За сурови супи добри за българският вкус се сещам само за:
таратор
гаспачо
За фрешове:
фреш лимон
фреш портокал
фреш ягода
киви
диня
пъпеш
грейпрут
.......
За шейкове:
мляко + мед + банан
мляко + мед + ягоди
мляко + мед + праскови
мляко + мед + кайсии
мляко + мед + пъпеш
...........
За месната част към салатите:
колбаси от всякакъв вид
пушени меса
пастърма
риба
...........
За млечната част:
кисело мляко
непастьоризирано мляко
сирене
кашкавал
различните видове други сирена
............
Мисля, че идеята в случая с само да намалим термичната обработка. Направило ми е впечатление, че храната, когато се сготви се концентрира. Например: прясното зеле.Сякаш като се сготви намалява на половина, до като когато се яде сурово се засищаш с по-малко количество и изглежда по-обемно.
Чувала съм че суровите зеленчуци заемали огромно място в стомаха. От тях се вземали полезните вещества, а зелулозата се изхвърляла и била полезна за дебелото черво. За това не се напълнявало.