Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 5 844
  • 112
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Експериментирах нещо и това е резултатът, а опитът е успешен.
Замесен по обяд и изпечен в 21.30ч.

# 61
  • Мнения: 77
Експериментирах нещо и това е резултатът, а опитът е успешен.
Замесен по обяд и изпечен в 21.30ч.
Изглежда страхотно! Можеш ли да споделиш повече за експеримента?
И да се отчета - мекиците с квас бяха един път! Нямам снимки, защото много бързо се изядоха.
Следващата рецепта с квас ще е за браунито, което Danifin1 по-горе е споделила, но ще изчака още няколко дни.
Доколкото разбирам като се добавя остатъчен квас в рецепти, ако оригиналната не е с квас, просто се заменя количеството брашно и течност - например, ако има 50 гр. остатъчен квас, се намалява брашното с 25, а водата/млякото, или каквото и да е с още 25, така ли?

# 62
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
...
Доколкото разбирам като се добавя остатъчен квас в рецепти, ако оригиналната не е с квас, просто се заменя количеството брашно и течност - например, ако има 50 гр. остатъчен квас, се намалява брашното с 25, а водата/млякото, или каквото и да е с още 25, така ли?
Благодаря, да, ще направя публикация в блога си и ще споделя за експеримента.
Относно Остатъкът може така да процедираш, както си предположила.  
Аз коригирам "на око"... например онзи ден правих Мързеливките и просто добавих остатъчния към тестото (отмервам го  за начинаещите),  наскоро пък правих Кекса си и пак така... ако има нужда след това добавям малко брашно или вода, но почти не се случва... нали с остатъка се добавят равни количества брашно и вода.
В палачинките пък нищо не меря - разбъркавам яйцата  с кваса и започвам да редувам брашно и пр. мляко/вода, докато ми хареса гъстотота и количеството (не прекалявам да не се изгубят яйцата)...

   И да ви кажа, и преди Кваса ползвах брашна според случая, но особено покрай него ... и според мен определено има значение.  Като Кекса например - като ползвах нископротеиново брашно беше толкова лек, пухкав и топящ се в устата... Simple Smile

Мързеливките




Кексът




Палачинки

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 09:59 от Morena

# 63
  • Мнения: 2 849
Ето го и моят експеримент:


Скрит текст:


Колаборация от Болярска питка, Френски бриош и Руска Бабака ала Sysly. Grinning
Пълна импровизация, но пък резултата и мен изненада.

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 15:34 от Sysly

# 64
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Моето хлебче месено с любов в деня на влюбените. Simple Smile



# 65
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Това е хлебче Рожков у нас. Simple Smile
За него направих 3.30часа Автолиза с КК (Капуто Куоко), с по 10% Спелта и Семола и 3% Рожков + 83% картофена вода (от варени картофи).  Вложих кваса и след 45мин. 2% сол и 3% захар с още 3% вода. Измесих за 3-4 мин, почивка 10мин. и последно измесване за 2 мин. до гладко тесто/ глутенов прозорец. Направих  след 40мин. и през толкова 4 вътрешни сгъвания и оставих да удвои - 6 часа НФ. Оформих, заших и прибрах в хладилника за 15 часова ХФ.  Печен стандартно.





Смесени брашната и водата за автолиза



Автолизата след 3.30 часа



Измесено със солта и захарта



И последното измесване



Втасалото тесто



Оформено



И зашито... и отива в хладилника

# 66
  • Мнения: 2 849
Морена, много е хубаво хлебчето. У дома освен с бяло брашно, с друго не щат. Smirk Даже не знам какъв вкус има това - Рожкоф. Blush

Аз в момента пак съм в експериментална фаза. Relaxed Пробвам хляб с твърд и леко сладък стартер, пък да видим какво ще се получи. Ако своевременно не ме стегне шапката да го обърна на кифлички или кулич. Grinning

# 67
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Благодаря, Сис! Simple Smile
Рожковът е като какаото и негов заместител за малки деца. Simple Smile
И преди време правих с него, но тогава сложих 3пъти повече и си става десертен/за закуска хляб, докато с 3% си е нормален хляб, яде се с манджа. Simple Smile



# 68
  • Мнения: 2 849
Резултата от експеримента:





Скрит текст:





Исках да постигна ефекта "пух" с квас. Не да е жилаво хлебчето, а леко като перце и меко като пух.
Ами постигнах го!  
Имам леки забележки по визията и оформянето, ще коригирам и времето за втасването.

# 69
  • Мнения: 592
Ще споделите ли подробности?

# 70
  • Мнения: 2 849
Това е оригиналната рецепта по която е пухеният хляб:
https://www.youtube.com/watch?v=-NG7DpTH67U

При мен пак се наложи да импровизирам, защото бях забъркала вече твърдият стартер когато я открих и се наложи да си поиграя с пропорциите на основното тесто за да напасна грамажите. А на всичкото отгоре не бях активирала кваса, а го забърках с твърд квас директно от КМ. Замених и течната сметана с каймак от кисело мляко+малко прясно за докарам консистенцията. Simple Smile
При все това крайният резултат си беше наистина - Уау! При разчупване на хляба още топъл, конците са точно като е показано, вкусът също е разкошен. Идеален баланс - сол/захар.

Следващият път ще гледам да следвам стриктно рецептата. Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 08:05 от Sysly

# 71
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Божествени портокалови скони... с остатъчен квас... пекох рано сутринта за училищната кутия. Simple Smile
Снимката е и линк, ако ви потрябва рецептата.



Чудесно хлебче, Сис!  Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 09:42 от Morena

# 72
  • Мнения: 2 849
Благодаря, Морена! Твоят сладкиш също изглежда много апетитен, цъкнах веднага на линка и възнамерявам да го забъркам. Остатъчен квас нямам, но ще го нагодя и без него. Чудя се маслото дали мога да намаля и да компенсирам с извара или крем сирене. Grinning
Винаги когато мога намалявам мазнината, че с тия хлебчета и сладкиши, ще загладим косъм хептен. А идва лято, роклички,...бански....Wink

# 73
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Благодаря, Сис, това е маслено, пясъчно тесто, та не бих намаляла или заменяла (или евентуално с мас) мазнината, защото няма да са ронливи и топящи се в устата.  Иначе пак ще е вкусно (с извара или крема сирене), пробвай, но опитай първо оригинала.  Simple Smile Остатъчният квас особено ако нямаш такъв,  избщо не е задължителен... той не е основна (такава с функция) съствка. Simple Smile  Аз понеже имам,  та го влагам къде ли не... Simple Smile  Но е и хубаво с него де. Simple Smile

# 74
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Отворих си един Старопрамен и ту на мен, ту  в тестото и така забърках с брашната за 3 часова автолиза със 74% хидратация. 🙂
Та това е нашето Старопремен хлебче с микс от  Капуто Куоко, Съединение и 20% Спелта,  а след автолизата добавих 20% квас....  2% сол,  3% захар и още 4% вода. Измесих гладко тесто и през 40мин. направих 4 вътрешни сгъвания, като при първото добавих спелтени трици.  Официалната хидратация е 78%, а общата 79-80%.  6 часа НФ,  оформих  и прибрах в хладилника за 13часова ХФ.  Печен 25/250 с капак и 20/220 без капак.








Измесеното със солта тесто




Добавени триците при 1вото сгъване

Общи условия

Активация на акаунт