Рецепти с броколи и карфиол

  • 23 470
  • 108
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 39 041
- На традиционалистите (визирам на кака Сийка домашния любимец Wink ) може би ще се хареса Лабрексовата рецепта за "Пълнен карфиол" - в кухините, карфиолената глава  се натъпква с кайма. Simple Smile
Подтикната от тази идея си купих кайма, утре ще си купя и карфиол и ще спретна нещо подобно. Карфиол на розички, задушена кайма с подправки, малко бульон и да се пече. Преди да го извадя ще му добавя малко сметана и кашкавал и пармезан.

# 16
  • Мнения: 25 442
Може и всякакви салати със сварен карфиол, с чушки от туршия например много добре се комбинира

Благодаря за идеята, шансът да подлъжа домашния любимец нараства.  Laughing

- На традиционалистите (визирам на кака Сийка домашния любимец Wink ) може би ще се хареса Лабрексовата рецепта за "Пълнен карфиол" - в кухините, карфиолената глава  се натъпква с кайма. Simple Smile
Подтикната от тази идея си купих кайма, утре ще си купя и карфиол и ще спретна нещо подобно. Карфиол на розички, задушена кайма с подправки, малко бульон и да се пече. Преди да го извадя ще му добавя малко сметана и кашкавал и пармезан.

Ау, благодаря, ще се пробва!  Heart Eyes

# 17
  • Мнения: 1 705
Моите глезани вкъщи ги прилъгвам с картофено пюре с карфиол вътре и повечко масло. Това е редовна гарнитура през есента.

# 18
  • Мнения: 6 887
Тъкмо навреме, вчера купих броколи Simple Smile аз им режа стебълцата съвсем до "розичката". Самите розички попарвам, после слагам в/у хартия за печене, малко сол и отгоре мятам по едно "листче" от топеното сирене за сандвичи и запичам.

Стеблата(ама само на розичките, не голямото Grinning) ги стържа заедно с морков и ролца от раци на салата. Може да се сложи и майонеза.

Карфиола, както някои сте писали- запечен с галета, с удоволствие ще пробвам и пюре.

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
омлет с кафиол: в тиган слагам мазнина и малко вода, слагам карфиола на ситно. като омекне изсипвам разбити яйца сподправки, сол и малко мляко. слагам капака, докато се стегне. може да се добавят и сирена.

хайвер с карфиол: сварен или суров се настъргва и се разбърква с изцедено кисело мляко и малко майонеза. сол, червен пипер.

блат за пица с карфиол: карфиолът се настъргва, добавя се настърган кашкавал или друго жълто сирене, яйца. разбърква се и се разстила на тънко върху хартия за печене. като се изпече се слага отгоре по желание кой каквото иска на пицата.

суров сос за спагети/паста: броколи се измива и се накъсва на ситно, слага се в блендер и се пасира с малко прясно мялко или течна сметана. подправя се със сол, черен пипер и инд. орехче.

# 20
  • Злокучене
  • Мнения: 454
запечени на тиган: задувашам ги на тиган броколи моркови и каквото ми падне, царевица. Преди да ги изкарам слагам кашкавал горе да се разтопи. Любимите са ни.

# 21
  • В градината...
  • Мнения: 15 928
В момента има български броколи, даже в Кауфланд тази седмица са по 1,99. Мисля да си взема и да си замразя. Та, броколите и карфиолът лесно придобиват вкусът на яденето, в което се слагат. С карфиол става много хубава крем-супа /това го научих от пюретата, които правя на децата, слагам карфиол за пълнеж, а като се пасира заедно с други зеленчуци, става много вкусно/.
И двата зеленчука "носят" към тях сирена и млечни сосове, а подпраква - черен пипер, така че, както и да се направят, в тази компания винаги ще се чувстват добре.
Карфиолът ми е малко по-безличен и точно затова може да се ползва като зеленчуков пълнеж към супи и яхнии.

# 22
  • MI
  • Мнения: 11 797
Може и всякакви салати със сварен карфиол, с чушки от туршия например много добре се комбинира

Благодаря за идеята, шансът да подлъжа домашния любимец нараства.  Laughing
Моля, при мен и кюфтенцата много добре се котират, защото стават много хрупкави отвън и меки вътре. Grinning За салатата, с риба треска се съчетава много добре, а ако намериш и осолена е направо супер (след киснене във вода и готвене, разбра се).

# 23
  • София
  • Мнения: 1 831
Пълнен карфиол съм правила - първо се задушава, за да омекне, но малко, да не е сварен напълно във вода със сол и оцет. Пълни се с кайма м/у розичките, запича се и малко преди да е готов се настъргва кашкавал отгоре и той се запича.
Може и палачинки - към тестото за палачинки се добавя и настъргано сирене, кашкавал, синьо сирене, надробен карфиол и копър.

# 24
  • Мнения: 9 052
Аз сварявам броколите нарязани на малки розички, гледам да им оставя дръжка, в малко солена вода.  Цвета трябва да остане свежо зелен и да не се разваряват.

Като се сварят изцеждам, вадя в купа, посолявам, слагам малко прясно смлян черен пипер, изстисквам лимон, добавям на ситно нарязан магданоз и чесън и поливам с разтопено масло или със зехтин.

дръжките са защото децата бързат и ги взимат с ръце . Много обичат.

# 25
  • Карлово
  • Мнения: 4 572
Броколи като гарнитура правя така:
Накъсвам розичките и леко бланширам във вряла, подсолена вода. Изваждам, отцеждам. В уок тиган сгорещявам олио. Добавям броколито, слагам малко сусам и червен пипер и набързо като за китайски зеленчуци запържвам.

Дръжката преди изхвърлях, но ми дадоха идея да я режа на кубчета в зеленчукова супа.

# 26
  • Мнения: 9 052
...
Дръжката преди изхвърлях, но ми дадоха идея да я режа на кубчета в зеленчукова супа.

или боб или леща ...

# 27
  • В градината...
  • Мнения: 15 928
Сега се сетих, че в лещата /когато готвя червена леща/ слагам карфиол, много върви.

# 28
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 193
Обожавам броколи  Heart Eyes

Карфиол до скоро само в трушия бях яла,докато не опитах следната рецепта:

http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=2866-karfiol-na-fur … irene-i-kashkaval
Смело мога да кажа,че е повече от прекрасна!

Броколи под всякакъв варинат обичам,но най-много в ризото chef

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?id=595

Дано не се повтарям с рецепти от другите потребители.И двете са изпитани и много по-вкуса дори и на децата.

п.п:Един много важен съвет при термичната обработка на броколи:
Слагам ги в леко подсолена вряща вода максимум за 2мин.и веднага изваждам,колкото да сменят цвета си;охлаждам със студена вода.След това добавям в салата или ястие.По този начин се запазват крехки и сочни  Peace

# 29
  • MI
  • Мнения: 11 797
Само да добавя, че карфиол много по-лесно се вари цял, т.е. почистен но с кочана. После като се извади се прави на розички. И да, за броколите е много важно да не се преварят, защото вкусът се променя и стават много гадни. Затова и се поливат задължително със студена вода при изваждане от тенджерата, за да спре процесът на топлинна обработка веднага.

Общи условия

Активация на акаунт