Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 148
  • 113
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 12 139
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff

Успях някак и вечеря да направя, благодаря на Кротева за идеята - сърца/воденички в гювеч. Божествен вкус!

Импровизирах - сложих 1 кг пилешки сърца, 3 големи глави кромид, 2 моркова, 2 скилидки чесън. Домати, олио, сол, червен пипер, лют пипер - всичко това на око и по твое усмотрение. Готви се в гювеч около 2 часа и накрая сгъстих с 1 лъжица брашно. Който не харесва, може да пропусне тази стъпка. Последните 20 минути се маха капака на гювеча. Утре ще допълня и с едно картофено пюре.
Не, не варих предварително сърцата. Подправки - дафинов лист, бахар и чубрица.
Едит- допълвам, че забравих - 50 мл червено вино и 100 мл. вода.
Да ти е сладко!

Скрит текст:

# 16
  • Мнения: 12 139
Ореховки розички от Тарталета

Продукти:
(за около 25 розички)
    70г прясно мляко
    3г суха мая
    70г краве масло (или свинска мас)
    30г захар
    5г ванилов екстракт
    1 яйце (55г)
    250г бяло брашно
За плънката:
2 белтъка
70г захар
1с.л. лимонов сок
130г смлени орехи
5г ванилов екстракт
пудра захар за поръсване[/list]
Начин на приготвяне:
Преди да започнете да месите тестото, сложете кравето масло в микровълнова фурна за 10-15 сек. Конситенцията му трябва да е мека, но не и течна. Ако се притеснявате дали ще успеете да докарате тази конситенция, просто го оставете на стайна температура за няколко часа.
В дълбока купа сипете прясното мляко, не е нужно да е топло или на стайна темепратура. Моето го извадих директно от хладилника.
Прибавете сухата мая и захарта, разбъркайте.
Добавете яйцето, мекото масло, ванилията и половината брашно. Объркайте добре с дървена лъжица или на ръка. Постепенно добавете и останалото брашно докато получите много меко и гладко тесто.
Има и по-лесен начин, сложете всичко в купата на миксера и объркайте с К-бъркалката. Ако нямате планетарен миксер използвайте обикновен с бъркалките за тесто.
Оформете тестото на топка и го сложете в купа. Покрийте го със стреч фолио и го оставете на стайна температура за 30-40 минути.
През това време объркайте сместа за плънката.
Сипете белтъците в купа със захарта и леко ги разбийте с бъркалка до побеляване. Не е нужно да стават на твърд сняг. Добаввете им лимоновия сок, леко разбийте.
Смелете орехите и ги добавете заедно с ванилията при белтъците. Объркайте докато се смесят добре. Отделете сместа настрани.
 
Загрейте фурната на 180С.
Разделете тестото на малки парченца с големината на малки орехчета. Всяко парченце оформете на топче и след това разточете с точилка или на ръка на кръг с диаметър 7-8см.
В средата на всеки кръг сложете по 1 ч.л. плънка. Най-добре е да си разточите всички кръгове и така да разпределите плънката по равно.
Свийте краищата на тестото в средата, като торбичка, така, че да се получи нещо като розичка.
Наредете всички розички в тавата, като оставите по-малко място помежду им.
Скрит текст:



Рецептата е от тук

# 17
  • Мнения: 12 139
Сладки/солени бухти от Anyyyone

Тези могат и сладки,и солени да се направят. Ето продуктите:
1 яйце
1 и половина чаени чаши кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода
2 и половина чаени чаши брашно (до като стане меко тесто)
1/2 ч.л. бакплувер
Щипка сол
По желание 6-7 супени лъжици захар или 1 ч.ч. натрошено сирене,в зависимост сладки или солени ги искаш.
Омесвам меко тесто,разточвам на дебелина около 0,5 см. Изрязвам с формички или режа на ромбчета и пържа.
Много вървят с айрянче. 🥰
Скрит текст:

# 18
  • Мнения: 12 139
Мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

Рецептата е на Ваня Джорджевич, а тестото се оказа мноого, ама много сполучливо. Става абсолютно с всякаква плънка - сладко, сирене, колбас. С всичко съм го правила. Днешните са с плънка от яйце и сирене. И изчаквам само да шупне маята и да втаса замесеното тесто. След това не чакам - навивам, подреждам и печа. Правила съм ги и като обикновени кифлички, без да ги навивам така.
Слагам  в скрит текст рецептата, както и линк.

Скрит текст:
Солени мъфини с крема сирене
Продукти:
1 яйце
200 мл прясно мляко
7 г суха мая (или свежа според количеството брашно)
100 мл олио
470 г брашно
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
Плънка:
200 г крема сирене
За намазване:
Яйце
Сусам
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята, захарта и 1 с. л. брашно. След като шупне, се добавя към пресятото брашно, слагат се и солта, леко разбитото яйце, олиото и се замесва меко тесто. Оставя се за 15-тина минути да почине.
Тестото се разделя на 12 равни части, които се оформят топчета.
Всяко топче се разточва на тънка правоъгълна кора (18-14 см). Отдолу кората се нарязва на ленти, широки 1 см, като се оставя част от горната част на кората ненарязана. Върху тази ненарязана част се слага от крема сиренето и се навива на руло кората. След това така навитото руло се свива на „охлюв“, слага се в намазнена форма за мъфини. Оставят се да втасат за 15 минути, след това се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам. Пекат се на 200 градуса.
Снимките са от блога на Ваня:







https://privanya.blogspot.com/2015/07/blog-post_4.html

# 19
  • Мнения: 12 139
Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

Ще напиша аз как ги правя и ще дам и линка към оригиналната рецепта. Доста време ги правих, знаех, че рецептата е от форума, но не знаех чия е. Е, вече знам.
Продукти:
Около 1 кг брашно (на мен ми отива малко повечко)
кубче прясна мая (количеството е според количеството брашно, вижте на опаковката какво е означено)
200 мл леко топла вода
25 г захар
15 г сол
4 яйца
100 мл олио
350 г свинска мас
Плънка:  250 г сирене
Маята, захарта и лъжица брашно се заливат с  водата и се оставят да шупнат. В брашното се прави кладенче, изсипва се сместа, 3 яйца, солта, олиото и маста. Замесва се тесто и се оставя да втаса.  Важно е продуктите да са със стайна температура, да се оставят после да втасват в съда, не в хлебопекарна или във фурната заради маста.
По рецепта 30 минути след омесването се оформят рогчетата, но дори и повече да изчакате, няма проблем.
Тестото се разточва, нарязва се на триъгълници, Останалото яйце се разбива, отделя се малко за намазване и другото количество се добавя към натрошеното сирене. Поставя се от плънката във всеки триъгълник, навива се и се нарежда в покрита с хартия тава. Оставят се да втасат, мажат се с яйце и се пекат на 220-240 минути (без вентилатор)за около 10-тита минути.
Аз включвам фурната на около 200 градуса с вентилатор и пека до зачервяване. Т.  е. всеки си познава фурната най-добре и може да регулира градуси и времетраене.
Ако са по-големи триъгълниците, ще излязат по-малко бройки кифли. Ако имате нерви и време да ги направите малки, ще се получат дребни соленки.

За маята - откакто една година вместо козунак имах тухли единички, обръщам внимание какво е написано на опаковката. Защото кубче прясна мая тук е 25 г и е предназначено за 500 г брашно. От тогава винаги чета указанията.
А оригиналната рецепта е на pina:
https://bg-mam.ma/p/290371/7423299
Ако нещо съм пропуснала, питайте.
Освен с айрян, вървят и с биричка

# 20
  • Мнения: 12 139
Marillenkuchen mit joghurt  (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

Продукти:
3 яйца
220 г захар
1 ванилия
250 г кисело мляко
125 мл олио
1/2 пакет бакпулвер
280 г брашно
400 г кайсии

Яйцата, ванилията и захарта се разбиват. Брашното се размесва с бакпулвера; олиото и киселото мляко също се размесват.
Към яйчената смес се добавя сместа от олиото и млякото, разбърква се и след това се добавя брашното. След като се разбие до еднородна смес, се изсипва в тавичка, застлана с домакинска хартия.  Отгоре се нареждат кайсиите - може половинки, поже на парченца. Пече се на 180 градуса около 40 минути (или до готовност - в зависимост от фурната).

За тавичката - препоръчвам да не е прекалено голяма. Този път използвах точно такава и сладкишът стана тъничък.
Преди да го извадя от тавата:

# 21
  • Мнения: 12 139
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮



Лесни пърленки на фурна

Продукти:
400 г кисело мляко
1 ч л сол
1 ч л сода бикарбонат
1 с л зехтин
Брашно – около 400 г
150 г кашкавал
50 г масло
Чубрица

Към киселото мляко се добавя содата и се оставя да шупне. Добавят се останалите продукти, омесва се тесто (да не лепне), което се разделя на 6 питки. Намазват се с маслото, поръсват се с настъргания кашкавал и чубрица и се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.

# 22
  • Мнения: 12 139
Бухтички на фурна със сирене от мързелче

Малки, като бухтички, сиренки без месене, бъркани  само с лъжица. Получиха се хрупкави отвън, мекички отвътре и много вкусни!
Рецепта:
2 -3 яйца /според големината/
1ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л. сода в него
1/3 ч.ч. олио
3 ч.ч. пресято брашно с 1 бакпулвер
250 гр. сирене, по-твърдо /ама и с меко стана/
1 ч.л. сол
Сместа става по-гъста от кексовата.
Взимам с намазнена лъжица от сместа и редя върху хартия за печене, малко на разстояние.
Пекох на 180 гр. до привлекателен външен вид във фурна с горен и долен вентилатор /за около 25 мин са готови/
10 минути е подготвянето де, печенето е отделно. Три тавички напрайх.

# 23
  • Мнения: 12 139
Паниран карфиол от Pandachina

Първо го накъсвам на розички, които слагам в подсолена вряща вода докато станат готови за ядене. Панирам с яйце-брашно-яйце. В яйцето добавям още щипка сол,  черен пипер млян, може и друго според вкуса. Много си вървят карфиолчетата с чеснов сос, но днес не правих.

# 24
  • Мнения: 12 139
Домашен течен шоколад от thewishmaster

Няма само аз да се мъча с Нутела. Ето я, но мерките са ми на око: Пека около 300 г. лешници. Смилам ги максимално фино в блендер още топли, за да станат на мека паста. Малко по малко добавям около 200 грама масло (какаово, кокосово или краве, каквото има) и 150 грама еритритол (за вас захар, мед, кленов сироп или каквото обичате на вкус). Бухвам около 100 грама какао, но тук действайте на вкус, защото аз съм какаов наркоман, а на нормален човек това количество може да му дойде много. Следва около 300 мл. вряща вода, кото можете да замените с две кутийки неподсладено кондензирано мляко. Може и подсладено, но тогава горната опция за захар отпада. Ако ползвате опцията с горещата вода, може да добавите сухо мляко или суха сметана. Може и без тях. Врътвате всичко в блендера и сипвате в чашки, бурканчета или каквото имате. Трябва да изглежда течно. После ще се втвърди както трябва.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 12:51 от Clo - Camille

# 25
  • Мнения: 12 139
Солен кекс с кашкавал и ким  от thewishmaster

Разбих 5 средни яйца с чашка кисело мляко, половин чашка зехтин, малко сол, бакпулвер, бутнах настърган 300-350 г (не съм сигурна колко беше точно) кашкавал, добавих 2-3 лъжици ким на зърна, брашно на око като за кексово тесто и мушнах във фурната. Мляс! Хрупква коричка, пуФкава вътрешност и разточващ се кашкавал.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 12:51 от Clo - Camille

# 26
  • Мнения: 12 139
Кекс със зехтин и портокал от Кайсия

Продукти:
3 яйца
300 гр захар
300 гр брашно
1 бакпулвер
150 мл зехтин
1 бр портокал
пудра захар за украса само
Разбиваме яйцата и захарта, добавяме пресятото брашно+бакпулвера  и зехтина.Пасираме портокала заедно с кората (но махаме ципите и семките),и го добавяме към сместа. Печем на 180 градуса-40-45 минути (до готовност). Поднасяме  като поръсим отгоре с пудра захар. Да ви е сладко!

# 27
  • Мнения: 12 139
Рецепта за карфиол (с кашкавален сос)  от Eфибуш

Карфиол + домати + моцарела + фурна, половин час, една топла френска багета, чиния, вилица. Или в кашкавален сос, полусваряваш карфиола за 5мин, соса отделно се вари от 500г мляко, 4сл брашно, 50г масло и като се сгъсти добавяш 100г стърган кашкавал, заливаш карфиола, отгоре може да му ръснеш натрошено бяло сирене или настърган кашкавал и печеш да забълбука. Да не забравиш сол и пипер, може още риган, мащерка.

# 28
  • Мнения: 12 139
Ориз с праз и маслини  от Ули

Оризът с праз и маслини е лесна работа, режеш праза и маслините, леко задушаваш/запържваш праза, аз го правя директно в тавата във фурната, след това слагаш ориза и маслините и водата/бульона и готово.

# 29
  • Мнения: 12 139
Баница с праз и орехи  от thewishmaster

Задушаваш в зехтин или олио нарязан на ситно праз, добавяш сол, сух босилек и начупени на едро орехи. Това е плънката, която слагаш в корите. Комбинацията е убийствено прекрасна. Едно от малкото вегански неща, които ям с удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт