Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 141
  • 113
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 12 136
Кекс Зебра от Ренко

Продукти:
4 яйца
300 г кристална захар
1 щипка сол
2 ч. л. ванилов екстракт може да се заменят с ванилова есенция
150 мл олио Hosso Omega 9
220 мл прясно мляко (може да се използва мляко от всякакъв вид)
400 г брашно
1 бакпулвер
5 супени лъжици натурално какао на прах
4-5 супени лъжици прясно мляко
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 180°С.
Намажете много добре форма за печене на кекс с меко масло и олио. Ако искате, за по-голяма сигурност, поръсете и с брашно.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и солта, докато сместа стане лека и пухкава.
Добавете ваниловия екстракт.
Добавете олиото и разбийте отново.
Добавете част от брашното с бакпулвера, разбийте и редувайте с прясното мляко, до изчерпване на количествата. Разбивайте, докато получите еднородно тесто тесто, не прекалявайте.
Разделете тестото на две части.
Прибавете в половината от тестото какаото на прах и разбъркайте, докато се разпредели добре. Добавете млякото и разбъркайте до еднородно тесто.
С помощта на лъжица, разпределете двата вида тесто във формата само в единия и край, като редувате от двата вида тесто едно върху друго.
За разпределяне на тестото, можете да изполлзвате и найлонови пошове, ако ви е по-удобно.
Печете кекса на 180°C за 45-55 минути или докато дървен шиш излезе чист, когато направите теста. Важно е да не се препича, за да не изсъхне.
Оставете да се охлади само за 3-4 минути във формата. Извадете го, докато е още топъл.
Оставете го да се охлади върху решетка.


Източник:
https://tanya-www.blogspot.com/2022/01/blog-post_14.html?m=1

# 46
  • Мнения: 12 136
Хляб без месене, с коричка, като от селска фурна от Mößbauer-Effekt

Като ти видях багетите, ще споделя любимият на децата ми хляб с коричка като от селска фурна, ужасно вкусен и ужасно лесен. Това е оригиналната рецепта https://www.mish-mash.recipes/2016/02/hljab-bez-mesene.html  като аз слагам много по-малко сол от посоченото в рецептата, свикнали сме с малко сол вкъщи. Имам тавичка за багети, та с това тесто стават и чудни франзелки.
Тавичката е такава

Скрит текст:
Необходимите продукти за хляб без месене:

800 г брашно
1 с.л. сол
600 мл хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (42 г или 2 пакетчета суха)

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода и я оставете за малко настрана да се развие.

В голяма, дълбока купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата му и там налейте разтворената мая. С дървена лъжица бъркаайте енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяте покрито за час и половина до два на топло.

После на обилно набрашнена повърхност го обърнете и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма. Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.


През това време сложете чугунена тенджера, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°. След като изтече половиния час, внимателно извадете тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото. Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко.

Ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен съд или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.


Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте. След това внимателно махнете капака на тенджерата и допечете хляба за още десетина минути.



# 47
  • Мнения: 12 136
Плодов сладкиш с кисел плод (компот от кайсии/замразени или от компот вишни) от Clo - Camille

2 големи яйца (L) се бият с чаша кристална захар, добавя се постепенно 3/4 чаена чаша (120 мл) прясно мляко, 1/2 чаена чаша (80 мл) олио, 2 препълнени чаши (200 гр) брашно, смесено с бакпулвер. Отгоре се нареждат кисели плодове, по оригинална рецепта е компот от кайсии, в случая замразени вишни и за разкош съм ръснала черни шоколадови капки от бакалията на Тринки. Пека без вентилатор на 180°. В сегашния случай отне около 45 минути. Опитвам с клечка дали е готово.

# 48
  • Мнения: 12 136
Модифицирано кюнефе на фурна от Mößbauer-Effekt

400 грама пресен кадаиф
300 грама меко сирене тип моцарела или онова турското подобно
150 гр масло
100 грама кълцан бадем
200 грама мед

Голяма правоъгълна стъклена тава  (25 на 35 см) намазах с масло. Половината кадаиф разпределих равноверно на дъното. Моцарелата върху него настъргана или накъсана на ситно. После равномерно останалия кадаиф разпределен върху сиренето. Залях с разтопено масло. Посипах бадемите навсякъде. Отгоре полях меда, стараех се да е разпределен добре. Може меда да се затопли леко, за да е по-течен и да е по-лесно. Пекох на 180 градуса с вентилатор до хубав загар отгоре и отдолу. Ако обичате повече сладко, сложете повече мед.

# 49
  • Мнения: 12 136
Пелмени от ТиЛи

За пелмените- варя ги, най- лесно е. Като заври водата ги пускам, гледам да са една по една, че да не се слепват много- много, после като изплуват на повърхността- 7- 8 минути и прецеждам. Ако ти се занимава, може и да ги запържиш после или запечеш на фурна. За кратко. С масло, например.

Може да се ядат и без сос, с растопено масло само. Може с доматен сос, с кетчуп, руснаците ги муат яко в бульон или в сос от майонеза/ сметана и горчица.
Аз днес запържих глава лук в масло, като придоби карамелен цвят, го свалих от котлона и бухнах в купа, в която бях сложила две малки сметани пак руски, накълцах копър. Не бях правила с копър досега в соса, но се получи доста добре. На сосове търпят много импровизации- според вкуса.

# 50
  • Мнения: 12 136
Питка слънце от Clo - Camille

Продукти:
3 яйца, 180 мл кисело мляко и 180 мл вода, 4 големи м. лъж. олио, 2 малки м.лъж. сол, 1 малка м.лъж. захар, брашно ок. 700 грама и 3/4 пакетче суха мая (ползвам на д-р Йоткер от 7 гр). За намазване ок. 125 гр краве масло, сусам по желание за поръсване отгоре.
Приготвяне:
Разбивам в купа 2 яйца+1я белтък, добавям киселото мляко и водата, на дъното на хлебопекарната + олио, сол, захар, отгоре слагам пресято брашното, като си оставям около 50 грама, за да добавям, в първите 10 минути, докато се получи хубаво, равномерно меко тесто. Най-отгоре маята и включвам на програма тесто. Следя да не се маже под перките. Ако е нужно добавям.

След като втаса го разделям на три топки, еднакви по големина, оставям двете да почиват леко набрашнени, под купа или покрити с памучна кърпа. В това време разточвам първата топка с големината на тавата, за това количество тесто ползвам такава с диаметър около 30 см, по-дълбока, за да може да има къде да се надигне питката, намазвам с половината масло, разтопено, но не пържено, разточвам втората топка, намазвам и нея, следва третата, без да се маже отгоре с масло. В центъра на тавата  с кафяна чаша се маркира центъра, и след това с остър нож се реже от маркираното към ръбовете на тавата, на равномерни парчета, като всяко едно отрязано парче се завърта поне два-три пъти около оста си. Завива се с кърпа и се оставя да втаса още малко, докато я напълни и стигне на максимум 1 см от ръба на тавата. Втасва, аз ползвам фурната на 60°.  Вдигам градусите до 170, намазвам жълтъка отделен в началото и по желание се поръсва със сусам. Може би ще се наложи при печенето да използвате алуминиево фолио, за да не се препече отгоре. Отнема около час хубавото изпичане. На фурната да не се използва вентилатор.

Сега допивам второто кафе и тъкмо ще ми е станало тестото, да продължа с приготвянето.
Снимков материал към рецептата
Скрит текст:

Сложих да втасва 10 минути във фурната на 60°

Намазах с жълтъка и поръсих със сусам

Сложих да се пече на 170°

След 25 минути вдигнах на 180° и сложих фолио.

След 15 минути свалих фолиото, оставих я още 10… пробвах я как е изпечена, само отдолу искаше още малко. На загасена фурна, смъкнах решетката на дъното и я оставих още 5 минути.
Крайният резултат е този

# 51
  • Мнения: 12 136
За сушените чушки и боба - две рецепти

Мързелоткините чушки с боб

Купувате два пакета сушени чушки от Кауфланд и една консерва от 800 гр боб. И праз си вземете.
Накисвате чушките във вода, студена, топла, вода да е...
нарязвате ена глава лук и ена глава праз и ги запържвате, люскате вътре боба от консервата + две-три лъжици от няква турска лютивичка доматено-пиперена паста /подарък от свекървата/ и квито зелении сушени искате. Пържите малко, пълните чушките и ги мушкате в загрята на 180 фурна за 30 минути. Лесно и просто.

Пълнени сухи чушки с боб от Баба Яка

Моята баба, на татко майка му, правеше уникални чушки с боб. Краднах и метода, ама години ми отне докато я нацеля точно и ММ да каже - това са чушките на баба ти. Сварявам боба, правя в дълбок тиган или тенджера запръжка - олио, лук, 1 препълнена лъжица брашно, червен пипер и почвам с черпака да сипвам от боба в запръжката, отначало водно, после само зърната и ако трябва добавям още малко от бобената чорба. Но не запръжката в боба, а обратното, боба в запръжката - докато е топъл трябва да е леко воднист. Като поизстине става доста по-гъст, пълня чушките и ги редя в тава. Поливам с малко вода от боба и олио и пека - не много  защото и на чушките и на боба не им трябва много.

А, забравих та се допълвам, чушките като се напълнят се топват в брашно - от към дупката, не целите.

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 16:16 от Clo - Camille

# 52
  • Мнения: 12 136
Постна питка за Бъдни вечер от vaychka

Рецептата ми е за малкият Дуо Крисп, и стига идеално за двама, за големите може да сложите двойно количество или х1,5 и да наблюдавате колко време ще трябва за печене.

350 гр брашно, 200 мл топла вода, половин лъжичка сода, половин лъжичка бакплувер, п.л. сол и захар, 2 лъжици олио, 1 лъжица оцет. Втасва около половин час, и я пека на програма Бейк, върху хартия за печене в кошницата, за около 27 минути, като я проверявам редовно. Вкусна и мека става, увивам в кърпа за десет минути и е готова за ядене.

# 53
  • Мнения: 12 136
Златна содена питка и от Сирос

Миналата година правих тази и излезе сполучлива:
https://boutiquedekristina.com/2018/12/06/%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1% … 1%82%d0%ba%d0%b0/

Содена питка за Бъдни вечер - колективен труд

Съвет от thewishmaster
Кло, като слагаш рецептите за питките, ако не те затрудни, да добавиш, че тайната на меката содена питка е МИНИМАЛНОТО месене. Само колкото да се събере на топка тестото.

питката на Eliff



demmy прави содената питка по тази рецепта

И не на последно място блогът на pep-4o
https://pep-4o.blogspot.com/2018/12/blog-post_47.html?m=1

Златна содена питка от марулета
ПРОДУКТИ
300мл топла газирана вода
10-15гр бакпуловер
2 равни кафени лъжици сода
1 кафяна лъжичка захар
1 ч.л сол
1 с.л оцет
3 с.л. олио
500-550 гр брашно
    Смесваме газираната вода с бакпуловер, сода, захар , сол , оцет , олио. Постепенно добавяме брашното.Омесваме до меко тесто и оставяме в дълбока купа , покрито с фолио в хладилника за 1 час. След това слагаме студеното тесто върху хартия за печене , правим разрез като кръст . Захлупваме с друг, устойчив на печене съд . Фурната трябва да е предварително загрята на 220 гр. Важно е тестото да е студено , когато го слагаме във фурната. След 5 минути намаляме на 200 гр и печем 25 минути. Махаме горния съд, този, с който сме захлупили, и печем още  10-15 мин.  
 Важно!!!! Във фурната слагаме малък съд с вода, докат опечем. Заради хрупкава коричка.

Постна содена питка от Ваня Джордженич, препоръчано от Mößbauer-Effekt

https://privanya.blogspot.com/2017/11/blog-post_22.html?m=1

Последна редакция: нд, 24 дек 2023, 16:19 от Clo - Camille

# 54
  • Мнения: 12 136
Кекс с портокал и боровинки от Birdflower

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес масло и олио
½ ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. портокалов сок
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
Настъргана портокалова кора
Шоколадови капки
Боровинки
50 мин. На 167 градуса – програма Bake

Не ме питайте как изчисли градусите точно на 167, не мога да отговоря
Формата ми е 22 см с дупка по средата. Много късно се сетих, че можех да добавя орехи, но нищо, следващият път.

# 55
  • Мнения: 12 136
Джинджифилови меденки от бъръльо-бъръльо

Ей ги моите джинджифилови меденки. Пет! тави. Да видим до кой вторник ще изкарат.


Рецептата е от сто години, все ми се струва, че е форумска, заради последното изречение.

# 56
  • Мнения: 12 136
Напуканите курабийки на Джема от Birdflower

Портокалови: https://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-chip-cookies/

Скрит текст:
Снимка на Clo
Напукани: http://djemmasvetlana.blogspot.com/2017/12/blog-post_16.html

Маслени бисквити с шоколад от wind and fog

Рецептата е простичка и лесна. Разтопявате 115 грама масло, слагате го в купа, добавяте 50 гр бяла захар, 100 гр кафява, 1 ванилия. Разбивате с миксер, добавяте 1 яйце, пак разбивате. В 190 гр брашно добавяте 1 пак. бакпулвер, пресявате, добавяте половината брашно в купата и бъркате с миксера, след това изсипвате другата половина от брашното и пак разбърквате. Накрая добавяте 100 шоколодови кръгчета, разбърквате с шпатула и мятате купата в хладилника за половин час. Фурната трябва да е загрята на 180 градуса, в тава върху хартия за печене слагате на разстояние малки топчета от тестото. Оформяте ги с помощта на чаена лъжица, големината да е колкото орех. Пекат се 10-15 минути, докато крайчета леко порозовеят. Не се шашкайте, че са меки, ако ги оставите повече време ще станат по-твърди и хрупкави. Бон апети!

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 14:48 от Clo - Camille

# 57
  • Мнения: 12 136
Крем карамел от Clo - Camille

За крем карамел ти трябва (предпочитам го) дълбока купа от алпака или от малките шойлички, но с тях е голяма въртележка, защото във всяка една, по отделно трябва да карамелизираш захар.

На дъното ѝ карамелизираш седем лъжици захар. На бавна степен на котлона, за да не загори, разбърквам леко с дървено шишче, ако си със стъклокерамичен плот, внимавай, да не падне захар на него. Дърпаш го от котлона настрани, да изстива. В това време разбиваш 12 яйца с други седем лъжици захар, добавяш два литра охладено прясно мляко, на тънка струйка, като през цялото време миксера е на максимална скорост, биеш до добро хомогенизиране на продуктите. На края слагаш две ванилии. Сместа я изсипваш върху карамела и слагаш купата, на водна баня във фурната. Печеш на 170° на горен и долен реотан. Тайната на гладкия крем карамел е да не позволяваш водата в тавата да заври. Постигам го, като от време на време добавям някоя бучка лед във водата.

# 58
  • Мнения: 12 136
Тайландско от JACKLIN*

Ули, свинско контра филе или пилешко филе.
На пръчици режеш тиквичка, морков, чушки шарени, гъби, миск китайски от Лидл замразен, заради бамбука и черната гъба.
Задушаваш месото до почти пълна готовност, нарязано на тънички жулиени, аз пържа в ГХИ.
Махаш, в същата мазнина зеленчука, да омекне леко. Събираш ги, малко преди да дръпнеш от котлона, слагаш - джинджифил настърган на ситното ренде, колкото обичате, но повечко поне 1 корен:) то той прави яденето:) Чесън скилиди на едро, люти чушки или едро Чили лют пипер ( ако обичате) совев сос, къри малко, куркума, готвиш още малко. Сервираш бял ориз като за гарнитура в малка кръгла купичка, отгоре заливаш със месото, ядете и рИвете и добра дума за мен думате:) Може и върху оризови нудъли или върху нашенски талиатели, всякак е уникат.
Почерпих приятелката ми, закле ме винаги да и давам кат правя😅😂
Има контра филе в Лидл на прИмоция! Аз освен топ готвачка съм и икономична 😅🤪🤣 Дебна прИмоции:) Отвиам за филе и си тръгвам с 3 торби🤪🤪🤪

# 59
  • Мнения: 12 136
Соленки от Birdflower

Изрових бабиния тефтер с рецепти, много мило ми стана.
Ето я рецептата за соленките, която споменах по-рано:
2 яйца
1 чаена чаша мас (неразтопена)
1 пакетче амонячна сода
7 супени лъжици прясно мляко
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
Около 3 чаени чаши брашно (да се получи не много твърдо тесто)
Тестото се разточва, режат се лентички или се изрязват формички. Мажат се с жълтък и се поръсват с кимион.

Общи условия

Активация на акаунт