Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 149
  • 113
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 12 139
Carbonnade Flamande (Задушено говеждо месо с бира)  от BeautifulM

Ето тук на английски,но незнайно защо не слагат захар.Става леко сладко и с бирения вкус е чудно.Като живеех в Белгия опитах и после ММ се оказа,че обожавал и знае да я готви.
Търпи промени,викат ми белгийски гулаш.
https://www.oliviascuisine.com/the-world-cup-series-belgium-carb … ef-and-beer-stew/



И така, нека започнем с мариноването на говеждото месо с чесъна, дафиновите листа, малко сол и фламандския кисел ейл. Мариновайте го за няколко часа или, още по-добре, за една нощ в хладилника.
 Това не е бърза/лесна рецепта, но си заслужава труда, обещавам! Не е трудна за приготвяне, но можете да планирате да прекарате поне 2,5 часа в готвене! Това е чудесно ястие, с което да впечатлите приятелите си, както подсказва и името му!

Отцедете говеждото месо от маринатата, като запазите маринатата за по-късно. Подсушете говеждото месо с хартиени кърпи. В холандска фурна загрейте 2 с.л. зехтин на силен огън, докато стане много горещо. Запържете месото на порции, докато стане златистокафяво от всички страни. Оставете запърженото месо настрана в купа или чиния.

В същата холандска фурна запържете нарязания бекон на среден огън. След като се сготви и стане хрупкав, извадете го от тигана и го оставете настрана заедно с говеждото месо.

Добавете лука, малко сол (щипка) и го задушете в мазнината от бекон, докато се карамелизира (около 10 минути), като разбърквате непрекъснато. Когато лукът се карамелизира, добавете брашното и гответе за около 2 минути. Брашното ще помогне за сгъстяването на соса, който ще се превърне в невероятна смес!





Добавете говеждия бульон и остържете парченцата на дъното (те ще добавят толкова много аромат към вашата карбонада!!!). Добавете запазената марината, говеждото месо, бекона, мащерката и малко пресен пипер на вкус. Увеличете температурата на котлона до средно висока и оставете да къкри. След това намалете котлона на слаб, покрийте го частично и гответе, като разбърквате от време на време, в продължение на 2-3 часа или докато говеждото месо омекне и сосът се сгъсти.

Добавете кафявата захар, магданоза и горчицата около половин час преди да приключи готвенето.

Регулирайте подправките, изхвърлете билките (мащерка и дафинов лист) и сервирайте с пържени картофи! Ако искате, можете да поръсите малко пресен магданоз за украса.

# 31
  • Мнения: 12 139
Kанелони от праз  от thewishmaster

Вземаш по-дебеличък праз, за да ти е по-лесно. Нарязваш на парчета като канелони. Заливаш с вряла вода и веднага охлаждаш в студена. С пръсти избутваш сърцевината от "канелоните", като оставиш 2-3 слоя от праза. Междувременно си приготвила смес от кайма с подправки, каквито обичаш. Може да бухнеш в нея топено сирене, гъби на малки парченца, каперси и каквото ти дойде на ум.  След това пълниш канелоните с тази смес. Намазваш ги със зехтин и мяташ върху скарата. Ако не ти се занимава със скарата, в тавичка и във фурната. Ако ще ги правиш във фурната, може да поръсиш с кашкавал.

# 32
  • Мнения: 12 139
Козуначени гевреци  от Ренко


Предпочитам с олио, защото с масло го докарвам на тухла четворка.Меся в хлебопекарна,че ръцете не ме слушат много.Може и с миксер,с накрайниците за тесто.Аз лично не съм пробвала така.


Козунак от Ренко

На козунака фатката е в месенето (ако го правиш на ръка), има доста мазнина и захар. Аз слагам към 180-200 гр. захар, че обичам да ми е по-сладко. Имам по стъпкови снимки за едната плетка, някой ако иска, по нощите може да кача.




Козунак правя или по тази рецепта на съфорумка, или на Кулинарен елексир, със заквасена сметана. Тестото на втората е много меко и приятно за работа. А в първата рецепта на мен ми отива повече брашно.



Скрит текст:















И идея за мини козуначета във форма за мъфини. Фитилче с пълнеж от какао и захар, завързано на възелче.


Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 16:13 от Clo - Camille

# 33
  • Мнения: 12 139
Червена леща с кокосово мляко, рецепта запазена благодарение на Birdflower

Задушаваш лук, като е готов добавяш чесън и след това лещата, разбъркваш леко да се смесят и след това изсипваш консерва кокосово мляко и още една с вода, да обереш каквото е останало вътре от млякото да не става зян  и след това слагаш подправки според вкуса ви, аз слагам задължително куркума (за цвят основно, на тази подправка никога не й усещам вкуса) и кимион, ако имаш от подправката на Добри , къри, лют червен пипер, пушен пипер. Абе каквото харесвате и така докато се свари лещата.
Аз слагам и замразени скариди накрая.

А, забравих джинджифила. Пресен, слагам го в началото на едри парчета, за да го махна лесно като е готова, че настърган пак се усещат влакната и не е най-приятно за ядене

# 34
  • Мнения: 12 139
Топла салата от thewishmaster

Аз правя топла салата от тиквички и патладжан, като запичам във фурната кръгчета или пръчици от тях намазани със зехтин. После ги мятам в купа с балсамов оцет, чесън, нарязани зелени и черни маслини, добавям ивички от сурови червени чушки и червен лук. За който обича, магданоз и копър. Може и запечени ивички гъби да добавиш. А, ако сложиш и кубчета мариновано в зехтин сирене, става направо за наяждане.

И още една рецепта от Сирос

Тиквички, патладжани, чушки нарязани на кубчета, слагам в тиган със зехтин. Като са почти готови - сол, черен пипер, пресен копър и чесън. Разбърквам още два три пъти и това е.  Може да се сложат и гъби, лук... както ти харесва.

Топла салата с цвекло от Сирос

Сварих три глави цвекло и ги рендосах на едрото ренде. В зехтин запържих голяма глава кромид и 7-8 едри печурки, нарязани на филийки. Пържих ги до златисто и добавих цвеклото, колкото да се смесят вкусовете. Посолих и сложих малко черен пипер.  Забърках заквасена сметана с копър и чесън и намазах отгоре Ще си върви и с някакво крема сирене или майонеза.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 14:01 от Clo - Camille

# 35
  • Мнения: 12 139
Рецепти за пастет

Пастет от Ули

За пастета ги запържвам/задушавам с праза, после добавям дроба и мащерка и розмарин и след това пасирам с кокосово масло. Но това е, защото доста време бях на много ограничен протокол. Спокойно може да се добави сметана и в този вариант.
Иначе ако дробът е печен/пържен, ябълките на кръгчета или полумесеци в тигана отделно запържени/задушени и после или върху или до дроба.

Пастет от thewishmaster

Май бях писала рецепта, а на Сирос и Ули идеята за пастет с ябълки и праз е божествена. Но за по-сигурно, базовата рецепта е: тарелка пилешки дробчета се задушава в малко пакетче масло, добавя се сол, ако харесвате черен пипер, наливаш около 200 грама сметана и врътваш пасатора. Изглежда рядко и така трябва да бъде. При изстиване се стяга. Разкошният вариант с ябълките е да добавиш 2-3 обелени ябълки на парчета при задушаването  и към края да ги полееш щедро с коняк, но мисля, че на ПанТето малко му е рано за увеселителен пастет.
Друга разкошна идея е да налееш пастета в купички за крем карамел до половината и, като стегне, да долееш портокалов сок, смесен с желатин. После на препечени филийки, мням.

и Пастет от wind and fog

Задушаваш глава лук, настърган морков, добавяш1-2 шепи измит пилешки дроб. Бъркаш да изври течността и да се сготви дроба. Махаш от котлона, ръсиш подправки, магданоз добавяш пресен ако обичате, бучка масло и пасираш. В буркан и в хладилника. За около 30 минути имаш пастет.

Фламбиран пастет от thewishmaster

Подробен отчет за пастет: Разтопих едно пакетче масло, задуших 5-6 средни домашни ябълки Златна превъзходна и бялата част на 3 стръка праз, добавих дробчетата, които преди това бях попарила с вряща вода и оцет, после добавих и подпалено бренди и на финала - прясна сметана, сол и черен пипер. Врътнах пасатора и после млясках, млясках, млясках.

за пропорциите

Един пакет дробчета, ама не помня килограм или половинка беше. Един пакет от патешките в Кауфланд. Една кутийка сметана на Лесидрен. 200 или 250 грама беше. Бренди - около 150 грама. Щедра бях.

и за сметаната...

Цитат на: thewishmaster в пн, 01 ное 2021, 22:52
Не е заквасена, а прясна. Но не е течна. На Лесидрен е. Със сигурност обаче ще стане с всяка течна сметана. Заквасената ще се пресече от топлото.

Пастет от пилешки дробчета от Сирос

500 гр пилешки дробчета, малко сол за поръсване - почистват се, измиват се и се поръсват с малко сол. Оставят се да се изцедят.
В тиган се слага 125 гр масло и нарязан 1 стрък праз. Добавят се подправките при праза - 1 к.л. чесън, 1/3 к.л.кимион, 1/3 к.л. индийско орехче, 1/2 к.л. мащерка, 1/3 к.л черен пипер и 1/3 к.л. риган. Запържват се и се добавят дробчетата. Бърка се няколко пъти в тигана, добавя се 1 к.л. сол и щипка захар и се захлупват с капак до готовност. Като са готови се слагат 3 с.л. уиски/бренди и се фламбират. Може да се пропусне. Добавят се 180 мл течна готварска сметана, да клокне два пъти и се пасира. Сложих го в буркан и залях със стопено масло, което поръсих с мащерка и риган.
Рецептата гледах в тубата, който си я познае, негова е.
Моите 5 стотинки по нея - бих сложила още половин стрък праз, повече подправки като количество, и още поне 20-30 мл сметана.

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 14:59 от Clo - Camille

# 36
  • Мнения: 12 139
Телешко бургиноьон от Сирос

1,5 кг телешко месо се нарязва на едри парчета /хубаво е месото да имам мазнинки и жили. Стопяват се от дългото готвене и дават плътност на соса/. Слага се месото в голяма тенджера и се залива с бутилка червено сухо вино. Добавят се 4-5 дафинови листа, 5-6 зрънца бахар, клончета розмарин, няколко стръка мащерка /при мен беше суха/,4-5 скилидки необелен чесън, 3-4 зрънца карамфил и 1 супена лъжица горчица, сол, черен пипер.
Нарязват се на едри парчета 4 стръка целина, 5-6 моркова, 1 голяма глава лук на 4. Всичко се разбърква, покрива се съда и се оставя хладилника. Аз го правя предния ден за следващия.
Изважда се месото, подсушава се на домакинска хартия, овалва се в брашно и се запечатва в тиган на силен огън в масло и зехтин. Не бива да се препълва тигана, за да не почне да се вари месото. В това време на другия котлон, се слагат да се задушат отцедените зеленчуци. За кратко, докато стане месото.
Накрая пак смесваме всичко в съда, в който ще печем /при мен гювеч/- месото, зеленчуците, маринатата и добавяме литър бульон или вода. Покрива се с хартия за печене, като тя се изрязва малко повече от големината на съда. Покриваме с нея, като правим капак. Слага се във фурната за час на 250 гр, после намалявам за час на 200 и още 2 часа на 100 гр. Към края поглеждам, дали добре се е редуцирала течността. Трябва да е гъсто сосчето, ако не е  - махам хартията, може и да увелича малко градусите.
И за да е пълен разкошът - запържва се в масло и зехтин малка глава лук на ситно нарязана,  пушен бекон на лентички, няколко листенца розмарин и гъби 500 гр /кладница, печурки, ако има и манатарки ехеее/. Слага се сол, черен пипер, малко сок от лимон и като останат на мазнина - магданоз.
Сервира се яхнията и отгоре се слага от запържените гъби и бекон.
Моите пет стотинки - с това количество се хранихме 5 човека два пъти. Много е.
Може да се добавят още зеленчуци, но не бих сложила картоф.
Мисля, че може и без да се запържва месото, а всичко да се сложи във фурната, но сосът няма да е така плътен.
Гъбите и беконът също не са задължителни, но пък с тях е по - вкусно.

# 37
  • Мнения: 12 139
Патешка супа от Сирос

Готвя патешка супа като пилешка. Варя месото с дафинов лист и зърна черен пипер. Глава лук на ситно, настъргани поне три моркова, чушка на ситно нарязана, може малко целина и задушавам за кратко в зехтин. Заливам с патешкия бульон.  По някое време слагам ориз или фиде. Като се свари, добавям обезкостеното месо и правя застройка от кисело мляко и два жълтъка. И иде ред на подправките- сол, черен пипер, връзка магданоз, кимион, по щипка мащерка и риган една наситнена скилидка чесън. Ако имаш кукър и време, свари месото и зеленчука на бавното готвене.

# 38
  • Мнения: 12 139
Негърче от Clo - Camillе

Продукти:
125 гр масло
125 гр маргарин
2 ч. чаши захар
2 ч. чаши брашно
3/4 чаша вода
4 с.л. какао
4 яйца
1 бакпулвер
Разтопявам на бавен огън 125 гр масло и 125 гр маргарин, 2 чаени чаши захар, 3/4 чаен
а чаша вода и 4 супени лъжици какао. Бърка се и след получаване на еднородна смес се оставя да изстине, като се отделя 3/4 чаена чаша от сместа, за заливката.
Развиват се 4 белтъка на сняг, а жълтъците, 2 чаени чаши брашно и 1 бакпулвер се бият с тестото. Накрая се добавят и белтъците към сместа. Пече се на 180° в леко загрята предварително фурна, без вентилатор, за около 30-40 минути. Още топъл сладкиша се нарязва и се залива със заделената какаова смес.

Децата ми го харесват с едно подобрение - кокосови стърготини за финал
Скрит текст:

# 39
  • Мнения: 12 139
Сладък салам от Lan_7

Продукти:
2 големи пакета обикновени бисквити,
3 кутии обикновен локум,
1 чаша прясно мляко,
100 гр. Краве масло,
150 гр. Орехи,
150 грама сушени кайсии,
50 грама стафиди,
4 супени лъжици чисто какао.
20 грама коняк/уиски
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на дребно в голяма купа. Локума и кайсиите се нарязват на дребно - с големина на малка стафида и заедно със стафидите се добавят към бисквитите. Орехите се смилат и добавят в купата. Поливат се с коняка.Объркват се хубаво. В касерола се загрява млякото със какаото и захарта от локума и се бъркат до разтваряне на какаото. Отделно се стопява маслото. Като почне да завира млякото се добавя бавно горещото масло. Получената смес се изсипва върху бисквитите и плодовете. Обърква се много добре, изсипваш на хартия за печене, увиваш като салам и в хладилника за 48 часа да стегне. Режеш и хапваш.
Скрит текст:
Снимка на Тарталета

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 14:55 от Clo - Camille

# 40
  • Мнения: 12 139
Мъфини с шоколад и боровинки  от wind and fog

2 ч.ч брашно, 2 яйца, 125 гр. масло, 1 ч.ч захар, 1/2 ч.ч прясно мляко, 1 бакпулвер, 1 ванилия, шоколад.
Разбиваме с миксер яйцата, добавяме захарта, после разтопеното масло, ванилената захар и прясното мляко. Пресяваме отделно брашното с бакпулвера, започваме да го добавяме към течните съставки на порции.
По рецепта трябва да се напълнят 3/4 от формичките и да се сложат парченца шоколад, но аз ги правя по различен начин. Имам 24 броя силиконови форми за мъфини. Леко ги мацвам с четка с разтопеното масло. Слагам по една чаена лъжичка от сместта във всяка форма, след това слагам по една кафена лъжичка течен шоколад и след това по още една чена лъжица от сместта върху течния шоколад, пека на загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути. Днес след първата лъжица смес сложих във всяка форма по 4-5 пресни боровинки, върху тях ръснах парченца шоколад, отгоре по още една лъжица тесто и във фурната.
Скрит текст:

# 41
  • Мнения: 12 139
Баницата на всички баници от  st. Dobri и vaychka

Продукти:
• 500 г кори за баница
• 400 г сирене
• 500 г кисело мляко
• 9 с.л. олио
• 1 ч.л. сода
• 2 с.л. брашно
• 4 бр. яйца
Начин на приготвяне:
Содата се гаси в киселото мляко, разбърква се с яйцата и натрошеното сирене, добавят се олиото и брашното и се разбърква добре. Взима се една кора за баница и се намазва със сместа, кората се хваща от единия край и се намачква на розичка и се обръща на обратно в намазнена тавичка. Розичките се подреждат нагъсто в тавата. Каквото остане от сместа се слага отгоре. Пече се в предварително загрята фурна на умерена температура. Обръща се върху купички и се завива с кърпа.

Баница от thewishmaster

Мога да препоръчам тази рецепта за баница. Много добре се получава. Корите ги навивам едно към гьотере, та не е пипкаво изобщо.


още една рецепта от thewishmaster

Замесих банички с много семпло тесто - вода, брашно, сол, малко оцет. Като се омеси хубаво меко тесто, се оформят топки, които се поставят в тенджерка с топло разтопено масло, да постоят така около час. После на хартия за печене се разтегля много лесно до тънка кора. Следва плънка и печене. В момента се пекат, после ще докладвам как са, но ароматът на маслото е убийствен.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 15:15 от Clo - Camille

# 42
  • Мнения: 12 139
Пълнен лук от thewishmaster

Най новият ми експеримент - пълнен лук. Следя един азербайджански влог за селски живот. Там готвят разни вкусотии на открит огън. Много ми хареса идеята за пълнен лук, но реших, че както е в оригинала, ако го пълня суров, хем ще е трудно да се дълбае, хем ще остане жилав след печенето. Затова първо метнах обелените глави лук във вряща подсолена вода да се бланшират за около минута. После ги изплакнах със студена вода, цепнах отстрани и съвсем лесно избутах вътрешноста. Не я я оставих за карамелизиран лук, че ако я бях включила в пълнения лук, много лучено щеше да ми дойде. След това в лучените чашки, които се оформиха, набутах плънката от сурова кайма, смесена с яйце, настърган кашкавал и подправки. Тук да вметна, че плънката търпи стотици импровизации. И гъби, и бекон, и пилешко, и шунка...Метнах пълнения лук във фурната до зачерявяване и после...умирам...искам секцио!

# 43
  • Мнения: 12 139
Печен лук на фурна от Birdflower

Лукът нарязан на по-едро в тавата, върху него сипваш малко олио и капваш медец. Като пробвам лично, ще споделя резултата. Иначе Ени каза, че пече цели глави, завити във фолио.
Аз си харесах ето тази рецепта и мисля да я пробвам в най-скоро време:

4-5 средно големи глави лук или 7-8 по-дребни / хубаво е да използвате по-дребен лук, защото печенето отнема по-малко време/
15-20 черни маслини обезкостени
50-60 грама печени орехови ядки /ако обичате, сложете повече/
Магданоз за поръсване
Олио, сол, ябълков оцет- за овкусяване
Почистете лука само от брадичката, ако има такава. Сложете го да се пече с люспите в предварително загрята на 200 градуса фурна, в тава, застлана с хартия за печене. Печете около 30-40 минути, или до омекването на лука.

# 44
  • Мнения: 12 139
Пача от свински уши и крачета от мързелче

Ми... намираш си уши и крака, и дълбока тенджура си намираш... цопваш ги вътре, давиш ги в студена вода с дафинов листец, сол, бахар... или каквото имаш отт изтброеното, ма поне сол имаш де... и ги вариш минимум 2 /два/ часа, а може и къмто 3 часа... месото да пада от кокаля требе.
После зимаш два моркова, два картофа, ма не ги сееш, ми ги режеш на ситничко... обезкостяваш кокаляците от копитцата, зимаш месото; ушите режеш на хапки;
слагаш в тенджера месото и хапковидните уши, + прецедения бульон, в който са врели + наситнените зеленчуци, вариш още малко, да се сварят моррковите...
сваляш от котлоня, сипваш в купа голяма и дълбока, ръсиш щедро отгоре лютив червен пипер, може и черен да сложиш, оцет, чесън пресован или накълцан също може, наливаш червено вино и ядеш и рИвеш...

и после спите гръб до гръб, щото лице до лице не е мноу хууву

Общи условия

Активация на акаунт