Всичко за киселото мляко

  • 26 881
  • 110
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
  • Мнения: 208
Съдържание на Данон 2,5%: краве мляко,мляко на прах 1,5%, жива закваска Лактобацилиус Булгарикус, Стрептококус термофилус

# 61
  • София
  • Мнения: 3 816
През доста млека минах докато попадна на подходящо за нас.Предпочитам прясно на Мегле-1.5% и Елена кисело2%.Консумираме ги вкъщи от доста време и не са им променили качеството,както става с повечето други марки.

# 62
Трябва да ви призная,че по-добро от домашно направеното кисело мляко няма,поне аз не съм срещала. В къщи когато имам възможност винаги си подквасваме - разликата между купеното и направеното е огромна  Simple Smile

# 63
  • Мнения: 135
Трябва да ви призная,че по-добро от домашно направеното кисело мляко няма,поне аз не съм срещала. В къщи когато имам възможност винаги си подквасваме - разликата между купеното и направеното е огромна  Simple Smile
Taka e.

# 64
  • Мнения: 11 550
Да-сухо вещество,киселнност за друго не се сещам/органолептика също но то не е изследване/Писах за маслеността,тъй като виждам че тя е водеща за повечето хора при избора на кисело мляко.
Интересува ме дали някой изобщо изследва какъв е съставът на киселото мляко в частност (и другите хранителни продукти като цяло). Напр. има ли неразрешени добавки, антибиотици и други такива, които не би трябвало да са там? newsm78
Ами не знам.Ние не сме правили такива изследвания,но може би лабораториите на ДВСК,тъй като те контролират производството на продукти от животински произход.Но дори и за тях не съм сигурна.Евентуално може да правят такива изследвания по сигнал. Thinking

# 65
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз съм чувала, че в Данон няма Лактобацилус булгарикус.

А иначе за Верея прясното мляко мога да кажа само, че веднъж /доста отдавна беше, може би преди 1 година/ престоя в една чаша на шкафа на дъщеря ми около ден и половина и се беше УТАИЛО - т.е. на дъното беше останало сухото в-во, а отгоре беше водата. Безмислено е да казвам, че не беше развалено!
От тогава верея в нас не стъпва!

# 66
  • Мнения: 599
Аз съм чувала, че в Данон няма Лактобацилус булгарикус.

Има, има. А за сухото мляко - гледах предаване, в ковто се каза, че разрешено до 20% сухо мляко! И че нямало проблем. Важна била закваската, а на Данон била хубава  Thinking
За домашното мляко казаха, че е добро, ако всеки път се подквасва с купено, а не с домашно. Иначе била много ниска концентрацията на лактобацили.Най-добрите закваски в Бг били в Търговищко.

# 67
  • Мнения: 25 674
За домашното мляко казаха, че е добро, ако всеки път се подквасва с купено, а не с домашно.

Да, да, затова ли съм изхвърляла мляко с литри? Защото с купешка закваска не ще и не ще да се подкваси?
Затова разчитам най-вече на майка ми - тя ми кваси със собствена закваска. Ако й се наложи, иска от съседите, но не купува готово.

# 68
  • Мнения: 3 927
Става, бе, Сийке, само че докато уцелиш с кое мляко става и с кое не - наистина отиват литри в боклука.
Във варненския регион има едно мляко Младост, произвеждано в Търговище. Е, просто е невероятно. Основно него купувам и с него квася. Получава се!

Относно западните кисели млека - не се лъжете - те са вид йогурти и нямат нищо общо с бг киселото мляко. Единственото хубаво нещо им е, ако съдържат бифидус бактерии, защото те се заселват в чревната флора,  размножават се там и по този начин действат благоприятно. Докато българския лактобацил не се заселва и поради тази причина киселото мляко трябва да се консумира непрекъснато.

На Данон - много поздрави от мен Wink

Росата - преди време упорито се носеше слух, че в него добавят украинско сухо мляко, а в Украйна ли беше Чернобил?!....т.е. сухото мляко е радиоактивно. Отдавна не купувам такова!

# 69
  • Мнения: 6 472
За домашното мляко казаха, че е добро, ако всеки път се подквасва с купено, а не с домашно.

Да, да, затова ли съм изхвърляла мляко с литри? Защото с купешка закваска не ще и не ще да се подкваси?
Затова разчитам най-вече на майка ми - тя ми кваси със собствена закваска. Ако й се наложи, иска от съседите, но не купува готово.

Става и с купешко, ама и при нас бая мляко замиа, до като се светна, че не с всяко става. Аз ползвам Елена за подкваса и с него си става перфектно Grinning

# 70
  • Мнения: 3 810
Става, бе, Сийке, само че докато уцелиш с кое мляко става и с кое не - наистина отиват литри в боклука.
Аз до сега не съм имала брак.
Купувам каквото има на магазина.
А то при нас е на Сердика- Добруджанско или Албена
и на Фама- Роса(за радиоактивното сухо мляко утре ще ви кажа от извора) и Авита.
За Данон- ските вече си казах мнението.
Понякога може да получи брак при неспазена температура. Тогава затопляш пак и слагаш пак закваска.
Поне става за баница.

# 71
  • Мнения: 5 468
Аз купувам Пършевица 0.5%. От време на време откривам и едно Герма 2%, има и 3.6% и купувам и от него.
Колкото пъти купя Елена, толкова пъти е вкиснато и мирише на развалено и вече посмъртно не го взимам. Това гаранция за качество ли е?

# 72
  • София
  • Мнения: 9 866
Ню,и аз доскоро купувах Герма.Харесваше ми.Но случайно разбрах,че и то е от Горна Малина.Мъжа ми е военен и работеше в този район.Негови колеги,които са от там и са отглеждали животни,са му казали никога да не купува мляко от там,защото тревата,с която се хранят,е силно замърсена от Кремиковци.Росата сутрин е буквално с червеникъв оттенък.
И аз вече не знам...Не съм маниачка на тема здравословно хранене,но спазвам някои правила,ама кой ще ми гарантира,че и Пършевицата се прави с чисто мляко... newsm78

# 73
  • Мнения: 2 332
Колкото пъти купя Елена, толкова пъти е вкиснато и мирише на развалено и вече посмъртно не го взимам. Това гаранция за качество ли е?
Сега се сетих, че и на мен ми се е случвало 1-2 пъти (за около година и нещо_- и го връщам на продавача, той пък ми връща парите. Друг е въпроса, че фирмата-снабдител не приемала рекламации...  newsm78. А иначе - винаги гледам датата, беше си в срок на годност.

# 74
  • Мнения: 9 114
Става, бе, Сийке, само че докато уцелиш с кое мляко става и с кое не - наистина отиват литри в боклука.
Във варненския регион има едно мляко Младост, произвеждано в Търговище. Е, просто е невероятно. Основно него купувам и с него квася. Получава се!

Имам 2 въпроса:
1. Щом имате такова хубаво кисело мляко от Търговище, защо си квасите?
2. Ако не е лакто--дрън-дрън-бациликуса в домашното, какво тогава заквасва новото домашно?
Защото аз допреди 5 месеца вкарвах в къщи 2% от киселото мляко от магазина, другите-98 - от село, където не е виждало купена закваска от ??????? нямам идея колко години, но поне 10.

Сега съм намерила тук едно от Боженци - много си  е хубаво, всъщност е най-доброто от всичките, дето пробвах през последните 4-5 месеца.

Последна редакция: ср, 03 май 2006, 18:15 от pep-4o

Общи условия

Активация на акаунт