Промениха ли се вкусовите ви навици в чужбина?

  • 8 700
  • 136
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 613
Не, не ми се промениха вкусовете изобщо, за мое съжаление. Запазването на вкусовете ми, обаче доведе до промяна на хранителните ми навици.

Престанах да ям торти, сладкиши, изобщо всякакви сладки и подсладени неща, (а това ми липсва, защото обичах да си похапвам отвреме-навреме).
Ограничих хляба. Но, тук и малко съзнателно не си купувам машина за хляб.

Почти не ям вече свинско, за сметка на останалите меса, но като цяло ограничих консумацията на меса, а засилих такава на разните морски дарове.

Така и не проядох нищо типично тяхно, нито пропих кафето. Извън овесените им ядки за закуска (само няколко дена в месеца).

Не съм откривала чуждестранни кухни тук (не си падам много по различни вкусове), с изключение на персийската, която ми харесва, защото ми наподобява за българската.

Общо взето май съм много консервативна по отношение на храна - българска/балканска, среден Изток и средиземноморска са кухните, които харесвам.
И като цяло храната е едно от нещата, които са ми проблем тук - направо душата ми е гладна понякога  Simple Smile

# 61
  • Мнения: 2 093
и моя вкус се разшири, иначе бьлгарските манджи много си ги обичам. Като си ходя в Бьлгария мама ми прави дроб сьрма и чушки бюрек newsm22.

Тук в Канада или по точно в Торонто има ресторанти от цял свят и е страхотно да опитваш всякакви храни. Била сьм на етиопски ресторант, кьдето всичко се поднася в форма на пюре и се яде с рьце. Харесва ми много тай кухня. Дори проядох японска кухня, която минава за много здравословна. Едно от нещата, които хората ядат тук е нахут в салата. Правя си много често салата с нахут, авокадо, домат или кисела краставичка.

Обаче един единствен пьт се изумих на нещо невероятно и то правено в Бьлгария-диня в буркан, като трушия  Shocked. Видях го в един руски магазин и пьрвоначално сьдьржанието на буркана ме привлече и след това сьвсем се ококорих като прочетох кьде е направено. Колкото и да ми беше любопитно, изобщо не ми се искаше да го опитам. Не знах че консервирана диня е характерна за бг кухня ( или изобщо за някоя кухня), ама то човек цял живот се учи. 

# 62
  • Мнения: 191
Аз готвя предимно само български яденета, но не отричам тотално и тукашните неща. Използвам подправки и от тук и от България, така е с почти всичко. Единствено повече ми харесва кафето, което пият тук - по скоро като капучино и въпреки това рядко пия. Кафето, което пият в България не го понасям - малка чашка горчилка eeeewwwww  ooooh!. Също така обичам да опитвам яденета и от други култури - обожавам суши, монголска храна и т.н. Тук сушито се предлага навсякъде и е доста евтино и винаги прясно. В България като сме ходили на суши ресторант винаги е било безумно скъпо.

# 63
  • Мнения: 7 914
единствено по фрапиращо е, че предпочитам холандския кашкавал пред българския Thinking
иначе си готвя бг манджи ( от изброените по напред), подправени с огромно количество чубрица( ако не сложа мъжа ми се възмущава, че няма подправки) и така....

# 64
  • Мнения: 3 988
Santa Rosa, с тая апър ийст сайд в профила ти те класирам "съседка". Къде ядеш монголска храна? Никога не съм опитвала. (Те май да силно месоядни?  newsm78)

# 65
  • Мнения: 2 257
Зелето се правело много лесно, ми суфлира мъжът:

Настъргва се/нарязва се (както ви харесва) зелето, сгорещява се добре малко количество олио. Зелето се изсипва в много горещото олио и се бърка постоянно до получаването на желаната крехкост (не се оставя без надзор, а се бърка постоянно, иначе ще загори). Посолява се на вкус. Когато е почти готово, се слага желаното количесто сусам. Разбърква се още веднъж-дваж и е готово. По желание се слага и соев сос. То прилича повече на гарнитура, отколкото на основно ястие, или поне така ми изглежда като го прави той - не става цяла тава зеле, а малко, но достатъчно.

Да ви е сладко. Simple Smile

# 66
  • Мнения: 2 563
Хляб не ядем, олио също. От българските манджи останаха пълнените чушки и лещата. Баница по празниците.

# 67
  • Мнения: 1 216
Замисляла съм се какво би ми липсвало от тукашната храна / Ванкувър/ - определено сушито, което ядем в големи количества всички вкъщи- много здравословна храна, китайски ястия- тук има голяма азиатска общност и може да се опита автентична кухня.
Морските дарове, които тук са сравнително евтини,  и разбира се, сьомгата, която е може би лицето на канадската кухня и любима храна вкъщи, че бързо се готви Simple Smile

Пърженото зеле е много вкусно, аз го открих покрай една рецепта за индонезийски ориз- ммм, сега слагам по повечко.

Динена туршия баба ми правеше - като се разваля бостана се обират всякакви дребни дьолчета и се слагат за туршия - не е зле, но предпочитам туршия от карфиол с моркови.

А това, което ми е голям дерт, е, че няма пресен чесън. Всичко съм виждала, но не и това, а колко е сладко напролет пресни тиквички с пресен чесън или да направиш една агнешка плешка с 5-6 връзки пресен лук и чесън. Дори първата година като се бях върнала и бях омела една връзка почти и една позната дойде да ме види точно в този момент - викам си сега да кажа, че в Канада няма пресен чесън - нито я интересува, нито ще ме разбере  Joy, нито пък ще съм извинена, че съм се омирисала здраво.

# 68
  • Мнения: 2 093
ох и на мен ми липсва пресния чесьн.  Г-жа Броненосец добре ме подсети. Всьщност една година си купих от една китайка пресен чесьн. Беше само зеленото стебло, без бялата част, но си беше точно пресен чесьн. Явно жената го отглежда в кьщи и го носи на пазара да го продава. Така, че и вьв Ванкувьр може да го има. Отиди на китайския пазар и се огледай за баби, които продават на малки сергии. Определено ще познаеш чесьна по миризмата.
Да добавя, аз сьщо проядох риба, а сьм от хората, които не обичат морската храна. Най-ми е любим сии бас, който за сьжеление е много скьп и сезонен. Мьжа ми прави много добре скариди с чесьн (нали шримповете се казваха скариди). Тук непрекьнато се говори за сьдьржанието на меркурии в рибите и има доста противоречения какво количетво риба е безопасна ( ама това не е по темата). 

# 69
  • Мнения: 2 752
А това, което ми е голям дерт, е, че няма пресен чесън. Всичко съм виждала, но не и това, а колко е сладко напролет пресни тиквички с пресен чесън или да направиш една агнешка плешка с 5-6 връзки пресен лук и чесън.

А дали може да се отглежда в сандъчета за цветя?  newsm78 И аз искам да си имам пресен чесън и затова тази година смятам да пробвам варианта в сандъче, дано се получи. Макар че не съм в Канада, тукашният климат (50 км южно от Полярния кръг) макар и доста мек, едва ли ще е подходящ. Аз обаче съм упорита и искам сама да се убедя, затова ще се пробвам. Нищо няма да изгубя, най-много да спечеля  Grinning Все си мисля, че ще излязат поне 15-20 стръка, па ако ще да са дребни и слабички.
Ето какво прочетох за отглеждането на чесъна цък
Ако засадя скилидките тази година, първия чесън ще го имам най-рано на следващата  newsm78
Сори за оффтопик-а  Praynig

# 70
  • Bristol
  • Мнения: 9 367
Ако засадя скилидките тази година, първия чесън ще го имам най-рано на следващата  newsm78
Сори за оффтопик-а  Praynig
Не, садиш сега и късна пролет ще имаш пресен чесън, а на есен, каквото не си извадила пролетта, става на главите със скилидките  Grinning

# 71
  • Мнения: 2 752
Мерси Merry   bouquet
Аз си мислех, че скилидките се засаждат наесен, както пише в статията, но сигурно и ти си права, че може и сега да стане  Peace

# 72
  • Мнения: 934
Вкусовите навици ми се промениха до толкова, до колкото проядох и друг вид кухня- индийска и японска уважавам.

И аз! И тайландска също, и други азиатски. Фенка съм!

Български яденета също готвя, но само няколко - тези, които знам, че лесно се правят, и децата и мъжо ще ядат. Тоест, основно пълнени чушки и мусака. Мързи ме да готвя, признавам!

# 73
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
промениха не, пообогатиха се.
у нас два пъти една и съща манджаре не се повтаря с малки изключения от бг произход.
бял фасул, чорба от спанак, мусака, попара (тук се сещам да питам дали е наш патент, много ме интересува)
аз обичам да готвя и експериментирам ( когато ме удари настроението само, спирачки нямам тогаз), приготвяме си храна от различни кухни.
това, което замених в кухнята е олиото със зехтина, олио слагам само на печени люти чушки с оцет и магданоз заради сантименти.
балсамико ползвам рядко, не го харесвам.
салатата я накъсвам, не я режа на ситно с нож.
хляб се яде рядко вкъщи, мекици, баници и подобни тестени изкушения са почти блян за фемилито, на 30.02. някой път се спускам.... наваксват си в бг.
боза отвикнах да пия, дори не помня колко години не съм пила. кори за баница винаги имам, правя от време на време и веднъж в годината баклава.
сефте тук  ядох козе сирене с карамелизирана захар, хареса ми, както и зелена салата с ягоди.
тук се отядох на морски гадини, обожавам ги!

# 74
  • Мнения: 653
в Италия специално вкусовете са съЩите, само дето е по_богата кухнята
ина4е от Бг кухня харесвах само меШана скара и пе4ено пиле с пържени картофи, така 4е ниЩо не ми липсва  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт