Промениха ли се вкусовите ви навици в чужбина?

  • 8 705
  • 136
  •   1
Отговори
# 75
  • Italia, Palermo
  • Мнения: 886
не си промених вкусовете. Гади ми се от шербетени закуски, и щерка ми предпочита баница или руло с кренвирш, или сандвич с крем сирене и шунка. Готвя яко български амнджи за мен и детето, но и италийски. Мъжо обича баница, мусака и доста интергозби мексикански, индийски, китайски и особено кебап. За него всеки ден правя макаронени варени тестелъци със сосове, детето е като мен, не може на паста всеки ден. не мога да свикна и да бъркам боба и лещата пасирани с макарони, гадост! Не ги готвя никога. На юг готвят адски мазно и тежко. Ние не пържим почти никога, ползваме ябълков оцет и лимон, балсамовият е шекерен и не го понасям

# 76
  • Bristol
  • Мнения: 9 367
Мерси Merry   bouquet
Аз си мислех, че скилидките се засаждат наесен, както пише в статията, но сигурно и ти си права, че може и сега да стане  Peace
Реално по всяко време могат да се засадят, ако целта ти е да имаш само пресен чесън  Grinning Ако си фермер и това ти е част от поминъка, да, само есен се сади. Ако засадиш на пролет и случиш лоша година, е много вероятно да не стигнеш до етапа стар чесън, или няма да направи глави или ще изгние  Rolling Eyes

Сорри за оффа, но и аз съм на вълна експериментиране в градинката  Crazy

# 77
  • Мнения: 2 752
Много благодаря за полезната информация!

# 78
  • Мнения: 1 909
 И аз мерси за полезната статия за саденето чесъна, тъй като и тук няма пресен такъв и сега май ме амбицирахте да пробвам - малко зор само с меренето на инчовете и прехвърлянето на градусите в целзиеви, ама нейсе Wink

Тук идеите ми за вкус и хранене (ако изобщо съм имала преди такива) определено много се промениха - има какво да се научи и опита по френско, няма какво да ви открехвам аз.

Не успяха да ме научат  да закусвам сладко и все не успявам да се възхитя достатъчно от фоа гра. Така и не свикнах на киселото мляко (хем е Данон Grinning) и слава богу успявам да си правя "истинско". Но определено възприех много доста полезни навици, като да се яде зеленчукова супа на вечеря, да се отделя на обяда време и да се приготвя по всички правила с първо, второ и трето - всеки ден и т.н.  Колкото и да е странно, точно тук се научих да оценявам месото и дори... десертите.

# 79
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Обогатиха се. И това е промяна.

Но продължавам да готвя типично български неща - баница, яйца в гювече, гювеч. Не всякакви български манджи, но аз и в България си бях капризна.  Mr. Green Някои ястия, често срещани в българската кухня, са популярни и тук - напр. сърми  Peace
Започнах да използвам повече пресни подправки, просто растат навсякъде... Опитах и доста чужди кухни, понаучих се да готвя  Laughing Заобичах зехтин.

Пресен чесън нямаме. Пробвах да садя миналата година, но не ми се получи.  Confused

# 80
  • Мнения: 5 710
Мента, аз имах една леля която беше еврейка и готвеше адски много неща с желатин. Това има ли го реално в еврейската кухня?

# 81
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Мента, аз имах една леля която беше еврейка и готвеше адски много неща с желатин. Това има ли го реално в еврейската кухня?

Има няколко ястия, които се поднасят желирани, но се разчита на естествения желатин, който съдържат костите на рибата или месният продукт Thinking  (е, добавя се понякога)

Но не е характерно за еврейската кухня като цяло, явно тя си е готвила така  Peace

# 82
  • Мнения: 1 107
Аз пък почти нищо от хранителните навици тук не съм приела- може би само приготвянето на риба. Иначе всичко друго е както съм го приготвяла преди, като се има предвид, че шкембе чорба, агнешко и кюфтета не знам как се правят Grinning затова и като ме пита някой дали мога да им приготвя нещо типично българско и се  #Crazy, защото май освен баница друго не знам  Wink

# 83
  • Мнения: 191
Santa Rosa, с тая апър ийст сайд в профила ти те класирам "съседка". Къде ядеш монголска храна? Никога не съм опитвала. (Те май да силно месоядни?  newsm78)

Кюбит, не знам къде си ти, аз съм във Ванкувър (написаното в профила ми няма общо с това къде живея  Blush). Тук има монголски ресторанти, но те май повече наблягат на зеленчуците, оризът, сосовете. Има разбира се и месо, но аз лично рядко ям месо и не съм забелязала какво месо точно предлагат в тези ресторанти - мисля че имаше пилешко и свинско, но не съм много сигурна за свинското. Нямат обаче хляб и това е кофти, аз без хляб не мога да се заситя.

Някой спомена за сьомгата - аз също я обожавам и често готвя, а също така и тилапия - също се приготвя лесно и бързо и е много вкусна... мммм огладнях  Grinning.

  bouquet

# 84
  • Мнения: 3 988
Хахахаха, Santa Rosa, за мен Upper East Side е в Махнатън.  Wink
Мерси за инфото все пак.  bouquet Аз съм вегетарианка и почти не ям хляб, та в тоя ред на мисли определено споделеното събуди интереса ми.  Grinning

# 85
  • Мнения: 191
Хахахаха, Santa Rosa, за мен Upper East Side е в Махнатън.  Wink
Мерси за инфото все пак.  bouquet Аз съм вегетарианка и почти не ям хляб, та в тоя ред на мисли определено споделеното събуди интереса ми.  Grinning


Хи хи, да Upper East Side си е точно в Манхатън  Grinning.
Монголците и филипинците използват ориза като хляб - хапват го с всяко ястие. Пробвай, не е лошо, всичко се пече на грил, като сложиш сос става много хубаво.

# 86
  • Мнения: 934
Сетих се още, че откакто съм по чужбина, чета повече за произхода на храната, съставки, химикали и дрги такива, и развих определено предпочитание към биологично чисти храни. Пазарувам такива когато мога (ако не са отчайващо скъпи), и по възможност гледам месото да е предимно такова.
Тук обикновеното пиле е пълна отврат, просто не се яде!

# 87
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124

и все не успявам да се възхитя достатъчно от фоа гра.

ауу, както викат италианците, който има хляб, няма зъби  Laughing
аз като преска4ам по френско, карам 2 дни на охлЮви, фоа гра и някоя супи4ка за разнообразие  Embarassed Embarassed

# 88
  • T"A
  • Мнения: 2 515
ауу, както викат италианците, който има хляб, няма зъби  Laughing

Израелците казват:
"Господ е дал орехи на който няма зъби" - съжалявам за оф-топика, но ми стана интересно, че същата поговорка звучи различно при нас...  Grinning

# 89
  • Бостън
  • Мнения: 13 565
При нас съпругът ми готви, така, че няма как да избягаме от българската кухня.

И не само готви, ами гледа и да го докара така, както баба му го е правила!  Mr. Green

Колко пъти съм се примолвала да направи нещо различно, екзотично! Твърдо Нье!

За сметка на това като излизаме аз избирам заведенията, но се усещам, че след първата година на експерименти сега ям само вариации на суши /сашими от японската, понякога се прежалвам за тай или корейска...стриди! Обичам, но е мъка да прилъжа някой да дойде с мен!... което си е безобразие, защото по нашенско е Вавилон и кухни има всякакви. Смяла съм се със сълзи колко прилича етиопската кухня на домашна постна българска кухня  Grinning

Гърци, арменци, руснаци  и прочие близки ни националности зареждат серизоно със луканки, лютеници Дерони, сирене, кори (гръцки N 7 били най-добрите за вита баница)... майка ми ме уби онзи ден, защото ми поръча да и купя бг чубрица от Чикаго, защото била по-хубава от Софийската  Laughing Laughing Laughing

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт