Облъчване от микровълнова фурна

  • 13 144
  • 120
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 778
Момичета,запознати ли сте дали микровълновите фурни облъчват като им се отворят вратите по време на работа.Нашата е комбинирана с грил.Понякога я настройвам да стопли нещо на една минута,но отварям вратичката преди да се е нулирал брояча.Като го паузирам с еднократно натискане на бутона.Дали облъчва така?Ако натисна два пъти бутона се нулира таймера,но ме интересува дали облъчва  при паузиран таймер например на 30 сек.Чудя се дали винаги отворената врата е гаранция за липса на лъчение..

# 1
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 202
Момичета,запознати ли сте дали микровълновите фурни облъчват като им се отворят вратите по време на работа.Нашата е комбинирана с грил.Понякога я настройвам да стопли нещо на една минута,но отварям вратичката преди да се е нулирал брояча.Като го паузирам с еднократно натискане на бутона.Дали облъчва така?Ако натисна два пъти бутона се нулира таймера,но ме интересува дали облъчва  при паузиран таймер например на 30 сек.Чудя се дали винаги отворената врата е гаранция за липса на лъчение..
като се отваря вратата не спира ли работата на печката? би трябвало да е така.
иначе облъчването го имаш при работеща микровълнова.

# 2
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Как да го кажа по-меко - наистина ли ги мислиш тези работи?

# 3
  • Мнения: 11 621
Връткай си спокойно манджичките и не го мисли.  Антените на мобилните оператори и домашния рутер "облъчват" повече. Микровълновата по-скоро е вредна, защото може да промени структурата на продуктите.

# 4
  • Мнения: 1 701
Свекърва ми има една от първите прозведени микровълнови, 70-те години, да точно така, от Америка и е била донесена. и от тогава я използва всекидневно, разбира се отдавна не е първият модел, купува си през няколко години нова. Но нито на нея, нито на свекъра нещи им има.
50-се годишно, активно ползване на микровълнова.

# 5
  • Мнения: 2 143
Чудя се дали винаги отворената врата е гаранция за липса на лъчение..
Спри да се чудиш. В общия случай излъчва при затворена врата, а ако излъчваше при отворена щеше да си в клиника по изгаряния вместо да пишеш по форуми.

# 6
  • Мнения: 1 778
Питам,защото водим спор с моя мъж.Той твърди,че облъчва при паузиране,без нулиран таймер.А аз смятам,че отвори ли се вратата облъчването с микровълни се прекратява,дори и фурната да е работила преди това.Търся научно обоснован отговор в удостоверяване на горното.Може би ще го заведа в сервиз.Благодаря ви.

# 7
  • Мнения: 2 780
Наясно ли си с принципа на който работи микровълновата печка?

# 8
  • Мнения: 22 036
E, явно не е, а и мъжът и не е. Защо са си закупили микровълнова ме е енигма, но ако поражда разговори между тях е ок, въпреки вълните.

# 9
  • Мнения: 2 780
Като чета подобни писания се натъжавам.

# 10
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 236
Паузирам  ooooh!
Ти си в море от електромагнитни лъчения. Както и ние.

# 11
  • Мнения: 22 036
Важно е, че вълни има между младите "-).

# 12
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Ти по-добре се запитай какво точно ядеш, след като мине през микровълновата. А че всички сме облъчени, някои даже паузирани, е ясно.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 635
E, явно не е, а и мъжът и не е. Защо са си закупили микровълнова ме е енигма, но ако поражда разговори между тях е ок, въпреки вълните.

Хахаха, за малко да си изплюя кафето от смях на последната част от изречението.

По темата - авторке, няма проблем да си ползваш микровълновата както си искаш.

# 14
  • Мнения: 3 157
Тая тема нещо от рода на ,,свети ли лампичката на хладилника,при затворена врата''-ама научно да ми отговорите?Думата ,,паузирам'' е невероятна,дали има клоузирам,опендирам и т.н.?

# 15
  • Мнения: 1 318
Скрит текст:
Питам,защото водим спор с моя мъж.Той твърди,че облъчва при паузиране,без нулиран таймер.А аз смятам,че отвори ли се вратата облъчването с микровълни се прекратява,дори и фурната да е работила преди това.Търся научно обоснован отговор в удостоверяване на горното.
Може би ще го заведа в сервиз.
Скрит текст:
Благодаря ви.

Съпруга си ли ще водиш в сервиз?

Are there any health risks associated with opening a microwave o …  it has finished?

Microwave Oven Safety Standard
Цитат
The standard also requires all ovens to have two independent interlock systems that stop the production of microwaves the moment the latch is released or the door is opened. In addition, a monitoring system stops oven operation in case one or both of the interlock systems fail.

Цитат
The FDA also monitors appliances for radiation safety issues and has received reports of microwave ovens that appear to stay on – and operate – while the door is open. When operating as intended, microwave ovens have safety features to prevent them from continuing to generate microwaves if the door is open. However, if an oven does continue to operate with the door open, consumers cannot be 100 percent sure that microwave radiation is not being emitted. Thus, if this occurs, the FDA recommends immediately discontinuing use of the oven.

# 16
  • Мнения: 1 778
Важното е да е забавно във форума:blush:
Чудесно е,когато всички се забавляват,а не втеляват:kissing_face:
Благодаря на всички за отговорите,къде по темата,къде не. Grinning

# 17
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 236
 Hug

# 18
  • Мнения: 30 802
Целият град е опасан с 4G антени, вкл. и по покривите на училища. Цъкате си Вайбър навсякъде. GSM и микровълновите са общо взето близки по спектър, в гигахерцовия обхват, разликата е в разстоянието и нивото на енергия. Никой не е спрял да цъка Вайбър и да иска махане на големите и мощни антени.

Гадното на микровълновите е, че създават гаден вкус, защото пренагряват мазнините и им променят структурата.

# 19
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Променят структурата на всичките молекули в храната. Аз затова се питам знаят ли какво ядат, като го извадят от микровелето, преди да се тюхкат има ли вълни, няма ли.

# 20
  • Мнения: 2 780
Единствено някои храни са повлияни от по-краткия период на готвене, който микровълновите печки предлагат. Всъщност повечето от храните губят голяма част от свойствата си бидейки приготвяни в тиган или тенджера.

# 21
  • Мнения: 11 621
Ето малко "смляна" информация: https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=221

# 22
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Микровълните се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота 2450 милиона трептения в секунда. При тези вибрации водните молекули се удрят една в друга, възниква триене и в резултат на това храната се загрява.


Никакви промени в молекулите не се осъществяват, не се притеснявайте чак толкова. Simple Smile

# 23
  • София
  • Мнения: 8 348
микровълните излизат навън, големи бегълци са, и предизвикват триене на водните молекули в мозъците на доста хора
разгадах причината за неадекватното поведение на доста собственици на микровълнови

# 24
  • Мнения: 40 895
Променят структурата на всичките молекули в храната. Аз затова се питам знаят ли какво ядат, като го извадят от микровелето, преди да се тюхкат има ли вълни, няма ли.

И като как я променят? Дай някаква информация какви са били молекулите преди и какви след.

# 25
  • София
  • Мнения: 5 948
Микровълнова вкъщи няма да имам никога. Изобщо не съм убедена че е супер вредна, но първо някой трябва да ме убеди че НЕ Е ВРЕДНА, и тогава може ! То и за тефлоновите тигани се смяташе че били Ok. И до днес някои си ги ползват весело, че даже надраскани тефлони се ползват на високи температури за палачинки на деца Cold Sweat
По основната тема, моите свекъри са физици и двамата, и са с титли в тази област. Забраниха ми категорично,  като бременна,  да ползвам уреда - микровълнова печка. Обясниха тогава какво и що, ама с 8 годишна давност не помня детайли. Аз това чудо няма да го купя у дома, ама всеки си знае за себе си.

# 26
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Аз също не съм чула за вредата от мировълновата от леля Пена на пазара, а от физици, хабилитирани преподаватели в областта (работя с такива). Не бих се наела да изнасям тяхната лекция тук, просто за себе си съм взела решение.

# 27
  • Дъ Биг Вилидж
  • Мнения: 100
Микровълните се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота 2450 милиона трептения в секунда. При тези вибрации водните молекули се удрят една в друга, възниква триене и в резултат на това храната се загрява.


Никакви промени в молекулите не се осъществяват, не се притеснявайте чак толкова. Simple Smile


Само дето като пробваш да размразиш замразено тесто от магазина след това то не може да втаса - тоест бактериите на маята са малко поумрели.

Микровълновата не е вредна за хората наоколо, но върху храната оставя своя "мъртвешки" отпечатък убивайки всичко живо в нея - бактериите на маята, бактериите в киселото мляко и т.н. и  т.н.

Иначе да си сгрееш в нея вода и да след това да си направиш чай - нищо вредно няма.

# 28
  • Мнения: 11 621
Бях чела някъде ( в някое строго специализирано научно издание, не помня вече къде), изследване, в което се казваше, че наистина се наблюдават промени в структурата на веществата на някои продукти, като един от тях беше млякото и адаптираното мляко. Въпросът за вредата от това, обаче, си остава недоизяснен.
Мисля, че за всяко нещо си има моди - шуми се, шуми се и най-накрая се забравя. Нещо като като луда крава,свински грип, пилешки, фипронил.......и така и до безкрай.

# 29
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 202

По основната тема, моите свекъри са физици и двамата, и са с титли в тази област. Забраниха ми категорично,  като бременна,  да ползвам уреда - микровълнова печка.
забрана за моб.телефон няма ли ?  newsm78

# 30
  • Мнения: 11 621
Микровълнова вкъщи няма да имам никога. Изобщо не съм убедена че е супер вредна, но първо някой трябва да ме убеди че НЕ Е ВРЕДНА, и тогава може ! То и за тефлоновите тигани се смяташе че били Ok. И до днес някои си ги ползват весело, че даже надраскани тефлони се ползват на високи температури за палачинки на деца Cold Sweat
По основната тема, моите свекъри са физици и двамата, и са с титли в тази област. Забраниха ми категорично,  като бременна,  да ползвам уреда - микровълнова печка. Обясниха тогава какво и що, ама с 8 годишна давност не помня детайли. Аз това чудо няма да го купя у дома, ама всеки си знае за себе си.
Това, че са физици, абсолютно нищо не означава. Тук трябва да се изкажат хора, които изследват въздействието на микровълните на ниво "клетка'.

# 31
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Микровълните се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота 2450 милиона трептения в секунда. При тези вибрации водните молекули се удрят една в друга, възниква триене и в резултат на това храната се загрява.


Никакви промени в молекулите не се осъществяват, не се притеснявайте чак толкова. Simple Smile


Само дето като пробваш да размразиш замразено тесто от магазина след това то не може да втаса - тоест бактериите на маята са малко поумрели.




Разбира се, че ще поумрат. Нали съдържат вода, водата в тях се загрява и те умират.

# 32
  • Мнения: 2 143
По основната тема, моите свекъри са физици и двамата, и са с титли в тази област. Забраниха ми категорично,  като бременна,  да ползвам уреда - микровълнова печка. Обясниха тогава какво и що, ама с 8 годишна давност не помня детайли. Аз това чудо няма да го купя у дома, ама всеки си знае за себе си.
А GSMче имаш ли? А безжична мрежичка от която евентуално четеш форума? JoyJoyJoy
Не че нещо, ама да ти имам двамата свекъри физици...

# 33
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
С телефона не готвиш неща, които после ядеш. А то, и да изхвърлиш всички телефони от дома си, трансмитерите наоколо те облъчват достатъчно, та файдата е нулева. Поне с фурната имам избор.
"Да ти имам свекърите физици" беше гениална мисъл.

# 34
  • Мнения: 2 143
Хм право на избор. Същите тези трансмитери би трябвало и да оказват влияние на храната Blush
Ако няма източник на йонизираща радиация, няма никаква промяна на структурата.

# 35
  • Мнения: 7 006
Момичета,запознати ли сте дали микровълновите фурни облъчват като им се отворят вратите по време на работа.Нашата е комбинирана с грил.Понякога я настройвам да стопли нещо на една минута,но отварям вратичката преди да се е нулирал брояча.Като го паузирам с еднократно натискане на бутона.Дали облъчва така?Ако натисна два пъти бутона се нулира таймера,но ме интересува дали облъчва  при паузиран таймер например на 30 сек.Чудя се дали винаги отворената врата е гаранция за липса на лъчение..

Е стига де,това е несериозно просто..
С години ядеш облъчената храна и не се тревожиш,но се притесняваш за някви секунди лъчение..  Rolling Eyes


п.п.Никога не съм имала микровеле,и никога не съм яла храна притоплена или сготвена в такова
Накрая си купих фурна с опция да размразява продуктите,малко по-бавно става,примерно едно пиле за около 20 минути се размразява,но предпочитам така.
Върл противник съм на мирковелетата и никога не бих купила или ползвала такъв уред.

А за вредата от тях се знае отдавна

"Микровълновите фурни - модерни, удобни и …вредни!

Микровълните са електромагнитни вълни, сравними със светлинните, инфрачервените, радио и телевизионните вълни и донякъде с рентгеновите лъчи. Те се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота от 2450 милиона трептения в секунда. Тези трептения карат молекулите на водата да се удрят една в друга с противоположните си полюси и така възниква триене, в резултат на което температурата се покачва и храната се загрява. По този начин се осъществява обработката на храна. За сравнение с обикновените готварски печки, които обработват храната на принципа на топлообмен, при мокровълновите фурни повишаването на температурата се постига чрез преобразуване на една енергия в друга, при което се уврежда структурата на молекулите в храната.

Изследване, проведено през 1992 г. В САЩ, твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, която е подложена на друга термична обработка. Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невротоксични и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при загряване в микровълнова фурна."
 
http://-/portal/statii/vredni-mikrovalnovi-furni-236.html




Разбира се, че ще поумрат. Нали съдържат вода, водата в тях се загрява и те умират.


Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината

Инак всяко нещо съдържа вода,няма как без нея..

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 09:26 от Какво?

# 36
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината

Инак всяко нещо съдържа вода,няма как без нея..

Ами баш тъй си е. Simple Smile
Правете разлика между загряване от външен източник и загряване в следствие на трептене на собствените молекули. При второто загряването не е равномерно и е с по-висока Т.

# 37
  • Мнения: 7 006
Т.е. микровелето е външен източник на енергия,а обикновената ел.фурна не е?
Да би храната да започва да произвежда енергия вътре в себе си и това да води до трептене на собствените молекули?
И може ли на един продукт да му трепят някви чужди молекули?Като варя пилето примерно,може ли молекулите на телешкото да затрептят?
Изобщо,може ли един хранителен продукт да се сготви без външен източник на енергия?

п.п.Изкл.осоляването,там е друга бирата

# 38
  • Мнения: 2 143
Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината
В топла да, не в гореща. Микровълновата пече, а не затопля. Т.е. ако докараш темературата на микровълновата в рамките на 30-40 градуса, тестото ти ще втаса също както в обикновенна фурна

# 39
  • Мнения: 7 006
Значи разликата е в температурата,а не в източника на енергия

# 40
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Какво?, приниципът на затопляне на микровълновата е да предизвиква трептене на собствените водни молекули - на продукта, респ. на дрождите. Има разлика дали собствените молекули трептят или тялото (дрождите ) се загряват от външен източник на топлина. Принципът на загряване на двете фурни е коренно различен. Пише го малко по-горе, дори ти си го дала. Simple Smile

# 41
  • Мнения: 7 006
Аз знам,че абсолютно всяко нагряване води до промяна в трептенето на молекулите (щото те и по принцип си трептят,не са статични ).Без оглед на източника на енергия.
Всяка храна поставена под топлинен източник се готви от енергия идваща извън самата храна.
Единствения начин да се предизвика топлинна реакция вътре в продукта,без той да се излага на пряко енергийно лъчение,било печка,слънце,огън и пр. това е осоляването и маринатата (киселините)

# 42
  • MI
  • Мнения: 11 803
Чак да се облъчиш докато е отворена фурната няма как да стане. Друг е въъпросът, че храната, приготвена или дори стоплена в микровълнова печка за мен е откровено гадна. Променя й се вкуса, а и качествата каквото и да правиш.И да, и при готвене по традиционен начин й се променят характеристиките, но много, ама мноооого по-малко. Освен ако не си напълно некадърен готвач - виж, тогава може настина да съсипеш по същия начин храната и с варене/задушаване/печене.

И не, нямам микровълнова от доста време, по същия начин, по който не бих купила апартамент в непосредствена близост до антена на мобилните оператори. Иначе става като заклетите пушачи, дето пиушат по 2 кутии на ден и обясняват, че то и въздухът е замърсен - що да не пушат.  Само че пропускат много важна подробност - процентът вероятност да се разболеят от рак те нараства доста в сравнение с при непушачите, дишащи същия замърсен въздух (без цигарен дим обаче).

# 43
  • Мнения: 62
Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.

# 44
  • Мнения: 5 820
   В днешно време всички технологии ни облъчват! Най-много ни облъчват смартфоните, таблетите и лаптопите и също така рутерите ни за интернет.

# 45
  • MI
  • Мнения: 11 803
Тара, тиган или фурна. Така и вкусът почти не се променя при притопляне. Малка фурна е вариант, както и фурна с висок енергиен клас. Преди имах такава минифурна, много бързо загряваше и бях доволна от нея.

# 46
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.
В новите фурни има опция "претопляне на готови ястия". Поне в моята нова фурна има и я ползвам много активно Grinning. Може би става с една идея по-бавно, но резултатът си струва определено - няма скашкване, няма горещо/студени пластове, няма разваряване, а и вкусът на храната не се променя.

# 47
  • MI
  • Мнения: 11 803
Достатъчно е и просто да закриеш с фолио тавата и да не е много висока температурата - ефектът ще е същия като с функция затопляне. И пържени неща дори могат да се притоплят нвъв фурна, в алуминиево фолио на висока температура за малко. Не е точно като току-що направено, но е задоволителен варианта. Микровълновата печка не ми липсва дори за миг честно казано.

# 48
  • Мнения: 7 006
Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.

Купих си фурна с много функции вкл.и пиролиза,че и самата фурна в режим на работа загрява до повече.
На грила който вдига до 300 градуса,напълно сурова пица/пърленка/ става за около 7-8 мин. и се изпича като в пещите на пицариите,чак балончета се надигат  .Принцеси запичам пак на грила.Вече за тостове,сандвичи си имам тостер преса..
Баница или пица от вчера, претоплям като включвам фурната или пак грила на 300,изчаквам 5 мин.да си загрее и тогава слагам каквото ще претоплям за около 3 мин..Баницата или пицата не стават като варени,а напротив.Отново придобиват хрупкавост.
Има програма за претопляне и  размразяване на продукти.
1,5 кг.месо се размразява за колко 30 мин
Бутчета и риба за около 15 мин.


Ако е течна манджа,единична порция,претоплям в метална купичка или тарелка на котлона. Не включвам цялата фурна.


Единична закуска,баничка,може да се подгрее и на тостер преса,пак става топла и хрупкава,като сега купена,а не глетава,мека и разкашкана,както става на микровелето.



А пуканките..Класиката в жанра..
Купувам си от пазара на кочан или ронени,но не и пакетирани и омаслени с разни маргарини.
Слагам една тенджера с двойно дъно(ама и с обикновена става,бабите ни са нямали понятие от двойно дъно) и изчаквам да загрее много хубаво.Веднага слагам бучка масло с няколко капки олио ,мятам пуканките захлувам с капака и за около 3-4 мин  няколко раздрусвания,са готови..Топли и ухаещи на истинско масло..Обаче,е много важно докато ги пукате,да се въртите на дясна пета в лява посока,и да баете"Всичките булки,нито едно циганче" ..инак не стават,да знаете.. Naughty

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 13:45 от Какво?

# 49
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Много отвратителни стават претоплени тестени неща в микровеле. Направо не се ядат - сварени, горещи, а ако изчакаш да изстинат пък стават на кютук. Па нека ми обясняват, че физиците са прости и нищо й нямало на храната.

# 50
  • Мнения: 62
Благодаря ви за идеите  Hug
И без това ще сменям фурната, ще се огледам за подходяща.
Спомних си, че някога, когато живеех при родителите си, стопляхме на котлона или в Раховеца/ принцесника  Peace

# 51
  • Мнения: 7 006
Благодаря ви за идеите  Hug
И без това ще сменям фурната, ще се огледам за подходяща.
Спомних си, че някога, когато живеех при родителите си, стопляхме на котлона или в Раховеца/ принцесника  Peace

Ако ще сменяш,сега е момента да инвестираш в уред който е многофункционален и ще ти улесни бита.

Имаше един модел на Електролукс "Б компетенс" с по-голям обем,пиролиза и телескопи,които са много удобни за тежки тави.Аз съм с нея и съм много доволна,но е от преди 2 години..Даже имаше и с термосонда,ама аз нямах късмет,бяха свършили,сега може пак да имат.


Ето я

# 52
  • MI
  • Мнения: 11 803
От мен съвет за новата фурна - задължително електрическа (не на газ), клас поне А, да има вариант и за вентилирано и невентилирано печене, да има грил функция и евентуално размръзяване и да пече до колкото може по-високи градуси. Всичко останало може само да ти е в плюс, но тези неща много ще ти улеснят живота. Simple Smile

# 53
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Претоплянето и размразяването са прекрасни функции на съвременните фурни, които напълно обезсмислят съществуването на микровълнови боклуци.

# 54
  • Мнения: 7 006
Претоплянето и размразяването са прекрасни функции на съвременните фурни, които напълно обезсмислят съществуването на микровълнови боклуци.

А като се замисля за колко хора микровълновата фурна е основния уред за готвене и ми призлява..Има един канал за къщи ,имоти,пътувания..Ми там като наемат или купуват имот,редовно в жилището няма фурна,а само някво микровеле..Кухня 20 квадрата оборудвана само микровълнова и два котлона..Падаш от коня..Чак и рецепти за "готвене" в това "чудо на техниката".. ooooh!

# 55
  • MI
  • Мнения: 11 803
Това с микровълновата като основен уред за готвене само за Северна Америка си го представям. Или поне така се надявам... Expressionless

# 56
  • Дъ Биг Вилидж
  • Мнения: 100
Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината
В топла да, не в гореща. Микровълновата пече, а не затопля. Т.е. ако докараш темературата на микровълновата в рамките на 30-40 градуса, тестото ти ще втаса също както в обикновенна фурна

Абсолютно невярно - тестото може да го врътнеш за 1 минута на режим размразяване / 150 вата / и температурата му няма да е минала над 0 градуса но въпреки това резултата е почти нулево втасване след това.

Явно тази вибрация успява да речем да доведе до напукване на клетъчни стени.

# 57
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 202
Имаше един модел на Електролукс "Б компетенс" с по-голям обем,пиролиза и телескопи,които са много удобни за тежки тави.Аз съм с нея и съм много доволна,но е от преди 2 години..Даже имаше и с термосонда,ама аз нямах късмет,бяха свършили,сега може пак да имат.
Ето я

посочената фурна няма телескопи

# 58
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 202
В новите фурни има опция "претопляне на готови ястия". Поне в моята нова фурна има и я ползвам много активно Grinning. Може би става с една идея по-бавно, но резултатът си струва определено - няма скашкване, няма горещо/студени пластове, няма разваряване, а и вкусът на храната не се променя.
тази опция е за замазване на очите и привличане на клиентела.
аз включвам на 60-70-100 градуса (колкото си искам) и яденето се подгрява без подобни оскъпяващи функции.  Laughing


Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.
съвсем наскоро видях една мини фурна (немска) , която е някъде с размерите на МВ. на 2 етажа е и има подвижна тавичка и подвижна скаричка , долен/горен реотан. естествено , че ще загрява по-бавно от МВ.
за едно подгряване не си заслужава да се купува голяма фурна.

# 59
  • Мнения: 40 895

Само дето като пробваш да размразиш замразено тесто от магазина след това то не може да втаса - тоест бактериите на маята са малко поумрели.

Микровълновата не е вредна за хората наоколо, но върху храната оставя своя "мъртвешки" отпечатък убивайки всичко живо в нея - бактериите на маята, бактериите в киселото мляко и т.н. и  т.н.

Иначе да си сгрееш в нея вода и да след това да си направиш чай - нищо вредно няма.

Естествено, че ще ги убие. Никой не е казал, че е безопасно за живи организми да се намират вътре. Ама то и затове не се топли кисело мляко и не се размразява тесто. Впрочем не знам дали още замразяването не е убило дрождите на маята. Ама и в печка да печеш мляко пак ще е така.

# 60
  • Мнения: 7 006
Имаше един модел на Електролукс "Б компетенс" с по-голям обем,пиролиза и телескопи,които са много удобни за тежки тави.Аз съм с нея и съм много доволна,но е от преди 2 години..Даже имаше и с термосонда,ама аз нямах късмет,бяха свършили,сега може пак да имат.
Ето я

посочената фурна няма телескопи

Да бе,верно,че не пише.Ми не знам..В магазина някои имат,въпреки,че не го пише в описанието,не знам защо.Има и окомплектовани с термосонда.Моята нямаше сонда.Бяха свършили.Дадоха ми само телескопи.



Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината
В топла да, не в гореща. Микровълновата пече, а не затопля. Т.е. ако докараш темературата на микровълновата в рамките на 30-40 градуса, тестото ти ще втаса също както в обикновенна фурна

Абсолютно невярно - тестото може да го врътнеш за 1 минута на режим размразяване / 150 вата / и температурата му няма да е минала над 0 градуса но въпреки това резултата е почти нулево втасване след това.

Явно тази вибрация успява да речем да доведе до напукване на клетъчни стени.



Аз го разбирам така..
Всеки продукт е с водно съдържание.Абсолютно всеки,без значение на %.Всичко живо на тая планета съдържа вода.Нали японците обясняваха за клъстерите на атомите и кристалната решетка на молекулите...Онзи..как беше..Масару Емоту,с кристалите на водата..
Прочее,радиацията причинява точно късане на клъстерите и рушене на кристалната решетка на водната молекула.А едно месо,дори да е "най-чистото" животно никога не "видяло" химия през живота си, месото му пак е едно 75% вода..Ние хората сме буквално вода..
И така..От там вече се руши структурата на самия продукт,неговата полезност и прочее..А вече и дали   микровелето уврежда храната,то моето лично мнение е,че да.
Уврежда я и я прави канцерогенна,както всяко нещо съдържащо високи дози на радиация..Не,че е фатално ако хапнеш един кроасан стоплен на мв,но е фатално натрупването.
Ако редовно консумираш приготвена по този начин,тогава е кофти.
Хората бъркат с радиоактивност,но храната няма как да стане радиоактивна,тя се насища с високи дози радиация...
Йонизиращото лъчение пък променя броя и заряда на  електроните.Явно принципа на микровелето е да кара храната да експлоадира "отвътре",сега я разбирам Северина,ако това е искала да каже с това "трептенето отвътре" ..
Прочее,не само,че намалява всякакви вкусови и полезни качества,но мисля,че на това чудо на човешкия интелект,мястото му е само в някой музей,като експонат доказващ великата ни гениалност..Нещо като презервативите от средновековието в Япония,дето ги правели черупка на костенурка и от животински рога





п.п.Стига си се втелясвахте на тая мая..Знаете ли,че това са трупни дрожди?
Минете на квас Grinning

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 18:07 от Какво?

# 61
  • Мнения: 2 143
Много отвратителни стават претоплени тестени неща в микровеле. Направо не се ядат - сварени, горещи, а ако изчакаш да изстинат пък стават на кютук. Па нека ми обясняват, че физиците са прости и нищо й нямало на храната.
Претопляш ги и им изпаряваш водата. Това ти е проблема. Същото се случва ако оставиш тестено изделие в ноуфрост хладилник неопаковано.
Абсолютно невярно - тестото може да го врътнеш за 1 минута на режим размразяване / 150 вата / и температурата му няма да е минала над 0 градуса но въпреки това резултата е почти нулево втасване след това.
Ти да не очакваш да започне да втасва на 0 градуса собствена температура? Joy
приниципът на затопляне на микровълновата е да предизвиква трептене на собствените водни молекули - на продукта, респ. на дрождите. Има разлика дали собствените молекули трептят или тялото (дрождите ) се загряват от външен източник на топлина.
Това с водните молекули...ама айде няма да се заяждам. Няма никаква разлика - и в двата случея се повишава температурата на едно тяло. Едниственния недостаък на микровълновото е невъзможноста да се контролира температурата.

п.с. Това с тестото дето не втасвало може да послужи за един много хубав пример.
Поставете тестото в найлонов плик и след това плика в купа с вода. Поставете в микровълнова на мин. мощност и с домакински термометър през известно време проверявайте докато температурата на водата се повиши до подходящата за втасване. След това изключете вълновия и оставете купата във фурната за да не разсейва топлина. По вашата логика тестото не би трябвало да втаса, защото дрождите ще са умрели от треперене.

Аргументи, че се тепли от водата не приемам - стояло е изложено на вълните също толкова колкото и водата. Водата е просто стопер и маркер за измерване на температура. Blush

# 62
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 202

посочената фурна няма телескопи

Да бе,верно,че не пише.Ми не знам..В магазина някои имат,въпреки,че не го пише в описанието,не знам защо.Има и окомплектовани с термосонда.Моята нямаше сонда.Бяха свършили.Дадоха ми само телескопи.
[/quote]
телескопичните водачи са подвижни. хващаш тавата и и я издърпваш. излиза  с водача.
а когато няма водач тогава излиза само тавата и ако я издърпаш по-силно тя може да падне.

# 63
  • Мнения: 7 006
Извън темата малко..
Скрит текст:
Когато варя макарони, и ги сервирам не ги смесвам всичките с масло,сирене или сосове.
И каквото остане му изцеждам водата,оставям го да подиша 15 мин и го захлупвам.Добре е да засъхнат от водата дето са имали,но не и да се държат открити,щото ще станат на дърво..НА другия ден слагам вода да заври и сипвам макароните за около  10 - 20 сек и са готови.Все едно сега са  варени,особено ако ги обичате като мен, "ал денте" и не сте ги варили много предния ден
Аз понякога от вечерта така сварявам за сина ми и сутринта в една малка тенджерка с 2 мин завира водата,слагам ги за 10 сек. и топлата закуска му е готова още преди кафето да е станало Grinning


Бял ориз същи се топли така и става като току що сварен.





телескопичните водачи са подвижни. хващаш тавата и и я издърпваш. излиза  с водача.
а когато няма водач тогава излиза само тавата и ако я издърпаш по-силно тя може да падне.


И в пебмяно да оцветиш,това  е положението.
И не е точно така това което казваш,защото си слагам тавата(говорим за тавите които са си в комплект с фурната) и на горната решетка без да местя телескопа,пъхам тавата в горния рейлинг без проблем.

Пека и на две нива също така,а нямам два реда телескопични водачи Laughing

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 18:20 от Какво?

# 64
  • Варна
  • Мнения: 2 268

 Това с водните молекули...ама айде няма да се заяждам. Няма никаква разлика - и в двата случея се повишава температурата на едно тяло. Едниственния недостаък на микровълновото е невъзможноста да се контролира температурата.


Да, съвсем никаква. Simple Smile
Абсолютно е все едно дали загряваш външно едно тяло (за живо тяло говорим, за дрожди)  или "блъскаш" водните му молекули една в друга, за да получиш същите градуси. Както е все едно стоенето на 40 градуса на сянка и вдигането на 40 градуса температура. Simple Smile

Иначе си прав за недостатъка, трудно се контролира температурата.

# 65
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
От десет години нямам микровълнова, но понякога ми липсва. Моята фурна е газова, с газов отворен грил отгоре и закрит газов реотан отдолу. Харесвам газовите фурни, но само при условие, че вдигат достатъчно висока температура. Фурната ми претопля добре. Хлябът и хлебните издекия излизат фантастични, роуст бийфа също. За пици трябва да отопля поне 30-40 мин и след това по 3-4 мин на пица, но е голяма игра. Чисти се сама, но после трябва да мина с мокър парцал. Не съм я чистила от години  hahaha.

Живяла съм с комбинирана микровълнова. Тези фурни правят всичко, което прави обикновената фурна, но по рецепта трябва да се изисква не по-висока от  200-220 градуса температура. А моята вдигаше до 220 и никак не беше достатъчно. Но пък печена риба, баница в голяма тава итн си печеше идеално. Ако искате тестени като от нормална фурна, загледайте моделите комбинирани на Самсунг и Daewoo, които имат долни реотани, защото повечето нямат и вентилаторът върти горещ въздух от грила, но не е същото. Мощите комбинирани, които по книжката вдигат до 250 градуса пекат идеални погачи и баници. Само за пица не стават. Имат и програми за втасване на тесто и кисело мляко.

Даже и аз заглеждам вече микровълнови, но нямам място. За претопляне на изстудена чиния с храна са незаменими.

# 66
  • Мнения: 1 318
Моята фурна е 4 в 1. Освен грил, пара, обикновена фурна, има и микровълни. Рядко съм я ползвала като микровълнова и не мисля, че е толкова страшно.

# 67
  • Мнения: 2 143
Както е все едно стоенето на 40 градуса на сянка и вдигането на 40 градуса температура. Simple Smile
Май наистина си убедена в правотата си! No Mouth
п.с. Ако стоя на 40 градуса на сянка, температурата на тялото ми не е 40 градуса. Сравнението ти е образно казано неадекватно на задачата. Виж ако успеят да ме загрят до 40 градуса - няма да има никакво значение как - резултата винаги ще е един и същ.

# 68
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
В новите фурни има опция "претопляне на готови ястия". Поне в моята нова фурна има и я ползвам много активно Grinning. Може би става с една идея по-бавно, но резултатът си струва определено - няма скашкване, няма горещо/студени пластове, няма разваряване, а и вкусът на храната не се променя.
тази опция е за замазване на очите и привличане на клиентела.
аз включвам на 60-70-100 градуса (колкото си искам) и яденето се подгрява без подобни оскъпяващи функции.  Laughing



Аха, добре. Нека ми останат замазани и да си стоя с "оскъпената" фурна, която ми прави всичко, което искам, пък ти си дръж кютука микровълнов и му се радвай.

Претопляш ги и им изпаряваш водата. Това ти е проблема.

Нямам проблем. Реших си го, като махнах микровелето.

# 69
  • Мнения: 40 895
...радиацията причинява точно късане на клъстерите и рушене на кристалната решетка на водната молекула.

...Уврежда я и я прави канцерогенна,както всяко нещо съдържащо високи дози на радиация..Не,че е фатално ако хапнеш един кроасан стоплен на мв,но е фатално натрупването.
Ако редовно консумираш приготвена по този начин,тогава е кофти.
Хората бъркат с радиоактивност,но храната няма как да стане радиоактивна,тя се насища с високи дози радиация...


Тези прозрения, достойни за гении и титани на мисълта, как ти хрумнаха? Моля те да ме светнеш каква е кристалната решетка на водната молекула. Ама първо провери в нета какво е кристална решетка и кои вещества имат такава.  Също така искам да знам и как микровълновата фурна насища храната с високи дози радиация ooooh!

Явно колкото по-невеж е един човек, толкова повече се зомбира от разни теории.

# 70
  • Мнения: 7 006

Тези прозрения, достойни за гении и титани на мисълта, как ти хрумнаха? Моля те да ме светнеш каква е кристалната решетка на водната молекула. Ама първо провери в нета какво е кристална решетка и кои вещества имат такава.  Също така искам да знам и как микровълновата фурна насища храната с високи дози радиация ooooh!

Явно колкото по-невеж е един човек, толкова повече се зомбира от разни теории.

Бих ти обяснила,но преценката ми,е,че ти няма да разбереш,за това и няма да се хабя
Освен това,казах,че това е личното ми мнение,а защо мисля каквото мисля,не съм длъжна да обяснявам на всяка,която се чуди как да се заяде.




P.P.Свойства и структура на водата

Скрит текст:



Properties of Water

Molecular formula   H2O
Molar mass   18.01528(33) g/mol
Appearance   white solid or almost colorless, transparent, with a hint of blue, crystalline solid or liquid
Density   1000 kg/m3, liquid (4º C)(62.4 lb/cu. ft)
Melting point   0º C, 32º F, (273.15 K)
Acidity (pKa)   15.74 ~35–56
Basicity (pKb)   15.74
Refractive index (nD)   1.3330
Viscosity   0.001 Pas at 20º C


Structure of Water


Crystal structure   Hexagonal
Molecular shape   Bent
Dipole moment   1.85 D

https://courses.lumenlearning.com/boundless-chemistry/chapter/liquid-properties/

# 71
  • Мнения: 40 895

Тези прозрения, достойни за гении и титани на мисълта, как ти хрумнаха? Моля те да ме светнеш каква е кристалната решетка на водната молекула. Ама първо провери в нета какво е кристална решетка и кои вещества имат такава.  Също така искам да знам и как микровълновата фурна насища храната с високи дози радиация ooooh!

Явно колкото по-невеж е един човек, толкова повече се зомбира от разни теории.

Бих ти обяснила,но преценката ми,е,че ти няма да разбереш,за това и няма да се хабя
Освен това,казах,че това е личното ми мнение,а защо мисля каквото мисля,не съм длъжна да обяснявам на всяка,която се чуди как да се заяде.




P.P.Свойства и структура на водата

Скрит текст:



Properties of Water

Molecular formula   H2O
Molar mass   18.01528(33) g/mol
Appearance   white solid or almost colorless, transparent, with a hint of blue, crystalline solid or liquid
Density   1000 kg/m3, liquid (4º C)(62.4 lb/cu. ft)
Melting point   0º C, 32º F, (273.15 K)
Acidity (pKa)   15.74 ~35–56
Basicity (pKb)   15.74
Refractive index (nD)   1.3330
Viscosity   0.001 Pas at 20º C


Structure of Water


Crystal structure   Hexagonal
Molecular shape   Bent
Dipole moment   1.85 D

https://courses.lumenlearning.com/boundless-chemistry/chapter/liquid-properties/

Е и? В това, дето си го пейстнала, да има нещо за кристална решетка случайно? Май не си ме послушала и не си проверила какво е кристална решетка Mr. Green

И аз не оспорвам вярата ти, твоя си е, а неграмотно употребените думички, които явно не знаеш какво означават.

# 72
  • Мнения: 2 143
Structure of WaterCrystal structure   Hexagonal
На лед, не в нормално състояние.

# 73
  • Мнения: 40 895
Structure of WaterCrystal structure   Hexagonal
На лед, не в нормално състояние.

Да, ама спорът започна от това:

Цитат
радиацията причинява точно късане на клъстерите и рушене на кристалната решетка на водната молекула.

Кристална решетка може да има кристал, твърдо вещество, а не молекула. Няма молекула с кристална решетка. Водната молекула се състои от три атома под даден ъгъл, къде е тук решетката не знам.

# 74
  • Мнения: 7 006
Да бе,тя водата чааак когато замръзне,тогава придобива кристалната си структура.. ooooh!
Може ли да да образува кристал водата,ако не и е заложено това свойство?!?


"Водата е единственото вещество, което при замръзване се разширява. Това се обяснява с факта, че при замръзване водата преминава от молекулярно в кристално състояние и така образуваната кристална решетка има по-голям обем от този на молекулите при течната вода.."[/b]

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0

"по-голям обем от този на течната вода"
Ако течната вода няма кристална решетка,тогава как им сравняват обемите в уикито?


Скрит текст:
Хексагоналната решетка е характерна както и за водорода,така и за графита и за диаманта

"Кристалите са еднородни твърди тела, оградени с плоски стени, които са проява на закономерния им вътрешен строеж от подредени атоми, образуващи периодична тримерна пространствена опаковка, наречена кристална решетка.
************
Свободната молекула вода може да се изобрази като тетраедър, в центъра на който се намира атом кислород, а на двата върха – по един водороден атом, ковалентно свързан с кислорода. В другите два върха са разположени валентните електрони на кислорода, които не участват във вътрешномолекулните ковалентни връзки."

Read more: http://bgchaos.com/606/fractals/symmetry/%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%8 … 82/#ixzz4u0JAHkPG



P.p.Daaaa,грешката е вярна!

"кристалната решетка на водната молекула"
 Трябвало е да напиша кристалната решетка на водните молекули,не знам що съм написала в ед.число и се разбира съвсем друго!Че и сто пъти чета и не вдявам..
Молекулите създават решетката ooooh!

И все пак,можеше съвсем човешки,да кажеш,и да изясним нещата,та който чете после да не се подвежда..Ама не..Трее се плюне жлъч..Кой квото си има,това си вади от душата.  

Последна редакция: чт, 28 сеп 2017, 22:45 от Какво?

# 75
  • Мнения: 40 895
Грешката ти е по-дълбока. При замръзването на водата молекулите се свързват в молекулна кристална решетка и наистина образуват кристал с хексагонална структура. Но забележи - възлите на тази кристална решетка се състоят от водни молекули, които си остават непроменени. При вкарване на енергия слабите междумолекулни връзки се разпадат и ледът се топи. Обаче молекулите си остават същите, нищо не им се променя. Разпада се кристалната решетка на кристала, а не на молекулата/молекулите, защото те нямат решетка, те са елементите, от които се състои решетката.

Има и друго - ти каза, че при готвене в микровълнова фурна се разпада кристалната решетка. Да, ама никой не готви лед, готвят се размразени продукти, в които има вода, а не лед. Но да кажем, че си имала предвид само размразяването, а не готвенето. Тогава искам да те попитам при кой начин на размразяване не се разрушава кристалната решетка на ледения кристал? При размразяване на котлон, на открит огън, на слънце...? И да си отговоря - няма такъв начин. Разрушаване на кристалната решетка на леда и топене на леда е едно и също, т.е. както и да топиш, решетката все се разпада Mr. Green

А това вече е цял бисер:

Цитат
Ако течната вода няма кристална решетка,тогава как им сравняват обемите в уикито?

Обемът няма нищо общо с кристалната решетка. Обем имат и течностите, и газовете, и аморфните вещества и този обем се мери в съответни мерни единици и може да се сравнява.  Течната вода не може да има кристална решетка, защото ако имаше нямаше да е течна. Как според теб тече нещо, подредено в здрава структура?

# 76
  • MI
  • Мнения: 11 803
Което не променя факта, че готвенат или дори претоплена в микровълнова храна е откровено гадна и губи много повече полезни свойства, отколкото с традиционни начини за готвене. Със или без решетка. Sunglasses

# 77
  • Мнения: 40 895
Което не променя факта, че готвенат или дори претоплена в микровълнова храна е откровено гадна и губи много повече полезни свойства, отколкото с традиционни начини за готвене. Със или без решетка. Sunglasses

Това вече е съвсем различно нещо. Далеч не всичко може да се готви на микровеле. Майка ми обаче прави пълнени чушки, на които нищо им няма на вкуса. Но това е изключение и наистина с повечето ястия не е така. Но нещо да не е вкусно и нещо да е вредно са съвсем различни неща. Това обаче важи за готвенето. Виж за стоплянето на готвени манджи микровълновата няма алтернатива за мен. Ако опиташ да ги вариш в тенджерата загарят или се редуцират прекалено и стават солени, а ако добавиш вода тя не попива вкусовете... Да не говорим, че трае много по-дълго.

# 78
  • MI
  • Мнения: 11 803
Е, все пак отдавна има всякакви незалепващи покрития, нищо не загаря. Може и съвсем малко мазнина и пак няма да загори, слаб огън очевидно.

# 79
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Е, все пак отдавна има всякакви незалепващи покрития, нищо не загаря. Може и съвсем малко мазнина и пак няма да загори, слаб огън очевидно.

повечето незалепващи покрития отделят ужасни вредности на високи температури. Изключвам чугуна и глината

# 80
  • MI
  • Мнения: 11 803
Керамичното не, сега има и едни на които изрично пише че няма тези вещества. И не струват половин бъбрек отдавна. Grinning Тефлон и сие съм ги изхвърлила преди години.

# 81
  • Мнения: 7 006




Скрит текст:
Казват хората,че водата е с кристална структура/решетка,и тази решетка променя обема си при замръзване.
Не може водата да придобие свойството да образува кристали,ако това не и е заложено изначално.
Предполагам хексагона е нестабилен и "неправилен" по форма в течното състояние на водата,а при замръзването се стабилизира и това води до твърдия кристал

Да не говорим,че има и течни кристали и те също са с хексагонална решетка



https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal


https://chem.libretexts.org/Textbook_Maps/General_Chemistry_Text … rdinary_Substance
Всъщност права съм..Разширяват се разстоянието между молекулите и връзките и се стабилизира
в твърдата кристална форма,т.е. не се променят връзките и молекулите не се пренареждат молекулите в друга различна решетка.Значи точно обема/разстоянието и връзките между молекулите са от значение за твърдата кристална форма на водата.


https://chem.libretexts.org/Textbook_Maps/General_Chemistry_Text … rdinary_Substance

# 82
  • Мнения: 40 895
Абе, джанъм, от девет дерета вода ли ще носиш за да не паднеш по гръб? Joy
Къде отиде на течните кристали, те затова се казват кристали, а не течност. Не говорим и за хексагоналната решетка конкретно, в нея няма нищо лошо или слабо по принцип. Но конкретно при леда е слаба, защото решетката е от молекули, а не от атоми, не защото е хексагонална.
Водата е течност и няма кристална решетка, защото водните молекули се движат свободно и хаотично, а кристалната решетка предполага фиксирани компоненти и подреденост. За водната молекула пък да не говорим да има решетка. Иначе да, на водните молекули е заложено да се свързват в хексагонална решетка при замръзване, но от това, че на тухлите им е заложено да бъдат зидани не значи, че тухла и стена е едно и също, нали?

Освен това ти обвиняваш гадната микровълнова фурна, че разрушавала кристалната решетка на молекулите. Първата идиотщина е, че молекулите нямат кристална решетка и нищо не им се разрушава. А втората е, че ако имаш предвид решетката на леда, то тя се разрушава от всякакво затопляне - от котлон, фурна, открит огън, слънце, инфрачервен нагревател... И микровълновата фурна не прави нищо по-различно.

Повече няма да обяснявам, защото няма какво повече да кажа. Със "стрижено"* не може да се спори.

*
Цитат
Мъж и жена вървели през полето. Мъжът възкликнал:
-Ех, че хубаво е окосено това ливаде!
-Не е косено, ами е стрижено! - възразила жената.
И се запрепирали безкрай: косено-стрижено, косено-стрижено ... Стигнали един мост. На мъжа вече не му издържали нервите, че жена му не мирясва, и я бутнал от моста.
А тя като потъвала и главата и се скрила под водата, си подала ръката отгоре и защракала с пръсти като ножица, демек "стрижено е".

# 83
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Sweat Smile
Черна станция, остави, няма смисъл, достатъчно обяснява!

# 84
  • Мнения: 62
Ако silvi_7878 знаеше каква нАучна дискусия ще предизвика, нямаше да посмее да пусне темата hahaha

# 85
  • Мнения: 7 006

Sweat Smile
Черна станция, остави, няма смисъл, достатъчно обяснява!

Остави ся,тъкмо е намерила поле за изява и набрала скорост   Grinning

# 86
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
За сравнение с обикновените готварски печки, които обработват храната на принципа на топлообмен, при мокровълновите фурни повишаването на температурата се постига чрез преобразуване на една енергия в друга, при което се уврежда структурата на молекулите в храната.
Увреждала се била структурата на молекулите?!? Нима?

Като сложиш филийка в тостера на молекулите нищо ли им няма? Това потъмняване са въглехидрати, превърнати във въглерод.



Вече четвърто поколение с масови микровълнови фурни и пак има наивници, връзващи се на жълти публикации. Същото слушахме през 90-те за мобилните телефони,  за препаратите от съдомиялната, сега за ГМО храните...

Винаги (без изключение) когато има нова технология ще има и противници, прокламиращи страховити вреди, базиращи се на допускания. В началото е трудно да се разграничи здравословната предпазливост от параноята, но микровълни се ползват от почти век в индустрията и от половин век в бита без никакви реални статистики показващи вредно влияние.

# 87
  • MI
  • Мнения: 11 803
Което не променя факта, че храната излиза откровено гадна. Joy

# 88
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Което не променя факта, че храната излиза откровено гадна. Joy
Абсолютна глупост.

Ако е била вкусна вчера и след притопляне в микровълновата пак ще е вкусна. Няма да е прясно изпечена, но и няма да е по-различна от притоплена в конвенционална фурна.

Ако на теб вкусната храна след притопляне в микровълнова ти се струва "ГАДНА" си е твой (и не само) психологически проблем. Много хора само като разберат, че дъвчат генетично модифицирана храна и почват да усещат неприятен вхус.

# 89
  • Мнения: 2 022
Като гледам освен Черна станция и още няколко участника повечето трябва не да цитират разни сайтове, а учебника си по физика. Каква кристална решетка на водна молекула и йонизираща радиация при микровълнова?

Микровълновата загрява изключително неравномерно храната, това е. А всеки е свободен да вярва на каквито си иска теории, вече има хиляди, в които липсват научни знания и критично мислене.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2017, 00:40 от Cygnus

# 90
  • MI
  • Мнения: 11 803
Не, променя се повече от при правилно притопляне в конвенционална печка. Стига да знаеш ка да я ползваш, а и да можеш да готвиш все пак. Иначе наистина винаги е един резултата - гаден. Sunglasses

# 91
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Нелиг,

И аз не обичам телешки стек, ама не го обявявам за гаден, след като очевидно много хора го обожават.

В почти всяка модерна кухня и кафетерия по света има микровълнова, ама ти по-добре знаеш.

# 92
  • Мнения: 2 143
Не, променя се повече от при правилно притопляне в конвенционална печка. Стига да знаеш ка да я ползваш, а и да можеш да готвиш все пак. Иначе наистина винаги е един резултата - гаден. Sunglasses
Виж в интерес на истината, микровълнова използвам само за топлене на вече готова храна в неголеми количества. За истинско готвене определено не е подходящо решение заради неравномерното бързо затопляне.

# 93
  • Мнения: 40 895
Иначе наистина винаги е един резултата - гаден. Sunglasses

Не мога да се съглася. Много неща и аз не обичам да топля - банички и пица например, защото след това стават сухи и жилави. Обаче за всякакви готвени манджи микровълновата е направо благодат. Нищо не им се променя на вкуса и можеш да си стоплиш бързо само една чиния, а не да вариш цялата тенджера, или да отсипваш и вариш малка порцийка. И ако поискаш допълнително за 2 минути го имаш готово и стоплено.
Иначе за готвене и аз не я ползвам.

# 94
  • MI
  • Мнения: 11 803
Дори при притопляне е, неравномерно затоплянето и изсушава, както и при готвене. Затова тестените стават на подметка всъщност. И знам че повечето заведения имат и ползват и се вижда по резултата. А стекът е гаден, ако не го приготвиш добре, независимо обичаш ли го или не. И аз не го обичам много, но мога да различа обективно добър ли е или е гаден и прилича на подметка. Същото е и със всичко останало.

# 95
  • Мнения: 40 895
Не мога да споря за вкуса, защото това е нещо субективно. Освен това зависи и от вида манджа (майка ми готви някои неща и стават като истински, но други не стават). Всеки може сам да си реши дали да ползва микровълновата за готвене, само за топлене или изобщо да не я ползва. И никой не може да съди решението за това. Темата и спорът обаче са за друго - не дали храната, приготвяна/топлена на микровълнова е с лош вкус, а дали тази храна е претърпяла промени, които я правят вредна. И дали самата микровълнова фурна вреди и облъчва.

# 96
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Дори при притопляне е, неравномерно затоплянето и изсушава, както и при готвене.
Неравномерно и изсушаващо в сравнение с какво? С пържене, печене, барбекю, парна баня? Дори и неграмотно продължително използване на микровълновата на максимална мощност отдава несравнимо по-равномерен резултат, отколкото същото лъчение, но от конвенционален източник, действащ единствено на повърхността на продукта.

Ясно е, че след четвърт милион години ядене на месо, печено на огън сме еволюирали да харесваме прегорялата коричка, нищо, че се състои от канцерогенни катрани и въглени.

 

# 97
  • MI
  • Мнения: 11 803
Земонти, ползвй си микровълновата спокойно щом ти харесва, но неслучайно никой професионален готвач на определено ниво не я ползва, както и много хора, почти всички готвещи редовно. Сигурно ще да има защо и то не е обикновено заради страх от блъчване.

Черна станция, просто опитах да ви прекъсна безумния спор за водата. Явно успешно. Joy

# 98
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
...но неслучайно никой професионален готвач на определено ниво не я ползва...
Това също е абсолютно невярно. Чети, преди да се излагаш:

https://www.google.ca/search?rlz=1C1CHBF_enCA762CA762&q=chef … =1910&bih=954





# 99
  • MI
  • Мнения: 11 803
Ахам, да суши билки. Или за да разтопят шоколад. Има известна разлика. Прочети си сам линковете преди да се репчиш. Да не говорим, че са все американци, макс англичани. То и аз имам кухненски робот, но не бих пекла/варила в нещо като бимби. Просто не е същото. Явно не разбираш защо, затова ползвай си със здраве микровълновата. Понякога е добра алтернатива - на хамбургерите например или дюнерите. Wink

# 100
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Ахам, да суши билки. Или за да разтопят шоколад. Има известна разлика.
Първо каза, че про-готвачите НИКОГА не били ползвали микровълнови.

Сега без да се извиниш ми наглееш, че ги ползвали, ама само за сушене, размразяване и топене?!?

Ти какво очакваш? Такъв готвач да ти притопли вчерашно ястие ли? И аз никога не "готвя" в микровълновата. Тя служи за топене, притопляне, пуканки и подобни. Готвене - в аварийни случаи. Не търси теле под вола!

# 101
  • MI
  • Мнения: 11 803
Не, няма да ти притоплят дори храна, може да се случи но не и в ресторант с някакво ниво. Пък ти се тръшкай колкото искаш. Честно казано и за размразяване трудно ще стане, защото просто не е добър резултата. Сушене и сие е да я ползваш като робот и не е готвене. Така че вземи се успокой, ползвай си със здраве микровълновата. МоМоже и да стоплиш вода за чай с лайка, успокоява. Stuck Out Tongue Winking Eye
П.с. бих могла да ти дам линкове на много по-известни в световен мащаб шефове, които са напълно против с обяснения защо, но няма смисъл.

# 102
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
...Пък ти се тръшкай колкото искаш...   ...Така че вземи се успокой...   ...успокоява....   ...но няма смисъл.
Вместо да си губиш времето да ме успокояваш, да беше дала тези линкове за "известни в световен мащаб шефове", които били НАПЪЛНО против използването на микровълнови. Ясно е, че не "готвят" на тях.

# 103
  • Мнения: 40 895
Земонти, ползвй си микровълновата спокойно щом ти харесва, но неслучайно никой професионален готвач на определено ниво не я ползва, както и много хора, почти всички готвещи редовно. Сигурно ще да има защо и то не е обикновено заради страх от блъчване.

Черна станция, просто опитах да ви прекъсна безумния спор за водата. Явно успешно. Joy

Точно онзи спор за водата беше по темата, а дали сготвената в микровълнова храна е гадна или не не е по тази тема. За вкусовите качества на храната от микровълнова пусни друга тема, но тази тема е са вредно/безвредно, а не за вкусно/невкусно.
 
Освен това не разбирам за какво спориш, понеже не видях никой да настоява колко хубаво и вкусно се готви в микровълнова. Всички казаха, че я използват за топлене на вчерашни ястия. Тя според мен и точно затова е направена, иначе защо във всяка кухня има и обикновена фурна, и микровълнова? И защо микровълновите са толкова малки за разлика от обикновените? Ми малки са, защото са допълващ уред за топлене на една чиния, а не голяма фурна за печене на тави.

# 104
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Хич даже не беше безумен спорът за "кристалната решетка" на водата. Съвсем на място и съвсем по темата си е.
Ще вземе утре някоя да прочете тук и да се "ограмоти" и току виж създала ново течение във физиката. Simple Smile

# 105
  • MI
  • Мнения: 11 803
Черна станция, постът мие бешев безобидна провокаия за да прекъсна спора ви. На която Земонти се хвана и то със зъби и нокти. Joy Затова и нвма да хабя повече време да му давам линкове, въпреки че бих могла. Безсмислено е. А спорът за решетката щеше да не е безумен, ако бяхте спазили някакъв добър тон и не бяхте минали на кой тъп и кой умен. Затова пробвах да сменя темата, просто стана много, ама много грозно.

# 106
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Затова и нвма да хабя повече време да му давам линкове, въпреки че бих могла. Безсмислено е.
Аха! Нали?
Wink

Всъщност аз бях този, който "се хабеше" с линковете. Ти нито един не ми даде. Само клишета и генерализиране на база лични впечатления.

Последна редакция: нд, 01 окт 2017, 13:26 от zemonti

# 107
  • MI
  • Мнения: 11 803
Абсолютно. Ако толкова те интересува, 5 мин в гугъл на език, различен от английски ще ти даде отговор на въпроса. Simple Smile Хайде, чао, че готвя неделния обед. Без микровълнова, дори чесъна го беля традиционно, а не за минута в микровелвто. И всъщност става по-бързо. Joy

# 108
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Нелиг,

Ти май наистина нямаш намерение да се обосноваваш.

Все едно аз да заявя, че земята е плоска и като аргумент да те пратя да се ровиш из конспирационните сайтове по Гугъл.

Ти каза, че микровълновата "изсушавала", но отказа да коментираш в сравнение с какво.

После каза "никой професионален готвач на определено ниво не я ползва". Доказах ти, че не е вярно.

После каза, че "все американци, макс англичани" я ползвали и аз ти показах снимка на шеф Петров пред 2 микровълнови в ресторанта си.

Хайде да се напънеш да си подкрепиш думите с някакви сериозни линкове, или да се усетиш, че дрънкаш глупости и да се извиниш, без да извърташ темата!

Микровълновата може и да не овъгля повърхността до хрупкава коричка (за това се използва предимно за притопляне и размразяване), но това не я прави по--вредна за храната от пържене, или бързо печене.

# 109
  • MI
  • Мнения: 11 803
Нелиг,

Ти май наистина нямаш намерение да се обосноваваш.

Скрит текст:
Все едно аз да заявя, че земята е плоска и като аргумент да те пратя да се ровиш из конспирационните сайтове по Гугъл.

Ти каза, че микровълновата "изсушавала", но отказа да коментираш в сравнение с какво.

После каза "никой професионален готвач на определено ниво не я ползва". Доказах ти, че не е вярно.

После каза, че "все американци, макс англичани" я ползвали и аз ти показах снимка на шеф Петров пред 2 микровълнови в ресторанта си.

Хайде да се напънеш да си подкрепиш думите с някакви сериозни линкове, или да се усетиш, че дрънкаш глупости и да се извиниш, без да извърташ темата!

Микровълновата може и да не овъгля повърхността до хрупкава коричка (за това се използва предимно за притопляне и размразяване), но това не я прави по--вредна за храната от пържене, или бързо печене.
Не нямам такова намерение. Joy Едно, че явно няма смисъл, друго че е офтопик. Ако толкова те интересува, ще те насоча и до там.
1. Това е картатата с ресторантите със звезди Мишлен. Виж къде са концентрирани и колко има в България. До тук с мъкровълновата на най-стеларния шеф.
https://www.viamichelin.com/web/Restaurants
2. Виж кой шеф с 2 звезди Мишлен беше казал, че да готвиш в микровълнова на децата си е "an act of hate". НЯма да ти цитирам други, защото тях няма да ги намериш на английски.
3. Преди години бе станал голям скандал защото бе излязла информация, че много ресторанти на ниво бистро във Франция ползват готови храни, които притоплят в микровълнова. Подчертавам, скандал, и то за ресторанти максимум средно ниво, за които в Б]ългария си е обществена тайна. Това за да ти покаже разликата в манталитета.
4. Ако искаш да разбереш разликата с традиционните начини на готвене си купи някоя по-дебела, стара и наситина добра готварска книга и виж секцията в която ти обясняват как точно се пекат и притоплят различните видове храни. В новите издания аз лично не съм срещала такава. И не ти говоря за барбекю, а при пържене всъщност се запазват много повече вещества, отколкото при други начини на обработка. Доколко е полезно е друг въпрос, както и колко хора всъщност пържат добре.
5. Европейските шефове масово използват кухненски роботи от всякакъв тип, дори от типа слоу кукър, ако това ще те успокои. Най-много някой сос да направят вътре, но ги ползват.

И накрая, яж си спокойно притоплената храна щом ти харесва. Не, не мисля че е опасна, просто не ми харесва. Че нямаш чувство за хумор го разбрах след първия път, така че съм до тук. Досадно ми е да се обяснявам за подобни неща.

 
 

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 10:47 от nelig

# 110
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Wow!?!

Ти самата виждаш ли пряка връзка между зададените от мен въпроси и твоите линкове?  Или си наясно, че извърташ темата, ама така си си свикнала?

Това, че определени готвачи се обявяват срещу микровълновите и че имало скандал за ресторант, където вместо да готвят прясна храна притопляли стара си няма нищо общо с изцепката ти, че "НИКОЙ професионален готвач, над определено ниво не бил ПОЛЗВАЛ микровълнова". НИКОЙ?!?

И пак се направи на ударена с изсушаващия ефект на микровълновата. Сякаш другите видове готвене без течност изсушават по-малко. Пърженето, което ти даде за пример всъщност супер изсушава, но в същото време омазнява, та не го усещаш.

# 111
  • MI
  • Мнения: 11 803
Ok, ще се поправя за да си доволен - почти никой шеф над определено ниво и никой от тези, които ми харесват и следя. Сега доволен ли си?!

Аз ти обяснявам, че има огромна разликамежду европейското и англо-саксонското разбиране по въпроса и ползването на уреда, ти продължаваш. Джейми Оливър и сие не са ми супер авторитет, нито искам да знам най-доброто барбекю или хамбургер как се приготвя или как да беля чесън с помощта на микорвълнова. Харесва ми друг тип хранене и точка, няма да го обсъждам с теб. A за пърженето си в грешка - тази година изнесоха резултати от изследване, че някои зеленчуци при пържене със зехтин запазват повече хранителни вещества, отколкото при варене. При правилно пържене очевидно, ако е мазно и гадно не е правилно просто. Rolling Eyes За готвенето с микровълнова са правени редица изследвания и не, не става радиоактивна храната но губи с пъти повече витамини и антиоксиданти, отколкото при останалите начини на приготвяне. От сорта за броколите разликата при загуба на антиоксиданти беше над 90% при микровълнова, докато на пара или бързо варене -10. Очевидно за различните храни е различно. Друг проблем е, че може да оживеят определени микоорганизми поради неравномерното затопляне и после е ясно какво може да ти се случи. Но да, в повечето случаи няма да се отровиш.

До тук с обясненията, и на английски има прекрасни статии по въпроса. Гледай си бг мастър шеф и американския вариант и спори със жена си. На мен не разчитай, имам си друга работа.

# 112
  • Мнения: 40 895
Май някой все измества спора Whistling Темата е за облъчването и хайде, в разширен формат, за вредността на храната, минала през микровълнова. Но категорично темата не е за вкуса на храната  и за това как се готви в ресторантите със звезди на Мишлен.

# 113
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Те невидимите лъчи са страшна работа и винаги (без изключения) им се приписват ужасяващи вреди до доказване на противното. На някой само като му кажеш, че има излъчваща антена на съседния покрив и може да получи главоболие.

Скоро ще се пръкне трето поколение с мобилни телефони и някои още вярват на зевзешкото видео дето едни уж пържат яйца с мобифони.

# 114
  • MI
  • Мнения: 11 803
Темата е за облъчването и хайде, в разширен формат, за вредността на храната, минала през микровълнова.
Ами не, не е вредна. Просто е по-малко полезна - това за витамините и антиоксидантите. И не вярвам някой да мисли че е радиоактивна. Поне се надявам де, всичко е възможно. А този някой дето захапа като питбул не съм аз. Rolling Eyes Ми не ми харесва, не го приемам и за истинско готвене, но никога не съм мислила че ще се облъча точно пък от микровълновата. Както казах нагоре, много повече бих се замислила преди да купя/наема къща срещу голяма антена на мобилен оператор например, отколкото от микровълновата. Там поне има някакви обективни съмнения доклко позволените лимити се спазват, доколко това се следи и доколко те отговарят на безопасното. Не от мен, от учЕни. Виж, за микровълновите не съм срещала подобна информация, колкото и да търся.

# 115
  • Мнения: 40 895
Както казах нагоре, много повече бих се замислила преди да купя/наема къща срещу голяма антена на мобилен оператор например, отколкото от микровълновата. Там поне има някакви обективни съмнения доклко позволените лимити се спазват, доколко това се следи и доколко те отговарят на безопасното. Не от мен, от учЕни. Виж, за микровълновите не съм срещала подобна информация, колкото и да търся.

Остави учените и се замисли - антената излъчва някаква енергия (всички видове вълни са енергия), която се разпростира като сфера около нея и с всеки метър разстояние интензитетът и спада общо взето на трета степен. Мощта на антената е голяма за да стигне до твоя апарат, но ти не спиш до антената, нали? От друга страна за да има разговор трябва не само сигналът от антената да стигне до теб, а и сигналът от твоя апарат да стигне до антената (иначе щеше да е радио, а не телефон). И представи се сега вече колко силен трябва да е сигналът от телефона за да стигне до антената и прибави, че телефона си го държиш долепен до главата... Та май да имаш мобилен телефон е по-опасно от това да имаш антена на покрива на съседния блок? Wink

# 116
  • MI
  • Мнения: 11 803
Скрит текст:
Остави учените и се замисли - антената излъчва някаква енергия (всички видове вълни са енергия), която се разпростира като сфера около нея и с всеки метър разстояние интензитетът и спада общо взето на трета степен. Мощта на антената е голяма за да стигне до твоя апарат, но ти не спиш до антената, нали? От друга страна за да има разговор трябва не само сигналът от антената да стигне до теб, а и сигналът от твоя апарат да стигне до антената (иначе щеше да е радио, а не телефон). И представи се сега вече колко силен трябва да е сигналът от телефона за да стигне до антената и прибави, че телефона си го държиш долепен до главата... Та май да имаш мобилен телефон е по-опасно от това да имаш антена на покрива на съседния блок? Wink
Честно казано преди въобще не се бях замисляла, после точно инженери и то точно в тази област ме убедиха. Или по-точно поспорих и с тях докато не си седнах на четирибуквието да почета и установих, че е доказано, че над определени нива са потенциален канцероген радиолъчите, официално класифициран така. И че действително последните години законодателят тук е вдигнал нивото на разрешените нива, без да се правят изследвания за ефекта. Многократно са искани подобни изследвания, но нищо не е правено. И че учени искат да бъдат променени нормативите в Европа, а вълните дасе класифицират от потенцален на сигурен канцероген.

Имайки предвид, че до преди няколко години и Етернит са били супер иновативен прoизводител на много устойчив иновативен материал, а сега се оказа че са гадни убийци на хиляди хора (дори ние в момента плащаме ремонта на покрива, защото ни задължиха да махнем азбеста), някак си не ми се струва чак пък толкова невероятно след някоя друга годинка да избухне още един скандал, този път за нормите за радиолъчението. Rolling Eyes  А телефона колкоо време си го държа до главата? Не говоря постоянно по телефона и не го държа дори в джоба обичайно. Докато ако съм в непосредствена близост до антената и то на висок етаж ще съм изложена на доста по-силно лъчение. Все пак говорим за сила, освен за продължителност. А и честно казано, дори да забравим за здравето, като правя такава инвестиция не искам да рискувам нещо да ми я обезцени - независимо дали близост до антена, голяма престъпност или незаконно заровени опасни отпадъци например.

# 117
  • Мнения: 2 143
Докато ако съм в непосредствена близост до антената и то на висок етаж ще съм изложена на доста по-силно лъчение. Все пак говорим за сила, освен за продължителност.
Не си! Безжичния ти рутер и микровълновата са най-големите източници на ЕМП в едно средно статистическо домакинство. Лаптопа също... Simple Smile

# 118
  • MI
  • Мнения: 11 803
Нямам микровълнова, а рутера е в коридора. Sunglasses Така че ако огромната антена на Водафон например е отсреща и ми гледа в хола буквално, със сигурност ще ме облъчва повече от сега. А и доста хора няма да искат да купят апартамента. Така че моля, който иска да добави към рутера и 5-6 анъени. Аз предпочитам да ограничавам рисковете доколкото зависи от мен.

# 119
  • Мнения: 2 143
Нямам микровълнова, а рутера е в коридора. Sunglasses Така че ако огромната антена на Водафон например е отсреща и ми гледа в хола буквално, със сигурност ще ме облъчва повече от сега.
В грешка си. Рутера ти те облъчва повече. А ако лаптопа ти е с по високочестотен процесор - той печели!

# 120
  • MI
  • Мнения: 11 803
Назгюл, аз че много не отбирам е вярно, но около мен винаги е имало предимно и единствено инженери,  че за такъв се и омъжих. Доверявам им се, както и на изчетеното далеч не в сайтове за конспирации. Така че за мен си съм взела решения, който иска е свободен да прави противното.

Общи условия

Активация на акаунт