Промениха ли се вкусовите ви навици в чужбина?

  • 8 697
  • 136
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 3 804
тук има по4ти вси4ки подправки които го имаме  в България

магданоз-бакдунес

мента-нанаа

кирвиз-къзбъра

4убрица-заатар фариси

босилек-аррейхан

копър-ашшъбс

# 106
  • T"A
  • Мнения: 2 515
dtti, сигурна ли си за керeвиза? Защото при нас кусбара е кориандър  Peace (Coriandrum sativum)

А керевиз е celery (Apium graveolens) - у нас го наричат с английското наименование, но името на иврит е карпас...
На арабски не мога да прочета, но тук е изписано като كرفس

Ще допълня, за д  не съм съвсем оф-топик, че листата на кориандъра тук са много използвана подправка - нещо, с което не можах да свикна, направо ми се повдига от миризмата... А по външен вид много приличат на магданоз, дори ми се е случвало да се объркам и по погрешка да купя кориандър вместо магданоз  ooooh!

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 11:05 от Mentha

# 107
  • Мнения: 6 390
Ами да си призная... всъщност не знам какво е точно мерудия  Blush но баба ми мерудия слагаше на много неща....
по принцип и за си ги нося от бг подправките, че тук не съм ги виждала... при частници съм срещала чубрица... но не съм купувала - понеже запаси имам
но бих искала да пробвам да си насадя в градинката...имам лавандула, розмарин...босилек имам в саксии... та исках и нещо нашенско... та да знам какви имена семена да търся  Mr. Green

а кориандър и аз един път съм купувала по по грешка... точно същата реакция... направо ми се повдига даже като се сетя за неговия вкус и миризма... та като видя рецепта с кориандър... направо прималявам  Mr. Green

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 11:37 от Eli_cz

# 108
  • Мнения: 3 804
dtti, сигурна ли си за керeвиза? Защото при нас кусбара е кориандър  Peace (Coriandrum sativum)



мерси  bouquet,в момента работя и явно съм се разконцетрирала.

# 109
  • Мнения: 110
   Eli_cz, мерудия, магданоз... едно и също е, но в различните части на България се нарича по различен начин.  Peace
 Тук е облагороден магданозa или е вид, различен от нашият- доста едър, целината също, която се продава на цели стръкове.
 Не съм срещала джоджен и чубрица. Може и да ги има, но лично аз не съм попадала на тях.
 Имам същият проблем с имената на подправките, но се ориентирам по мириса им.

# 110
  • Мнения: 2 804
Определено се промениха .
Вече в сурово състояние чесън не консумирам повече от 2-3 пъти годишно .
Лук също суров ядем много рядко .
Подправки използвам това , което има тук на пазара и то предимно - магданоз , кервиз , черен пипер , зафран  и сол .

# 111
  • Мнения: 1 107

Ще допълня, за д  не съм съвсем оф-топик, че листата на кориандъра тук са много използвана подправка - нещо, с което не можах да свикна, направо ми се повдига от миризмата... А по външен вид много приличат на магданоз, дори ми се е случвало да се объркам и по погрешка да купя кориандър вместо магданоз  ooooh!

Това и мен ме потресе Grinning Бях готова да се хвана на бас, че е магданоз, добре че предвидливо хората са сложили етикетче с името на латински ( за такива като мен, явно Wink ). Дори наскоро една приятелка беше правила разтопени сирена с подправки и когато я попитах за подправката тя каза "кориандър- но ще ти го покажа, че повечето хора се объркват" Laughing Laughing Laughing

# 112
  • Мнения: 934
С български подправки се запасявам в България, или моля майка ми да ми прати Hug При подправките има толкова видове и разновидности, че дори и да намеря, все не го докарва на същия вкус.
Виж, копъра ми е проблем - сушен не е хубав, пресен тук уж има, но е е копър, а анасон, и изобщо не е вкусен. Пробвах да садя, не става. Живеем без копър и търпим Laughing

# 113
  • Bristol
  • Мнения: 9 367
Чубрица, сминдух (шарена сол) и джоджен от България. Тук имат нещо като джожен, но не е точно със същия мирис, друг сорт джоджен Simple Smile Магданоза (мерудия) е два вида с плоски листа или къдрави, не е като българския, но става, предпочитам този с къдравите листа. От копъра не се оплаквам, въпреки това и в градината имам от него. Той си расте като бурен из между цветята  Grinning

# 114
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 819
Само едно от значенията на мерудия е магданоз, най-често се използва за шарена сол ( тази смес включва различни подправки, вкл. в тиквени семки).
А иначе тук има всичко, само, че нашата чубрица е по ароматна ( а и аз имам изискване да е ронена не мляна, за да не ям и клечките). Кориандър си използвам активно.

# 115
  • Мнения: 1 100
Не са се променили.
Освен на БГ кухнята, винаги съм била фен и на италианската и мексиканската кухни. Унгарската така и не ми допадна - за 4,5 години тук, не пожелах да науча и една рецепта. Любимото ми БГ ястие са тиквички с кисело мляко и не е проблем да си го приготвям целогодишно, само че вместо с чесън и копър, с риган. През последините 2 години започна по-лесно да се намира капия, така че мога да съм щедра и да си правя миш-маш. Даже българско сирене се намира. Често си правим баници. Чубрица, джоджен и шарена сол имаме по желание на мъжа ми, аз не ги долюбвам много. Обожавам къри и босилек /поотделно Wink/Балсамовият оцет ми е любим отдавна. Много залитам по лютивото - не мога без чили или табаско, особено за табаско умирам. Унгария не ми влияе изобщо. Единственото типично ястие, което ми харесва е паприкашът, но без макароните за гарнитура. Ужасно ме дразни вредният начин на хранене - типична комбинация е кашкавал пане с пържени картофи и майонеза. Салатите не са много на почит, а за мен са основно ястие. Confused

# 116
  • Мнения: 3 988
Кориандър използвам само в един единствен случай - когато правя гуакамоле. Имам чувството, че авокадото някак си взаимодейства с гадния кориандър и убива вкуса му. В никакви други манджи, сосове и прочие не го понасям.

А за имената на подправките в раличните краища на България може много да се изпише.
За мен мерудия е шарена сол, но сминдух не е например. Сминдухът е една от съставките на шарената сол. Магданоз е магданоз.

Тук има адски голям избор от подправки (арабски, индийски, латиноамерикански и прочие), вкл. и български, но по-голямата част въобще не знам как да ги ползвам. А иначе имам претенции да готвя с много (различни) подправки.  Laughing

Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 22:33 от Кюбит

# 117
  • Bristol
  • Мнения: 9 367
Сминдухът е една от съставките на шарената сол.
И за мен, но написах шарена сол в кавички, защото аз сминдуха освен в шарената сол за филийките другаде не го ползвам  newsm78

# 118
  • Мнения: 1 526
Промениха се, защото започнах да ям и да приготвям много "зелении".
Обогатиха се, защото познах и обикнах много и различни плодове.
Опитах много кухни и доста експериментирам да ги смесвам с българската. Понякога имам завидни успехи. Друг път не. Факт е, че обаче приготвям много ястия, които преди години биха ми се видяли странни.
Подправки- повечето се намират, а други имат близки заместители  Peace.
Шарен сол обаче си нося от БГ. Но забелязвам, че все по малко я търсиме  Confused

# 119
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 398
Не, аз не промених хранителните си навици. Промених навиците на мъжа ми. Но те и без това си бяха вредни от - до.
Научих го всеки ден да хапва салата, да не яде чипс, всяка вечер да вечеря с готвено (българско, защото само това мога  Embarassed ), а не приготвено в микровълновата или някой набързо стъкмен ход-дог или хамбургер. Научих го на работа също да си носи храна от вкъщи, а не да се тъпче с боклуци
Мисля че единственното което промених е, че на салатата слагам балсамов оцет и зехтин, а не олио и оцет. А и не ям толкова свинско (не че преди много съм го яла), а го замених с телешко, дори каймата която купувам е само телешка.
Когато отивам в чужбина винаги си нося пакетчета шарена сол и чубрица (много се харесват на американските ми познати).

Общи условия

Активация на акаунт