Има много разновидности на т. нар. хлодник. Още преди векове най-популярната разновидност е бил литевският хлодник, т.е студено кисело мляко, разбъркано с гречка или варени картофи.
Най-простият начин за приготвяне на хлодник е следният: сварява се (съвсем за кратко и в малко количество подсолена вода) дребно накълцано младо червено цвекло с листата , след което се изстудява, разбива се кисело мляко и сметана (може и само кисело мляко, може и само кефир), прибавя се сок от червено цвекло, нарязан копър.
Допълнително към хлодника може да се прибави още:
- твърдо сварени яйца
- листа от лапад
- накълцани пера от лук
- нарязани репички
- накъсана зелена салата
- краставица
- сварено телешко месо нарязано на кубчета
- карфиол или броколи
- чесън.
Много прилича на окрошка с малки вариации.