Облъчване от микровълнова фурна

  • 13 160
  • 120
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 41 078
Грешката ти е по-дълбока. При замръзването на водата молекулите се свързват в молекулна кристална решетка и наистина образуват кристал с хексагонална структура. Но забележи - възлите на тази кристална решетка се състоят от водни молекули, които си остават непроменени. При вкарване на енергия слабите междумолекулни връзки се разпадат и ледът се топи. Обаче молекулите си остават същите, нищо не им се променя. Разпада се кристалната решетка на кристала, а не на молекулата/молекулите, защото те нямат решетка, те са елементите, от които се състои решетката.

Има и друго - ти каза, че при готвене в микровълнова фурна се разпада кристалната решетка. Да, ама никой не готви лед, готвят се размразени продукти, в които има вода, а не лед. Но да кажем, че си имала предвид само размразяването, а не готвенето. Тогава искам да те попитам при кой начин на размразяване не се разрушава кристалната решетка на ледения кристал? При размразяване на котлон, на открит огън, на слънце...? И да си отговоря - няма такъв начин. Разрушаване на кристалната решетка на леда и топене на леда е едно и също, т.е. както и да топиш, решетката все се разпада Mr. Green

А това вече е цял бисер:

Цитат
Ако течната вода няма кристална решетка,тогава как им сравняват обемите в уикито?

Обемът няма нищо общо с кристалната решетка. Обем имат и течностите, и газовете, и аморфните вещества и този обем се мери в съответни мерни единици и може да се сравнява.  Течната вода не може да има кристална решетка, защото ако имаше нямаше да е течна. Как според теб тече нещо, подредено в здрава структура?

# 76
  • MI
  • Мнения: 11 817
Което не променя факта, че готвенат или дори претоплена в микровълнова храна е откровено гадна и губи много повече полезни свойства, отколкото с традиционни начини за готвене. Със или без решетка. Sunglasses

# 77
  • Мнения: 41 078
Което не променя факта, че готвенат или дори претоплена в микровълнова храна е откровено гадна и губи много повече полезни свойства, отколкото с традиционни начини за готвене. Със или без решетка. Sunglasses

Това вече е съвсем различно нещо. Далеч не всичко може да се готви на микровеле. Майка ми обаче прави пълнени чушки, на които нищо им няма на вкуса. Но това е изключение и наистина с повечето ястия не е така. Но нещо да не е вкусно и нещо да е вредно са съвсем различни неща. Това обаче важи за готвенето. Виж за стоплянето на готвени манджи микровълновата няма алтернатива за мен. Ако опиташ да ги вариш в тенджерата загарят или се редуцират прекалено и стават солени, а ако добавиш вода тя не попива вкусовете... Да не говорим, че трае много по-дълго.

# 78
  • MI
  • Мнения: 11 817
Е, все пак отдавна има всякакви незалепващи покрития, нищо не загаря. Може и съвсем малко мазнина и пак няма да загори, слаб огън очевидно.

# 79
  • Paris, France
  • Мнения: 14 064
Е, все пак отдавна има всякакви незалепващи покрития, нищо не загаря. Може и съвсем малко мазнина и пак няма да загори, слаб огън очевидно.

повечето незалепващи покрития отделят ужасни вредности на високи температури. Изключвам чугуна и глината

# 80
  • MI
  • Мнения: 11 817
Керамичното не, сега има и едни на които изрично пише че няма тези вещества. И не струват половин бъбрек отдавна. Grinning Тефлон и сие съм ги изхвърлила преди години.

# 81
  • Мнения: 7 006




Скрит текст:
Казват хората,че водата е с кристална структура/решетка,и тази решетка променя обема си при замръзване.
Не може водата да придобие свойството да образува кристали,ако това не и е заложено изначално.
Предполагам хексагона е нестабилен и "неправилен" по форма в течното състояние на водата,а при замръзването се стабилизира и това води до твърдия кристал

Да не говорим,че има и течни кристали и те също са с хексагонална решетка



https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal


https://chem.libretexts.org/Textbook_Maps/General_Chemistry_Text … rdinary_Substance
Всъщност права съм..Разширяват се разстоянието между молекулите и връзките и се стабилизира
в твърдата кристална форма,т.е. не се променят връзките и молекулите не се пренареждат молекулите в друга различна решетка.Значи точно обема/разстоянието и връзките между молекулите са от значение за твърдата кристална форма на водата.


https://chem.libretexts.org/Textbook_Maps/General_Chemistry_Text … rdinary_Substance

# 82
  • Мнения: 41 078
Абе, джанъм, от девет дерета вода ли ще носиш за да не паднеш по гръб? Joy
Къде отиде на течните кристали, те затова се казват кристали, а не течност. Не говорим и за хексагоналната решетка конкретно, в нея няма нищо лошо или слабо по принцип. Но конкретно при леда е слаба, защото решетката е от молекули, а не от атоми, не защото е хексагонална.
Водата е течност и няма кристална решетка, защото водните молекули се движат свободно и хаотично, а кристалната решетка предполага фиксирани компоненти и подреденост. За водната молекула пък да не говорим да има решетка. Иначе да, на водните молекули е заложено да се свързват в хексагонална решетка при замръзване, но от това, че на тухлите им е заложено да бъдат зидани не значи, че тухла и стена е едно и също, нали?

Освен това ти обвиняваш гадната микровълнова фурна, че разрушавала кристалната решетка на молекулите. Първата идиотщина е, че молекулите нямат кристална решетка и нищо не им се разрушава. А втората е, че ако имаш предвид решетката на леда, то тя се разрушава от всякакво затопляне - от котлон, фурна, открит огън, слънце, инфрачервен нагревател... И микровълновата фурна не прави нищо по-различно.

Повече няма да обяснявам, защото няма какво повече да кажа. Със "стрижено"* не може да се спори.

*
Цитат
Мъж и жена вървели през полето. Мъжът възкликнал:
-Ех, че хубаво е окосено това ливаде!
-Не е косено, ами е стрижено! - възразила жената.
И се запрепирали безкрай: косено-стрижено, косено-стрижено ... Стигнали един мост. На мъжа вече не му издържали нервите, че жена му не мирясва, и я бутнал от моста.
А тя като потъвала и главата и се скрила под водата, си подала ръката отгоре и защракала с пръсти като ножица, демек "стрижено е".

# 83
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Sweat Smile
Черна станция, остави, няма смисъл, достатъчно обяснява!

# 84
  • Мнения: 62
Ако silvi_7878 знаеше каква нАучна дискусия ще предизвика, нямаше да посмее да пусне темата hahaha

# 85
  • Мнения: 7 006

Sweat Smile
Черна станция, остави, няма смисъл, достатъчно обяснява!

Остави ся,тъкмо е намерила поле за изява и набрала скорост   Grinning

# 86
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
За сравнение с обикновените готварски печки, които обработват храната на принципа на топлообмен, при мокровълновите фурни повишаването на температурата се постига чрез преобразуване на една енергия в друга, при което се уврежда структурата на молекулите в храната.
Увреждала се била структурата на молекулите?!? Нима?

Като сложиш филийка в тостера на молекулите нищо ли им няма? Това потъмняване са въглехидрати, превърнати във въглерод.



Вече четвърто поколение с масови микровълнови фурни и пак има наивници, връзващи се на жълти публикации. Същото слушахме през 90-те за мобилните телефони,  за препаратите от съдомиялната, сега за ГМО храните...

Винаги (без изключение) когато има нова технология ще има и противници, прокламиращи страховити вреди, базиращи се на допускания. В началото е трудно да се разграничи здравословната предпазливост от параноята, но микровълни се ползват от почти век в индустрията и от половин век в бита без никакви реални статистики показващи вредно влияние.

# 87
  • MI
  • Мнения: 11 817
Което не променя факта, че храната излиза откровено гадна. Joy

# 88
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Което не променя факта, че храната излиза откровено гадна. Joy
Абсолютна глупост.

Ако е била вкусна вчера и след притопляне в микровълновата пак ще е вкусна. Няма да е прясно изпечена, но и няма да е по-различна от притоплена в конвенционална фурна.

Ако на теб вкусната храна след притопляне в микровълнова ти се струва "ГАДНА" си е твой (и не само) психологически проблем. Много хора само като разберат, че дъвчат генетично модифицирана храна и почват да усещат неприятен вхус.

# 89
  • Мнения: 2 022
Като гледам освен Черна станция и още няколко участника повечето трябва не да цитират разни сайтове, а учебника си по физика. Каква кристална решетка на водна молекула и йонизираща радиация при микровълнова?

Микровълновата загрява изключително неравномерно храната, това е. А всеки е свободен да вярва на каквито си иска теории, вече има хиляди, в които липсват научни знания и критично мислене.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2017, 00:40 от Cygnus

Общи условия

Активация на акаунт