Облъчване от микровълнова фурна

  • 13 158
  • 120
  •   1
Отговори
# 90
  • MI
  • Мнения: 11 817
Не, променя се повече от при правилно притопляне в конвенционална печка. Стига да знаеш ка да я ползваш, а и да можеш да готвиш все пак. Иначе наистина винаги е един резултата - гаден. Sunglasses

# 91
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Нелиг,

И аз не обичам телешки стек, ама не го обявявам за гаден, след като очевидно много хора го обожават.

В почти всяка модерна кухня и кафетерия по света има микровълнова, ама ти по-добре знаеш.

# 92
  • Мнения: 2 143
Не, променя се повече от при правилно притопляне в конвенционална печка. Стига да знаеш ка да я ползваш, а и да можеш да готвиш все пак. Иначе наистина винаги е един резултата - гаден. Sunglasses
Виж в интерес на истината, микровълнова използвам само за топлене на вече готова храна в неголеми количества. За истинско готвене определено не е подходящо решение заради неравномерното бързо затопляне.

# 93
  • Мнения: 41 075
Иначе наистина винаги е един резултата - гаден. Sunglasses

Не мога да се съглася. Много неща и аз не обичам да топля - банички и пица например, защото след това стават сухи и жилави. Обаче за всякакви готвени манджи микровълновата е направо благодат. Нищо не им се променя на вкуса и можеш да си стоплиш бързо само една чиния, а не да вариш цялата тенджера, или да отсипваш и вариш малка порцийка. И ако поискаш допълнително за 2 минути го имаш готово и стоплено.
Иначе за готвене и аз не я ползвам.

# 94
  • MI
  • Мнения: 11 817
Дори при притопляне е, неравномерно затоплянето и изсушава, както и при готвене. Затова тестените стават на подметка всъщност. И знам че повечето заведения имат и ползват и се вижда по резултата. А стекът е гаден, ако не го приготвиш добре, независимо обичаш ли го или не. И аз не го обичам много, но мога да различа обективно добър ли е или е гаден и прилича на подметка. Същото е и със всичко останало.

# 95
  • Мнения: 41 075
Не мога да споря за вкуса, защото това е нещо субективно. Освен това зависи и от вида манджа (майка ми готви някои неща и стават като истински, но други не стават). Всеки може сам да си реши дали да ползва микровълновата за готвене, само за топлене или изобщо да не я ползва. И никой не може да съди решението за това. Темата и спорът обаче са за друго - не дали храната, приготвяна/топлена на микровълнова е с лош вкус, а дали тази храна е претърпяла промени, които я правят вредна. И дали самата микровълнова фурна вреди и облъчва.

# 96
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Дори при притопляне е, неравномерно затоплянето и изсушава, както и при готвене.
Неравномерно и изсушаващо в сравнение с какво? С пържене, печене, барбекю, парна баня? Дори и неграмотно продължително използване на микровълновата на максимална мощност отдава несравнимо по-равномерен резултат, отколкото същото лъчение, но от конвенционален източник, действащ единствено на повърхността на продукта.

Ясно е, че след четвърт милион години ядене на месо, печено на огън сме еволюирали да харесваме прегорялата коричка, нищо, че се състои от канцерогенни катрани и въглени.

 

# 97
  • MI
  • Мнения: 11 817
Земонти, ползвй си микровълновата спокойно щом ти харесва, но неслучайно никой професионален готвач на определено ниво не я ползва, както и много хора, почти всички готвещи редовно. Сигурно ще да има защо и то не е обикновено заради страх от блъчване.

Черна станция, просто опитах да ви прекъсна безумния спор за водата. Явно успешно. Joy

# 98
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
...но неслучайно никой професионален готвач на определено ниво не я ползва...
Това също е абсолютно невярно. Чети, преди да се излагаш:

https://www.google.ca/search?rlz=1C1CHBF_enCA762CA762&q=chef … =1910&bih=954





# 99
  • MI
  • Мнения: 11 817
Ахам, да суши билки. Или за да разтопят шоколад. Има известна разлика. Прочети си сам линковете преди да се репчиш. Да не говорим, че са все американци, макс англичани. То и аз имам кухненски робот, но не бих пекла/варила в нещо като бимби. Просто не е същото. Явно не разбираш защо, затова ползвай си със здраве микровълновата. Понякога е добра алтернатива - на хамбургерите например или дюнерите. Wink

# 100
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
Ахам, да суши билки. Или за да разтопят шоколад. Има известна разлика.
Първо каза, че про-готвачите НИКОГА не били ползвали микровълнови.

Сега без да се извиниш ми наглееш, че ги ползвали, ама само за сушене, размразяване и топене?!?

Ти какво очакваш? Такъв готвач да ти притопли вчерашно ястие ли? И аз никога не "готвя" в микровълновата. Тя служи за топене, притопляне, пуканки и подобни. Готвене - в аварийни случаи. Не търси теле под вола!

# 101
  • MI
  • Мнения: 11 817
Не, няма да ти притоплят дори храна, може да се случи но не и в ресторант с някакво ниво. Пък ти се тръшкай колкото искаш. Честно казано и за размразяване трудно ще стане, защото просто не е добър резултата. Сушене и сие е да я ползваш като робот и не е готвене. Така че вземи се успокой, ползвай си със здраве микровълновата. МоМоже и да стоплиш вода за чай с лайка, успокоява. Stuck Out Tongue Winking Eye
П.с. бих могла да ти дам линкове на много по-известни в световен мащаб шефове, които са напълно против с обяснения защо, но няма смисъл.

# 102
  • Монреал
  • Мнения: 1 384
...Пък ти се тръшкай колкото искаш...   ...Така че вземи се успокой...   ...успокоява....   ...но няма смисъл.
Вместо да си губиш времето да ме успокояваш, да беше дала тези линкове за "известни в световен мащаб шефове", които били НАПЪЛНО против използването на микровълнови. Ясно е, че не "готвят" на тях.

# 103
  • Мнения: 41 075
Земонти, ползвй си микровълновата спокойно щом ти харесва, но неслучайно никой професионален готвач на определено ниво не я ползва, както и много хора, почти всички готвещи редовно. Сигурно ще да има защо и то не е обикновено заради страх от блъчване.

Черна станция, просто опитах да ви прекъсна безумния спор за водата. Явно успешно. Joy

Точно онзи спор за водата беше по темата, а дали сготвената в микровълнова храна е гадна или не не е по тази тема. За вкусовите качества на храната от микровълнова пусни друга тема, но тази тема е са вредно/безвредно, а не за вкусно/невкусно.
 
Освен това не разбирам за какво спориш, понеже не видях никой да настоява колко хубаво и вкусно се готви в микровълнова. Всички казаха, че я използват за топлене на вчерашни ястия. Тя според мен и точно затова е направена, иначе защо във всяка кухня има и обикновена фурна, и микровълнова? И защо микровълновите са толкова малки за разлика от обикновените? Ми малки са, защото са допълващ уред за топлене на една чиния, а не голяма фурна за печене на тави.

# 104
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Хич даже не беше безумен спорът за "кристалната решетка" на водата. Съвсем на място и съвсем по темата си е.
Ще вземе утре някоя да прочете тук и да се "ограмоти" и току виж създала ново течение във физиката. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт