Облъчване от микровълнова фурна

  • 13 161
  • 120
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 7 006
Имаше един модел на Електролукс "Б компетенс" с по-голям обем,пиролиза и телескопи,които са много удобни за тежки тави.Аз съм с нея и съм много доволна,но е от преди 2 години..Даже имаше и с термосонда,ама аз нямах късмет,бяха свършили,сега може пак да имат.
Ето я

посочената фурна няма телескопи

Да бе,верно,че не пише.Ми не знам..В магазина някои имат,въпреки,че не го пише в описанието,не знам защо.Има и окомплектовани с термосонда.Моята нямаше сонда.Бяха свършили.Дадоха ми само телескопи.



Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината
В топла да, не в гореща. Микровълновата пече, а не затопля. Т.е. ако докараш темературата на микровълновата в рамките на 30-40 градуса, тестото ти ще втаса също както в обикновенна фурна

Абсолютно невярно - тестото може да го врътнеш за 1 минута на режим размразяване / 150 вата / и температурата му няма да е минала над 0 градуса но въпреки това резултата е почти нулево втасване след това.

Явно тази вибрация успява да речем да доведе до напукване на клетъчни стени.



Аз го разбирам така..
Всеки продукт е с водно съдържание.Абсолютно всеки,без значение на %.Всичко живо на тая планета съдържа вода.Нали японците обясняваха за клъстерите на атомите и кристалната решетка на молекулите...Онзи..как беше..Масару Емоту,с кристалите на водата..
Прочее,радиацията причинява точно късане на клъстерите и рушене на кристалната решетка на водната молекула.А едно месо,дори да е "най-чистото" животно никога не "видяло" химия през живота си, месото му пак е едно 75% вода..Ние хората сме буквално вода..
И така..От там вече се руши структурата на самия продукт,неговата полезност и прочее..А вече и дали   микровелето уврежда храната,то моето лично мнение е,че да.
Уврежда я и я прави канцерогенна,както всяко нещо съдържащо високи дози на радиация..Не,че е фатално ако хапнеш един кроасан стоплен на мв,но е фатално натрупването.
Ако редовно консумираш приготвена по този начин,тогава е кофти.
Хората бъркат с радиоактивност,но храната няма как да стане радиоактивна,тя се насища с високи дози радиация...
Йонизиращото лъчение пък променя броя и заряда на  електроните.Явно принципа на микровелето е да кара храната да експлоадира "отвътре",сега я разбирам Северина,ако това е искала да каже с това "трептенето отвътре" ..
Прочее,не само,че намалява всякакви вкусови и полезни качества,но мисля,че на това чудо на човешкия интелект,мястото му е само в някой музей,като експонат доказващ великата ни гениалност..Нещо като презервативите от средновековието в Япония,дето ги правели черупка на костенурка и от животински рога





п.п.Стига си се втелясвахте на тая мая..Знаете ли,че това са трупни дрожди?
Минете на квас Grinning

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 18:07 от Какво?

# 61
  • Мнения: 2 143
Много отвратителни стават претоплени тестени неща в микровеле. Направо не се ядат - сварени, горещи, а ако изчакаш да изстинат пък стават на кютук. Па нека ми обясняват, че физиците са прости и нищо й нямало на храната.
Претопляш ги и им изпаряваш водата. Това ти е проблема. Същото се случва ако оставиш тестено изделие в ноуфрост хладилник неопаковано.
Абсолютно невярно - тестото може да го врътнеш за 1 минута на режим размразяване / 150 вата / и температурата му няма да е минала над 0 градуса но въпреки това резултата е почти нулево втасване след това.
Ти да не очакваш да започне да втасва на 0 градуса собствена температура? Joy
приниципът на затопляне на микровълновата е да предизвиква трептене на собствените водни молекули - на продукта, респ. на дрождите. Има разлика дали собствените молекули трептят или тялото (дрождите ) се загряват от външен източник на топлина.
Това с водните молекули...ама айде няма да се заяждам. Няма никаква разлика - и в двата случея се повишава температурата на едно тяло. Едниственния недостаък на микровълновото е невъзможноста да се контролира температурата.

п.с. Това с тестото дето не втасвало може да послужи за един много хубав пример.
Поставете тестото в найлонов плик и след това плика в купа с вода. Поставете в микровълнова на мин. мощност и с домакински термометър през известно време проверявайте докато температурата на водата се повиши до подходящата за втасване. След това изключете вълновия и оставете купата във фурната за да не разсейва топлина. По вашата логика тестото не би трябвало да втаса, защото дрождите ще са умрели от треперене.

Аргументи, че се тепли от водата не приемам - стояло е изложено на вълните също толкова колкото и водата. Водата е просто стопер и маркер за измерване на температура. Blush

# 62
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 250

посочената фурна няма телескопи

Да бе,верно,че не пише.Ми не знам..В магазина някои имат,въпреки,че не го пише в описанието,не знам защо.Има и окомплектовани с термосонда.Моята нямаше сонда.Бяха свършили.Дадоха ми само телескопи.
[/quote]
телескопичните водачи са подвижни. хващаш тавата и и я издърпваш. излиза  с водача.
а когато няма водач тогава излиза само тавата и ако я издърпаш по-силно тя може да падне.

# 63
  • Мнения: 7 006
Извън темата малко..
Скрит текст:
Когато варя макарони, и ги сервирам не ги смесвам всичките с масло,сирене или сосове.
И каквото остане му изцеждам водата,оставям го да подиша 15 мин и го захлупвам.Добре е да засъхнат от водата дето са имали,но не и да се държат открити,щото ще станат на дърво..НА другия ден слагам вода да заври и сипвам макароните за около  10 - 20 сек и са готови.Все едно сега са  варени,особено ако ги обичате като мен, "ал денте" и не сте ги варили много предния ден
Аз понякога от вечерта така сварявам за сина ми и сутринта в една малка тенджерка с 2 мин завира водата,слагам ги за 10 сек. и топлата закуска му е готова още преди кафето да е станало Grinning


Бял ориз същи се топли така и става като току що сварен.





телескопичните водачи са подвижни. хващаш тавата и и я издърпваш. излиза  с водача.
а когато няма водач тогава излиза само тавата и ако я издърпаш по-силно тя може да падне.


И в пебмяно да оцветиш,това  е положението.
И не е точно така това което казваш,защото си слагам тавата(говорим за тавите които са си в комплект с фурната) и на горната решетка без да местя телескопа,пъхам тавата в горния рейлинг без проблем.

Пека и на две нива също така,а нямам два реда телескопични водачи Laughing

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 18:20 от Какво?

# 64
  • Варна
  • Мнения: 2 268

 Това с водните молекули...ама айде няма да се заяждам. Няма никаква разлика - и в двата случея се повишава температурата на едно тяло. Едниственния недостаък на микровълновото е невъзможноста да се контролира температурата.


Да, съвсем никаква. Simple Smile
Абсолютно е все едно дали загряваш външно едно тяло (за живо тяло говорим, за дрожди)  или "блъскаш" водните му молекули една в друга, за да получиш същите градуси. Както е все едно стоенето на 40 градуса на сянка и вдигането на 40 градуса температура. Simple Smile

Иначе си прав за недостатъка, трудно се контролира температурата.

# 65
  • Paris, France
  • Мнения: 14 065
От десет години нямам микровълнова, но понякога ми липсва. Моята фурна е газова, с газов отворен грил отгоре и закрит газов реотан отдолу. Харесвам газовите фурни, но само при условие, че вдигат достатъчно висока температура. Фурната ми претопля добре. Хлябът и хлебните издекия излизат фантастични, роуст бийфа също. За пици трябва да отопля поне 30-40 мин и след това по 3-4 мин на пица, но е голяма игра. Чисти се сама, но после трябва да мина с мокър парцал. Не съм я чистила от години  hahaha.

Живяла съм с комбинирана микровълнова. Тези фурни правят всичко, което прави обикновената фурна, но по рецепта трябва да се изисква не по-висока от  200-220 градуса температура. А моята вдигаше до 220 и никак не беше достатъчно. Но пък печена риба, баница в голяма тава итн си печеше идеално. Ако искате тестени като от нормална фурна, загледайте моделите комбинирани на Самсунг и Daewoo, които имат долни реотани, защото повечето нямат и вентилаторът върти горещ въздух от грила, но не е същото. Мощите комбинирани, които по книжката вдигат до 250 градуса пекат идеални погачи и баници. Само за пица не стават. Имат и програми за втасване на тесто и кисело мляко.

Даже и аз заглеждам вече микровълнови, но нямам място. За претопляне на изстудена чиния с храна са незаменими.

# 66
  • Мнения: 1 318
Моята фурна е 4 в 1. Освен грил, пара, обикновена фурна, има и микровълни. Рядко съм я ползвала като микровълнова и не мисля, че е толкова страшно.

# 67
  • Мнения: 2 143
Както е все едно стоенето на 40 градуса на сянка и вдигането на 40 градуса температура. Simple Smile
Май наистина си убедена в правотата си! No Mouth
п.с. Ако стоя на 40 градуса на сянка, температурата на тялото ми не е 40 градуса. Сравнението ти е образно казано неадекватно на задачата. Виж ако успеят да ме загрят до 40 градуса - няма да има никакво значение как - резултата винаги ще е един и същ.

# 68
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
В новите фурни има опция "претопляне на готови ястия". Поне в моята нова фурна има и я ползвам много активно Grinning. Може би става с една идея по-бавно, но резултатът си струва определено - няма скашкване, няма горещо/студени пластове, няма разваряване, а и вкусът на храната не се променя.
тази опция е за замазване на очите и привличане на клиентела.
аз включвам на 60-70-100 градуса (колкото си искам) и яденето се подгрява без подобни оскъпяващи функции.  Laughing



Аха, добре. Нека ми останат замазани и да си стоя с "оскъпената" фурна, която ми прави всичко, което искам, пък ти си дръж кютука микровълнов и му се радвай.

Претопляш ги и им изпаряваш водата. Това ти е проблема.

Нямам проблем. Реших си го, като махнах микровелето.

# 69
  • Мнения: 41 078
...радиацията причинява точно късане на клъстерите и рушене на кристалната решетка на водната молекула.

...Уврежда я и я прави канцерогенна,както всяко нещо съдържащо високи дози на радиация..Не,че е фатално ако хапнеш един кроасан стоплен на мв,но е фатално натрупването.
Ако редовно консумираш приготвена по този начин,тогава е кофти.
Хората бъркат с радиоактивност,но храната няма как да стане радиоактивна,тя се насища с високи дози радиация...


Тези прозрения, достойни за гении и титани на мисълта, как ти хрумнаха? Моля те да ме светнеш каква е кристалната решетка на водната молекула. Ама първо провери в нета какво е кристална решетка и кои вещества имат такава.  Също така искам да знам и как микровълновата фурна насища храната с високи дози радиация ooooh!

Явно колкото по-невеж е един човек, толкова повече се зомбира от разни теории.

# 70
  • Мнения: 7 006

Тези прозрения, достойни за гении и титани на мисълта, как ти хрумнаха? Моля те да ме светнеш каква е кристалната решетка на водната молекула. Ама първо провери в нета какво е кристална решетка и кои вещества имат такава.  Също така искам да знам и как микровълновата фурна насища храната с високи дози радиация ooooh!

Явно колкото по-невеж е един човек, толкова повече се зомбира от разни теории.

Бих ти обяснила,но преценката ми,е,че ти няма да разбереш,за това и няма да се хабя
Освен това,казах,че това е личното ми мнение,а защо мисля каквото мисля,не съм длъжна да обяснявам на всяка,която се чуди как да се заяде.




P.P.Свойства и структура на водата

Скрит текст:



Properties of Water

Molecular formula   H2O
Molar mass   18.01528(33) g/mol
Appearance   white solid or almost colorless, transparent, with a hint of blue, crystalline solid or liquid
Density   1000 kg/m3, liquid (4º C)(62.4 lb/cu. ft)
Melting point   0º C, 32º F, (273.15 K)
Acidity (pKa)   15.74 ~35–56
Basicity (pKb)   15.74
Refractive index (nD)   1.3330
Viscosity   0.001 Pas at 20º C


Structure of Water


Crystal structure   Hexagonal
Molecular shape   Bent
Dipole moment   1.85 D

https://courses.lumenlearning.com/boundless-chemistry/chapter/liquid-properties/

# 71
  • Мнения: 41 078

Тези прозрения, достойни за гении и титани на мисълта, как ти хрумнаха? Моля те да ме светнеш каква е кристалната решетка на водната молекула. Ама първо провери в нета какво е кристална решетка и кои вещества имат такава.  Също така искам да знам и как микровълновата фурна насища храната с високи дози радиация ooooh!

Явно колкото по-невеж е един човек, толкова повече се зомбира от разни теории.

Бих ти обяснила,но преценката ми,е,че ти няма да разбереш,за това и няма да се хабя
Освен това,казах,че това е личното ми мнение,а защо мисля каквото мисля,не съм длъжна да обяснявам на всяка,която се чуди как да се заяде.




P.P.Свойства и структура на водата

Скрит текст:



Properties of Water

Molecular formula   H2O
Molar mass   18.01528(33) g/mol
Appearance   white solid or almost colorless, transparent, with a hint of blue, crystalline solid or liquid
Density   1000 kg/m3, liquid (4º C)(62.4 lb/cu. ft)
Melting point   0º C, 32º F, (273.15 K)
Acidity (pKa)   15.74 ~35–56
Basicity (pKb)   15.74
Refractive index (nD)   1.3330
Viscosity   0.001 Pas at 20º C


Structure of Water


Crystal structure   Hexagonal
Molecular shape   Bent
Dipole moment   1.85 D

https://courses.lumenlearning.com/boundless-chemistry/chapter/liquid-properties/

Е и? В това, дето си го пейстнала, да има нещо за кристална решетка случайно? Май не си ме послушала и не си проверила какво е кристална решетка Mr. Green

И аз не оспорвам вярата ти, твоя си е, а неграмотно употребените думички, които явно не знаеш какво означават.

# 72
  • Мнения: 2 143
Structure of WaterCrystal structure   Hexagonal
На лед, не в нормално състояние.

# 73
  • Мнения: 41 078
Structure of WaterCrystal structure   Hexagonal
На лед, не в нормално състояние.

Да, ама спорът започна от това:

Цитат
радиацията причинява точно късане на клъстерите и рушене на кристалната решетка на водната молекула.

Кристална решетка може да има кристал, твърдо вещество, а не молекула. Няма молекула с кристална решетка. Водната молекула се състои от три атома под даден ъгъл, къде е тук решетката не знам.

# 74
  • Мнения: 7 006
Да бе,тя водата чааак когато замръзне,тогава придобива кристалната си структура.. ooooh!
Може ли да да образува кристал водата,ако не и е заложено това свойство?!?


"Водата е единственото вещество, което при замръзване се разширява. Това се обяснява с факта, че при замръзване водата преминава от молекулярно в кристално състояние и така образуваната кристална решетка има по-голям обем от този на молекулите при течната вода.."[/b]

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0

"по-голям обем от този на течната вода"
Ако течната вода няма кристална решетка,тогава как им сравняват обемите в уикито?


Скрит текст:
Хексагоналната решетка е характерна както и за водорода,така и за графита и за диаманта

"Кристалите са еднородни твърди тела, оградени с плоски стени, които са проява на закономерния им вътрешен строеж от подредени атоми, образуващи периодична тримерна пространствена опаковка, наречена кристална решетка.
************
Свободната молекула вода може да се изобрази като тетраедър, в центъра на който се намира атом кислород, а на двата върха – по един водороден атом, ковалентно свързан с кислорода. В другите два върха са разположени валентните електрони на кислорода, които не участват във вътрешномолекулните ковалентни връзки."

Read more: http://bgchaos.com/606/fractals/symmetry/%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%8 … 82/#ixzz4u0JAHkPG



P.p.Daaaa,грешката е вярна!

"кристалната решетка на водната молекула"
 Трябвало е да напиша кристалната решетка на водните молекули,не знам що съм написала в ед.число и се разбира съвсем друго!Че и сто пъти чета и не вдявам..
Молекулите създават решетката ooooh!

И все пак,можеше съвсем човешки,да кажеш,и да изясним нещата,та който чете после да не се подвежда..Ама не..Трее се плюне жлъч..Кой квото си има,това си вади от душата.  

Последна редакция: чт, 28 сеп 2017, 22:45 от Какво?

Общи условия

Активация на акаунт