Промениха ли се вкусовите ви навици в чужбина?

  • 8 699
  • 136
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 3 988
кори (гръцки N 7 били най-добрите за вита баница)...

Не, не... никак не ги препоръчвам. Аз купувам само номер 4 и навивам по 2 кори на веднъж. С номер 7 и 10 съм пробвала по няколко пъти, тестени стават и дебели. Не е пръхкава и лека.

Извинете за спама.  Rolling Eyes

# 91
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 685
Та да се върнем на темата - и аз благодаря за саденето на чесъна Laughing

Промениха ми се вкусовите (и кулинарните) навици - готвя и български и по-засукани манджи с тукашен и по-чуждоземен привкус Simple Smile и се научих да ям полусурово говеждо. В тоя ход на мисли - така и не съм установила досега защо на недопеченото месо на български му казваме "аланглé", докато според французите, англичаните развалят хубавото месо с твърде дълго печене... Не изключвaм разбира се, това да е просто стар прeдaразсъдък, останал някъде от Стогодишната война Simple Smile.
Две неща, обаче така и не проядох - стриди и артишок.

# 92
  • Мнения: 6 390
Промениха се ... и още как  Mr. Green
свикнах на сладки главни ядене та - в смисъл преди щом го опитах и край... а сега... според зависи
На всякъде бухат ким - ауууу ужас - ад - спирам да ям щом го усетя ... а той много лесно се усеща  Grinning
Преди вурстове не можех да гледам ... сега и лиги отделям като ги видя на скара ...
всъщност дойдох вегетарианка... и до две години - всякакви меса и салами проядох  Mr. Green
Главно бг манджи готвя, детето горкото в детската почти нищо не яде - се оплакват учителките, и все ме разпитват какво ние ядем в къщи  Mr. Green че искала йогурт или лютеница да си слага на манджите - те ме питат какво е това, и не възприемат вкуса на кис.мляко забъркано в някоя манджа, което е честа практика на нашата трапеза  Mr. Green

# 93
  • Мнения: 523
кори (гръцки N 7 били най-добрите за вита баница)...

Не, не... никак не ги препоръчвам. Аз купувам само номер 4 и навивам по 2 кори на веднъж. С номер 7 и 10 съм пробвала по няколко пъти, тестени стават и дебели. Не е пръхкава и лека.

Извинете за спама.  Rolling Eyes
Кюбит, от къде ги взимате тези кори?

# 94
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 685
Главно бг манджи готвя, детето горкото в детската почти нищо не яде - се оплакват учителките, и все ме разпитват какво ние ядем в къщи  Mr. Green че искала йогурт или лютеница да си слага на манджите - те ме питат какво е това, и не възприемат вкуса на кис.мляко забъркано в някоя манджа, което е честа практика на нашата трапеза  Mr. Green


Постът на Еli_cz ме подсети, че според мъжа ми (французин, според когото тараторът е най-великото изобретение на чoвечеството след комютъра и безжичния нет  Laughing) - всяко българско ядене, в което не се слага кисело мляко по време на готвене, задължително се сервира с такова  Laughing.

# 95
  • Мнения: 6 390
Хахххаах  Mr. Green всъщност е точно така у нас  Joy

# 96
  • Мнения: 2 567
..детето горкото в детската почти нищо не яде - се оплакват учителките, и все ме разпитват какво ние ядем в къщи...
Laughing Същото е и при нас в градината, като има някоя странна за нея, типично немска манджа и ми съобщават, че изобщо не е яла.

# 97
  • Немция
  • Мнения: 6 909
Моите вкусови предпочитания се обогатиха. Ям и готвя все още доста български манджички, но в един момент само българска кухня ми омръзва и правя нещо чуждоземно.
Тук се научих да ям миризливи кашкавали и меки френски сирена-вторите едно време при първа проба ми докарваха на мухъл.
Мразех първоначално вкуса на лакриц(черна еластична маса, подправена с анасон- има я в различни форми и съчетания)- сега го харесвам, но в малки количества.
Заобичах и мюсли, и пълнозърнест хляб, и макарони с всякакви сосове и какво ли не още(ще добавя, ако се присетя).

# 98
  • Мнения: 3 932
Не изчетох всичко, отговарям направо...

Не са ми се променили особено вкусовите навици, фастъчено масло още немога да проям, нито сладко-солените комбинации или пък чипса с вкус на кисели краставички и оцет  Shocked. Което ми хареса, приемам с отворени обятия - добрият домашен чийз кейк например или картофките със ббк сос и пресен кашкавал отгоре. Иначе си готвим предимно по нашенски тертип, а пък си разквасваме устата с маде ин Канада продукти  Mr. Green
Младежът наш обаче умира за пица и спагети или пица-гети, както и за доматена супа (на мен ми прилича на кетчуп с лук)...доста типично за местната кухня Mr. Green, така че в градината понякога яде. Сега вика, че яде и броколи, ма ще трябва да се провери!

# 99
  • Мнения: 3 988
Кюбит, от къде ги взимате тези кори?

eagle, аз купувам от тези. От тях има различни номера 4, 7 и 10, както и други видове продукти.
При нас (Астория, НЙ) ги има във всеки супер (буквално). Нямам представа как е по другите градове и щати.

# 100
# 101
  • Мнения: 3 804
Сега се сетих-тук за пръв път ядох готвена тиква-на манджа

# 102
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 950
Почти всички типични неща от българската кухня ми липсват - лютеница, сирене, кори за баница, суджук, досега не съм видяла и черни маслини... А най-много ми липсват хубавите български плодове и най-вече черешите, кайсиите, прасковите... абе всичко... (тук изобщо няма череши, даже и замразени не съм виждала).

Има едни кори за баница, helly, които приличат малко на нашите, макар и по-дебели. В Хагкойп и Ноатун съм ги срещала. Може би има и при вас. Сиренето и плодовете, особено черешите и прасковите,  са ми най-голямата мъка и на мен. Скоро мъжът ми попадна на някакъв нов магазин за сирена, от който си купихме първото гръцко сирене тук. Ура! Череши има когато им е сезона, но не се продават толкова масово. На хубави праскови никога не съм попадала, уви.  А черни маслини тук има доста... Ела на пазар у наш'то село.    Grinning

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 04:15 от ЧеКа

# 103
  • Мнения: 6 390
Сетих се да ви питам от каде си набавяте бг подправки - и как се казват на различните езици, тъй като тук не съм срещала... пък и честно казано не им знам местните имена...
става въпрос за
чубрица
джоден
мерудия и тн ....
 Mr. Green

# 104
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Сетих се да ви питам от каде си набавяте бг подправки - и как се казват на различните езици, тъй като тук не съм срещала... пък и честно казано не им знам местните имена...
става въпрос за
чубрица
джоден
мерудия и тн ....
 Mr. Green

Eli_cz, аз все това повтарям - че имена на подправки, превод на видове риби и гъби, са ми били най-трудни  yes
Шарена сол, чубрица и сух джоджен си нося от България. Тук има джоджен - нана, т.е. мента, но по моя преценка - вкусът и ароматът и се различава от тази на джодженa.  Peace  Мерудия го знам като общо наименование на зелени подправки или като синоним за магданоз. Ти друго ли имаш предвид?

При нас има много пресни зелени подправки, това много ми харесва и лека-полека се научих да ги използвам в готвенето си  Party

Чубрица няма, има мащерка - казват и тимин от лат. Thymus (но те наистина са близки, а и принадлежат на едно семейство); магданоз има - казват му петрозилия; джодженът се ползва пресен, не сушен, предимно за напитки и салати и се казва нана  Grinning шарената сол е българска смес, т.е. тук не се намира  Wink

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 11:15 от Mentha

Общи условия

Активация на акаунт