Всичко за киселото мляко

  • 26 853
  • 110
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 550
Борец Чворец, много вкусно мляко  Heart Eyes

# 16
  • Варна
  • Мнения: 315
Ние в нас купуваме "Роса" и за прясно и за кисело. Смятате ли, че е добро. newsm78
От време на време и "Елена" и "Виталакт", но всякаш "Роса" ни се струва най-истинско. Confused

# 17
  • София
  • Мнения: 10 858
 newsm78А във всички марки кисели млека ли има Лактобацилус булгарикус? Някой да има информация по въпроса? newsm78

# 18
  • Мнения: 25 610
а Данон има повече сухо мляко, но пък условията им са перфектни.

Ахам. Само че, купувайки Данон, купуваш някакъв млечен крем, не и кисело мляко (поне не това, което наричаме така в България). Използват някаква си тяхна закваска. Не е нашият лактобацилус булгарикум.
Това, което научих напоследък е, че оригиналното кисело мляко е овче. В него се развива спонтанно бацилчето. Някъде през 60-те години май се открива технология, по която може да се подкваси и по-нискомаслено мляко като кравето.  За да е възможно това подквасване, е необходимо да се прибавят допълнителни вещества. Тогава се въвежда и съответният стандарт - какво може да има в млякото и в какви количества.
Проблемът настава, когато с демокрацията нахлува анархията. Държавните стандарти вече не са задължителни, съответните органи - силно корумпирани и в резултат купуваме и консумираме продукти, които нямат нищо общо с оригинала. Същественият проблем на киселото мляко всъщност не е добавянето на сухо мляко (специалистите твърдят, че и от сухо мляко може да се произведе превъзходно кисело), а в липсата на българският жив лактобацил (май го наричаха пръчица). Точно в неговото действие върху организма се крие ползата от киселото мляко. Под действието му чревната флора се променя и т.н. (не си спомням по-нататък обясненията на специалистите). Подчертавам - специалисти по въпроса, които цял живот са се занимавали с това, а не търговци. Peace
Другият проблем е, че млякото, от което се кваси киселото, е произведено от множество дребни стопани, далече от нужната хигиена, от крави, които често се лекуват с антибиотици (и това се отразява фатално на подквасата), а какво добавят към млякото хората... Sick по-добре да не знаете.
Ето тук има инфо относно закваските:
http://www.lbbulgaricum.bg/bg/index.php

# 19
  • СОФИЯ
  • Мнения: 186
И аз бях чувала само, че ЕЛБИ било най-истинското мляко( не знаех че имат сайт ..... ).
Но пък аз обядвам почти всеки ден - БОР ЧВОР 3.6% - и си го харесвам .........

# 20
  • Мнения: 298
Зет ми работеше като шофьор в една мандра, тъй че, не е много навътре в нещата, но са му казвали, че истинското кисело мляко е това от 2%, тъй като в другото има прекалено много нишесте и т.н.

 
а какво добавят към млякото хората... Sick по-добре да не знаете.

И аз знам нещо подобно...  Sick

# 21
  • Мнения: 781
Уф, не знам вече какво да се купя newsm78Преди купувах Бор Чвор, ама ми се случи да забравя едно 2 седмици в хладилника и нищо не му стана -нито се надигна капачката, нито му се промени вкуса.Не знам какво има в него, но това не ми се струва съвсем нормално.

# 22
  • Мнения: 1 063
Дерматоложката ми препоръча по кофичка и половина кисело мляко и изрично подчерта само да не бъде Данон. Така, че вземам Верея, Родопея, Елена.

# 23
  • Мнения: 135
За жалост във всички видове кисели млека има сухо мляко,което е с неизвестен произход.В България се внася сухо мляко,което не отговаря на никакви стандарти/слухове,че дори може и да е радиоактивно,когато влиза от Украина/.Най-лошото е,че то се използва в производството и на кашкавала и сиренето,всички млечни продукти.
Аз също квася мляко,не знам какво е,но поне няма консерванти и други боклуци вътре.
Иначе купуваме "На баба","Родопея" и "Елена" понякога,но те определено нямат нищо общо с "истинското" кисело мляко.

# 24
  • Мнения: 7 474
Само Родопея! Peace то поне вкисва...

# 25
  • София
  • Мнения: 4 867
leo, след колко време вкисва родопея-та? у дома едно се мотае вече втора седмица, отворено...

# 26
  • Мнения: 7 474
Мъжа ми вчера изхвърли едно вкиснало, ама колко е седяло newsm78

# 27
  • Мнения: 22 867
Аз пък харесвам киселото мляко на МАРКЕЛИ и пак на тази фирма ШИПКА.  БОР ЧВОР също е добро. Heart Eyes И едно кисело мляко ЛАЗАРОВА, което няма голяма трайност, не е от най-гъстите млека, но е вкусно. Може би то ще е най-истинското??? newsm78

# 28
  • Мнения: 364
 кисело мляко купувам най-често "елена" , понякога "маркели" или "пършевица" и детските млека на "бор чвор".

# 29
  • Мнения: 2 332
Фаворит от известно време ми е "Елена". Ако няма, пък много ми трябва, взимам "Родопея". Най-малко харесвам "Данон" - наистина за мен няма нищо общо с българското кисело мляко; а "На баба" разбрах, че е също Данон-ско... и него го пробвах де, но не се харесахме.
Лелей, казахте овче кисело мляко - и така се размечтах... как само го обичам с хляб....  Embarassed Е, хайде, може и биволско кисело мляко да е.

Общи условия

Активация на акаунт