Промениха ли се вкусовите ви навици в чужбина?

  • 8 672
  • 136
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 710
аз почти на 100 процента съм загърбила българските манджи с мн. малки изключения ( предимно зимата ). 
обичам бяло сирене и купувам чудесно такова от един румънски магазин- това е, което не съм променила изобщо. корите ми стоят във фризера и нямам никакво желание за баници.
приех повечето от тукашните навици, т.е към по-семпло хранене, не-пикантно.
закусвам сладко, обядвам паста, вечер приготвям нещо за 10 минути ...
супи почти никога и никакви. замених олио със зехтин, оцета от ябълков стана балсамов, подправките също са по-различни - мн. повече използвам розмарин, босилек  ... за сметка на чубрица или черен, червен пипер.
хляб почти не ям ( машината я прибрах и  не купувам), за сметка на това започнах да ям крекерс без сол ...
сигурно пропускам много още.

и така, интересно ми е при вас какво се промени?

# 1
  • Мнения: 3 804
За над 10 години тук,по4ти не съм си променила вкусовите си навици-в къщи готвя и от 2те кухни,но и арабската е близка до нашата.Кафе с кардамом-каквото задължително се пие тук в къщи няма-успях да нау4а и мъжо да си пие кафето без захар.4ай-не пия,с което събирам о4ите на вси4ки араби Mr. Green,тук 4ай се пие от сутрин до ве4ер-4е и бебета дават-визирам 4ерен 4ай.Готя си с олио,а не с палмово масло и подобни които използват тук.От бг стоки само лютеница няма тук-но си правя сама,както и компоти-останалите подправки ги има и тук,като към нашите добавих и местни.

# 2
  • Мнения: 3 367
Не.
Промениха се навиците-ядем от глад и набързо,не е толкова социално събитие както в детството ми.Да седя на маса повече от 15 мин ми е чиста загуба на време.
Инак готвя бг кухня от-до,понаучих и индийска и разни други чат-пат както и нови продукти к е нямало в детството ни,но като цяло-все същото като майка ми навремето.

# 3
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
и още как  ooooh!...
когато дойдох тук не ядях почти нищо...само шоколад Joy...сега е точно обратното Laughing....щом и на кашкавала им свикнах  Whistling....
иначе от бг кухнята останаха само кИфтетата и гюведжетата...и шопската салата с печени червени чушки Party....

# 4
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
ами да, като твоите горе_долу, само дето аз от супи4ки не се лиШавам  Laughing
паста не ям 4есто, 2 пъти в седмицата горе_долу, кухнята ми е предимно зелен4укува, през седмицата, задължително бърза.

# 5
  • Мнения: 3 461
Промениха се по-скоро в количествено отношение и така прибавих няколко тухли в талията. Иначе отвикнах да ям свинско, тук вкусът му е друг, проядох говеждо и се предадох тотално на шоколада.

# 6
  • Мнения: 27 524
По-скоро не, с изключение на това, че проядох почти всичко  Laughing
Основно си готвим само български неща, сирената са чуждото постоянно присъствие и често ядем калмари, скариди, миди...  Simple Smile

# 7
  • Мнения: 110
  При мен процентите не са 100, но.....натам отиват.  Grinning
 Сещам се, когато за първи път видях паста с ....доматен сос  ooooh!. Направих същата физиономия, както италианците на макарони със захар  Joy (сега аз съм тази, която прави физиономията).
 Преди мъкнех разни неща от Бг, защото не си представях кухнята си без тях, а сега е обратното. Сирене, рядко лютеница и кори за баница са нещата, които купувам. Готвя мусака, боб и пилешка супичка- пак рядко.
Аз замених оцета изцяло, но с лимон (балсамовият не ми харесва нещо), вафлите- с плодове, хлябът с пълнозърнест, често риба, но не пържена, никакво свинско, зелени салати дори за сметка на шопската (мързи ме да си пека чушки, а и сирене не винаги имам), паста ям 1-2 пъти месечно,.....Преминах към по-здравословен начин на хранене тук.  Peace Зарязах дори и любимите ми семки. Grinning

# 8
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Абе вкусовете не са ми се променили, по скоро се адаптирах към обстановката.  Laughing  У нас българските манджи не се котират много и по този повод се храним предимно по тукаШните схеми.
И аз като Феиам дуШа давам за супи4ка,жалкото оба4е е ,4е нямам съмиШленици и затова рядко си правя някоя и друга кремсупа като ми изостанат зелен4уци. Rolling Eyes Паста ядем по4ти всеки ден,хляб консумираме бая,особено ако е пресен  Embarassed ,пица веднъж седми4но, месо пове4е половинката отколкото аз, зелен4уци и салата. Стараем се веднъж седми4но ( най-4есто събота или неделя ) да има риба или разни морски дарове ( голямата ми дъЩеря обожава спагети с миди  Mr. Green ). И аз като Ноиа съм в тотална Шоколадова зависимост. Twisted Evil
Ина4е наШите като дойдат вкъЩи си хапвам с голям кеф български манджи4ки. Twisted Evil

# 9
  • Мнения: 4 399
О, да промениха се. Обаче главно от мърzел. Тия тука готвят набърzо, месото в тигана, някакви zеленчуци, готово. Обаче покрай детето се наложи да се върна към някои български манджи, тях определено ги приема по_добре, пък и по скромното ми мнение са по_zдравословни.

Ина4е наШите като дойдат вкъЩи си хапвам с голям кеф български манджи4ки. Twisted Evil

И аz, и аz, само да има кой да ми ги сготви. Confused

# 10
  • Italia
  • Мнения: 4 492
О, да промениха се. Обаче главно от мърzел. Тия тука готвят набърzо, месото в тигана, някакви zеленчуци, готово. Обаче покрай детето се наложи да се върна към някои български манджи, тях определено ги приема по_добре, пък и по скромното ми мнение са по_zдравословни.

Ина4е наШите като дойдат вкъЩи си хапвам с голям кеф български манджи4ки. Twisted Evil

И аz, и аz, само да има кой да ми ги сготви. Confused

И аз това имах предвид,4е мен хи4 не ме бива с българските рецепти. Embarassed Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: X
Навиците се промениха коренно:
1. Българско кафе не съм вкусвала от години. Когато съм в БГ пия само капучино. У нас си пия шварц с мляко.(голяма е боза Mr. Green).
2. Добре, че сина ми обожава всякакви супи, та покрай него често готвя. Никак не обича сухоежбина(то и аз де).
3. Седенето с часове в ресторант(както е традицията в БГ) го мразя. Гледам да не го практикувам. Уффф, много е досадно (хехе, преди не мислех така)
4. шопска салата: само лятото в БГ(тук ме мързи да дробя като за световно). Руска и млечна на Нова Година, като се съберем с други българи и някоя домакиня се съгласи да ги направи. Под същата категория спадат сърми и баница.


Обаче: ако имаше кой да ми готви, никак нямаше да си променя навиците. Кой ще откаже сърмички, или ще предпочете нещо друго пред тях? Аааа?? Аз НЕ  Mr. Green Naughty Naughty Naughty

# 12
  • Мнения: 110
  Като стана дума за стоене по заведения- промяната е огромна.  Дори понякога желание за сядане нямам, след 5-та минута започва да ми играе кракът под масата.  Grinning
 Да добавя, че майонезата е изхвърлена от менюто, а заедно с нея и всички салати, в които я има.  Peace
 Като съм тук не ми липсва (вече) българската кухня, но като съм си в къщи с удоволствие си припомням позабравени (или от мързел ненаправени) ястия  Peace.

# 13
  • Мнения: 1 132
Да, промениха се. В началото ядях главно холандско сирене и шоколад, че  и не можех да готвя.  Embarassed
Всичко ми се струваше ужасно тлъсто и безвкусно. Но след няколко години живот тук, холандската кухня ме си се струва чак толкова зле, а и ястията се готвят доста по -лесно от българските.
Мъжа ми пък е голям почитател  на български гозби.
По заведения и ресторанти все още обожавам да ходя и се нервя на холандците, които омитат всичко почти безмълвно и за отрицателно време.

# 14
  • Мнения: 84
Не,не се промениха.Продължавам да си готвя българските манджи.  chef

# 15
  • Мнения: 1 242
Все съм си мислела, че италианците похапват минестроне, крем-супички пък дори и от тиква. Защо ми разваляте представите? Wink

Донякъде ми се промени вкусът, да. Опитвам и харесвам и други кухни.
Проядох повече месо, за което ме е яд. Затова обаче е повече виновен мъжът ми, отколкото чужбината.
Така нареченото еспресо, продаващо се по българските кафенета, го пия само в определени заведения където го докарват по-успешно.

Като казвате български манджи, я ми избройте няколко български ястия, ама български.
Без мусака, кюфтета, мешана скара и пиле с картофи.

# 16
  • Мнения: 1 132
Като казвате български манджи, я ми избройте няколко български ястия, ама български.
Без мусака, кюфтета, мешана скара и пиле с картофи.
Аз само тези 4 предлагам +  снежанка, шопска, баница  и таратор като поне първите 5 не са чисто български.

# 17
  • Мнения: 3 521
Не. Мъжът ми се оказа фен на българската кухня и поне 3 пъти седмично ядем нещо "типично" - баница, качамак, капама, гювеч, винен кебап, таратор - без него почти не сяда на вечеря. Изобщо от 80 млн. немци изтеглих един от най-големите българофили Rolling Eyes .
По-скоро се обогатиха и развиха скъпите ми вкусови навици. Успоредно с продължението на гърба Whistling

Като казвате български манджи, я ми избройте няколко български ястия, ама български.

Манастирски боб, пататник. Wink

# 18
  • Мнения: 84
Все съм си мислела, че италианците похапват минестроне, крем-супички пък дори и от тиква. Защо ми разваляте представите? Wink

Донякъде ми се промени вкусът, да. Опитвам и харесвам и други кухни.
Проядох повече месо, за което ме е яд. Затова обаче е повече виновен мъжът ми, отколкото чужбината.
Така нареченото еспресо, продаващо се по българските кафенета, го пия само в определени заведения където го докарват по-успешно.

Като казвате български манджи, я ми избройте няколко български ястия, ама български.
Без мусака, кюфтета, мешана скара и пиле с картофи.

Леща,фасул,таратор,пълнени чушки.

# 19
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Все съм си мислела, че италианците похапват минестроне, крем-супички пък дори и от тиква. Защо ми разваляте представите? Wink

Донякъде ми се промени вкусът, да. Опитвам и харесвам и други кухни.
Проядох повече месо, за което ме е яд. Затова обаче е повече виновен мъжът ми, отколкото чужбината.
Така нареченото еспресо, продаващо се по българските кафенета, го пия само в определени заведения където го докарват по-успешно.

Като казвате български манджи, я ми избройте няколко български ястия, ама български.
Без мусака, кюфтета, мешана скара и пиле с картофи.



Мамунке, ми сигур има и такива, бе, ама ние просто не сме от тях, как'Сийке.  Wink
За български манджи на мен на прима виста ми идват пиле/свинско със зеле, месо с картофи,месо с грах,ей такива разни. Сега може и да ме опровергаете ,4е не са типи4но булгар ама аз поне за такива ги кльопам. Flutter

# 20
  • Мнения: 1 242
Мопси, манджи, бре жена, манджи. За другите ястия знам, че не са български. Wink
А таратор има и в Полша. Laughing Баница - в арабската кухня, снежанка похапват под друго име братята гърци - цацики. Шопска - тоже.

лунен камък , лещата не е, фасулът още по-малко, пълнени чушки плюс сарми - идват от арабския сват тоже.

mcdirock, и твоите манджи не са само типично български. Laughing

Манджи ми дайте, манджи. Като говорим за българска кухня. Laughing

# 21
  • Мнения: 3 521
Манджи ми дайте, манджи. Като говорим за българска кухня. Laughing

Кавърма, кашите особено тази с коприва, лучник, лападник...
Забравих - пача Mr. Green.

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 16:47 от surfline

# 22
  • E-CLM & CH-VD
  • Мнения: 3 045
Почти не. Испанската кухня е близка до българската. По-скоро се адаптирах към часовете на хранене - обяд в 15 ч., вечеря в 21 ч., и този режим по- ми допада.

# 23
  • Мнения: 1 132
БрЯх, изложих се.   Mr. Green  Не знаех, че се яде таратор из полско.
Клин, джуркан боб, пиле плакия .
За каквато и манжда да се сетя в момента се среща и в някоя от съседните на България страни.  Thinking

# 24
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Манджи ми дайте, манджи. Като говорим за българска кухня. Laughing

Кавърма, кашите особено тази с коприва, лучник, лападник...
Забравих - пача Mr. Green.

Лелеее,Сърфе,днес обядвах каШа от коприва,кеееееф. Blush

Мамунке,нидей убива апетита в мен. Нека да ги има и другаде тези манджи4ки ама на мен като ми ги сготви мама и наиШ как имат вкус на булгар. Mr. Green

П.С. Сиренето по Шопски ?  newsm78

# 25
  • Мнения: 4 399
Добре де, какво zначение има откъде са дошли манджите? newsm78 Всички zнаем какви са типичните манджи с които сме си свикнали в България. Пък и да са дошли от някъде, ние сме си ги модифицирали по нашенски, та пак не са същите. Тук като съм опитвала турски баници, ми се струват по_раzлични от нашите. Не zнам каква е мусаката в Турция, ама гръцката мусака е доста по_раzлична от българската. А и тук правят някакви пълнени чушки, но те нямат нищо общо с БГ. Значи ли това че пълнените чушки са австрийски? newsm78

# 26
  • Мнения: 5 710
А какви ' странни " неща проядохте?

# 27
  • Мнения: 3 521
Лелеее,Сърфе,днес обядвах каШа от коприва,кеееееф. Blush

Мда, скоро това си говорехме със Сърфов - дали има други такива халтави народи, които ходят покрай реката да си берат обяда - коприва, киселец, лапад.  Thinking

Според него(бтв. напълно споделям мнението), ако въпросната зеленилка е набрана, пресована на кубчета, сложена в тетра пак, дълбоко замразена и щампована с кептън Игло ще бъде изядена, но диворастяща и безплатна - цъ.

А какви ' странни " неща проядохте?

Личи - първият път, когато го видях в един момент се почувствах като Сигорни Уивър пред яйцето с пришълец. Направо очаквах нещо да скочи от плодчето Blush.

# 28
  • Мнения: 1 242
Разбира се, бре мацки, че с каквото сме захранени, това е нашата кухня. Добър апетит!
 
Идеята ме навести за пореден път, минавайки вчера покрай един български ресторант тук.
Менюто почти като навсякъде е едно и също - бедно.
Моят опит показва, че никой тук не свързва ни една манджа с България. А ми се иска. Wink

Вяра, може да няма значение откъде идва дадена манджа, а кой ще успее да я представи за своя. Laughing
Пример: спагетите са открити преди хилядолетия в Китай. В днешно време италианците ги продават успешно за свои. Laughing Както и арабската пица, апропо.

Отивам да кълцам зеленчуци за гювеч в глинен гювеч. М-м-м.
Бау!

10cent's, проядох примерно картофени "пуфери" с ябълков мус. Mr. Green

# 29
  • Мнения: 5 710
ооо, това не е ли едно гадно нещо, от което се излива нещо като сопол с лек вкус на коняк?  Sick Mr. Green

има, има берящи - италианците имат мн. богат избор на разни 'листа".
Виж, в моя двор вирее киселец ( не знам дали е киселец или лапад..), и страшна супа става)))) коприва също има, аз с удоволствие бих се пуснала покрай пътя да бера, много грийн поведение  Laughing

# 30
  • Мнения: 3 461
Не,не се промениха.Продължавам да си готвя българските манджи.  chef

Това хубаво, ама тук каквото и да сготвиш българско, няма същия вкус..

# 31
  • Мнения: 3 521
"Пуферите" из Франконските ресторанти са си хем баш, хем тамън картофени кюфтета. Има и едни сладки - смесени са ябълки с каротфи, но не са никак лоши. Нищо не им тече. Laughing

# 32
  • Italia
  • Мнения: 4 492

Пример: спагетите са открити преди хилядолетия в Китай. В днешно време италианците ги продават успешно за свои. Laughing Както и арабската пица, апропо.


Талианското Уики (педия ) разказва друга приказка по повод произхода на спагетите.

ПиШе,4е според легенди Марко Поло бил донесъл спагетите в Италия при връЩането от Китай през 1295 г. Оба4е междувременно у4ени установили,4е спагетите се цитират като типи4на храна в Сицилия по времето на Руджеро 2 Сицилиански от арабския географ Ал Идризи (питайте Уики кой е,4е не ми се превежда  Rolling Eyes ) и това става през 1154,тоест около век,преди Марко Поло да се върне от Китай. Освен това са намерени и други истори4ески документи от доста ранни периоди,в които се споменава т.нар паста. Освен това китайските спагети не се прготвят от съЩото браШно като тукаШните.  Wink

# 33
  • Мнения: 2 752
Не,не се промениха.Продължавам да си готвя българските манджи.  chef

Това хубаво, ама тук каквото и да сготвиш българско, няма същия вкус..

Съгласна на 100%, така е! Въпреки че и си готвя български манджи (поне тези, за които успея тук да намеря продуктите, защото много неща изобщо ги няма като асортимент), вкусът им е съвсем различен. Както казва майка ми шеговито - в БГ въздухът е друг и всичко добива друг вкус. Тук дори едно обикновено постно зеле или картофена манджа нямат същия вкус, като в БГ. Дори зелевата салата с моркови ми е гадна  Cry
Почти всички типични неща от българската кухня ми липсват - лютеница, сирене, кори за баница, суджук, досега не съм видяла и черни маслини... А най-много ми липсват хубавите български плодове и най-вече черешите, кайсиите, прасковите... абе всичко... (тук изобщо няма череши, даже и замразени не съм виждала).
Тази зима установих, че мандарините, които тук са внос от Испания, са отвратителни на вкус, по-гадно нещо не бях яла досега (да ме извиняват пишещите от Испания Praynig). В БГ бях свикнала на гръцки мандарини и уверявам ви, няма нищо по-вкусно от тях.

# 34
  • Мнения: 3 521
В немско благодарение на турските и гръцките магазини има всички - цаца, зарзават в буркани, кисело зеле от бидони(даже мераклийте продават и "розово" такова Mr. Green), бяло сирене, печени чорбаджийски чушки...изобщо бащинийка Wink.

Плодовете, обаче са зле, ако не си ги набавиш от някой чичо от селата - особено кайсии, праскови, грозде, малини, смокини> много рядко можеш да попаднеш на нещо читаво Peace

# 35
  • Italia
  • Мнения: 4 492
В немско благодарение на турските и гръцките магазини има всички - цаца, зарзават в буркани, кисело зеле от бидони(даже мераклийте продават и "розово" такова Mr. Green), бяло сирене, печени чорбаджийски чушки...изобщо бащинийка Wink.

Плодовете, обаче са зле, ако не си ги набавиш от някой чичо от селата - особено кайсии, праскови, грозде, малини, смокини> много рядко можеш да попаднеш на нещо читаво Peace

Това е то,построили сте си комунизма вие. Twisted Evil Тук аз знам само един турски магазин и никога не съм го посеЩавала Щот ми е дале4. Confused Каквото мило българско и родно кльопам идва благодарение на дисагите дето пълни родителското тяло като идва насам. Blush

# 36
  • Мнения: 3 521
 Laughing Laughing Laughing Е защо пък  подрънкващите сакове да са приоритет само на студентите,а !?

# 37
  • Мнения: 2 567
Вкусовите навици ми се промениха до толкова, до колкото проядох и друг вид кухня- индийска и японска уважавам. Вкъщи се ядат почти само бг манджи, демек такива, каквито съм яла аз в моето детство, пък дали пълнените чушки и сърми или мусаката са наши или гръцки е друг въпрос.
Странни яденета- шницел, отгоре със сладко Simple Smile

# 38
  • Мнения: 110
   За странни неща не се сещам, но много проядох за първи път.
 Например артишок и финокио (не знам как се казва на Бг  Rolling Eyes ) не бях виждала никога. Рукола също. Морски дарове опитах тук, кестени,....
 При нас проблем с ''докарването на български вкус'' нямаме. И плодовете и зеленчуците са вкусни, така че яденето става чудесно.  Peace

# 39
  • Мнения: 2 257
Промениха се, да. Научих се да ям накъсна на едро салата без оцет и олио, но пък със - всъщност - страхотни други сосове.
Научих се да ям beef - говеждо ли беше това? Няма нищо по-хубаво от една дебела, сочна пържола, направена от мъжа ми.
Понаучих се да ям сладникав хляб - но все още предпочитам чикаго-италиан, вместо американските "козунаци", както ги нарича майка ми. Laughing

За странно - взе, че много ми хареса да ям сурови стриди, няма да казвам на какво ми приличаха в началото, но поднесени въру черупка и с лед под тях, с някой друг свеж лимон - ммм, страхотия.

# 40
  • Мнения: 707
И моите вкусови навици се промениха. Къде от любопитство, къде от мързел  Grinning.
Определено не ям вече толкова "отровно" сладки десерти и наблегнах на хубавите шоколади.
Често готвя и български ястия, като редувам с немска кухня.
Като странни яденета - различни видове салати, които преди това не бях опитвала  Rolling Eyes.

# 41
  • Мнения: 994
Не, готвя си българска кухня. Имам и няколко нови рецепти в репертоара, главно от италианската кухня.
Проядох авокадо, суши, някои китайски ястия, но не ми се случва често. Аз обичам нови вкусове и нямам нищо против да експериментирам, но семейството ми е по-консервативно и затова рядко се случва да ги приобща към някой нов вкус.

# 42
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Не се промениха, а се обогатиха  Mr. Green
Освен английската кухня, която има и доста добри попадения, започнах да готвя и доста индийски манджи Wink
Любимите супи на семейството са пилешка, топчета и борш  Grinning Мъжът ми приготвя борша страхотно, в кръвта си му е Wink
Да, българската кухня се доближава до средиземноморската. Трудно е да се каже кое какъв произход точно има  Laughing

Вече хапвам с удоволствие чипс със сол и оцет, стейк и кидней пай ми е любимото ястие, а Коледата ни не минава без техния коледен пай и mulled вино  Heart Eyes

# 43
  • Мнения: 1 169
Как да не са се променили...
Щом свикнах на всичко сладко, дето е почти горчи от захар.
Соленото- солено до безобразие.
Научих домочадието на определени храни- не толкоз сладки и не толкоз солени. Ядем предимно готвено, риба и мнооого BBQ.
Шоколада- труден за намиране, но определено "Милка-та" е моя фаворит и ходя от другата страна на града да си купя  Embarassed
Това, за което душа давам от тукашната кухня е: Chicken Wings with Ranch mmmmmm

# 44
  • Мнения: 3 804
Тук също берът и готвят зеленина-но за спанак с ориз не са 4ували=затова като готвя спанак го готвя по бг и по арабски-4е мъжо с ориз не го харесва.За странни неща-сетих се тук пържат цветното зеле-както се пържат картофите-супер става.

# 45
  • Мнения: 2 257
За странни неща-сетих се тук пържат цветното зеле-както се пържат картофите-супер става.

Мъжът ми така пържи обикновено зеле, слага му и някакъв сусам - хич не е зле.

# 46
  • Italia
  • Мнения: 4 492
За странни неща-сетих се тук пържат цветното зеле-както се пържат картофите-супер става.

Мъжът ми така пържи обикновено зеле, слага му и някакъв сусам - хич не е зле.

Джи,би ли обяснила рецептата малко по-подробно,4е ми стана интересно.  Rolling Eyes Hug

# 47
  • Мнения: 3 988
В немско благодарение на турските и гръцките магазини има всички - цаца, зарзават в буркани, кисело зеле от бидони(даже мераклийте продават и "розово" такова Mr. Green), бяло сирене, печени чорбаджийски чушки...изобщо бащинийка Wink.

Из нашето немско гръцки магазини нямаше, само турски.
И "животоспасяващи"  Mr. Green като лютеница и кори за баница няма/ше. Имаше по мое време някакви турски кори - ми не бяха като българските и баниците все едни измъчени ставаха. Нямаше и избор на маслини, а най-мразим ония тип Алди в кисела марина.
Също и печени чушки нямаше... Въобще, все се оплаквах и наблягах на Киндер Макси Кинг.  Joy

Тук ситуацията е коренно различна - българска стока всякаква и навсякъде (около нас).

Вкусовите ми/ни навици се промениха, което смятам за нормално. Човек открива нови неща, опитва, харесва/не харесва, нагажда вкуса и така... В Германия добавихме много близко и далеко източни яденета в менюто си (от немската само франкфуртския зелен сос, то друго общо взето няма  Mr. Green). Бях много доволна и от огромния избор на сирена, който имаше. В България се продаваше по онова време само краве и овче сирене и кашкавал Балкан и Витоша. Очите ми се вързаха като видях щандовете с млечните продукти там.
Тук доста латиноамерикански манджи или по-скоро различен начин на приготвяне на познати зеленчуци.
Страхотни неща за вегетарианци открихме и продължаваме да откриваме.
Български манджи, салати и прочие готвя често. Баница всяка седмица.   chef

# 48
  • Мнения: 5 710
И аз искам рецептата от Джи, защото едно от нещата, които започнах да употребявам тук е именно сусам:-)

# 49
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 782
При нас съпругът ми готви, така, че няма как да избягаме от българската кухня.

# 50
  • Монреал
  • Мнения: 1 469
Хмммм, като се замисля, май нашите манджи не се вписват в никоя традиционна кухня - ние с мъжът ми, и най-вече той де   chef, някак си сме си пригодили рецептички като за нас си. Единственото по-традиционно нещо, което той приготвя е пиле с маслини по марокански. Иначе аз вместо мусака правя шепърдс пай, много по-лесно ми е.
Иначе тук в Монреал открих индийска, тайландска и карибска кухня - е няма такива вкусотии  Crazy

# 51
  • Мнения: 1 550
Промениха се, да. Аз и не можех да готвя като дойдох тук, така че много български гозби не съм правила. А те и не се приемат много добре тук, с малки изключения. Имам иначе винаги кори във фризера, които периодически изхвърлям и купувам нови за да има Crazy Бяло сирене, българско намирам в турските магазини и редовно купувам. Освен лютеница, малко са останалите неща, които ми липсват.
Не ми се налагаше да и свиквам на сандвичовата култура тук, защото и в България за обяд предпочитах сандвичи вместо готвено Crazy
И в България, и тук, хапвам пикантно....да кажем направо лютиво. Но и половинката обича да налютява, та дори научихме и малкия Mr. Green
Иначе питки, баници и козунаци по празници правя. Боядисвам и яйца.
Тук проядох дроп- от черния Crazy Снуп- с вкус на плодове. А кой би помислил, че вместо шоколад ще нагъвам гумени бонбони.
И сурова херинга опитах- няма да повторя повече Sick
Научих се да ям пържени картофи с майонеза.
Хм, сигурно пропускам нещо Thinking

# 52
  • Мнения: 1 169
А, да добавя- много залюбих мексиканската кухня. Не в Тако Белл. Имаме си любими места където отивам и от вратата поръчвам едно от двете:

Кюбит това като не съм на РХ

]http://www.marlerblog.com/tacos.jpg[/img]
http://www.hardrock.com.hk/images/HardRockNachos.jpg
Малеее огладнях

# 53
  • Мнения: 4 399

Странни яденета- шницел, отгоре със сладко Simple Smile

Тука ядат всякакви меса с мармалад, но подобно на шницела е паниран кашкавал с мармалад. На мен ми харесва.  Wink ОбаЧе палаЧинки за обяд и разни други сладкиши като основно ядене, все още не мога да се изуЧа да ям.

# 54
  • Мнения: 3 988
Кюбит това като не съм на РХ

Ма моля ти се, не се оправдавай...  Joy

Ние почти не ядем оригинални рецепти, все по нещо се премахва. Месото задължително, когато пасва го замествам с гъби. Чушките ако са с люспи, пак не става, ако пък има чесън - съвсем... Та сме трудни с ходенето по ресторанти. Пицарии и вегетариански са безпроблемни общо взето.  Peace

# 55
  • Мнения: 1 169

Странни яденета- шницел, отгоре със сладко Simple Smile

Тука ядат всякакви меса с мармалад, но подобно на шницела е паниран кашкавал с мармалад. На мен ми харесва.  Wink

 Sick месо с мармалад- това не го мога

# 56
  • Мнения: 1 473
Много интересна тема, за което поздравления за авторката.
И нашите вкусови навици се промениха с годините на почти 100%, но на мен така ми харесва. Изобщо не ми липсва българската кухня, даже колбаси и лютеница не вкусвам. Правя баница и някои супи, но определено си падам повече по италианската, испанската и азиатската  кухня. Тук проядох суши, корейската кухня също ми е интересна. Немците не са ме впечатлили с кой знае каква кулинария, но и тяхната кухня става. Хлябът рядко присъства на нашата маса, макар тук да има голямо разнообразие от хлябове.  Което не мога да сготвя си го поръчвам в съответният ресторант и изобщо гледам да не се затормозявам в готвенето. Не съм яла нищо странно, защото за мен странно е да ям змия, костенурка или насекоми, а не месо със сладко. 

# 57
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Мисля че не съм си променила вкусовете навици, естествено е когато нямам нашите български продукти да добавям местни подправки и продукти към рецептите, малко се променя вкусът на ястията, но какво да правя. Обикновено всичко което си нося от България свършва за отрицателно време, освен да карам наште да ми пращат колети ooooh!
Редовно си правя и баници, и питки и мусака и гювечи , още повече че се харесва, готвим  и италиански манджи, но мога да кажа че преобладават българските, благодарение на мен Grinning

# 58
  • Мнения: 1 049
Доста се промениха моите вкусови навици... сега обожавам японската кухня (суши, терияки) и италианската  паста. За лазаня и тирамису си умирам направо  Wink и престанах да ям хляб, което може би не е чак толкова добре ама..  Confused Отвреме навреме продьлжавам да правя обаче баничка или пьлнени чушки   chef немската кухня хич не можах да я залюбя, много ми е fett.   #Crazy

# 59
  • USA
  • Мнения: 559
Вкусовете ми по-скоро се разшириха  Laughing и открих много нови манджи които харесвам. Български манджи продължавам да си готвя и ценя много. Към тях добавих японски и др. азиатски и мексикански. Обичам и италиански, но в моя край много не ги бива като че ли. И аз като Джи проядох и заобичах говеждо. Много ми се повиши и поносимостта към люто.
Не мога да понасям сладкия им хляб, но като се разтърси човек се намира и нормален. Абе, определено ям повече тук  Blush.
Странни неща - суши редовно, дим сам, вкл. кокоши крака

# 60
  • Мнения: 613
Не, не ми се промениха вкусовете изобщо, за мое съжаление. Запазването на вкусовете ми, обаче доведе до промяна на хранителните ми навици.

Престанах да ям торти, сладкиши, изобщо всякакви сладки и подсладени неща, (а това ми липсва, защото обичах да си похапвам отвреме-навреме).
Ограничих хляба. Но, тук и малко съзнателно не си купувам машина за хляб.

Почти не ям вече свинско, за сметка на останалите меса, но като цяло ограничих консумацията на меса, а засилих такава на разните морски дарове.

Така и не проядох нищо типично тяхно, нито пропих кафето. Извън овесените им ядки за закуска (само няколко дена в месеца).

Не съм откривала чуждестранни кухни тук (не си падам много по различни вкусове), с изключение на персийската, която ми харесва, защото ми наподобява за българската.

Общо взето май съм много консервативна по отношение на храна - българска/балканска, среден Изток и средиземноморска са кухните, които харесвам.
И като цяло храната е едно от нещата, които са ми проблем тук - направо душата ми е гладна понякога  Simple Smile

# 61
  • Мнения: 2 093
и моя вкус се разшири, иначе бьлгарските манджи много си ги обичам. Като си ходя в Бьлгария мама ми прави дроб сьрма и чушки бюрек newsm22.

Тук в Канада или по точно в Торонто има ресторанти от цял свят и е страхотно да опитваш всякакви храни. Била сьм на етиопски ресторант, кьдето всичко се поднася в форма на пюре и се яде с рьце. Харесва ми много тай кухня. Дори проядох японска кухня, която минава за много здравословна. Едно от нещата, които хората ядат тук е нахут в салата. Правя си много често салата с нахут, авокадо, домат или кисела краставичка.

Обаче един единствен пьт се изумих на нещо невероятно и то правено в Бьлгария-диня в буркан, като трушия  Shocked. Видях го в един руски магазин и пьрвоначално сьдьржанието на буркана ме привлече и след това сьвсем се ококорих като прочетох кьде е направено. Колкото и да ми беше любопитно, изобщо не ми се искаше да го опитам. Не знах че консервирана диня е характерна за бг кухня ( или изобщо за някоя кухня), ама то човек цял живот се учи. 

# 62
  • Мнения: 191
Аз готвя предимно само български яденета, но не отричам тотално и тукашните неща. Използвам подправки и от тук и от България, така е с почти всичко. Единствено повече ми харесва кафето, което пият тук - по скоро като капучино и въпреки това рядко пия. Кафето, което пият в България не го понасям - малка чашка горчилка eeeewwwww  ooooh!. Също така обичам да опитвам яденета и от други култури - обожавам суши, монголска храна и т.н. Тук сушито се предлага навсякъде и е доста евтино и винаги прясно. В България като сме ходили на суши ресторант винаги е било безумно скъпо.

# 63
  • Мнения: 7 914
единствено по фрапиращо е, че предпочитам холандския кашкавал пред българския Thinking
иначе си готвя бг манджи ( от изброените по напред), подправени с огромно количество чубрица( ако не сложа мъжа ми се възмущава, че няма подправки) и така....

# 64
  • Мнения: 3 988
Santa Rosa, с тая апър ийст сайд в профила ти те класирам "съседка". Къде ядеш монголска храна? Никога не съм опитвала. (Те май да силно месоядни?  newsm78)

# 65
  • Мнения: 2 257
Зелето се правело много лесно, ми суфлира мъжът:

Настъргва се/нарязва се (както ви харесва) зелето, сгорещява се добре малко количество олио. Зелето се изсипва в много горещото олио и се бърка постоянно до получаването на желаната крехкост (не се оставя без надзор, а се бърка постоянно, иначе ще загори). Посолява се на вкус. Когато е почти готово, се слага желаното количесто сусам. Разбърква се още веднъж-дваж и е готово. По желание се слага и соев сос. То прилича повече на гарнитура, отколкото на основно ястие, или поне така ми изглежда като го прави той - не става цяла тава зеле, а малко, но достатъчно.

Да ви е сладко. Simple Smile

# 66
  • Мнения: 2 563
Хляб не ядем, олио също. От българските манджи останаха пълнените чушки и лещата. Баница по празниците.

# 67
  • Мнения: 1 216
Замисляла съм се какво би ми липсвало от тукашната храна / Ванкувър/ - определено сушито, което ядем в големи количества всички вкъщи- много здравословна храна, китайски ястия- тук има голяма азиатска общност и може да се опита автентична кухня.
Морските дарове, които тук са сравнително евтини,  и разбира се, сьомгата, която е може би лицето на канадската кухня и любима храна вкъщи, че бързо се готви Simple Smile

Пърженото зеле е много вкусно, аз го открих покрай една рецепта за индонезийски ориз- ммм, сега слагам по повечко.

Динена туршия баба ми правеше - като се разваля бостана се обират всякакви дребни дьолчета и се слагат за туршия - не е зле, но предпочитам туршия от карфиол с моркови.

А това, което ми е голям дерт, е, че няма пресен чесън. Всичко съм виждала, но не и това, а колко е сладко напролет пресни тиквички с пресен чесън или да направиш една агнешка плешка с 5-6 връзки пресен лук и чесън. Дори първата година като се бях върнала и бях омела една връзка почти и една позната дойде да ме види точно в този момент - викам си сега да кажа, че в Канада няма пресен чесън - нито я интересува, нито ще ме разбере  Joy, нито пък ще съм извинена, че съм се омирисала здраво.

# 68
  • Мнения: 2 093
ох и на мен ми липсва пресния чесьн.  Г-жа Броненосец добре ме подсети. Всьщност една година си купих от една китайка пресен чесьн. Беше само зеленото стебло, без бялата част, но си беше точно пресен чесьн. Явно жената го отглежда в кьщи и го носи на пазара да го продава. Така, че и вьв Ванкувьр може да го има. Отиди на китайския пазар и се огледай за баби, които продават на малки сергии. Определено ще познаеш чесьна по миризмата.
Да добавя, аз сьщо проядох риба, а сьм от хората, които не обичат морската храна. Най-ми е любим сии бас, който за сьжеление е много скьп и сезонен. Мьжа ми прави много добре скариди с чесьн (нали шримповете се казваха скариди). Тук непрекьнато се говори за сьдьржанието на меркурии в рибите и има доста противоречения какво количетво риба е безопасна ( ама това не е по темата). 

# 69
  • Мнения: 2 752
А това, което ми е голям дерт, е, че няма пресен чесън. Всичко съм виждала, но не и това, а колко е сладко напролет пресни тиквички с пресен чесън или да направиш една агнешка плешка с 5-6 връзки пресен лук и чесън.

А дали може да се отглежда в сандъчета за цветя?  newsm78 И аз искам да си имам пресен чесън и затова тази година смятам да пробвам варианта в сандъче, дано се получи. Макар че не съм в Канада, тукашният климат (50 км южно от Полярния кръг) макар и доста мек, едва ли ще е подходящ. Аз обаче съм упорита и искам сама да се убедя, затова ще се пробвам. Нищо няма да изгубя, най-много да спечеля  Grinning Все си мисля, че ще излязат поне 15-20 стръка, па ако ще да са дребни и слабички.
Ето какво прочетох за отглеждането на чесъна цък
Ако засадя скилидките тази година, първия чесън ще го имам най-рано на следващата  newsm78
Сори за оффтопик-а  Praynig

# 70
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Ако засадя скилидките тази година, първия чесън ще го имам най-рано на следващата  newsm78
Сори за оффтопик-а  Praynig
Не, садиш сега и късна пролет ще имаш пресен чесън, а на есен, каквото не си извадила пролетта, става на главите със скилидките  Grinning

# 71
  • Мнения: 2 752
Мерси Merry   bouquet
Аз си мислех, че скилидките се засаждат наесен, както пише в статията, но сигурно и ти си права, че може и сега да стане  Peace

# 72
  • Мнения: 934
Вкусовите навици ми се промениха до толкова, до колкото проядох и друг вид кухня- индийска и японска уважавам.

И аз! И тайландска също, и други азиатски. Фенка съм!

Български яденета също готвя, но само няколко - тези, които знам, че лесно се правят, и децата и мъжо ще ядат. Тоест, основно пълнени чушки и мусака. Мързи ме да готвя, признавам!

# 73
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
промениха не, пообогатиха се.
у нас два пъти една и съща манджаре не се повтаря с малки изключения от бг произход.
бял фасул, чорба от спанак, мусака, попара (тук се сещам да питам дали е наш патент, много ме интересува)
аз обичам да готвя и експериментирам ( когато ме удари настроението само, спирачки нямам тогаз), приготвяме си храна от различни кухни.
това, което замених в кухнята е олиото със зехтина, олио слагам само на печени люти чушки с оцет и магданоз заради сантименти.
балсамико ползвам рядко, не го харесвам.
салатата я накъсвам, не я режа на ситно с нож.
хляб се яде рядко вкъщи, мекици, баници и подобни тестени изкушения са почти блян за фемилито, на 30.02. някой път се спускам.... наваксват си в бг.
боза отвикнах да пия, дори не помня колко години не съм пила. кори за баница винаги имам, правя от време на време и веднъж в годината баклава.
сефте тук  ядох козе сирене с карамелизирана захар, хареса ми, както и зелена салата с ягоди.
тук се отядох на морски гадини, обожавам ги!

# 74
  • Мнения: 653
в Италия специално вкусовете са съЩите, само дето е по_богата кухнята
ина4е от Бг кухня харесвах само меШана скара и пе4ено пиле с пържени картофи, така 4е ниЩо не ми липсва  Laughing

# 75
  • Italia, Palermo
  • Мнения: 886
не си промених вкусовете. Гади ми се от шербетени закуски, и щерка ми предпочита баница или руло с кренвирш, или сандвич с крем сирене и шунка. Готвя яко български амнджи за мен и детето, но и италийски. Мъжо обича баница, мусака и доста интергозби мексикански, индийски, китайски и особено кебап. За него всеки ден правя макаронени варени тестелъци със сосове, детето е като мен, не може на паста всеки ден. не мога да свикна и да бъркам боба и лещата пасирани с макарони, гадост! Не ги готвя никога. На юг готвят адски мазно и тежко. Ние не пържим почти никога, ползваме ябълков оцет и лимон, балсамовият е шекерен и не го понасям

# 76
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Мерси Merry   bouquet
Аз си мислех, че скилидките се засаждат наесен, както пише в статията, но сигурно и ти си права, че може и сега да стане  Peace
Реално по всяко време могат да се засадят, ако целта ти е да имаш само пресен чесън  Grinning Ако си фермер и това ти е част от поминъка, да, само есен се сади. Ако засадиш на пролет и случиш лоша година, е много вероятно да не стигнеш до етапа стар чесън, или няма да направи глави или ще изгние  Rolling Eyes

Сорри за оффа, но и аз съм на вълна експериментиране в градинката  Crazy

# 77
  • Мнения: 2 752
Много благодаря за полезната информация!

# 78
  • Мнения: 1 909
 И аз мерси за полезната статия за саденето чесъна, тъй като и тук няма пресен такъв и сега май ме амбицирахте да пробвам - малко зор само с меренето на инчовете и прехвърлянето на градусите в целзиеви, ама нейсе Wink

Тук идеите ми за вкус и хранене (ако изобщо съм имала преди такива) определено много се промениха - има какво да се научи и опита по френско, няма какво да ви открехвам аз.

Не успяха да ме научат  да закусвам сладко и все не успявам да се възхитя достатъчно от фоа гра. Така и не свикнах на киселото мляко (хем е Данон Grinning) и слава богу успявам да си правя "истинско". Но определено възприех много доста полезни навици, като да се яде зеленчукова супа на вечеря, да се отделя на обяда време и да се приготвя по всички правила с първо, второ и трето - всеки ден и т.н.  Колкото и да е странно, точно тук се научих да оценявам месото и дори... десертите.

# 79
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Обогатиха се. И това е промяна.

Но продължавам да готвя типично български неща - баница, яйца в гювече, гювеч. Не всякакви български манджи, но аз и в България си бях капризна.  Mr. Green Някои ястия, често срещани в българската кухня, са популярни и тук - напр. сърми  Peace
Започнах да използвам повече пресни подправки, просто растат навсякъде... Опитах и доста чужди кухни, понаучих се да готвя  Laughing Заобичах зехтин.

Пресен чесън нямаме. Пробвах да садя миналата година, но не ми се получи.  Confused

# 80
  • Мнения: 5 710
Мента, аз имах една леля която беше еврейка и готвеше адски много неща с желатин. Това има ли го реално в еврейската кухня?

# 81
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Мента, аз имах една леля която беше еврейка и готвеше адски много неща с желатин. Това има ли го реално в еврейската кухня?

Има няколко ястия, които се поднасят желирани, но се разчита на естествения желатин, който съдържат костите на рибата или месният продукт Thinking  (е, добавя се понякога)

Но не е характерно за еврейската кухня като цяло, явно тя си е готвила така  Peace

# 82
  • Мнения: 1 107
Аз пък почти нищо от хранителните навици тук не съм приела- може би само приготвянето на риба. Иначе всичко друго е както съм го приготвяла преди, като се има предвид, че шкембе чорба, агнешко и кюфтета не знам как се правят Grinning затова и като ме пита някой дали мога да им приготвя нещо типично българско и се  #Crazy, защото май освен баница друго не знам  Wink

# 83
  • Мнения: 191
Santa Rosa, с тая апър ийст сайд в профила ти те класирам "съседка". Къде ядеш монголска храна? Никога не съм опитвала. (Те май да силно месоядни?  newsm78)

Кюбит, не знам къде си ти, аз съм във Ванкувър (написаното в профила ми няма общо с това къде живея  Blush). Тук има монголски ресторанти, но те май повече наблягат на зеленчуците, оризът, сосовете. Има разбира се и месо, но аз лично рядко ям месо и не съм забелязала какво месо точно предлагат в тези ресторанти - мисля че имаше пилешко и свинско, но не съм много сигурна за свинското. Нямат обаче хляб и това е кофти, аз без хляб не мога да се заситя.

Някой спомена за сьомгата - аз също я обожавам и често готвя, а също така и тилапия - също се приготвя лесно и бързо и е много вкусна... мммм огладнях  Grinning.

  bouquet

# 84
  • Мнения: 3 988
Хахахаха, Santa Rosa, за мен Upper East Side е в Махнатън.  Wink
Мерси за инфото все пак.  bouquet Аз съм вегетарианка и почти не ям хляб, та в тоя ред на мисли определено споделеното събуди интереса ми.  Grinning

# 85
  • Мнения: 191
Хахахаха, Santa Rosa, за мен Upper East Side е в Махнатън.  Wink
Мерси за инфото все пак.  bouquet Аз съм вегетарианка и почти не ям хляб, та в тоя ред на мисли определено споделеното събуди интереса ми.  Grinning


Хи хи, да Upper East Side си е точно в Манхатън  Grinning.
Монголците и филипинците използват ориза като хляб - хапват го с всяко ястие. Пробвай, не е лошо, всичко се пече на грил, като сложиш сос става много хубаво.

# 86
  • Мнения: 934
Сетих се още, че откакто съм по чужбина, чета повече за произхода на храната, съставки, химикали и дрги такива, и развих определено предпочитание към биологично чисти храни. Пазарувам такива когато мога (ако не са отчайващо скъпи), и по възможност гледам месото да е предимно такова.
Тук обикновеното пиле е пълна отврат, просто не се яде!

# 87
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124

и все не успявам да се възхитя достатъчно от фоа гра.

ауу, както викат италианците, който има хляб, няма зъби  Laughing
аз като преска4ам по френско, карам 2 дни на охлЮви, фоа гра и някоя супи4ка за разнообразие  Embarassed Embarassed

# 88
  • T"A
  • Мнения: 2 515
ауу, както викат италианците, който има хляб, няма зъби  Laughing

Израелците казват:
"Господ е дал орехи на който няма зъби" - съжалявам за оф-топика, но ми стана интересно, че същата поговорка звучи различно при нас...  Grinning

# 89
  • Бостън
  • Мнения: 13 499
При нас съпругът ми готви, така, че няма как да избягаме от българската кухня.

И не само готви, ами гледа и да го докара така, както баба му го е правила!  Mr. Green

Колко пъти съм се примолвала да направи нещо различно, екзотично! Твърдо Нье!

За сметка на това като излизаме аз избирам заведенията, но се усещам, че след първата година на експерименти сега ям само вариации на суши /сашими от японската, понякога се прежалвам за тай или корейска...стриди! Обичам, но е мъка да прилъжа някой да дойде с мен!... което си е безобразие, защото по нашенско е Вавилон и кухни има всякакви. Смяла съм се със сълзи колко прилича етиопската кухня на домашна постна българска кухня  Grinning

Гърци, арменци, руснаци  и прочие близки ни националности зареждат серизоно със луканки, лютеници Дерони, сирене, кори (гръцки N 7 били най-добрите за вита баница)... майка ми ме уби онзи ден, защото ми поръча да и купя бг чубрица от Чикаго, защото била по-хубава от Софийската  Laughing Laughing Laughing

# 90
  • Мнения: 3 988
кори (гръцки N 7 били най-добрите за вита баница)...

Не, не... никак не ги препоръчвам. Аз купувам само номер 4 и навивам по 2 кори на веднъж. С номер 7 и 10 съм пробвала по няколко пъти, тестени стават и дебели. Не е пръхкава и лека.

Извинете за спама.  Rolling Eyes

# 91
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 638
Та да се върнем на темата - и аз благодаря за саденето на чесъна Laughing

Промениха ми се вкусовите (и кулинарните) навици - готвя и български и по-засукани манджи с тукашен и по-чуждоземен привкус Simple Smile и се научих да ям полусурово говеждо. В тоя ход на мисли - така и не съм установила досега защо на недопеченото месо на български му казваме "аланглé", докато според французите, англичаните развалят хубавото месо с твърде дълго печене... Не изключвaм разбира се, това да е просто стар прeдaразсъдък, останал някъде от Стогодишната война Simple Smile.
Две неща, обаче така и не проядох - стриди и артишок.

# 92
  • Мнения: 6 390
Промениха се ... и още как  Mr. Green
свикнах на сладки главни ядене та - в смисъл преди щом го опитах и край... а сега... според зависи
На всякъде бухат ким - ауууу ужас - ад - спирам да ям щом го усетя ... а той много лесно се усеща  Grinning
Преди вурстове не можех да гледам ... сега и лиги отделям като ги видя на скара ...
всъщност дойдох вегетарианка... и до две години - всякакви меса и салами проядох  Mr. Green
Главно бг манджи готвя, детето горкото в детската почти нищо не яде - се оплакват учителките, и все ме разпитват какво ние ядем в къщи  Mr. Green че искала йогурт или лютеница да си слага на манджите - те ме питат какво е това, и не възприемат вкуса на кис.мляко забъркано в някоя манджа, което е честа практика на нашата трапеза  Mr. Green

# 93
  • Мнения: 523
кори (гръцки N 7 били най-добрите за вита баница)...

Не, не... никак не ги препоръчвам. Аз купувам само номер 4 и навивам по 2 кори на веднъж. С номер 7 и 10 съм пробвала по няколко пъти, тестени стават и дебели. Не е пръхкава и лека.

Извинете за спама.  Rolling Eyes
Кюбит, от къде ги взимате тези кори?

# 94
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 638
Главно бг манджи готвя, детето горкото в детската почти нищо не яде - се оплакват учителките, и все ме разпитват какво ние ядем в къщи  Mr. Green че искала йогурт или лютеница да си слага на манджите - те ме питат какво е това, и не възприемат вкуса на кис.мляко забъркано в някоя манджа, което е честа практика на нашата трапеза  Mr. Green


Постът на Еli_cz ме подсети, че според мъжа ми (французин, според когото тараторът е най-великото изобретение на чoвечеството след комютъра и безжичния нет  Laughing) - всяко българско ядене, в което не се слага кисело мляко по време на готвене, задължително се сервира с такова  Laughing.

# 95
  • Мнения: 6 390
Хахххаах  Mr. Green всъщност е точно така у нас  Joy

# 96
  • Мнения: 2 567
..детето горкото в детската почти нищо не яде - се оплакват учителките, и все ме разпитват какво ние ядем в къщи...
Laughing Същото е и при нас в градината, като има някоя странна за нея, типично немска манджа и ми съобщават, че изобщо не е яла.

# 97
  • Немция
  • Мнения: 6 875
Моите вкусови предпочитания се обогатиха. Ям и готвя все още доста български манджички, но в един момент само българска кухня ми омръзва и правя нещо чуждоземно.
Тук се научих да ям миризливи кашкавали и меки френски сирена-вторите едно време при първа проба ми докарваха на мухъл.
Мразех първоначално вкуса на лакриц(черна еластична маса, подправена с анасон- има я в различни форми и съчетания)- сега го харесвам, но в малки количества.
Заобичах и мюсли, и пълнозърнест хляб, и макарони с всякакви сосове и какво ли не още(ще добавя, ако се присетя).

# 98
  • Мнения: 3 932
Не изчетох всичко, отговарям направо...

Не са ми се променили особено вкусовите навици, фастъчено масло още немога да проям, нито сладко-солените комбинации или пък чипса с вкус на кисели краставички и оцет  Shocked. Което ми хареса, приемам с отворени обятия - добрият домашен чийз кейк например или картофките със ббк сос и пресен кашкавал отгоре. Иначе си готвим предимно по нашенски тертип, а пък си разквасваме устата с маде ин Канада продукти  Mr. Green
Младежът наш обаче умира за пица и спагети или пица-гети, както и за доматена супа (на мен ми прилича на кетчуп с лук)...доста типично за местната кухня Mr. Green, така че в градината понякога яде. Сега вика, че яде и броколи, ма ще трябва да се провери!

# 99
  • Мнения: 3 988
Кюбит, от къде ги взимате тези кори?

eagle, аз купувам от тези. От тях има различни номера 4, 7 и 10, както и други видове продукти.
При нас (Астория, НЙ) ги има във всеки супер (буквално). Нямам представа как е по другите градове и щати.

# 100
# 101
  • Мнения: 3 804
Сега се сетих-тук за пръв път ядох готвена тиква-на манджа

# 102
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 932
Почти всички типични неща от българската кухня ми липсват - лютеница, сирене, кори за баница, суджук, досега не съм видяла и черни маслини... А най-много ми липсват хубавите български плодове и най-вече черешите, кайсиите, прасковите... абе всичко... (тук изобщо няма череши, даже и замразени не съм виждала).

Има едни кори за баница, helly, които приличат малко на нашите, макар и по-дебели. В Хагкойп и Ноатун съм ги срещала. Може би има и при вас. Сиренето и плодовете, особено черешите и прасковите,  са ми най-голямата мъка и на мен. Скоро мъжът ми попадна на някакъв нов магазин за сирена, от който си купихме първото гръцко сирене тук. Ура! Череши има когато им е сезона, но не се продават толкова масово. На хубави праскови никога не съм попадала, уви.  А черни маслини тук има доста... Ела на пазар у наш'то село.    Grinning

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 04:15 от ЧеКа

# 103
  • Мнения: 6 390
Сетих се да ви питам от каде си набавяте бг подправки - и как се казват на различните езици, тъй като тук не съм срещала... пък и честно казано не им знам местните имена...
става въпрос за
чубрица
джоден
мерудия и тн ....
 Mr. Green

# 104
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Сетих се да ви питам от каде си набавяте бг подправки - и как се казват на различните езици, тъй като тук не съм срещала... пък и честно казано не им знам местните имена...
става въпрос за
чубрица
джоден
мерудия и тн ....
 Mr. Green

Eli_cz, аз все това повтарям - че имена на подправки, превод на видове риби и гъби, са ми били най-трудни  yes
Шарена сол, чубрица и сух джоджен си нося от България. Тук има джоджен - нана, т.е. мента, но по моя преценка - вкусът и ароматът и се различава от тази на джодженa.  Peace  Мерудия го знам като общо наименование на зелени подправки или като синоним за магданоз. Ти друго ли имаш предвид?

При нас има много пресни зелени подправки, това много ми харесва и лека-полека се научих да ги използвам в готвенето си  Party

Чубрица няма, има мащерка - казват и тимин от лат. Thymus (но те наистина са близки, а и принадлежат на едно семейство); магданоз има - казват му петрозилия; джодженът се ползва пресен, не сушен, предимно за напитки и салати и се казва нана  Grinning шарената сол е българска смес, т.е. тук не се намира  Wink

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 11:15 от Mentha

# 105
  • Мнения: 3 804
тук има по4ти вси4ки подправки които го имаме  в България

магданоз-бакдунес

мента-нанаа

кирвиз-къзбъра

4убрица-заатар фариси

босилек-аррейхан

копър-ашшъбс

# 106
  • T"A
  • Мнения: 2 515
dtti, сигурна ли си за керeвиза? Защото при нас кусбара е кориандър  Peace (Coriandrum sativum)

А керевиз е celery (Apium graveolens) - у нас го наричат с английското наименование, но името на иврит е карпас...
На арабски не мога да прочета, но тук е изписано като كرفس

Ще допълня, за д  не съм съвсем оф-топик, че листата на кориандъра тук са много използвана подправка - нещо, с което не можах да свикна, направо ми се повдига от миризмата... А по външен вид много приличат на магданоз, дори ми се е случвало да се объркам и по погрешка да купя кориандър вместо магданоз  ooooh!

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 11:05 от Mentha

# 107
  • Мнения: 6 390
Ами да си призная... всъщност не знам какво е точно мерудия  Blush но баба ми мерудия слагаше на много неща....
по принцип и за си ги нося от бг подправките, че тук не съм ги виждала... при частници съм срещала чубрица... но не съм купувала - понеже запаси имам
но бих искала да пробвам да си насадя в градинката...имам лавандула, розмарин...босилек имам в саксии... та исках и нещо нашенско... та да знам какви имена семена да търся  Mr. Green

а кориандър и аз един път съм купувала по по грешка... точно същата реакция... направо ми се повдига даже като се сетя за неговия вкус и миризма... та като видя рецепта с кориандър... направо прималявам  Mr. Green

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 11:37 от Eli_cz

# 108
  • Мнения: 3 804
dtti, сигурна ли си за керeвиза? Защото при нас кусбара е кориандър  Peace (Coriandrum sativum)



мерси  bouquet,в момента работя и явно съм се разконцетрирала.

# 109
  • Мнения: 110
   Eli_cz, мерудия, магданоз... едно и също е, но в различните части на България се нарича по различен начин.  Peace
 Тук е облагороден магданозa или е вид, различен от нашият- доста едър, целината също, която се продава на цели стръкове.
 Не съм срещала джоджен и чубрица. Може и да ги има, но лично аз не съм попадала на тях.
 Имам същият проблем с имената на подправките, но се ориентирам по мириса им.

# 110
  • Мнения: 2 804
Определено се промениха .
Вече в сурово състояние чесън не консумирам повече от 2-3 пъти годишно .
Лук също суров ядем много рядко .
Подправки използвам това , което има тук на пазара и то предимно - магданоз , кервиз , черен пипер , зафран  и сол .

# 111
  • Мнения: 1 107

Ще допълня, за д  не съм съвсем оф-топик, че листата на кориандъра тук са много използвана подправка - нещо, с което не можах да свикна, направо ми се повдига от миризмата... А по външен вид много приличат на магданоз, дори ми се е случвало да се объркам и по погрешка да купя кориандър вместо магданоз  ooooh!

Това и мен ме потресе Grinning Бях готова да се хвана на бас, че е магданоз, добре че предвидливо хората са сложили етикетче с името на латински ( за такива като мен, явно Wink ). Дори наскоро една приятелка беше правила разтопени сирена с подправки и когато я попитах за подправката тя каза "кориандър- но ще ти го покажа, че повечето хора се объркват" Laughing Laughing Laughing

# 112
  • Мнения: 934
С български подправки се запасявам в България, или моля майка ми да ми прати Hug При подправките има толкова видове и разновидности, че дори и да намеря, все не го докарва на същия вкус.
Виж, копъра ми е проблем - сушен не е хубав, пресен тук уж има, но е е копър, а анасон, и изобщо не е вкусен. Пробвах да садя, не става. Живеем без копър и търпим Laughing

# 113
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Чубрица, сминдух (шарена сол) и джоджен от България. Тук имат нещо като джожен, но не е точно със същия мирис, друг сорт джоджен Simple Smile Магданоза (мерудия) е два вида с плоски листа или къдрави, не е като българския, но става, предпочитам този с къдравите листа. От копъра не се оплаквам, въпреки това и в градината имам от него. Той си расте като бурен из между цветята  Grinning

# 114
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 782
Само едно от значенията на мерудия е магданоз, най-често се използва за шарена сол ( тази смес включва различни подправки, вкл. в тиквени семки).
А иначе тук има всичко, само, че нашата чубрица е по ароматна ( а и аз имам изискване да е ронена не мляна, за да не ям и клечките). Кориандър си използвам активно.

# 115
  • Мнения: 1 100
Не са се променили.
Освен на БГ кухнята, винаги съм била фен и на италианската и мексиканската кухни. Унгарската така и не ми допадна - за 4,5 години тук, не пожелах да науча и една рецепта. Любимото ми БГ ястие са тиквички с кисело мляко и не е проблем да си го приготвям целогодишно, само че вместо с чесън и копър, с риган. През последините 2 години започна по-лесно да се намира капия, така че мога да съм щедра и да си правя миш-маш. Даже българско сирене се намира. Често си правим баници. Чубрица, джоджен и шарена сол имаме по желание на мъжа ми, аз не ги долюбвам много. Обожавам къри и босилек /поотделно Wink/Балсамовият оцет ми е любим отдавна. Много залитам по лютивото - не мога без чили или табаско, особено за табаско умирам. Унгария не ми влияе изобщо. Единственото типично ястие, което ми харесва е паприкашът, но без макароните за гарнитура. Ужасно ме дразни вредният начин на хранене - типична комбинация е кашкавал пане с пържени картофи и майонеза. Салатите не са много на почит, а за мен са основно ястие. Confused

# 116
  • Мнения: 3 988
Кориандър използвам само в един единствен случай - когато правя гуакамоле. Имам чувството, че авокадото някак си взаимодейства с гадния кориандър и убива вкуса му. В никакви други манджи, сосове и прочие не го понасям.

А за имената на подправките в раличните краища на България може много да се изпише.
За мен мерудия е шарена сол, но сминдух не е например. Сминдухът е една от съставките на шарената сол. Магданоз е магданоз.

Тук има адски голям избор от подправки (арабски, индийски, латиноамерикански и прочие), вкл. и български, но по-голямата част въобще не знам как да ги ползвам. А иначе имам претенции да готвя с много (различни) подправки.  Laughing

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 22:33 от Кюбит

# 117
  • Bristol
  • Мнения: 9 364
Сминдухът е една от съставките на шарената сол.
И за мен, но написах шарена сол в кавички, защото аз сминдуха освен в шарената сол за филийките другаде не го ползвам  newsm78

# 118
  • Мнения: 1 526
Промениха се, защото започнах да ям и да приготвям много "зелении".
Обогатиха се, защото познах и обикнах много и различни плодове.
Опитах много кухни и доста експериментирам да ги смесвам с българската. Понякога имам завидни успехи. Друг път не. Факт е, че обаче приготвям много ястия, които преди години биха ми се видяли странни.
Подправки- повечето се намират, а други имат близки заместители  Peace.
Шарен сол обаче си нося от БГ. Но забелязвам, че все по малко я търсиме  Confused

# 119
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 383
Не, аз не промених хранителните си навици. Промених навиците на мъжа ми. Но те и без това си бяха вредни от - до.
Научих го всеки ден да хапва салата, да не яде чипс, всяка вечер да вечеря с готвено (българско, защото само това мога  Embarassed ), а не приготвено в микровълновата или някой набързо стъкмен ход-дог или хамбургер. Научих го на работа също да си носи храна от вкъщи, а не да се тъпче с боклуци
Мисля че единственното което промених е, че на салатата слагам балсамов оцет и зехтин, а не олио и оцет. А и не ям толкова свинско (не че преди много съм го яла), а го замених с телешко, дори каймата която купувам е само телешка.
Когато отивам в чужбина винаги си нося пакетчета шарена сол и чубрица (много се харесват на американските ми познати).

# 120
  • Мнения: 295
Доста си промених вкусовите навици. Може да се каже, че изцяло преминах на полска кухня в изпълнение на свекърва ми. Е, от време на време готвим нещо балканско (щото за мен типично българска кухня няма, всичкото е един балкански тюрлю гювеч). Научих се на първо време да ям обеда с картофи, ориз, или някаква каша (гречка, булгур или от сорта) а не с хляб, а вечер да пия чай и да не ям готвено. От 8 години и половина тук, едва преди две години проядох херинга. А тази година на Коледа направих сефтето да ям месото с журавина или борувка - едно такова сладко, като мармалад. Т.е. проядох сладки работи към солените - което за мен чак до скоро беше просто несъвместимо. Имам си любими полски ястия, както си имам и любими български ястия. За справка - поляците не ядат точно таратор. Имат нещо от рода на т. нар. студени супи - казват му хлодник, но определено не прилича на нашия таратор. Литевският хлодник ми е любим от техните, но ние вкъщи лятото си правим по български тертип. Куриозното беше за мен, когато веднъж свекърва ми беше направила за едни гости леща (като за мен доста безвкусно, аз я обичам подправена, но въпрос на вкус) и тези гости просто си облизаха пръстите. Не съм предполагала, че една леща може да направи такъв фурор.
В общи линии е така - ям и полски и български манджи, стига да са вкусни Grinning. Но когато аз се хвана да готва, готя по моему - и по полски, и по начина на майка ми, и по начина на свекърва ми, и по начина, който съм си фантазирала още като бедна студентка...

# 121
  • Мнения: 3 988
mamaG, може ли да споделиш как се прави хлодник.  Simple Smile Стана ми много интересно.

# 122
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Шарен сол обаче си нося от БГ. Но забелязвам, че все по малко я търсиме  Confused

Недей така!  Mr. Green Моят мъж си ръси шарена сол върху хумуса - да видиш ти българо-израелска дружба в една чиния!  Laughing

# 123
  • Мнения: 1 526
Шарен сол обаче си нося от БГ. Но забелязвам, че все по малко я търсиме  Confused

Недей така!  Mr. Green Моят мъж си ръси шарена сол върху хумуса - да видиш ти българо-израелска дружба в една чиния!  Laughing

  hahaha Голяма комбинация ей! Побългарила си го значи  Peace!

# 124
  • Мнения: 295
Кюбит, специално за теб:
Има много разновидности на т. нар. хлодник. Още преди векове най-популярната разновидност е бил литевският хлодник, т.е студено кисело мляко, разбъркано с гречка или варени картофи.
Най-простият начин за приготвяне на хлодник е следният: сварява се (съвсем за кратко и в малко количество подсолена вода) дребно накълцано младо червено цвекло с листата , след което се изстудява,  разбива се кисело мляко и сметана (може и само кисело мляко, може и само кефир), прибавя се сок от червено цвекло, нарязан копър.
Допълнително към хлодника може да се прибави още:
- твърдо сварени яйца
- листа от лапад
- накълцани пера от лук
- нарязани репички
- накъсана зелена салата
- краставица
- сварено телешко месо нарязано на кубчета
- карфиол или броколи
- чесън.

# 125
  • Бостън
  • Мнения: 13 499
ха! че то аз диети съм правила с хлодник и не съм знаела Grinning
(вариантът кисело мляко със гречка!!! мммммм!!!!! със картофи, предполагам се яде, но не се изкушавам... а червеното цвекло също се слага в млякото, нали? не само сока?)

# 126
  • Мнения: 3 988
mamaG, благодаря ти.   bouquet
Ще опитам различни варианти.
Много обичам и елда, картофи, и червено цвекло.  Peace

Агент, напред си с материала ти...  Wink

# 127
  • Мнения: 295
Да, слага се и червеното цвекло. И отварата, ако нямаш готов сок -концентрат. Затова е добре да се вари в малко количество подсолена вода. Добре е към водата, с която се вари да се добави малко лимонов сок - тогава се запазва интенсивният цвят на цвеклото и отварата. И разбира се се овкусява според вкуса - кой каквото обича.

# 128
Промениха се. Сега няма такова поливане с олио, както го правехме в България. Няма го обилното  ръсене със сол, дори сол често не слагам въобще.  hahahaА за олиото дори имаме пръскалка като дезодорант, само две калории!  ooooh!  Joy Свикнах също да ям готвени зеленчуци, които хрупкат - дето в България им викахме недоготвени... Ама е много хубаво като си запазват ярките цветове в чинията!   chef
Свикнах и някои местни "специалитети" като това да се ръси оцет върху пържените картофки!  Joy
Обаче ужасно ми харесва местния навик да се поливат торти и кексове обилно със сметана, дори за целта се сервират в купичка, така че да се получи като островче в средата  Joy И сервирането на топъл плодов сладкиш със сладолед, направо десерт-трепач! Да извиняват тези, дето са на диета, че толкова образно го описвам  Wink Heart Eyes

# 129
  • Мнения: 18
аз не бих казала че съм си ги изгубила - може би че съм насъбрала и нови навици в кухнята  Hug. Иначе любимото вкъщи си е ядене от БГ кухнята  chef. Но би трябвало да добавя, че аз и в БГ си бях "злояда" и пробирах всичко...не съм и голям почитател на хляба, така че това не ме притеснява. Месо ям, но не много често за разлика от мъжа ми, който не сяда без мръвка на масата. Обичам повечето международни кухни...

# 130
  • Финландия
  • Мнения: 169
Момичета, някои спомена за кореaндер. Аз по погрешка купих семена и саксийка, на която пише "Коreanteri" (обичам вкуса му- но на семената). Но се оказва, че листата имали подозрителен вкус... та въпроса ми е: понеже започна вече да изкарва в саксийката ( аз си отглеждам пресни подправки на прозореца) - съвсем ли не става? Ако може някой да пусне някоя рецепта с кореяндер (листа).

# 131
Ако може някой да пусне някоя рецепта с кореяндер (листа).

Аз знам за "пиле с лимон и кориандър" и "супа от моркови с кориандер"

Пиле с лимон и кориандер
- пилешки гърдички се мариноват за половин час в смес от лимонов сок, млян чер пипер и нарязани наситно зелени листа от кориандер. Може да се добави и малко соев сос, ако го харесваш. После може да се пържи на тиган, а може и на фурна, като се добавят картофки наоколо. На мен ми харесва гарнирано с бял оризец.

Морковена супа с кориандер
- запържва се една глава лук,  добавят се накрая няколко скилидки чесън (на вкус). После се слагат три моркова и два картофа нарязани на кубчета, добавя се вода и кубче бульон и ври до омекване на картофите. След това се добавя пресен кориандър. Ако искате да е крем супа го пускате на блендер, иначе си става обикновена супа. При сервирането се добавя малко масълце, за аромат.  Simple Smile

# 132
  • Финландия
  • Мнения: 169
Cooky-tо, много благодаря за рецептите. И двете са по мой вкус.
 Освен това днес имаше в един супермаркет презентация на пресни подправки- аз пробвах точно листенце от кореяндер....не бях очарована, но може да е, защото беше без нищо друго. Освен това се заговорихме с девойката, която ги представяше- тя каза, че всичко е въпрос на свикване. Засmя се, че надали и на нея чубрица би и харесало от първия път.

# 133
  • T"A
  • Мнения: 2 515
viiviia, в Израел казват, че кориандърът е такава подправка, че или го обичаш или го мразиш (няма средно положение, свикване и подобни).

Т.е. помириши си го, пробвай суровите листенца - ако не ти хареса, аз се съмнявам, че ще свикнеш. Факт - аз не свиквам вече седма година  Laughing Ако започнеш да свикваш, свиркай, тукашната кухня е пълна с ястия с кориандър (пресни листенца), който аз замествам с магданоз, за да мога да ги ям  Peace

# 134
[Факт - аз не свиквам вече седма година  Laughing Ако започнеш да свикваш, свиркай, тукашната кухня е пълна с ястия с кориандър (пресни листенца), който аз замествам с магданоз, за да мога да ги ям  Peace

И аз съм така Laughing Много ми е тежък на вкус и нещо като че нагарча. Обаче винаги ако си харесаш някоя рецепта, в която има кориандър, дори да е основна съставка, можеш да го замениш с магданоз. Забелязвам, че по северна европа магданозът много не се тачи, както сме свикнали ние, а в рецептите има доста кориандер - просто го заменяш.  Wink Ястията стават много по-свежи, по средиземноморски   chef

# 135
  • Мнения: 13 809

Има много разновидности на т. нар. хлодник. Още преди векове най-популярната разновидност е бил литевският хлодник, т.е студено кисело мляко, разбъркано с гречка или варени картофи.
Най-простият начин за приготвяне на хлодник е следният: сварява се (съвсем за кратко и в малко количество подсолена вода) дребно накълцано младо червено цвекло с листата , след което се изстудява,  разбива се кисело мляко и сметана (може и само кисело мляко, може и само кефир), прибавя се сок от червено цвекло, нарязан копър.
Допълнително към хлодника може да се прибави още:
- твърдо сварени яйца
- листа от лапад
- накълцани пера от лук
- нарязани репички
- накъсана зелена салата
- краставица
- сварено телешко месо нарязано на кубчета
- карфиол или броколи
- чесън.

Много прилича на окрошка с малки вариации.

# 136
  • Немция
  • Мнения: 6 875
в Израел казват, че кориандърът е такава подправка, че или го обичаш или го мразиш (няма средно положение, свикване и подобни).
Има нещо такова- аз обожавам кориандър, а мъжът ми не е голям фен на тази подправка, миришела му на сапун. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт