Рецепти с броколи и карфиол

  • 23 546
  • 108
  •   1
Отговори
# 30
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Мислех да се включа с рецепта за карфиолена крем супа, но е дадена на предната страница. Нищо, ето и от мен! С уточнението, че бульонът се приготвя от излишните листа и стеблото на карфиола, може и половин морков за по-наситен вкус. Пропорцията за моята супа е горе-долу следната: 500 гр. карфиол - 200 грама картофи - 1,5-2 л. бульон. В 2 с.л. краве масло сотирам лук и скилидка чесън, малко черен и бял пипер на вкус; добавям картофите на ситни кубчета и бульона. Като поврат 10 минути, слагам и розичките карфиол, по на ситно и те. Вари се, докато карфиолът омекне достатъчно, за да се пасира, т.е. още 10 минути най-много. Понеже домашните искат винаги "парченца" в крем супите, отделям някои от картофчетата и розичките, а останалото пасирам. За гарниране на супата - в отделна купичка две-три супени лъжици извара или някакво меко бяло краве сирене се разбъркват с лъжица-две от супата, докато стане лек сос. Всяка порция супа се украсява с него. Много вървят препечени филийки!

Карфиолът бил най-полезен суров, но пък тогава много бие на зеле по вкус. Иначе няма нужда от дълго варене, 3-4 минути във вряща подсолена вода са му достатъчни.

# 31
  • Мнения: 18 997
Не знаех, че се ядат стъблото и листата на карфиола, аз ги хвърлям.

За броколи стават много вкусно на фурна с различни сирена - синьо, бри, моцарела, обикновено сирене, кашкавал... каквото има, синьото сирене особено се връзва, обаче е хубаво да не е само синьо. Първо леко се посваряват розичките броколи за 1-2 минути в кипяща подсолена вода, изваждат се веднага, слагат се в намаслена тавичка, слагат се парченцата сирена между тях и отгоре, покрива се с хартия или фолио и се пече, аз на око пека, но е докато се зачервят леко сирената и замирише, към 15 минути.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 10 553
Освен на крем супа, най вече ги ядем сурови на салата.
Броколи, карфиол, домат и друго каквото ти хареса и обичаш - и маслини, и печени чушки, или пресни, тиквени семки, слънчогледови, сварена царевица........... зехтин, сол.
Ние ги предпочитаме без да са минали през каквато и да е топлинна обработка.

# 33
  • Мнения: 9 052
Карфиола на салата> съвсем ситни розички и никакви дръжки в купа. Добавя се на ситно нарязани> домат, червена чушка, чесън, магданоз и добре сварен нахут.  Подправя се с лимон, сол и неутрално олио като слънчоглед. Върви с черни маслини. Върви и с на ситно нарязана пушена сьомга. С риба тон от консерва не го харесвам. Много се бият вкусовете.

# 34
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз варя цялата глава карфиол в една голяма тенджера с метални дръжки, пълня я и след това прехвърлям във фурната. Така въобще не го вадя преди да е готов напълно.

# 35
  • София
  • Мнения: 1 832
Не знаех, че се ядат стъблото и листата на карфиола, аз ги хвърлям.

За броколи стават много вкусно на фурна с различни сирена - синьо, бри, моцарела, обикновено сирене, кашкавал... каквото има, синьото сирене особено се връзва, обаче е хубаво да не е само синьо. Първо леко се посваряват розичките броколи за 1-2 минути в кипяща подсолена вода, изваждат се веднага, слагат се в намаслена тавичка, слагат се парченцата сирена между тях и отгоре, покрива се с хартия или фолио и се пече, аз на око пека, но е докато се зачервят леко сирената и замирише, към 15 минути.
По абсолютно същия начин правя карфиол, че у нас броколите не се тачат много. И да, само със синьо сирене е много наситен вкуса. Може и разбити яйца да се добавят към сирената.

# 36
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Не знаех, че се ядат стъблото и листата на карфиола, аз ги хвърлям.
Нямах предвид, че се ядат, а че се сварява от тях бульон. 2 литра вода, малко сол, стебла и листа, евентуално морков - врат двайсетина минути. После с тази приготвена течност, без листата и другото от нея, се прави супата.

# 37
  • Мнения: 111
У нас тачим най-много панирания карфиол, но видях че е даден като предложение. Миналата година правих солен кекс по тази рецепта:

https://www.bonapeti.bg/recepti/solen-keks-s-karfiol/

Не сложих обаче нигела, а пармезана замених с обикновено сирене.

Подобна рецепта съм я срещала и с броколи, така че може да се експериментира. Simple Smile

# 38
  • Мнения: 322
Вкъщи сме големи почитатели на панирания карфиол, но тъй като избягваме пържените храни, преди време потърсих алтернативна рецепта на фурна. Старост-нерадост, изобщо не мога да си спомня в кой блог я прочетох  Embarassed, но да е жива и здрава авторката, рецептата е страхотна и я приготвям поне три-четири пъти месечно.  Peace

Една глава карфиол се разделя на по-едри розички и се сварява за около 5-6 мин в подсолено мляко (аз лично приготвям доста едри глави и разреждам поне наполовина с вода);
Отцежда се и се оставя да изстине леко;
Розичките се овалват в галета и се потапят леко в разтопено масло;
Подреждат се в тава и се запичат до зачервяване.

Върви идеално с дресинг от кисело мляко, чесън, копър и малко майонеза, аз лично съм забърквала какви ли не варианти със заквасена сметана, маскарпоне или каквото се намира в хладилника към момента.  Grinning

Рецептата за соления кекс ще я пробвам още утре, предвидливо пак съм се запасила с карфиол.   Laughing

# 39
  • Мнения: 18 997
Скрит текст:
Вкъщи сме големи почитатели на панирания карфиол, но тъй като избягваме пържените храни, преди време потърсих алтернативна рецепта на фурна. Старост-нерадост, изобщо не мога да си спомня в кой блог я прочетох  Embarassed, но да е жива и здрава авторката, рецептата е страхотна и я приготвям поне три-четири пъти месечно.  Peace

Една глава карфиол се разделя на по-едри розички и се сварява за около 5-6 мин в подсолено мляко (аз лично приготвям доста едри глави и разреждам поне наполовина с вода);
Отцежда се и се оставя да изстине леко;
Розичките се овалват в галета и се потапят леко в разтопено масло;
Подреждат се в тава и се запичат до зачервяване.

Върви идеално с дресинг от кисело мляко, чесън, копър и малко майонеза, аз лично съм забърквала какви ли не варианти със заквасена сметана, маскарпоне или каквото се намира в хладилника към момента.  Grinning

Рецептата за соления кекс ще я пробвам още утре, предвидливо пак съм се запасила с карфиол.   Laughing

Изхвърля ли се после млякото, в което е варен карфиолът, че не ми стана ясно?  newsm78

# 40
  • MI
  • Мнения: 11 803
Панираният карфиол съвсем спокойно може да се прави на фурна, както и всичко друго панирано. ММ се шегува, че е фалшиво пържено, защото понякога не различава пържено ли е или не. Stuck Out Tongue Winking Eye Слага се върху хартия за печене и се слага олио върху всяка панирана розичка и, се пече на силно загрята фурна до зачервяване, максимум 15 минути. По някое време се обръщат за да е хрупкаво от двете страни.

# 41
  • София
  • Мнения: 16 036
Понякога си купувам от Лидл замразена смес от броколи, карфиол и моркови.
Бланширам, охлаждам под студена вода и после във фурната.
Или като фалшово панирано, или  смесено със сметана и каквито сирена има в хладилника.
Скъпия го гледа скептично, мама такова не е готвила. Опитва по 1 -2 розички, но не смее да хапне повече.
Той губи.

# 42
  • Мнения: 2
Ето тази ми е любимата рецепта с броколи, макар и малко необичайна - боб с броколи.
http://www.menumag.bg/recepta/zryal-fasul-s-brokoli-na-furna

Обичам също броколи и/или карфиол със пилешко и сметана. А самите броколи май стават най-добре на пара за да си запазят добре вкуса и да се не размекнат и размият във водата например.

# 43
  • Мнения: 322
Изхвърля ли се после млякото, в което е варен карфиолът, че не ми стана ясно?  newsm78

Да.  Peace

# 44
  • София
  • Мнения: 1 928
Много обичам да хапвам карфиол и броколи, децата също ги ядат но ММ неее.
Броколито го приготвям на разядка с чеснов сос, приготвям често и крем супа от броколи(много я обичаме).
Карфиол обичаме и правя паниран.

Общи условия

Активация на акаунт