Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 5 336
  • 107
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Обичайно печенето е 20мин. с пара и 20мин. без.  Варианти има разбира се - по-дълго с парата, за сметка на частта без пара и обратно - всеки си го преценява това. Има и студено печене, изцяло с капак...  Печи на най-високите градуси, които можеш да си позволиш за парата, а после намаляш с 20-30градуса за втората част.  Колкото по-дълго се пече през втората част,  по-твърда става кората.  Отделно съдовете с по-дебели стени - чугун, керамика, йена  или камък  (за пица)  се нагряват повече време (50-60мин.).
Благодаря! За кората не го знаех, но определено ще променя. А как да постигна пара, като пека на плоча за пица? Слагала съм поцинкована купичка с лед в гореща фурна, но пара не се вдигна. Даже хлябът се изпече, а имаше още лед в купичката… Нещо не правя както трябва. Да не би да трябва само купичката да се загрее и преди хляба да се остави леда? Чак ме е срам колко не разбирам…
Да не си споменала друг път за срам...  Срам е за тези, дето забравят от къде са тръгнали.
Аз пека на 2 от 5 нива (отдолу нагоре се броят при  мен) - там загрявам я камък,  я тава  и на нея пека.  Осигури си консервни кутийки (размер като чаша дето са) и ги загравяш с фурната и слагаш заедно с хляба лед в тях или ги пълниш с вряла вода още със загравянето на фурната, за да ври когато слагаш хляба.   Под горния реотан също слагаш тава  за етапа с парата, после я махаш, както и парата.

# 16
  • Мнения: 1 633
И нали е ден на пицата

тестото







Успях да замеся и хляб




# 17
  • Мнения: 2 843
Ами да ни е честит деня на пицата!
Ще пропуснем, че ни дойде в повече "зърнената" диета. Wink

Снимката е от миналата седмица:

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Сега разбирам, че било ден на пицата.  Да ѝ е честит значи! Simple Smile
Та си меся хляб аз... сгънах 4 пъти и го чакам да втасва.

# 19
  • Мнения: 1 305
охх, дами , какви брашна използвате за хлябовете ( и пиците ) си?

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
охх, дами , какви брашна използвате за хлябовете ( и пиците ) си?
За пица брашно "за пица" на София мел.  За хляб  ползвам много различни брашна - различни бели,  бяла Спелта, ПЗ пшенично, ръж, лимец и спелта, Семола, Семолина, Манитоба, овесено, просо, нахутено...

# 21
  • Мнения: 1 305
охх, дами , какви брашна използвате за хлябовете ( и пиците ) си?
За пица брашно "за пица" на София мел.  За хляб  ползвам много различни брашна - различни бели,  бяла Спелта, ПЗ пшенично, ръж, лимец и спелта, Семола, Семолина, Манитоба, овесено, просо, нахутено...

Еха, имам огромен избор!
Благодаря ти.

От три дни се опитваме вкъщи да си направим хляб с квас.
Първия ни опит беше абсолютен провал. Моят мъж се опита да го направи в хлебопекарната , като сложи квас вместо мая, но излезна една безформена тухличка Simple Smile

Сега е омесил хляб с нова порция квас и го остави да втасва цяла вечер. Мисли утре да го пече в глинен съд. 

А иначе самият квас го държи отвън , но сега като ви чета, го прибрах със затворения буркан в хладилника.

Да ви призная много сложно ми се струва да се усвои тая занаят.

# 22
  • Мнения: 1 633
Специално аз повечко ползвам брашното със семената от предпоследната снимка , но  и различни други както Морена е написала. Бели силни брашна с12% белтък поне - семола, манитоба, спелта и т.н. Италианските брашна на Капуто са хубави.
Ако следвате технологията с времето всичко ще стане лесно Smiley

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Да,  има си за учене... Simple Smile
За захващането на квас е нужно търпение, както и за работата с квас.  И трябва да се поотгледа (поне 14 дни), за да направи хляб и  да се полагат редовни грижи за него. Какъвто е Квасът, такъв ще е и хлябът.
В първите дни сместа дори не се нарича Квас - нужно е време дрожди и бактерии да се напаснат за съвместното съжителство и после е важно да се поддържат в баланс.  Иначе е без обем и кисел хлябът.
Оптималната температура за кваса е 22 - 25 градуса, ако се гледа при други температури - се налагат компромиси.
Моят живее на плота в кухнята вече 10 месеца.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 14:13 от Morena

# 24
  • Мнения: 249
охх, дами , какви брашна използвате за хлябовете ( и пиците ) си?

Аз съм начинаеща и първите си хлебчета направих следвайки указанията от този сайт. Мисля, че пак от бг мама го бях изнамерила. Много ясно и точно е обяснено.
https://www.pickyeatersdiary.com/blog/2019/5/23/sourdough-bread-starter
https://www.pickyeatersdiary.com/blog/how-to-make-a-sourdough-bread

А за брашното - използвах много силно бяло брашно на Мливо (в една кафява опаковка) и пълнозърнесто пшенично на Екосем (син етикет).

# 25
  • Мнения: 2 843
Ползвам каквото  брашно имам. Преди ми беше интересно и се заигравах с различни брашна, но сега вече не придирам толкова, а и време нямам за да го мисля. Щом и козунаците ми се получават с това нищо и никакво мелничарско брашно не си усложнявам живота допълнително. Simple Smile
Не отричам, че с хубави брашна е къде-къде по-фин и хубав хляба, като се присетя, накупя различни видове, но скоро не съм се заигравала.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 08:58 от Sysly

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Всеки опит е плюс... след още 10 дни  ще е по-добре, да ви е вкусно!

# 27
  • Мнения: 2 843
Всеки е минал през първото си хлебче или първата тухличка. Simple Smile
С моят първи хляб щяхме да си изпочупим зъбите, но си го изядохме. Grinning ММ и до сега ме поднася, че с първият ми хляб е могъл да утрепе човек с един удар, но пък имал гребен и око по всички правила. Joy

# 28
  • Мнения: 1 205
Хайде и аз тук. Следя ви от много време, опитах да направя квас на два пъти, но не ми се получи и от тогава изчетох една камара неща, следя и темите тук. Мисля, че се обърках повече от прочетеното и се отказах. Скоро ми подариха  пакет сух квас, които гледам със страхопочитание. Мога ли да го активирам, храня и евентуално да направя хляб и да ми остане за в бъдеще време? Надявам се, че ще получа отговори на тъпите ми въпроси.

# 29
  • Мнения: 2 843
Хайде и аз тук. Следя ви от много време, опитах да направя квас на два пъти, но не ми се получи и от тогава изчетох една камара неща, следя и темите тук. Мисля, че се обърках повече от прочетеното и се отказах. Скоро ми подариха  пакет сух квас, които гледам със страхопочитание. Мога ли да го активирам, храня и евентуално да направя хляб и да ми остане за в бъдеще време? Надявам се, че ще получа отговори на тъпите ми въпроси.
Добре дошла в клуба!
Разбира се, че може да се активира. В последните коментари на предишната тема съм описала как активирах сух квас. След като се съживи и го нахраниш поне 3 пъти, ще порасне и дори след замесване, ще ти остане да продължиш да си го отглеждаш.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт