Всичко за киселото мляко

  • 26 888
  • 110
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 25 677
Хм, не съм го пробвала още. Иначе съм го виждала по магазините. Проблемът при мене е, че не ям кисело мляко в натурален вид. Само го използвам в рецепти, за таратор или като добавка към мусака примерно. И не мога да съдя по вкуса. Единственият ми критерий е какво се случва с него, когато престои няколко дена в хладилника.  Laughing

# 76
  • Мнения: 3 376
Аз пък съм чела обратното на това, което се изписа масово в тая тема, а именно: че по-нискомасленото мляко било с по-ниско съдържание на нишесте. Тъкмо напротив, смята се, че когато се отнеме масленост от млякото, за да се запази същото количество течност се добавя нишесте. Нишестето не е мазнина, че да ми твърдите, че пълномаслените млека били с добавено нишесте Naughty

Ето инфо на английски по въпроса:
   
Milk

The minute you start to process your milk you destroy this wonderful food. Milk is one of nature's most perfect foods from nature's sacred animal, the cow, and we are putting cows inside all their lives eating foods that cows never before ate. They produce huge amounts of watery milk which is very low in fat, actually only half the amount of fat cows used to produce. Then they ship it to a factory. Emily Green wrote a very nice article in the LA Times, August 2000 about milk processing. Milk processing plants are big, big factories. Visitors are not allowed in modern milk processing plants because hygiene is very important. The largest milk poisoning in American history occurred in 1985 where more than 5,000 people across three states were sickened after a "pasteurization failure" at an Illinois bottling plant. So when something goes wrong with milk from these big plants, it is pretty catastrophic. Inside the plants all you can see is stainless steel. Inside that machinery, milk shipped from the farm is completely remade. First it is separated in centrifuges into fat, protein and various other solids and liquids. Once segregated, these are reconstituted to set levels for whole, low fat and no fat milks; in other words, they want everything to be completely uniform. Of the reconstituted milks, whole milk will most closely approximate original cow's milk. What is left over will go into butter, cream, cheese, dried milk, and a host of other milk products. The dairy industry loves to sell low fat milk and skim milk because they can make a lot more money from the butterfat selling it for ice cream. When they remove the fat to make low fat milk like 1% or 2% milk, they replace the fat with powdered milk concentrate, which is formed by high temperature spray drying. All reduced-fat milks have dried skim milk added to give them body.

/*Превод в ефир:
"От възстановените млека, пълномасленото мляко е най-близо до истинското мляко на кравата. Това, което е останало, се превръща в масло, сметана, сирене, сухо мляко и др. млечни продукти. Млечната индустрия обича да продава нискомаслено мляко от 1-2%. Те заменят мазнината с концентрирано сухо мляко, което се получава от изсушаване на висока температура. Всички млека с намалена масленост имат добавено сухо мляко, което да им дава обем."*/


Then the milk is sent by tanker trucks (which are not refrigerated) to bottling plants. The milk is pasteurized at 161 F for 15 seconds by rushing it past super heated stainless steel plates. If the temperature is 200 it is called ultrapasteurized. This will have a distinct cooked milk taste but it is sterile and can be sold on the grocery shelf. In other words, they don't even have to keep it cool. The bugs won't touch it. It does not require refrigeration. As it is cooked, the milk is also homogenized by a pressure treatment that breaks down the fat globules so the milk won't separate. Once processed, the milk will last for weeks, not just days.



Milk Allergies

Many people, particularly our children, cannot tolerate the stuff that we are calling milk that is sold in the grocery shelves. And you can see why. It starts with cows in confinement, cows fed feed that cows are not designed to digest, and then it goes into these factories for dismantlement and then put back together again. But real milk from pasture fed cows which is not pasteurized, processed or homogenized, is becoming more available. People are finding out where to find it, and it is very encouraging.



Powdered Milk

When they make dried skim milk, first of all it is forced through a tiny hole at high pressure, and then blown out into the air. This causes a lot of nitrates to form and the cholesterol in the milk is oxidized. Those of you who are familiar with my work know that cholesterol is your best friend; you don't have to worry about cholesterol except you do not want to eat oxidized cholesterol. Oxidized cholesterol is used in research to cause atherosclerosis. So when you drink skim milk or low fat milk because you think that it will help you avoid heart disease, you are actually drinking this oxidized cholesterol which initiates the process of heart disease.

Последна редакция: ср, 03 май 2006, 17:43 от Гризката

# 77
  • Мнения: 5 539
Купувам само "Русалка", освен когато е свършило в магазина. А то винаги свършва първо.
Наистина има вкус на кисело мляко, накиселява, за разлика от Данон, Маркели и т.н.
Производител е ОМК, пише, че се прави с жива българска закваска . Според етикета не съдържа консерванти

# 78
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Купувам Добруджанско и Виталакт 3.6%. Понякога и на Данон.
Елена не купувам, откакто го видях как излиза от стомаха ми в мивката  Sick.

# 79
  • Мнения: 9 114
Аз пък съм чела обратното на това, което се изписа масово в тая тема, а именно: че по-нискомасленото мляко било с по-ниско съдържание на нишесте. Тъкмо напротив, смята се, че когато се отнеме масленост от млякото, за да се запази същото количество течност се добавя нишесте. Нишестето не е мазнина, че да ми твърдите, че пълномаслените млека били с добавено нишесте Naughty

Аз съм ударила темата по диагонала от последната страница и не съм видяла другите мнения.
Момичета, маслеността на млякото се лекува още преди  изкупвателните пунктове, тъй като на хората им плащат на маслен градус. Това се получава чрез добавяне на разтопена МАС- свинска, да, уеднаквена с температурата  на млякото - и то е леко постоплено, да не се утаява маста отгоре. Защото е известно, че българина е жив дявол, и при изкупна цена на млякото му 30-40ст. /дори има периоди и по 25/ е готов на всичко, освен да долее вода в млякото. Тези две процедури - доливане на вода и мас, са чисти, това да не ви притеснява, но може да сте сигурни, че маслеността не е от млякото. Е, има и чисто мляко, но все още не се знае къде. Но пък затова претендират всички млекопреработватели.
Нишесте се добавя - да се сгъсти млякото, защото обработено няколко пъти - веднъж от производител, после от пункто-събирача на млякото и още веднъж взета му масленост от преработвател, остава много рядко при квасене.
Добавя се и сухо мляко - не това, което се дава на децата и използва за сладки - има сухо мляко - евтино, което извинете за откровеността, но татко даваше на теленцето, когато гледаше, за да може да предава другото мляко.
И последно - служител на една от цитираните горе фирми, който превозва млякото каза, че 1 година да не влезе чисто мляко в предприятието им, ще продължават да произвеждат пак толкова кисело и прясно мляко, колкото досега.

# 80
  • Мнения: 3 810
Нишесте се добавя - да се сгъсти млякото, защото ....
Добавя се и сухо мляко ....

Нишесте и мляко, защото готовия продукт трябва да отговаря на стандарт за плътност. А отде плътност?
Никой не проверява съдържание!
Чак вече темата ми се струва изчерпана...
И момичето от предната страница, която е правила проби си го написа.

По повод украинското сухо мляко:
Ами, не се знае какво е сухото мляко което добавят всички производители.
Ако то е най- ефтино- нищо чудно всички да слагат от него.
Няма да се минат с увеличаване на разходите, я!
Тогава изхода е да открием кои производители слагат най- малко,
че децата ни да не засветят като нощни лампички! Confused

# 81
  • София
  • Мнения: 353
Напоследък купуваме кисело мляко ЕлБи. Прясно мляко отдавна не купувам от магазините. Вземаме домашно от един дядо който продава в квартала. Много съм доволна от него. Преди подквасвах, но напоследък не съм. Двете си деца съм хранила с домашно подквасено. Сега като родя третото, ако се наложи пак ще си подквасвам сама.

# 82
  • Мнения: 25 677
Разнищихме ли млякото или има още? newsm78
Хайде, че нямам търпение да подхванем сиренето! Joy

# 83
  • Мнения: 3 810
Разнищихме ли млякото или има още? newsm78
Хайде, че нямам търпение да подхванем сиренето! Joy
Май сме си плюли в устите! Joy
Дано да не си яла Данон преди това... Crazy

Последна редакция: чт, 04 май 2006, 16:18 от mimi_kir

# 84
  • Мнения: 25 677
Ок! Ще пусна, но ако обещаеш да обясниш как стоят нещата от гледна точка на производителя.  Mr. Green  bouquet

# 85
  • Мнения: 3 927
Имам 2 въпроса:
1. Щом имате такова хубаво кисело мляко от Търговище, защо си квасите?
2. Ако не е лакто--дрън-дрън-бациликуса в домашното, какво тогава заквасва новото домашно?
Защото аз допреди 5 месеца вкарвах в къщи 2% от киселото мляко от магазина, другите-98 - от село, където не е виждало купена закваска от ??????? нямам идея колко години, но поне 10.

Сега съм намерила тук едно от Боженци - много си  е хубаво, всъщност е най-доброто от всичките, дето пробвах през последните 4-5 месеца.

Ми да ти отговоря:
1. Квася, защото ми се кваси понякога. Когато не ми се занимава - ям директно от купешкото. Устройва ли те?

2. Не ти разбирам замисълът на изречението ти......какво визираш под "лакто-дрън-дрън-бациликус" ?!?

# 86
  • Мнения: 9 114
2. Не ти разбирам замисълът на изречението ти......какво визираш под "лакто-дрън-дрън-бациликус" ?!?

Grinning защото не помня точното име на бацила как се казваше.

Пък за квасенето нищо лично, само питам, защото аз като намеря хубаво /каквото е това сега дето купвам/ изобщо не си правя труда да квася аз мляко.

# 87
# 88
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Благодаря много, как' Сийке Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug
Изключително полезна информация Wink

# 89
За мен млеката са направо мистрерия когато са превърнати в търговска марка. Примерно да вземем кисело мляко на Маркели от 2 % и 3.6 % /онова синьо-бялото, защото има и кисело мляко Шипка на Маркели, на което май само името и грамажа на кофичката е различен/бяло синьото -3,6% е 450 гр!/Та в Маркели съответно пише в 100 гр продукт се съдържат мазнини 2 гр за 2% и 3,6 гр за 3,6%-ното, от там насетне белтъчини 3 гр, въглехидрати 4,7 гр минерали 0,7 гр фосфор 96 мг, калций 122 мг, калий 148 мг и желязо 70 мг+разни витамини. Калоричността на двете млека е 58 ккал.-въпреки повечето мазнина в едното. Това е първата мистерия-как са с един и същ състав, а по масленото е със същите калории. Втората ми мистерия е как може да се гарантира еднаквостта на млякото от различни крави, региони, различни сезони и така нататък, за да се каже, че в кофичката 100 гр продукт съдържат 122 мг калций, а не примерно 116 мг. Състава на млякото, на всичко биологично се променя постоянно, дори в природата като вали сняг снежинка със снежинка не си приличат, а те дават подробна диетологична информация-Блажени са верующите!

Общи условия

Активация на акаунт