БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 66 038
  • 754
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 13 489
А патладжана киснете ли го в солена вода като при пържене , за да се махне горчивото и след това марината, ако се прави направо няма ли да горчи

# 61
  • Sofia
  • Мнения: 26 610
Винаги ги кисна патладжаните в студена вода,дори и да не сложа сол пак излиза черното и не горчи след това  при готвене.

# 62
  • Мнения: 9 144
голяма част от оранжерийните патладжани са с ниско съдържание на соланин и не се налага изкисване за горчилка. Но когато е накиснат патладжана, месото му е по-меко, по-нежно и по-лесно се обработва термично. Същата работа върши и мариноването му.

# 63
  • Мнения: 3 020
Момичета и момчета, вие къде държите сладкишите си? Напоследък всеки ден се прави по нещо, застъпват се и не успяват да се изядат...
Питам за всякакви сладкиши /вчера правих ябълков, днес Тирамису, предния ден кекс и т.н./

# 64
  • Sofia
  • Мнения: 26 610
Кекса го държа 2-3дни навън,тирамису и торти в хладилник,плодови сладкиши също прибирам в хладилник/но не веднага/

# 65
  • София
  • Мнения: 10 825
Гледам първо да се изяде единя и тогава правя нов, защото иначе се налага да изхвърлям.
Съхранявам в хладилник

# 66
  • Once there was a Hushpuppy...
  • Мнения: 12 405
Здравейте,
може ли да ми предложите една рецепта за огретен с тиквички и картофи Peace

# 67
  • Мнения: 36 115
i_peych, благодаря за линка за почистване на нахут, който пусна  bouquet

имам два въпроса:

1. каква точно е кухненската хартия, върху която се оставят пържени неща, за да отцеди мазнината? хартия за печене или друга?

2. искам да правя фалафели и съм харесала тази рецепта - дали е добра?

Скрит текст:
Необходими продукти:
250 г суров нахут, накиснат във вода за една нощ
2-3 супени лъжици суров булгур
1 пакетче смлян кимион (може и по-малко, добавяйте на вкус)
1/3 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка кориандър на прах
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
пресен магданоз
хималайска сол на вкус
1 чаена лъжичка бакпулвер
черен пипер на вкус
вода до получаване на подходяща за оформяне на фалафелите консистенция

Начин на приготвяне:
Изцедете нахута от водата, в която е киснал цяла нощ, и го измийте. Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, булгура, малко вода и смелете съставките много добре. Добавете и останалите продукти за фалафелите и отново ги смелете, като при нужда прибавете още вода.

Сипвайте толкова вода, колкото е необходимо, за да постигнете подходяща за оформяне на кюфтета смес. Ако блендерът ви е слаб, работете внимателно и на почивки, за да не го изгорите, тъй като се изисква добро смилане на продуктите и процесът не е кратък. След като сместа е готова и овкусена със сол, според вашите предпочитания, я оставете в хладилника за малко, за да си "почине".

Загрейте тиган с растителна мазнина (олио), оформете с мокри ръце фалафелите и ги изпържете до златисто. Не ги препържвайте, защото ще горчат. Работете на средна към силна степен на котлона, в никакъв случай на най-силната. Подредете готовите фалафели върху кухненска хартия, за да се отнеме ненужната мазнина.

Сервирайте ги с хумус или със сос от смлени и смесени в блендера сусамов тахан, кимион, лимонов сок, малко вода, чесън, сол и зехтин.

ето линк, но сайт, който ми дава препоръки едновременно за секс, козметика и готварство, винаги ми е съмнителен  Grinning

# 68
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
1. каква точно е кухненската хартия, върху която се оставят пържени неща, за да отцеди мазнината? хартия за печене или друга?
Тя е като салфетките, тоалетна хартия - http://ls-komers.com/bg/products/index/c:%D1%85%D0%B8%D0%B3%D0%B … D0%BB%D0%BA%D0%B8

# 69
  • Sofia
  • Мнения: 26 610
Върху обикновена бяла домакинска хартия се отцежда мазнината от пържените храни.Аз си купувам едни големи бубини от Лидл,плътна е и много добре попива.

# 70
  • Мнения: 13 635
голяма част от оранжерийните патладжани са с ниско съдържание на соланин и не се налага изкисване за горчилка. Но когато е накиснат патладжана, месото му е по-меко, по-нежно и по-лесно се обработва термично. Същата работа върши и мариноването му.
Как се киснат патладжани?

# 71
  • София
  • Мнения: 10 825
Хартията за печене не попива, използвай кухненска хартия - ролка или пък плътни салфетки.

Рецептата за фалафелите е добра. Можеш вместо булгур да сложиш сух хляб, ако искаш Peace

# 72
  • Мнения: 36 115
Морена, Доли, Онна, благодаря ви!  bouquet
очаквах, че е нещо специално и различно, защото тази мислех, че е ароматизирана по подобие на тоалетната хартия  Blush

# 73
  • Sofia
  • Мнения: 26 610
голяма част от оранжерийните патладжани са с ниско съдържание на соланин и не се налага изкисване за горчилка. Но когато е накиснат патладжана, месото му е по-меко, по-нежно и по-лесно се обработва термично. Същата работа върши и мариноването му.
Как се киснат патладжани?
Обелват се,нарязани се заливат със студена вода в която може да има и сол,оставят се за 1/2ч.,измиват се ,подсушават и се готвят.

# 74
  • Мнения: 13 635
Doli
Благодаря ти за бързия отговор.
Аз всъщност ще приготвям пълнени патладжани.  Разрязани по дължина и издълбани.Пак ли трябва да ги накисна?
Не съм правила такива никога, дано въпроса ми да не се стори глупав на опитните.

Общи условия

Активация на акаунт