Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 139
  • 113
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 12 136
Салата с риба тон и макарони от Лаватера

Азалия, много често си правя салата с риба тон и макарони. Слагам айсберг, авокадо, краставица, чушка, царевица, абе каквото имам в хладилника 😄 Дресингът ми е от кисело мляко 80гр, сладък чили сос 10гр., малко чесън на прах, сол, пушен червен пипер. Смесвам всичко с рибата тон и макароните и воала. Не знам от колко съм ти от полза, ама е вкусна.

# 106
  • Мнения: 12 136
Рецепти за заешко

марулета
Кайс, на порции,или цял, в гювеч,или дълбока тава с капак/фолио.Слагаш зеленчуци, овкусяват с червен пипер,малко черен,мащерка клонче,доливаш водичка и винце,олио,или каквото ползваш/всъщност с масълце става топ.Вклюпваш първо на силни градуси около 20тина минути ,намаляш и оставяш да се готви .
   Ако имаш от бързите уреди, някой да каже,аз съм с традиционна фурна.

wild poppy
Заек правя по тази рецепта - https://pep-4o.blogspot.com/2013/09/blog-post_9851.html . Сланина не слагам, защото не ядем, а за 2 парчета, не ми се купува. По някое време започнах да го мятам направо в крокпота без алкохол.

Сирос
Кайс, тази ми е любима рецепта https://thehappyfoodie.co.uk/recipes/rick-steins-rabbit-stew-with-dijon-mustard/
Нямах естрагон, та ползвах чесън и клонче розмарин.
И разбира се, гръцкото заешко стифадо https://www.giorgostsoulis.com/syntages/kreatika/kouneli-stifado

wind and fog
Кайсия и аз готвих заек - първо го пуснах на 10 минути високо налягане в килъра в компанията на бахар, дафинов лист, гарам масала, сол и различни видове смлян пипер (черен, бял, зелен и червен). След като спадна налягането нарязах лук, морков, червена чушка, измих чаша ориз  - всичко това в основния съд, отгоре заека, 2 чаши и половина от заешкият бульон и пуснах на 5 минути ниско налягане. Резултатът е пръстите да си оближеш.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 17:27 от Clo - Camille

# 107
  • Мнения: 12 136
Грис халва от Pandachina

# 108
  • Мнения: 12 136
Пилешка супа на бавно готвене в мултикукър от Сирос

Значи, няма да са ми точни мерките и теглилките, защото това е пилешка супа. Който както я обича.
Слагам две пилешки бутчета, дафинов лист, черен пипер, вода за два часа на бавното готвене. Като наближи времето да изтече, режа на дребно глава лук, половин чушка, два моркова на ситното ренде, картоф на едрото и ги задушавам за кратко в малко мазнина, да си пуснат цветовете и полезностите. Слагам при бутчета за още един час на бавното готвене. Фиде или ориз също в тоя момент. На третия час, обезкостяване бутчета и връщам обратно
 Слагам сол и застройка от много кисело мляко, жълтък и лимон. Иде ред на подправките - по щипка мащерка, риган, кимион, още малко черен пипер, пресована скилидка чесън и връзка магданоз. Преценете си водата, колкото сложите, толкова ще е и накрая. Заради бавното готвене, ще имате гъст, плътен бульон. Бе пилешка супа за душата. Пилешкото, което купувам, се готви за три часа , та първия път ще е проба грешка. От задушаването на зеленчуците, супата ще има хубав жълт цвят и аромат. Грабвате топлия хлебец и лютите чушки и те така 🐷

# 109
  • Мнения: 12 136
Пилешка супа от Reunion

Аз с тесто не мога да се разпиша, но с пилешка супа, да.
Аз я правя така:
Купувам фенери, два-три и гърди.
Готвя ги 8-10 часа със зърна черен пипер, морков, лук, чушка, сол, пащърнак, скилидки чесън и целина.
Прецеждам бульона, накълцвам гърдите, нарязвам картоф, морков, лук и чубрица и слагам пак, но под налягане за 10 минути. Като падне налягането слагам фиде и застройвам само с жълтъци и лимонов сок. Като изключа и спре да ври, слагам бучица  масло.

# 110
  • Мнения: 12 136
Торта с мус от млечен шоколад (без печене) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

За блата:
150 г бисквити (тип чаени)
75 г масло

За муса:
340 г млечен шоколад
600 мл сладкарска сметана
4 листа желатин

Начин на приготвяне:
Блат:  Бисквитите са натрошават на ситно (или смилат в блендер), към тях се добавя стопеното масло и се разбърква добре. Сместа се изсипва във форма със сваляем ринг (диаметър 20 см), разпределя се равномерно по дъното и се притиска добре. Оставя се в хладилник да стегне.
Мус: 200 мл сметана се загряват в съд на котлон (без да завира), добавя се начупеният на парченца шоколад и се разбива до хомогенна смес. Оставя се да поизстине.
Желатинът се накисва в студена вода за около 10-тина минути, докато набъбне. Отцежда се и се добавя към шоколадовата смес. Разбърква се, докато се разтвори.
400 мл сметана се разбиват на пухкав крем. Постепенно се добавя към шоколадовата смес и се разбърква с шпатула, докато стане гладък крем.
Мусът се изсипва върху бисквитения блат и се оставя в хладилника поне за 6 часа, за да стегне.
След като се извади от хладилника, рингът се отстранява. Украсява се с едри шоколадови стърготини.



И тортата, дето забърках:
Не е кой знае какво, ама като нямам време... Има за доизкусуряване.

# 111
  • Мнения: 12 136
Постен портокалов сладкиш от Dorchester

1 ¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
сокът от 1 портокал
настъргана кора от портокала
пулп от портокала след изцеждането (3-4 ч.л.)
1 ¾ ч.ч. брашно с размесен в него 1 бакпулвер
~100 мл вода до кексова гъстота
100 гр. кълцани сурови орехи

Всички продукти се добавят в последователността, в която са изброени. След всеки продукт се разбърква добре с бъркалка за яйца. Сместа се изсипва в тава върху намазана с олио хартия. Пече се в предварително загрята умерена фурна докато ръбчетата се отделят от хартията и имат леко препечен вид. Може да се поръси с пудра захар.

# 112
  • Мнения: 12 136
Попска яхния от Reunion

Полската яхния я правя с телешко. Нарязвам на парчета по около 2 на 2 см.  Правя с 700-1000 гр. Лук -дребен или шалот, също дребен, поне половин кило. Махам само най горните люспи и отрязвам "брадата". Слагам поне 5-6 цели глави чесън на които пак само външните люспи махам.
Запечатвам месото само, но може и моркови да се задушат. Около 200 мл. Червено вино, черен пипер, дафинов лист, лъжица оцет, лъжица захар и аз слагам лют пипер, но може и без. Слагам в пота и на под налягане за 40 минути.
Забравих, домати смляни слагам също.

# 113
  • Мнения: 12 136
Свински/телешки черен дроб по препоръка на ТиЛи

Рецептата е изпитана и е на Пеп4о

Общи условия

Активация на акаунт