Черен списък на храни и хранителни продукти - Бг

  • 269 533
  • 1 823
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 4 546
Аууууу, ужас, излиза че всичко по магазините е ужасно Sick
На мен една приятелка ми каза че е ходила и е видяла как се прави купешка  лютеница. Циганите я мачкали с ботушите и си секнели носа в нея... Shocked Shocked Shocked
Абе изобщо някои чувал ли е за храна дето е промишлено произведена и не е с разни допълнителни "бонуси" Sick? Оставам с убеждението че кой каквото е видял как се прави и не го близва. От утре ще ям само домашно производство... Дано само не умра от глад Sad

ТОВА ПЪК ЧАК НЕ МИ СЕ ВЯРВА. АКО Е НЯКАКВО ЦЕХЧЕ ТИП ГАРАЖ МОЖЕ, НО ЗА ФИРМИ КАТО ОЛИНЕЗА, ДЕРОНИ И ОТ СОРТА...  newsm78 НЕ ЧЕ И ЛЮТЕНИЦАТА Е ИСТИНСКА, ДЕ. КОЙ ЗНАЕ ОТ КАКВО Я ПРОИЗВЕЖДАТ. НО ЧАК ПЪК ТАКА... Thinking

# 211
  • Мнения: 1 426
не мога да разбера защо толкова се втелясвате кое от какво се правило, просто купувайте от големи и реномирани производители, защото при тях контрола е по-строг и в почти всички преработватели на мляко и месо е като в операционна (в което лично съм се убедила, мога да цитирам имена, но няма за да не прозвучи като реклама).

1.относно констатацията ви, че киселото мляко не  се разваляло 3 седмици в хладилника - е такива са новите изисквания към млеко преработвателите - киселото мляко да е страйност от 21 до 24дни, това се постига, след пастьоризация, която да убие наличните бацилите и това вече пясно мляко да се закваси със взеизвестните бациликус булгарикус и стрептококус бац или по-точно с така наречената мъртва закваска. Този прецес се контролира. Така че ако ви харесва повече млякото на баба от село, хапвайте него заедно с куп бактерии и дрожи. Относно къстотата и вкусовите качества всеки производител решава как да го постигне, но не слага нищо вредно или забранено. Колкото едно мляко или млечен десерт е по-скъп толкова повече добавки (сух. мляко) има.

2. Виж месото и саламите е по така, но отвсичките меса не бих препоръчала да давате на децата си сасдърма, тъй като тя е единственият месен продукт, който търпи топлинна обработка над 100 градуса и поради тази причина се прави от вмирасаното месо върнато на производителя от магазините.
Друга  важна причина за лошото качество на месните продукти е и неправилното им съхранение в търговската мрежа, което много лошо за производителя. Ако месен продукт има дъх или мирис то той се дължи на гореизложената причина. Търговеца никога не взима негодна продукция, но не я съхранява неправилно и я прави такава.
Кренвирши и пастет - е няма месо в тях, не са вредни, но не са и полезни. Най-просто казано се правят от неща които обикновено бихме изхвърлили в къщи, но при месарите няма отпадък. За успокоение няма нищо нечисто (сещате се за какво говоря) в тази каша.
Иначе всичкото бракувано месо или кайма от магазините се слага в салами и подобни изделия.



# 212
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Видяхте ли това /http://margaritta.dir.bg/rubriki/05.htm
Как ви звучи - всичко май е  #Crazy #Crazy #Crazy

Последна редакция: нд, 13 ное 2005, 16:01 от MiRa_55

# 213
  • Мнения: 4 176
Видяхте ли това /margaritta.dir.bg/fevruari/0609exxx.htm
Как ви звучи - всичко май е  #Crazy #Crazy #Crazy
Не се отваря линка

# 214
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
ПРОЧЕТЕТЕ, защото немога да направя линка!



ЗАГАДЪЧНИТЕ СИМВОЛИ ВЪРХУ ОПАКОВКАТА

 
   В края на седмицата, искате или не, ще ви се наложи да се отбиете в кварталния супермаркет. И този път, когато посегнете към кутията с холандски маргарин или друга съблазнително красива чуждоземна опаковка, вгледайте се в надписите.
   Описанието на състава на продуктите върху етикетите започва с познатите думи: захар, вода, масло, оцет и завършва обикновено с една или няколко букви "Е" и три цифри след всяка. Най-често дори не се замисляме какво точно означават те. С индекса "Е" (съкратено от "Европа") се означават химически вещества, които се добавят в продуктите за подобряване на техните потребителски качества: вкус, мирис, цвят, срок на съхранение. Преди наименованията на тези химически вещества записвали изцяло, но през 1953 г. в Европа решили да ги заменят с една буква и цифров код. 
Малко история
   Преди повече от 100 години, в началото на миналия век понятието хранителни добавки било твърде условно, а контролът върху използването им още по-условен. Достатъчно е да напомним, че в разхладителните напитки напълно законно добавяли кокаин. Дори в знаменитата Соса-Соla. И ако днес хранителните добавки се регистрират по същите правила, по които регистрират лекарствата, то през миналия век го правели доста снизходително. Например едно от патентованите средства против кашлица е бил хероинът.

   През 60-те години в Тайланд специалисти във фирмата, която произвеждала детското лекарство "Панадол", вместо предвидения според технологията пълнител пропиленгликол добавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин етиленгликол (използва се като основен компонент на охлаждащата течност в автомобилите). В резултат 300 деца загинали от токсическа некроза на черния дроб, няколко хиляди получили тежки отравяния.

   По същото време смятали метамфетамина за безвреден стимулатор. Едва след пет години широко използване лекарите, а после и пациентите научили за смъртоносните странични ефекти на този препарат, който сега се отнася към групата на т.нар. "тежки" наркотици. Напълно е възможно след 50 години някой оцветител, щедро добавян към близалките например, да се възприема както днес възприемаме хероина. 
Правилата
   Европейските правила за регистрация на биологически активни вещества (хранителни добавки), с означението "Е", са доста строги. Международните изследователски центрове по поръчка на Европейския съюз стриктно проверяват безопасността на всички тези вещества. При това, например ароматичната добавка, имитираща мирис на ягода трябва да бъде не само нетоксична, но и хипоалергенна, т.е. не трябва да предизвиква алергична реакция дори у онези, които страдат от алергия към истинските ягоди. 
Реалността
  Една и съща фирма-производител обаче може да произвежда един същ продукт в три различни варианта:
   • за вътрешно потребление (в индустриално развита страна);
   • за износ в други страни (също от категорията на така наречените развити страни);
   • за износ в развиващи се страни.
   Към последната категория се отнасят около 80% от хранителните продукти, цигари, напитки, а така също и почти 90% от медикаментите, експортирани от Северна Америка и Западна Европа в страните от Източна Европа и Русия.
   Някои западни фирми разширяват производството и износа не само на екологично опасни, но и на забранени в развитите страни селскостопански стоки. Производството на такава продукция е развито в Израел, Турция, Холандия, Австралия, Германия, Швейцария, ЮАР, Кипър, Филипините, Малта, Пуерто-Рико, Мароко.
   Върху такива продукти се поставя съответната маркировка. Става дума именно за този тайнствен знак "Е". Той посочва, че стоката е произведена с използване на опасни за здравето консерванти например.
    Така например маргарините, произведени в Холандия и Германия, и внасяни в страните от Източна Европа, все по-често са консервирани с ракообразуващ емулгатор, означен на опаковката със символа Е 330. С други думи, поставяйки маркировка, производителят "честно" предупреждава потребителя: "Вие имате право да решите дали ще купите тази стока, която струва по-евтино, или ще предпочетете по-качествената, но и по-скъпа стока."
 
Символите носят информация
  Първата цифра посочва групата на добавката, другите две са за различните по химически състав добавки от същата група.
Група добавки Вид Качества Приложение
E100 - E182 Оцветители Оцветяват продуктите. Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.
E200 - E299 Консерванти Удължават срока на съхранение на продуктите. Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка).
E300 - E399 Антиокислители Предпазват продуктите от разлагане на въздуха Млечно-кисели продукти — подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
E400 - E499 Стабилизатори. Сгъстители. Запазват консистенцията на продукта Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.
E500 - E599 Емулгатори Запазват формата на продукта.   
E600 - E699  Ароматизатори и подобрители Засилват вкуса и аромата на продукта.   
E900 - E999 Пенорегулатори Използват се в газираните напитки. Газирани напитки
 
   Съвсем неотдавна се появиха добавки с индекс "Е" и 4 цифри след нея — от 1000 до 1199. Тази група добавки се грижи брашното, захарта и други подобни продукти да не попиват влагата и да остават пръхкави.
Абсолютно забранени
   В момента три добавки са признати от контролните организации за вредни и са абсолютно забранени. Това са:
  • Е121 - цитрусов червен оцветител;
  • Е123 - оцветител амарант;
  • Е240 - консервант формалдехид.
  Интересно е, че само преди няколко години забранените добавки се използваха напълно легално. Можеха да се открият дори върху опаковката на "MARS". При това не може да бъде обвинена фирмата-производител, която е действала според закона. 
С какво вредят хранителните добавки?*
ГРУПА ДОБАВКИ  Странични (д)ефекти
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153;
Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330;
Е447;
Е924a, Е924b; Канцерогенни. Могат да доведат до образуване на злокачествени тумори.
Е171-173;
Е320, Е322;
Е407, Е447, Е450;  Могат да доведат до заболявания на черния дроб и бъбреците.
Е221-226;
Е311-313, Е320-322, Е338-341;
Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466;  Нарушават храносмилането.
Могат да доведат до заболявания на стомашно-чревния тракт.
Е230-232, Е239;
E311-313;  Могат да предизвикат алергични реакции.
Е220; Разрушават витамин В1.
Е230, Е231, Е232, Е233; Нарушават функциите на кожата.
Е250, Е251, Е252; Противопоказани при хипертония. 
 
 * По данни на Международната организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция (FAO). 

# 215
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Това с урината е пълна глупост ! Млякото се окачествява по ред показатели- не само масленост. Освен това то се смесва от всички крави, така че се получава една средна масленост, независимо от това колко е маслеността на дадена крава. Маслеността се колебае в зависимост от различни фактори- възраст, порода и др. Средните стойности  са следните :
краве мляко 3,7 %
Овче  5.4%
козе  3.1 %
Биволско  4,1 %
Кобилешко 1,7 %
 А иначе каквото и да си говорим- няма продукти без добавки. Всичко е пълна отврат. Преди петнадесетина дни получих много тежка жлъчна криза, 4 дена бях само на вода, сега съм на строга диета. И съм щастлива от този факт. Май окончателно ще се откажа от вредните навици ище се храня здравословно и след операцията, която ми предстои.
Не купувам вакуумирани пушени филета, гърди, шунка и т.н Не стават изобщо за ядене. Шпековите салами почти всички същш са отвратителни. "Прясното мляко" Елена- подкрепям всеобщото мнение боклук и половина. Освен че е обезмаслено, то е и силно разводнено в съотношение 10 % : 90 % в полза на водата.
Кравето масло на фирма "Милтекс-КК" ЕООД Варна е нещо ужасно.
Абе цяла нощ мога да изреждам некачествени продукти, с което няма да открия Америка.
 Я някой да открие по-добре тема за лечебното въздействие на глада, че май много привърженици ще се съберат след прочита на тая тема. Laughing Laughing Laughing
 

# 216
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Това с урината е пълна глупост ! Млякото се окачествява по ред показатели- не само масленост. Освен това то се смесва от всички крави, така че се получава една средна масленост, независимо от това колко е маслеността на дадена крава. Маслеността се колебае в зависимост от различни фактори- възраст, порода и др. Средните стойности са следните :
краве мляко 3,7 %
Овче 5.4%
козе 3.1 %
Биволско 4,1 %
Кобилешко 1,7 %
 А иначе каквото и да си говорим- няма продукти без добавки. Всичко е пълна отврат. Преди петнадесетина дни получих много тежка жлъчна криза, 4 дена бях само на вода, сега съм на строга диета. И съм щастлива от този факт. Май окончателно ще се откажа от вредните навици ище се храня здравословно и след операцията, която ми предстои.
Не купувам вакуумирани пушени филета, гърди, шунка и т.н Не стават изобщо за ядене. Шпековите салами почти всички същш са отвратителни. "Прясното мляко" Елена- подкрепям всеобщото мнение боклук и половина. Освен че е обезмаслено, то е и силно разводнено в съотношение 10 % : 90 % в полза на водата.
Кравето масло на фирма "Милтекс-КК" ЕООД Варна е нещо ужасно.
Абе цяла нощ мога да изреждам некачествени продукти, с което няма да открия Америка.
 Я някой да открие по-добре тема за лечебното въздействие на глада, че май много привърженици ще се съберат след прочита на тая тема. Laughing Laughing Laughing
 

Какво трябва да ядем, за да е здравословно? Задавам си този въпрос и немога да си отговоря. Някой ако знае отговорът - да заповяда?!?

# 217
  • Мнения: 4 176


Какво трябва да ядем, за да е здравословно? Задавам си този въпрос и немога да си отговоря. Някой ако знае отговорът - да заповяда?!?
Патката rotfImao rotfImao newsm22

# 218
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371


Какво трябва да ядем, за да е здравословно? Задавам си този въпрос и немога да си отговоря. Някой ако знае отговорът - да заповяда?!?
Патката rotfImao rotfImao newsm22

ХА-ХА-ХА-ХА То май патките трябва да си ядем, за да сме здрави...
Хей, ама аз сериозно питам!!!
В пилето - птичи грип, в саламите - гнусотийки и отпадъци, в зеленчуците и плодовете - нитрати, в разните консервирани храни - вредни за здравето добавки, изобщо ... е...а си е м...та... #Crazy

# 219
  • Мнения: 993
Цитат на: rossitza
Разни пакетирани кайми, опитах от всички марки и всички са гадост Close  Вече ще си меля месо в магазин.

Купувам си само от каймата на МЕТРО, тази която е тяхно производство и то тази която е 100%. Добра е. Но да пише на нея че е МЕТРО МАРКА

МЕТРО не произвежда нищо - те просто аутсорсват производството на различни стоки, които продават под собствените си марки - "Метро Куолити", "Аро" и т.н. Бъди сигурна, че каймата си има "двойник" в същия магазин, но с друга марка, в която ти имаш по-малко доверие. Разбира се, упражняват някакъв контрол, поне по отношение срока на годност, така че едва ли ще попаднеш на пълен боклук с марка на МЕТРО. Но да знаеш, че обикновено избират най-евтиния доставчик и често ги сменят, така че за постоянно качество не може да се говори.
Вкъщи отдавна не купуваме готова кайма. Доскоро купувахме месо и ни го мелеха в месарница, но така пък се смесва с каквото са млели преди това... В крайма сметка си купихме мелачка - доволни сме, вече знаем какво ядем. Наистина има разлика.

# 220
  • Мнения: 4 176
. Доскоро купувахме месо и ни го мелеха в месарница, но така пък се смесва с каквото са млели преди това...
Добре де, нали пак месо са млели и то от това в месарницата. Какво те тревожи толкова?

# 221
  • Мнения: 1 798
И аз съм купувала месо и са го смилали пред очите ми,но да не мислите,че са мили машинката специално за мене?Забелязала съм ,че в много месарски магазини хигиена няма, а продавачите въобще не си мият ръцете.Последния път гледах мърляв месар,който зяпаше през прозореца и усърдно си бъркаше в носа,после се зае да обслужва влязла клиентка,като бръкна с ръце #Crazy в каймата.Това видях,като минавах отвън.догади ми се. Sick

# 222
  • Мнения: 4 546
И аз съм купувала месо и са го смилали пред очите ми,но да не мислите,че са мили машинката специално за мене?Забелязала съм ,че в много месарски магазини хигиена няма, а продавачите въобще не си мият ръцете.Последния път гледах мърляв месар,който зяпаше през прозореца и усърдно си бъркаше в носа,после се зае да обслужва влязла клиентка,като бръкна с ръце #Crazy в каймата.Това видях,като минавах отвън.догади ми се. Sick
затова не купувам от месалници. не че е гаранция, че като е в тарелка е било чисто, но като вляза в месарница просто не мога нищо да взема - всичко ми изглежда ужасно мръсно  Sick

# 223
  • Мнения: 1 798
Само да кажа,магазина месарския е на `Ломско шосе`,червен и много,много мръсен,малко след `Шел`. #2gunfire #2gunfire

# 224
  • Близо до гората...
  • Мнения: 496
Аз изкам да ви кажа какво знам за киселото мляко на Данон.Аз също спрях да го купувам много отдавна, когато установих, че не вкисва. Но имам много близък приятел, който работи там и го попитах, защо става така? Та значи закваската не е българска, внася се от Франция и съдържа 2 вида бактерии. Едните са тези, които заквасват млякото, но когато те започнат да се размножават (млякото започва да вкисва), вторият вид бактерии, започват да се хранят с тях и спират процеса.
П.п.Подуктите На Баба също са на Данон. Wink

Общи условия

Активация на акаунт