Всичко за киселото мляко

  • 26 853
  • 110
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 426
е кажи си го, урина (кравешка) - знаем

# 46
  • Мнения: 1 426
Аз най-често купувам "Кутела" и "Родопея". Май не прочетох друг да купува "Кутела", но ви го препоръчвам с чиста съвест - много гъсто и маслено, има си вкус на кисело мляко. При нас кисело мляко не се застоява повече от ден след като е купено, така че не мога да кажа дали се разваля или не  newsm78

Кутела е много хубаво, но у наше село не се продава и си папкаме Родопеята и Родопчнка не е лошо. Ако се случи пардидата да е с по-рядко мляко, мъжа ми ги отваря всичките и ги оставя в хладилка, да им измуче влагата и стават като масло.

# 47
  • Мнения: 3 663
не мога да разбера, защо когато стане въпрос за бебешки пюрета се захласвате по вносните (хигинета била супер, месото от някакви нестресирани животни, зеленчуците и плодовете някакви страхотни били, българските ряпа да ядат), а сега за млякото - да било българско
киселото мляко се вкисва основно заради лоша хигиена, липса на качествена суровина и правилна обработка
пък тия три неща са скъпи и не всеки производител може да си ги позволи
ако на кофичката с кисело мляко пише, че съдържа живи бактерии, значи съдържа живи ЛБ
ако ли не - пише, че е заквасено с термофилен кок - четете
консерванти мисля, че е забранено изобщо да се слагат в кисело мляко и едва ли някой ги нарушава тези наредби
за мен лично мляко с различен производител от данон и омк (и донякъде пършевица) не струва
купувам кисело "на баба" - 4.5% и прясно - верея 3%

# 48
  • Мнения: 3 810
...а сега за млякото - да било българско
киселото мляко се вкисва основно заради лоша хигиена, липса на качествена суровина и правилна обработка
пък тия три неща са скъпи и не всеки производител може да си ги позволи
Защото киселото мляко си е българско! Вносните не са кисели млека, а ефтино подобие!
Киселото мляко вкисва първо по технология, а после по изброените от теб неща.
Когато аз си го прявя вкъщи пак вкисва и то не защото го правя с мръсни ръце и съдове, не защото кравите на майка ми и баща ми са болни и не защото не спазвам температурите.
Просто трябва да вкисне, защото е кисело мляко!
консерванти мисля, че е забранено изобщо да се слагат в кисело мляко и едва ли някой ги нарушава тези наредби
Завиждам ти на вярата!
Консерванти и подобрители се слагат и никой не ги упоменава.(Никой и не ги проверява за това- следи се само хигиената и стандарти като плътност, киселинност...). Повярвай ми! Знам че можеш!
А това за пюретата е друга тема...

# 49
  • Мнения: 2 381
На "Маркели" най-ми харесва newsm10, а прясно-"Роса"

# 50
  • Мнения: 25 610
киселото мляко се вкисва основно заради лоша хигиена, липса на качествена суровина и правилна обработка

 Laughing Киселото мляко вкисва, заради размножаването на лактобацилус булгарикум. По нашенско той си циркулира в свободно състояние. Изнесен в друга страна - мутира. Данон не произвеждат кисело мляко, а някакъв млечен крем с някаква си тяхна закваска, нямаща нищо общо с ЛБ. Дългата трайност на млякото се постига по различни начини и наистина не всички са свързани с консерванти. Например един от начините е да не се използва живата закваска. Млякото естествено няма да се вкисне, но е под въпрос дали е "кисело" и колко е полезно. Да не говорим за разни тарикати, които прибавяли антибиотици, за да унищожат бактериите и така да повишат трайността. Може би това е причината отворено мляко да не се разваля, даже и не мухлясва.
Както и да е - всеки отива с парите си и си купува това, което му харесва. Въпросът не е коя марка да купим, а дали съдържанието на това, което купуваме, отговаря на декларираното на етикета. Peace

# 51
  • Мнения: 11 546
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му.Ако трябва да е 2%-реално е 1.8%,ако е посочено 3.6%-реално е 3.2%.

# 52
  • Мнения: 25 610
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му
А освен масленост, друго изследвахте ли?

# 53
  • Мнения: 8 769
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му.Ако трябва да е 2%-реално е 1.8%,ако е посочено 3.6%-реално е 3.2%.
Ако разликата е само толкова, с мед да го намажеш! Grinning

# 54
  • София
  • Мнения: 9 859
Вчера за първи път купих кисело мляко Роса.Много ми хареса и вече само него ще купувам.Лошото е че го има само в големите магазини,а в по-малките зареждат основно Данон.

# 55
  • Мнения: 11 546
Преди 3-4год работех като анализатор в лаборатория"Контрол на храните"в ХЕИ.Почти нямаше кисело мляко,което да отговаря по масленост посочена на етикета му
А освен масленост, друго изследвахте ли?
Да-сухо вещество,киселнност за друго не се сещам/органолептика също но то не е изследване/Писах за маслеността,тъй като виждам че тя е водеща за повечето хора при избора на кисело мляко.

# 56
  • Мнения: 25 610
Да-сухо вещество,киселнност за друго не се сещам/органолептика също но то не е изследване/Писах за маслеността,тъй като виждам че тя е водеща за повечето хора при избора на кисело мляко.
Интересува ме дали някой изобщо изследва какъв е съставът на киселото мляко в частност (и другите хранителни продукти като цяло). Напр. има ли неразрешени добавки, антибиотици и други такива, които не би трябвало да са там? newsm78

# 57
  • Мнения: 3 810
Не съм mama007, но нейния отговор е почти като моя:
Консерванти и подобрители се слагат и никой не ги упоменава.(Никой и не ги проверява за това- следи се само хигиената и стандарти като плътност, киселинност...).
А да сме прочели някъде в съдържанието на к. мляко, че съдържа нещо различно от мляко и закваска?
Някой има ли информация какво пише на Данон като съдържание?
Любопитно ми е, но ми е обидно да давам пари за подобно "нещо"...

# 58
  • Мнения: 599
Тотално се обърках кое да купувам.

Само за децата категорично искам да подчертая, че поне до 2 г трябва да пият/ядат пълномаслно мляко  Peace

# 59
  • Мнения: 1 999
Напоследък купуваме само Елена, Верея и Пършевица. Не сме фенове на Данона.

Общи условия

Активация на акаунт