Продукти:
4 яйца
300 г кристална захар
1 щипка сол
2 ч. л. ванилов екстракт може да се заменят с ванилова есенция
150 мл олио Hosso Omega 9
220 мл прясно мляко (може да се използва мляко от всякакъв вид)
400 г брашно
1 бакпулвер
5 супени лъжици натурално какао на прах
4-5 супени лъжици прясно мляко
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 180°С.
Намажете много добре форма за печене на кекс с меко масло и олио. Ако искате, за по-голяма сигурност, поръсете и с брашно.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и солта, докато сместа стане лека и пухкава.
Добавете ваниловия екстракт.
Добавете олиото и разбийте отново.
Добавете част от брашното с бакпулвера, разбийте и редувайте с прясното мляко, до изчерпване на количествата. Разбивайте, докато получите еднородно тесто тесто, не прекалявайте.
Разделете тестото на две части.
Прибавете в половината от тестото какаото на прах и разбъркайте, докато се разпредели добре. Добавете млякото и разбъркайте до еднородно тесто.
С помощта на лъжица, разпределете двата вида тесто във формата само в единия и край, като редувате от двата вида тесто едно върху друго.
За разпределяне на тестото, можете да изполлзвате и найлонови пошове, ако ви е по-удобно.
Печете кекса на 180°C за 45-55 минути или докато дървен шиш излезе чист, когато направите теста. Важно е да не се препича, за да не изсъхне.
Оставете да се охлади само за 3-4 минути във формата. Извадете го, докато е още топъл.
Оставете го да се охлади върху решетка.
Източник:
https://tanya-www.blogspot.com/2022/01/blog-post_14.html?m=1