Облъчване от микровълнова фурна

  • 13 155
  • 120
  •   1
Отговори
# 45
  • MI
  • Мнения: 11 817
Тара, тиган или фурна. Така и вкусът почти не се променя при притопляне. Малка фурна е вариант, както и фурна с висок енергиен клас. Преди имах такава минифурна, много бързо загряваше и бях доволна от нея.

# 46
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.
В новите фурни има опция "претопляне на готови ястия". Поне в моята нова фурна има и я ползвам много активно Grinning. Може би става с една идея по-бавно, но резултатът си струва определено - няма скашкване, няма горещо/студени пластове, няма разваряване, а и вкусът на храната не се променя.

# 47
  • MI
  • Мнения: 11 817
Достатъчно е и просто да закриеш с фолио тавата и да не е много висока температурата - ефектът ще е същия като с функция затопляне. И пържени неща дори могат да се притоплят нвъв фурна, в алуминиево фолио на висока температура за малко. Не е точно като току-що направено, но е задоволителен варианта. Микровълновата печка не ми липсва дори за миг честно казано.

# 48
  • Мнения: 7 006
Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.

Купих си фурна с много функции вкл.и пиролиза,че и самата фурна в режим на работа загрява до повече.
На грила който вдига до 300 градуса,напълно сурова пица/пърленка/ става за около 7-8 мин. и се изпича като в пещите на пицариите,чак балончета се надигат  .Принцеси запичам пак на грила.Вече за тостове,сандвичи си имам тостер преса..
Баница или пица от вчера, претоплям като включвам фурната или пак грила на 300,изчаквам 5 мин.да си загрее и тогава слагам каквото ще претоплям за около 3 мин..Баницата или пицата не стават като варени,а напротив.Отново придобиват хрупкавост.
Има програма за претопляне и  размразяване на продукти.
1,5 кг.месо се размразява за колко 30 мин
Бутчета и риба за около 15 мин.


Ако е течна манджа,единична порция,претоплям в метална купичка или тарелка на котлона. Не включвам цялата фурна.


Единична закуска,баничка,може да се подгрее и на тостер преса,пак става топла и хрупкава,като сега купена,а не глетава,мека и разкашкана,както става на микровелето.



А пуканките..Класиката в жанра..
Купувам си от пазара на кочан или ронени,но не и пакетирани и омаслени с разни маргарини.
Слагам една тенджера с двойно дъно(ама и с обикновена става,бабите ни са нямали понятие от двойно дъно) и изчаквам да загрее много хубаво.Веднага слагам бучка масло с няколко капки олио ,мятам пуканките захлувам с капака и за около 3-4 мин  няколко раздрусвания,са готови..Топли и ухаещи на истинско масло..Обаче,е много важно докато ги пукате,да се въртите на дясна пета в лява посока,и да баете"Всичките булки,нито едно циганче" ..инак не стават,да знаете.. Naughty

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 13:45 от Какво?

# 49
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Много отвратителни стават претоплени тестени неща в микровеле. Направо не се ядат - сварени, горещи, а ако изчакаш да изстинат пък стават на кютук. Па нека ми обясняват, че физиците са прости и нищо й нямало на храната.

# 50
  • Мнения: 62
Благодаря ви за идеите  Hug
И без това ще сменям фурната, ще се огледам за подходяща.
Спомних си, че някога, когато живеех при родителите си, стопляхме на котлона или в Раховеца/ принцесника  Peace

# 51
  • Мнения: 7 006
Благодаря ви за идеите  Hug
И без това ще сменям фурната, ще се огледам за подходяща.
Спомних си, че някога, когато живеех при родителите си, стопляхме на котлона или в Раховеца/ принцесника  Peace

Ако ще сменяш,сега е момента да инвестираш в уред който е многофункционален и ще ти улесни бита.

Имаше един модел на Електролукс "Б компетенс" с по-голям обем,пиролиза и телескопи,които са много удобни за тежки тави.Аз съм с нея и съм много доволна,но е от преди 2 години..Даже имаше и с термосонда,ама аз нямах късмет,бяха свършили,сега може пак да имат.


Ето я

# 52
  • MI
  • Мнения: 11 817
От мен съвет за новата фурна - задължително електрическа (не на газ), клас поне А, да има вариант и за вентилирано и невентилирано печене, да има грил функция и евентуално размръзяване и да пече до колкото може по-високи градуси. Всичко останало може само да ти е в плюс, но тези неща много ще ти улеснят живота. Simple Smile

# 53
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Претоплянето и размразяването са прекрасни функции на съвременните фурни, които напълно обезсмислят съществуването на микровълнови боклуци.

# 54
  • Мнения: 7 006
Претоплянето и размразяването са прекрасни функции на съвременните фурни, които напълно обезсмислят съществуването на микровълнови боклуци.

А като се замисля за колко хора микровълновата фурна е основния уред за готвене и ми призлява..Има един канал за къщи ,имоти,пътувания..Ми там като наемат или купуват имот,редовно в жилището няма фурна,а само някво микровеле..Кухня 20 квадрата оборудвана само микровълнова и два котлона..Падаш от коня..Чак и рецепти за "готвене" в това "чудо на техниката".. ooooh!

# 55
  • MI
  • Мнения: 11 817
Това с микровълновата като основен уред за готвене само за Северна Америка си го представям. Или поне така се надявам... Expressionless

# 56
  • Дъ Биг Вилидж
  • Мнения: 100
Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината
В топла да, не в гореща. Микровълновата пече, а не затопля. Т.е. ако докараш темературата на микровълновата в рамките на 30-40 градуса, тестото ти ще втаса също както в обикновенна фурна

Абсолютно невярно - тестото може да го врътнеш за 1 минута на режим размразяване / 150 вата / и температурата му няма да е минала над 0 градуса но въпреки това резултата е почти нулево втасване след това.

Явно тази вибрация успява да речем да доведе до напукване на клетъчни стени.

# 57
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 238
Имаше един модел на Електролукс "Б компетенс" с по-голям обем,пиролиза и телескопи,които са много удобни за тежки тави.Аз съм с нея и съм много доволна,но е от преди 2 години..Даже имаше и с термосонда,ама аз нямах късмет,бяха свършили,сега може пак да имат.
Ето я

посочената фурна няма телескопи

# 58
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 238
В новите фурни има опция "претопляне на готови ястия". Поне в моята нова фурна има и я ползвам много активно Grinning. Може би става с една идея по-бавно, но резултатът си струва определено - няма скашкване, няма горещо/студени пластове, няма разваряване, а и вкусът на храната не се променя.
тази опция е за замазване на очите и привличане на клиентела.
аз включвам на 60-70-100 градуса (колкото си искам) и яденето се подгрява без подобни оскъпяващи функции.  Laughing


Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.
съвсем наскоро видях една мини фурна (немска) , която е някъде с размерите на МВ. на 2 етажа е и има подвижна тавичка и подвижна скаричка , долен/горен реотан. естествено , че ще загрява по-бавно от МВ.
за едно подгряване не си заслужава да се купува голяма фурна.

# 59
  • Мнения: 41 034

Само дето като пробваш да размразиш замразено тесто от магазина след това то не може да втаса - тоест бактериите на маята са малко поумрели.

Микровълновата не е вредна за хората наоколо, но върху храната оставя своя "мъртвешки" отпечатък убивайки всичко живо в нея - бактериите на маята, бактериите в киселото мляко и т.н. и  т.н.

Иначе да си сгрееш в нея вода и да след това да си направиш чай - нищо вредно няма.

Естествено, че ще ги убие. Никой не е казал, че е безопасно за живи организми да се намират вътре. Ама то и затове не се топли кисело мляко и не се размразява тесто. Впрочем не знам дали още замразяването не е убило дрождите на маята. Ама и в печка да печеш мляко пак ще е така.

Общи условия

Активация на акаунт