, не знам Simple Smile

# 42
  • Мнения: 25 610
Не мога да разбера, защо давате на децата си нискомаслено мляко??? newsm78
Та за организма им е полезно да приемат пълномаслено мляко! Да не говорим, че се съмнявам дали изобщо отговарят на действителността написаните проценти. Колкото е месото в колбасите май. Sick
И друго - колкото по-нискомаслено е едно мляко, толкова подквасването му става невъзможно. Гъстотата се постига с разни добавки, бог знае какви. Пробвайте да заквасите разредено мляко и вижте какво ще се получи!  Wink

# 43
Моето мнение е, че децата в бебешка възраст знаят по-добре от нас от какво се нуждае организма им. Това научих от личен опит. Имам случка и с киселото мляко.
Когато Момчил стана на 9 месеца, започнах да му давам кисело мляко. Ходехме в едно село, купувахме домашно прясно мляко от една много сладка бабка. След това го квасех вкъщи. Ставаше страхотно гъсто и маслено, та чак мазно мляко. Беб4ето, оба4е, с голям зор си изяждаше шишето. Някак си мъки бяха. Обаче ние тъпо и упорито си му купуваме и правим такова мляко. Докато веднъж млякото не можа да се закваси навреме и мъжът ми се наложи да изтича до близкия магазин да купи някакво. Донесе Верея, 0,1%, купено съвсем на случаен принцип. На детето много му хареса и красноречиво ни даде да разберем, че това мляко иска да яде. Пробвали сме и с други марки купешко мляко, но не. Опитваше го и до там.
С Михела по същия начин. Само че нея я пропуснахме с домашно заквасеното мляко. Тя всички марки яде, но Пършевица 0.5% с най-голяма охота.
И така. Не знам дали пълномасленото мляко е по-полезно, или не, но знам, че децата ми са здрави и се чувстват добре от нискомасленото. Всеки има право на избор:)

# 44
  • Мнения: 25 610
Не искам да споря с тебе, всеки има право на мнение, а и аз не съм специалист все пак.  bouquet
Но не мога да приема примера ти - ако пробваш да дадеш на бебо шоколад, ха на бас, че ще предпочете него, а не млякото! Laughing
Не, не подстрекавам никого да дава шоколад на бебе! Peace Просто не съм съгласна, че децата знаят най-добре как да се хранят. Особено като поотраснат малко! Wink Laughing

# 45
  • Мнения: 1 426
е кажи си го, урина (кравешка) - знаем

# 46
  • Мнения: 1 426
Аз най-често купувам "Кутела" и "Родопея". Май не прочетох друг да купува "Кутела", но ви го препоръчвам с чиста съвест - много гъсто и маслено, има си вкус на кисело мляко. При нас кисело мляко не се застоява повече от ден след като е купено, така че не мога да кажа дали се разваля или не  newsm78

Кутела е много хубаво, но у наше село не се продава и си папкаме Родопеята и Родопчнка не е лошо. Ако се случи пардидата да е с по-рядко мляко, мъжа ми ги отваря всичките и ги оставя в хладилка, да им измуче влагата и стават като масло.

# 47
  • Мнения: 3 663
не мога да разбера, защо когато стане въпрос за бебешки пюрета се захласвате по вносните (хигинета била супер, месото от някакви нестресирани животни, зеленчуците и плодовете някакви страхотни били, българските ряпа да ядат), а сега за млякото - да било българско
киселото мляко се вкисва основно заради лоша хигиена, липса на качествена суровина и правилна обработка
пък тия три неща са скъпи и не всеки производител може да си ги позволи
ако на кофичката с кисело мляко пише, че съдържа живи бактерии, значи съдържа живи ЛБ
ако ли не - пише, че е заквасено с термофилен кок - четете
консерванти мисля, че е забранено изобщо да се слагат в кисело мляко и едва ли някой ги нарушава тези наредби
за мен лично мляко с различен производител от данон и омк (и донякъде пършевица) не струва
купувам кисело "на баба" - 4.5% и прясно - верея 3%

# 48
  • Мнения: 3 810
...а сега за млякото - да било българско
киселото мляко се вкисва основно заради лоша хигиена, липса на качествена суровина и правилна обработка
пък тия три неща са скъпи и не всеки производител може да си ги позволи
Защото киселото мляко си е българско! Вносните не са кисели млека, а ефтино подобие!
Киселото мляко вкисва първо по технология, а после по изброените от теб неща.
Когато аз си го прявя вкъщи пак вкисва и то не защото го правя с мръсни ръце и съдове, не защото кравите на майка ми и баща ми са болни и не защото не спазвам температурите.
Просто трябва да вкисне, защото е кисело мляко!
консерванти мисля, че е забранено изобщо да се слагат в кисело мляко и едва ли някой ги нарушава тези наредби
Завиждам ти на вярата!
Консерванти и подобрители се слагат и никой не ги упоменава.(Никой и не ги проверява за това- следи се само хигиената и стандарти като плътност, киселинност...). Повярвай ми! Знам че можеш!
А това за пюретата е друга тема...

# 49
  • Мнения: 2 381
На "Маркели" най-ми харесва newsm10, а прясно-"Роса"

# 50
  • Мнения: 25 610
киселото мляко се вкисва основно заради лоша хигиена, липса на качествена суровина и правилна обработка

 Laughing Киселото мляко вкисва, заради размножаването на лактобацилус булгарикум. По нашенско той си циркулира в свободно състояние. Изнесен в друга страна - мутира. Данон не произвеждат кисело мляко, а някакъв млечен крем с някаква си тяхна закваска, нямаща нищо общо с ЛБ. Дългата трайност на млякото се постига по различни начини и наистина не всички са свързани с консерванти. Например един от начините е да не се използва живата закваска. Млякото естествено няма да се вкисне, но е под въпрос дали е "кисело" и колко е полезно. Да не говорим за разни тарикати, които прибавяли антибиотици, за да унищожат бактериите и така да повишат трайността. Може би това е причината отворено мляко да не се разваля, даже и не мухлясва.
Както и да е - всеки отива с парите си и си купува това, което му харесва. Въпросът не е коя марка да купим, а дали съдържанието на това, което купуваме, отговаря на декларираното на етикета. Peace

# 51
  • Мнения: 11 546
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му.Ако трябва да е 2%-реално е 1.8%,ако е посочено 3.6%-реално е 3.2%.

# 52
  • Мнения: 25 610
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му
А освен масленост, друго изследвахте ли?

# 53
  • Мнения: 8 769
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му.Ако трябва да е 2%-реално е 1.8%,ако е посочено 3.6%-реално е 3.2%.
Ако разликата е само толкова, с мед да го намажеш! Grinning

# 54
  • София
  • Мнения: 9 859
Вчера за първи път купих кисело мляко Роса.Много ми хареса и вече само него ще купувам.Лошото е че го има само в големите магазини,а в по-малките зареждат основно Данон.

# 55
  • Мнения: 11 546
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му
А освен масленост, друго изследвахте ли?
Да-сухо вещество,киселнност за друго не се сещам/органолептика също но то не е изследване/Писах за маслеността,тъй като виждам че тя е водеща за повечето хора при избора на кисело мляко.

# 56
  • Мнения: 25 610
Да-сухо вещество,киселнност за друго не се сещам/органолептика също но то не е изследване/Писах за маслеността,тъй като виждам че тя е водеща за повечето хора при избора на кисело мляко.
Интересува ме дали някой изобщо изследва какъв е съставът на киселото мляко в частност (и другите хранителни продукти като цяло). Напр. има ли неразрешени добавки, антибиотици и други такива, които не би трябвало да са там? newsm78

# 57
  • Мнения: 3 810
Не съм mama007, но нейния отговор е почти като моя:
Консерванти и подобрители се слагат и никой не ги упоменава.(Никой и не ги проверява за това- следи се само хигиената и стандарти като плътност, киселинност...).
А да сме прочели някъде в съдържанието на к. мляко, че съдържа нещо различно от мляко и закваска?
Някой има ли информация какво пише на Данон като съдържание?
Любопитно ми е, но ми е обидно да давам пари за подобно "нещо"...

# 58
  • Мнения: 599
Тотално се обърках кое да купувам.

Само за децата категорично искам да подчертая, че поне до 2 г трябва да пият/ядат пълномаслно мляко  Peace

# 59
  • Мнения: 1 999
Напоследък купуваме само Елена, Верея и Пършевица. Не сме фенове на Данона.

# 60
  • Пловдив
  • Мнения: 208
Съдържание на Данон 2,5%: краве мляко,мляко на прах 1,5%, жива закваска Лактобацилиус Булгарикус, Стрептококус термофилус

# 61
  • София
  • Мнения: 3 816
През доста млека минах докато попадна на подходящо за нас.Предпочитам прясно на Мегле-1.5% и Елена кисело2%.Консумираме ги вкъщи от доста време и не са им променили качеството,както става с повечето други марки.

# 62
Трябва да ви призная,че по-добро от домашно направеното кисело мляко няма,поне аз не съм срещала. В къщи когато имам възможност винаги си подквасваме - разликата между купеното и направеното е огромна  Simple Smile

# 63
  • Мнения: 135
Трябва да ви призная,че по-добро от домашно направеното кисело мляко няма,поне аз не съм срещала. В къщи когато имам възможност винаги си подквасваме - разликата между купеното и направеното е огромна  Simple Smile
Taka e.

# 64
  • Мнения: 11 546
Да-сухо вещество,киселнност за друго не се сещам/органолептика също но то не е изследване/Писах за маслеността,тъй като виждам че тя е водеща за повечето хора при избора на кисело мляко.
Интересува ме дали някой изобщо изследва какъв е съставът на киселото мляко в частност (и другите хранителни продукти като цяло). Напр. има ли неразрешени добавки, антибиотици и други такива, които не би трябвало да са там? newsm78
Ами не знам.Ние не сме правили такива изследвания,но може би лабораториите на ДВСК,тъй като те контролират производството на продукти от животински произход.Но дори и за тях не съм сигурна.Евентуално може да правят такива изследвания по сигнал. Thinking

# 65
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз съм чувала, че в Данон няма Лактобацилус булгарикус.

А иначе за Верея прясното мляко мога да кажа само, че веднъж /доста отдавна беше, може би преди 1 година/ престоя в една чаша на шкафа на дъщеря ми около ден и половина и се беше УТАИЛО - т.е. на дъното беше останало сухото в-во, а отгоре беше водата. Безмислено е да казвам, че не беше развалено!
От тогава верея в нас не стъпва!

# 66
  • Мнения: 599
Аз съм чувала, че в Данон няма Лактобацилус булгарикус.

Има, има. А за сухото мляко - гледах предаване, в ковто се каза, че разрешено до 20% сухо мляко! И че нямало проблем. Важна била закваската, а на Данон била хубава  Thinking
За домашното мляко казаха, че е добро, ако всеки път се подквасва с купено, а не с домашно. Иначе била много ниска концентрацията на лактобацили.Най-добрите закваски в Бг били в Търговищко.

# 67
  • Мнения: 25 610
За домашното мляко казаха, че е добро, ако всеки път се подквасва с купено, а не с домашно.

Да, да, затова ли съм изхвърляла мляко с литри? Защото с купешка закваска не ще и не ще да се подкваси?
Затова разчитам най-вече на майка ми - тя ми кваси със собствена закваска. Ако й се наложи, иска от съседите, но не купува готово.

# 68
  • Мнения: 3 927
Става, бе, Сийке, само че докато уцелиш с кое мляко става и с кое не - наистина отиват литри в боклука.
Във варненския регион има едно мляко Младост, произвеждано в Търговище. Е, просто е невероятно. Основно него купувам и с него квася. Получава се!

Относно западните кисели млека - не се лъжете - те са вид йогурти и нямат нищо общо с бг киселото мляко. Единственото хубаво нещо им е, ако съдържат бифидус бактерии, защото те се заселват в чревната флора,  размножават се там и по този начин действат благоприятно. Докато българския лактобацил не се заселва и поради тази причина киселото мляко трябва да се консумира непрекъснато.

На Данон - много поздрави от мен Wink

Росата - преди време упорито се носеше слух, че в него добавят украинско сухо мляко, а в Украйна ли беше Чернобил?!....т.е. сухото мляко е радиоактивно. Отдавна не купувам такова!

# 69
  • Мнения: 6 472
За домашното мляко казаха, че е добро, ако всеки път се подквасва с купено, а не с домашно.

Да, да, затова ли съм изхвърляла мляко с литри? Защото с купешка закваска не ще и не ще да се подкваси?
Затова разчитам най-вече на майка ми - тя ми кваси със собствена закваска. Ако й се наложи, иска от съседите, но не купува готово.

Става и с купешко, ама и при нас бая мляко замиа, до като се светна, че не с всяко става. Аз ползвам Елена за подкваса и с него си става перфектно Grinning

# 70
  • Мнения: 3 810
Става, бе, Сийке, само че докато уцелиш с кое мляко става и с кое не - наистина отиват литри в боклука.
Аз до сега не съм имала брак.
Купувам каквото има на магазина.
А то при нас е на Сердика- Добруджанско или Албена
и на Фама- Роса(за радиоактивното сухо мляко утре ще ви кажа от извора) и Авита.
За Данон- ските вече си казах мнението.
Понякога може да получи брак при неспазена температура. Тогава затопляш пак и слагаш пак закваска.
Поне става за баница.

# 71
  • Мнения: 5 468
Аз купувам Пършевица 0.5%. От време на време откривам и едно Герма 2%, има и 3.6% и купувам и от него.
Колкото пъти купя Елена, толкова пъти е вкиснато и мирише на развалено и вече посмъртно не го взимам. Това гаранция за качество ли е?

# 72
  • София
  • Мнения: 9 859
Ню,и аз доскоро купувах Герма.Харесваше ми.Но случайно разбрах,че и то е от Горна Малина.Мъжа ми е военен и работеше в този район.Негови колеги,които са от там и са отглеждали животни,са му казали никога да не купува мляко от там,защото тревата,с която се хранят,е силно замърсена от Кремиковци.Росата сутрин е буквално с червеникъв оттенък.
И аз вече не знам...Не съм маниачка на тема здравословно хранене,но спазвам някои правила,ама кой ще ми гарантира,че и Пършевицата се прави с чисто мляко... newsm78

# 73
  • Мнения: 2 332
Колкото пъти купя Елена, толкова пъти е вкиснато и мирише на развалено и вече посмъртно не го взимам. Това гаранция за качество ли е?
Сега се сетих, че и на мен ми се е случвало 1-2 пъти (за около година и нещо_- и го връщам на продавача, той пък ми връща парите. Друг е въпроса, че фирмата-снабдител не приемала рекламации...  newsm78. А иначе - винаги гледам датата, беше си в срок на годност.

# 74
  • Мнения: 9 108
Става, бе, Сийке, само че докато уцелиш с кое мляко става и с кое не - наистина отиват литри в боклука.
Във варненския регион има едно мляко Младост, произвеждано в Търговище. Е, просто е невероятно. Основно него купувам и с него квася. Получава се!

Имам 2 въпроса:
1. Щом имате такова хубаво кисело мляко от Търговище, защо си квасите?
2. Ако не е лакто--дрън-дрън-бациликуса в домашното, какво тогава заквасва новото домашно?
Защото аз допреди 5 месеца вкарвах в къщи 2% от киселото мляко от магазина, другите-98 - от село, където не е виждало купена закваска от ??????? нямам идея колко години, но поне 10.

Сега съм намерила тук едно от Боженци - много си  е хубаво, всъщност е най-доброто от всичките, дето пробвах през последните 4-5 месеца.

Последна редакция: ср, 03 май 2006, 18:15 от pep-4o

# 75
  • Мнения: 25 610
Хм, не съм го пробвала още. Иначе съм го виждала по магазините. Проблемът при мене е, че не ям кисело мляко в натурален вид. Само го използвам в рецепти, за таратор или като добавка към мусака примерно. И не мога да съдя по вкуса. Единственият ми критерий е какво се случва с него, когато престои няколко дена в хладилника.  Laughing

# 76
  • Мнения: 3 376
Аз пък съм чела обратното на това, което се изписа масово в тая тема, а именно: че по-нискомасленото мляко било с по-ниско съдържание на нишесте. Тъкмо напротив, смята се, че когато се отнеме масленост от млякото, за да се запази същото количество течност се добавя нишесте. Нишестето не е мазнина, че да ми твърдите, че пълномаслените млека били с добавено нишесте Naughty

Ето инфо на английски по въпроса:
   
Milk

The minute you start to process your milk you destroy this wonderful food. Milk is one of nature's most perfect foods from nature's sacred animal, the cow, and we are putting cows inside all their lives eating foods that cows never before ate. They produce huge amounts of watery milk which is very low in fat, actually only half the amount of fat cows used to produce. Then they ship it to a factory. Emily Green wrote a very nice article in the LA Times, August 2000 about milk processing. Milk processing plants are big, big factories. Visitors are not allowed in modern milk processing plants because hygiene is very important. The largest milk poisoning in American history occurred in 1985 where more than 5,000 people across three states were sickened after a "pasteurization failure" at an Illinois bottling plant. So when something goes wrong with milk from these big plants, it is pretty catastrophic. Inside the plants all you can see is stainless steel. Inside that machinery, milk shipped from the farm is completely remade. First it is separated in centrifuges into fat, protein and various other solids and liquids. Once segregated, these are reconstituted to set levels for whole, low fat and no fat milks; in other words, they want everything to be completely uniform. Of the reconstituted milks, whole milk will most closely approximate original cow's milk. What is left over will go into butter, cream, cheese, dried milk, and a host of other milk products. The dairy industry loves to sell low fat milk and skim milk because they can make a lot more money from the butterfat selling it for ice cream. When they remove the fat to make low fat milk like 1% or 2% milk, they replace the fat with powdered milk concentrate, which is formed by high temperature spray drying. All reduced-fat milks have dried skim milk added to give them body.

/*Превод в ефир:
"От възстановените млека, пълномасленото мляко е най-близо до истинското мляко на кравата. Това, което е останало, се превръща в масло, сметана, сирене, сухо мляко и др. млечни продукти. Млечната индустрия обича да продава нискомаслено мляко от 1-2%. Те заменят мазнината с концентрирано сухо мляко, което се получава от изсушаване на висока температура. Всички млека с намалена масленост имат добавено сухо мляко, което да им дава обем."*/


Then the milk is sent by tanker trucks (which are not refrigerated) to bottling plants. The milk is pasteurized at 161 F for 15 seconds by rushing it past super heated stainless steel plates. If the temperature is 200 it is called ultrapasteurized. This will have a distinct cooked milk taste but it is sterile and can be sold on the grocery shelf. In other words, they don't even have to keep it cool. The bugs won't touch it. It does not require refrigeration. As it is cooked, the milk is also homogenized by a pressure treatment that breaks down the fat globules so the milk won't separate. Once processed, the milk will last for weeks, not just days.



Milk Allergies

Many people, particularly our children, cannot tolerate the stuff that we are calling milk that is sold in the grocery shelves. And you can see why. It starts with cows in confinement, cows fed feed that cows are not designed to digest, and then it goes into these factories for dismantlement and then put back together again. But real milk from pasture fed cows which is not pasteurized, processed or homogenized, is becoming more available. People are finding out where to find it, and it is very encouraging.



Powdered Milk

When they make dried skim milk, first of all it is forced through a tiny hole at high pressure, and then blown out into the air. This causes a lot of nitrates to form and the cholesterol in the milk is oxidized. Those of you who are familiar with my work know that cholesterol is your best friend; you don't have to worry about cholesterol except you do not want to eat oxidized cholesterol. Oxidized cholesterol is used in research to cause atherosclerosis. So when you drink skim milk or low fat milk because you think that it will help you avoid heart disease, you are actually drinking this oxidized cholesterol which initiates the process of heart disease.

Последна редакция: ср, 03 май 2006, 17:43 от Гризката

# 77
  • Мнения: 5 539
Купувам само "Русалка", освен когато е свършило в магазина. А то винаги свършва първо.
Наистина има вкус на кисело мляко, накиселява, за разлика от Данон, Маркели и т.н.
Производител е ОМК, пише, че се прави с жива българска закваска . Според етикета не съдържа консерванти

# 78
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Купувам Добруджанско и Виталакт 3.6%. Понякога и на Данон.
Елена не купувам, откакто го видях как излиза от стомаха ми в мивката  Sick.

# 79
  • Мнения: 9 108
Аз пък съм чела обратното на това, което се изписа масово в тая тема, а именно: че по-нискомасленото мляко било с по-ниско съдържание на нишесте. Тъкмо напротив, смята се, че когато се отнеме масленост от млякото, за да се запази същото количество течност се добавя нишесте. Нишестето не е мазнина, че да ми твърдите, че пълномаслените млека били с добавено нишесте Naughty

Аз съм ударила темата по диагонала от последната страница и не съм видяла другите мнения.
Момичета, маслеността на млякото се лекува още преди  изкупвателните пунктове, тъй като на хората им плащат на маслен градус. Това се получава чрез добавяне на разтопена МАС- свинска, да, уеднаквена с температурата  на млякото - и то е леко постоплено, да не се утаява маста отгоре. Защото е известно, че българина е жив дявол, и при изкупна цена на млякото му 30-40ст. /дори има периоди и по 25/ е готов на всичко, освен да долее вода в млякото. Тези две процедури - доливане на вода и мас, са чисти, това да не ви притеснява, но може да сте сигурни, че маслеността не е от млякото. Е, има и чисто мляко, но все още не се знае къде. Но пък затова претендират всички млекопреработватели.
Нишесте се добавя - да се сгъсти млякото, защото обработено няколко пъти - веднъж от производител, после от пункто-събирача на млякото и още веднъж взета му масленост от преработвател, остава много рядко при квасене.
Добавя се и сухо мляко - не това, което се дава на децата и използва за сладки - има сухо мляко - евтино, което извинете за откровеността, но татко даваше на теленцето, когато гледаше, за да може да предава другото мляко.
И последно - служител на една от цитираните горе фирми, който превозва млякото каза, че 1 година да не влезе чисто мляко в предприятието им, ще продължават да произвеждат пак толкова кисело и прясно мляко, колкото досега.

# 80
  • Мнения: 3 810
Нишесте се добавя - да се сгъсти млякото, защото ....
Добавя се и сухо мляко ....

Нишесте и мляко, защото готовия продукт трябва да отговаря на стандарт за плътност. А отде плътност?
Никой не проверява съдържание!
Чак вече темата ми се струва изчерпана...
И момичето от предната страница, която е правила проби си го написа.

По повод украинското сухо мляко:
Ами, не се знае какво е сухото мляко което добавят всички производители.
Ако то е най- ефтино- нищо чудно всички да слагат от него.
Няма да се минат с увеличаване на разходите, я!
Тогава изхода е да открием кои производители слагат най- малко,
че децата ни да не засветят като нощни лампички! Confused

# 81
  • София
  • Мнения: 353
Напоследък купуваме кисело мляко ЕлБи. Прясно мляко отдавна не купувам от магазините. Вземаме домашно от един дядо който продава в квартала. Много съм доволна от него. Преди подквасвах, но напоследък не съм. Двете си деца съм хранила с домашно подквасено. Сега като родя третото, ако се наложи пак ще си подквасвам сама.

# 82
  • Мнения: 25 610
Разнищихме ли млякото или има още? newsm78
Хайде, че нямам търпение да подхванем сиренето! Joy

# 83
  • Мнения: 3 810
Разнищихме ли млякото или има още? newsm78
Хайде, че нямам търпение да подхванем сиренето! Joy
Май сме си плюли в устите! Joy
Дано да не си яла Данон преди това... Crazy

Последна редакция: чт, 04 май 2006, 16:18 от mimi_kir

# 84
  • Мнения: 25 610
Ок! Ще пусна, но ако обещаеш да обясниш как стоят нещата от гледна точка на производителя.  Mr. Green  bouquet

# 85
  • Мнения: 3 927
Имам 2 въпроса:
1. Щом имате такова хубаво кисело мляко от Търговище, защо си квасите?
2. Ако не е лакто--дрън-дрън-бациликуса в домашното, какво тогава заквасва новото домашно?
Защото аз допреди 5 месеца вкарвах в къщи 2% от киселото мляко от магазина, другите-98 - от село, където не е виждало купена закваска от ??????? нямам идея колко години, но поне 10.

Сега съм намерила тук едно от Боженци - много си  е хубаво, всъщност е най-доброто от всичките, дето пробвах през последните 4-5 месеца.

Ми да ти отговоря:
1. Квася, защото ми се кваси понякога. Когато не ми се занимава - ям директно от купешкото. Устройва ли те?

2. Не ти разбирам замисълът на изречението ти......какво визираш под "лакто-дрън-дрън-бациликус" ?!?

# 86
  • Мнения: 9 108
2. Не ти разбирам замисълът на изречението ти......какво визираш под "лакто-дрън-дрън-бациликус" ?!?

Grinning защото не помня точното име на бацила как се казваше.

Пък за квасенето нищо лично, само питам, защото аз като намеря хубаво /каквото е това сега дето купвам/ изобщо не си правя труда да квася аз мляко.

# 87
# 88
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Благодаря много, как' Сийке Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug
Изключително полезна информация Wink

# 89
За мен млеката са направо мистрерия когато са превърнати в търговска марка. Примерно да вземем кисело мляко на Маркели от 2 % и 3.6 % /онова синьо-бялото, защото има и кисело мляко Шипка на Маркели, на което май само името и грамажа на кофичката е различен/бяло синьото -3,6% е 450 гр!/Та в Маркели съответно пише в 100 гр продукт се съдържат мазнини 2 гр за 2% и 3,6 гр за 3,6%-ното, от там насетне белтъчини 3 гр, въглехидрати 4,7 гр минерали 0,7 гр фосфор 96 мг, калций 122 мг, калий 148 мг и желязо 70 мг+разни витамини. Калоричността на двете млека е 58 ккал.-въпреки повечето мазнина в едното. Това е първата мистерия-как са с един и същ състав, а по масленото е със същите калории. Втората ми мистерия е как може да се гарантира еднаквостта на млякото от различни крави, региони, различни сезони и така нататък, за да се каже, че в кофичката 100 гр продукт съдържат 122 мг калций, а не примерно 116 мг. Състава на млякото, на всичко биологично се променя постоянно, дори в природата като вали сняг снежинка със снежинка не си приличат, а те дават подробна диетологична информация-Блажени са верующите!

# 90
  • Мнения: 3 621
Ние в нас купуваме "Роса" и за прясно и за кисело. Смятате ли, че е добро. newsm78
От време на време и "Елена" и "Виталакт", но всякаш "Роса" ни се струва най-истинско. Confused

и аз преди купувах само Роса , и кисело мляко и сирене и кашкавал, обаче доста влошиха качеството , сега купуваме най-често Тонус или Пършевица, докато не ги развалят и тях   Naughty

# 91
  • Мнения: 8
Има много полезна  информация на сайта на БНАП
www.bnap.org - има линк със сравнителни тестове на кисели млека
 Има  огромна разлика  Shocked  в броя  живи клетки  в 1 грам Lactobacillus bulgaricus между българските млека _
максимум 9500.10^5 и Данон  - 4,5.10^5
Може да се направи извод лесно, само ме смущава това,че информацията е малко остаряла Thinking




# 92
  • Мнения: 25 610
Може да се направи извод лесно, само ме смущава това,че информацията е малко остаряла Thinking


Не малко, много е остаряла. За две години ехееей...
Две седмици трябваха на един производител да скапе напълно качеството на сиренето си. Поне толкова мина от предпоследното ми и последното ми купуване на въпросния продукт от един и същи магазин. В първия момент не повярвах, че става въпрос за една и съща марка.  ooooh!

# 93
  • Мнения: 6 461
Когато имам домашно мляко ,винаги квася.
От магазина купувам киселото мляко на баба
 На баба.

# 94
  • Мнения: 6 461
Разнищихме ли млякото или има още? newsm78
Хайде, че нямам търпение да подхванем сиренето! Joy
Ако става въпрос за Дунавия ...какво стана  Thinking бяхме ли разнищили технологията Crazy Mr. Green

# 95
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз започнах да си квася. То не било никак трудно, и поне знам какво давам на децата.

# 96
  • Мнения: 143
Когато заквася мляко, стои в хладилка по 10 дена и не се разваля.А купувам домашно мляко, в което съм сигурна.Защо става така?

# 97
  • София
  • Мнения: 10 858
Защото явно има достатъчно млечно-кисели бактерии (от вида лактобацилус булгарикус), които дават естествената трайност на млякото.  Peace

# 98
  • Мнения: 836
Когато заквася мляко, стои в хладилка по 10 дена и не се разваля.А купувам домашно мляко, в което съм сигурна.Защо става така?

защото обикновено се кваси със  Streptococcus Termophilus, който спира да се размножава, когато стигне някакво ниво на киселинност.
ако слагаш  и Lactobacilus Bulgaricum, процесът продължава и млякото се "вкисва".

http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/yogurt_making/YOGURT2000.htm
този линк го беше изнамерил yosif (Бог да го прости!)

ето и един негов цитат:
Цитат
...бактериите квасят когато са живи( и незаспали) - папкат лактоза и акат млечна киселина( и пръцкат CO2 по малко - кефира!). Така че това са легенди. в които и производителите се намесиха като рекламоираха заквасени млека със ЖИВИ култури в тях. Ми естествено, живи ще са, да не би да го пастьоризират после и да трепят бактериите.
А за качествата на българското кисело мляко...
Виж сега, оказало се е, че Лактобацила български наред с млечната киселина произвежда и други, които в организма на човека лесно образуват с вредните( и с радиоактивните) вещества съединения, наречени тартарати - водно разтворими, което позволява извеждането по този начин на отровите от организма. Та това е тайната. В армията профилактично всеки ден се полагаше на четата по една кофа кисело мляко - радиационна защита. Сега с тия термофилните млека ефектът не е същият, но все пак не е като гола вода 
Просто като избирате заквасено мляко прочетете на кофата дали е заквасено и с ЛБ - те това се нарича КИСЕЛО МЛЯКО - иначе... вкусно, но...
Производителите пишат, контролът на ДВСК е изключително строг, освен това като лицензионен продукт се следи и от собственика на закваската. Така че пише ли ЛБ - има от вълшебния бацил.


та за това бях писала някъде, хубаво е човек да започне със сигурен щам, продават се щамове на ЕлБи (сигурно има и на други, но не ги знам).
в тях със сигурност има Lactobacilus Bulgaricum.

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 12:33 от esme_bolger

# 99
  • Мнения: 1
за мен най-доброто си е ДЕЯ 2%
това е киселото мляко

# 100
  • Мнения: 143
Кое мляко е с Lactobacilus Bulgaricum.Пробвала съм с толкова много млека и все е така.Интересно ми е как са правили киселото мляко навремето?

# 101
  • Мнения: 25 610
Кое мляко е с Lactobacilus Bulgaricum.Пробвала съм с толкова много млека и все е така.Интересно ми е как са правили киселото мляко навремето?

За тези от магазина не знам, ама в млякото на селските баби със сигурност го има.
Дивият лактобацил щъка из въздуха по нашите географски ширини. Навремето бях чела "тайната" на хубавото кисело мляко - когато се налива прясното мляко в съдовете за квасене, да се налива от високо на тънка струйка. Така повече лактобацили попадали в млякото и ставало по-хубаво. Не знам доколко е вярно, може да е поредната бабина деветина. Но на мен ми звучи логично.   

ПП Е, не подценявайте и качествената закваска, де. От баба, ама от селска баба.  Laughing

# 102
  • Мнения: 8 769
Ние напоследък ядем предимно Верея, 3.6%.
Прочитайки пак темата, се загледах в кофичката-никъде не е отбелязано, че има закваска ЛБ. Това значи ли, че няма? Ако някой е по-запознат, моля да даде малко инфо. Иначе пише, че нямало консерванти. И че има закваска, но не е уточнено каква..... Thinking
Не знам защо, но Бор Чвор, Герма и на баба нещо не ни допадат. Ще взема да пробваме една кофичка ...кое, дайте идея. newsm78

# 103
  • Мнения: 5 026
Ние сме на Бор чвор и Култура в къщи . Доволна съм. Радко купувам Верея.

# 104
  • Мнения: 2 332
...Ще взема да пробваме една кофичка ...кое, дайте идея. newsm78

От гастроентероложка - известна при това, знам, че с тази закваска са само "Елена" и "Елби"   Peace.

# 105
хора всички млека имат закваска lactobacillus bulgaricum & streptococcus termophilus технологичен процес  (сурово мляко ,пречистване, стандартизиране,хомогенизиране,термична обработка или пастьоризация при 93-95 C за 20- 30min, охлаждане,кисело мляко с плътен коагулум до 45-46C прибавя се закваска 2% и се разлива в опаковки при достигане на киселиност 23-24Т  термостатира се при температура 40-42С до коагулиране на млякото и достигане на киселиност 75-80Т ,охлаждане до 6-8С и запазване при 4-6С .Та общо взето така се прави кисело мляко принципно но се слага NaOH за смъкването на киселиния естествено тя се неотрализира от млечната киселина,сухо мляко за стандартизация но то се произвежда от сурово мляко, желатин наи вече в плодовите млека и аспартан за подслаждане ,също и измислените фибри които няма да ви кажа от какво се правят защото няма да вкусите повече кисело мляко и то на Данон от това мляко неможе да си заквасите в къщи защото закваската му е мъртва тя заквасява само веднъж.Не си мислете че ядете истинскох мляко в повечето продукти има  Е-та консерванти.Аз обичам млякото и това ми е работата правила съм всичко с изключение на кашкавал и топени сирена работила съм в няколко фирми.Такаче каквото и да давате на децата си е все едно

# 106
хора всички млека имат закваска lactobacillus bulgaricum & streptococcus termophilus технологичен процес  (сурово мляко ,пречистване, стандартизиране,хомогенизиране,термична обработка или пастьоризация при 93-95 C за 20- 30min, охлаждане,кисело мляко с плътен коагулум до 45-46C прибавя се закваска 2% и се разлива в опаковки при достигане на киселиност 23-24Т  термостатира се при температура 40-42С до коагулиране на млякото и достигане на киселиност 75-80Т ,охлаждане до 6-8С и запазване при 4-6С .Та общо взето така се прави кисело мляко принципно но се слага NaOH за смъкването на киселиния естествено тя се неотрализира от млечната киселина,сухо мляко за стандартизация но то се произвежда от сурово мляко, желатин наи вече в плодовите млека и аспартан за подслаждане ,също и измислените фибри които няма да ви кажа от какво се правят защото няма да вкусите повече кисело мляко и то на Данон от това мляко неможе да си заквасите в къщи защото закваската му е мъртва тя заквасява само веднъж.Не си мислете че ядете истинскох мляко в повечето продукти има  Е-та консерванти.Аз обичам млякото и това ми е работата правила съм всичко с изключение на кашкавал и топени сирена работила съм в няколко фирми.Такаче каквото и да давате на децата си е все едно.
ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ"  потарсете Google пършевица, бор чвор ,Елена"Би Си Си Хендел

# 107
  • София
  • Мнения: 9 859
Вече не знам какво да си мисля за купените кисели млека.Аз от около 3-4 месеца си подквасвам само вкъщи,купих си и уред за тази цел за по-лесно.Обаче ходихме скоро при бабите,там купих Пършевица,остана си в хладилника.След един месец отиваме/през това време никой не е имало в къщата/ и млякото си стои запечатано в хладилника.Отворих го-нито се беше вкиснало,нито нищо.Идеално мляко Rolling Eyes.И това става около 25 дни след изтичане срока му на годност. Confused

# 108
  • Мнения: 3 621
След един месец отиваме/през това време никой не е имало в къщата/ и млякото си стои запечатано в хладилника.Отворих го-нито се беше вкиснало,нито нищо.Идеално мляко Rolling Eyes.И това става около 25 дни след изтичане срока му на годност. Confused

Това става с абсолютно всяко мляко, не само с Пършевицата, а като малка си спомням че след 3 или четвъртия ден млякото ставаше абсолютно кисело и ако не е отворено капачката се надуваше яката

# 109
  • София
  • Мнения: 9 859
Ами не знам,за първи път забравям мляко така и останах доста учудена.Явно е пълно с консерванти.

# 110
  • Варна
  • Мнения: 2 576
След един месец отиваме/през това време никой не е имало в къщата/ и млякото си стои запечатано в хладилника.Отворих го-нито се беше вкиснало,нито нищо.Идеално мляко Rolling Eyes.И това става около 25 дни след изтичане срока му на годност. Confused

Това става с абсолютно всяко мляко, не само с Пършевицата, а като малка си спомням че след 3 или четвъртия ден млякото ставаше абсолютно кисело и ако не е отворено капачката се надуваше яката

Не е точно така. За щастие все още има кис.млека, които вкисват - Родопея. Вкисвала ми е в срок на годност и то в хладилника. Не се оплаквам и продължавам да си купувам на тази марка, поне знам, че има нещо истинско в нея Wink.

Общи условия

Активация на акаунт