Лесно ли е да си вегетерианец (по света)?

  • 5 283
  • 90
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: X
Яйцата ги мия само ако ще ги варя или са видимо мръсни. Препарати за миене на плодове/зеленчуци не ползвам. Центрофугата за салата е много полезно изобретение Wink, особено ако като мен човек не обича водниста салата.

Хайде и моето мнение за Германия. Не сме вегетарианци, но аз и детето рядко ядем месо извън вкъщи (много, много рядко в подбран ресторант и то само дивеч/агнешко) и съответно знам колко е трудно да се намери нещо сносно за ядене без месо. В работен ден винаги може да си купиш от супермаркет (в един от супермаркетите, където пазаруваме, има даже бистро с доста вкусни вегетариански, приготвени на място манджи), но в почивни дни задължително нося храна. В музеи, паркове и други подобни си се предлагат само типичните наденички, пържени картофки и подобни мазнотии. Често казано ми е досадно винаги да мисля какво да нося, но няма как.

В нашия малък (300 000) град имаше един био-ресторант с добър избор на веге-храна, но затвори. Има разни заведения от типа "сипи-си-сам", където можеш да си избереш нещо без месо. В азиатските заведения за бързо хранене/ресторанти винаги има безмесни неща. За типичните немски ресторанти вече са казали – зор да си немериш нещо вкусно без мръвки. В студентския стол задължително имаше поне 1 вегетарианска манджа + салатен бар, където можеше да си направиш прилична салата с добавки като сирене, маслини и др. Сигурно и сега е така. В детските градини винаги има и вегетарианска опция.

Иначе в магазините има всичко за вегетарианско/веганско хранене вкъщи. Не в масовите супермаркети, де. "По-специални" зърнени, семена за покълване, сурови ядки, мусове и т.н. има само с био-качество. Плодове и зеленчуци има в изобилие и с много добри вкусови качества (говоря за био и немски такива; вносните, най-вече испанските, не струват). Цените биват, но на нас май са ни най-голямото перо в бюджета за ядене. Thinking

# 76
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
в един от супермаркетите, където пазаруваме, има даже бистро с доста вкусни вегетариански, приготвени на място манджи

кой е този супермаркет?
при нас (още по-малък град) има едно малко заведение, което предлага веганско/веге меню, но се смениха собствениците и сега не ми е вкусно. иначе при еритрейците има вкусни неща, както и ходя да ям веге суши - добър избор има. общо взето повечето възможности са да се наядеш, не да идеш и да се насладиш на храната....

# 77
# 78
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

ааа знам ги, при нас ги няма, само Алнатура има.

# 79
  • Мнения: 1 113
Яйцата ги мия, купувам ги от пазара и не са съвсем чисти. Зеленчуците мия под течаща вода, като гледам, което може да се бели да го обеля, най- вече заради препаратите, с които масово ги пръскат.

В Алнатура харесвам плодовете- ябълките особено приличат да са истински, краставиците също са хубави.Другите зеленчуци са повечето от другия край на света и не виждам смисъл да им дават 5торната цена.

Около нас отвориха наскоро 2-3 Вегански супермаркети пълни със соя във всякакви разновидности Sunglasses Аз не я харесвам, а и не е ясно колко е полезна.

# 80
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Ася, каква е еритрейската кухня?
Тук има доста еритрейци, но явно нямат такъв статут да отварят ресторанти, реално нищо не знаем за тях, освен че бягат от държавата си.

# 81
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
тъй като не съм запозната с кухнята в онова късче земя, ми е трудно да кажа каква е... аз я знам от тукашните ресторанти.

имат един плосък хляб, като нашите катми, но е от teff и е със закваска, т.е. леко кисел. казва се injera.  ползват го за чиния и за прибори, т.е. слагат го на дъното на чинията, изсипват яденето върху него и с парчета от хляба си загребват с ръце.
в нашият град ресторантът е малък и предлагат 4 веге и 4 месни ястия. повечето са наситнени неща с доста подправки. да кажем червена леща с подправки, спанак с подправки, пилешко със зеленчуци и подправки.... имат и нещо като нашето кюфте (kofte)... доколкото знам са бедна държава и ядат каквото има. но готвят с много подправки.
в Любими съм постнала една смес от подправки, аз много я харесвам.

# 82
  • Мнения: 1 399
В Ирландия е много трудно да си вегетарианец.
Плодовете и зеленчиците са на много високи цени, а качеството им няма нищо общо с това на което сме свикнали в България. Месото е в пъти по евтино от доматите например.
Разбираемо е, повечето са внос.

Менюто в ресторантите е еднообразно. Забелязала съм, че дори в италиянските и китайските ресторанти полувината меню е само с типичните ирландски манджи. Като цяло ирландците не са много отворени да опитат нещо чуждо. Ядът си техните неща, който задължително съдържат биф и пържени картофи.
Ако човек е вегетарианец то избора се свежда до пържени картофи и зеленчукова лазаня.

Тук млякото се пие вместо вода. Има разнос на мляко по домовете и се чудя как тези хора изпиват всеки ден по 3-4 двулитрови бутилки мляко.

# 83
  • Мнения: 2 563

Обожавам инджера и етиопска храна! Особено пюретата от нахут и от леща...

# 84
  • Мнения: 2 093
и в Канада месото е по-евтино от плодове и зеленчуците. Всеки пьт когато си ходя в Бьлгария и гледам цените на пазарите-1 кг-1-2лв и ми се струва страшно евтино, хем има по-добьр вкус.
Храната тук е разнообразна, защото всяка националност си е внесла местната кухня, но ако отидеш мальк канадски град, ще откриеш типичното американско/ британско меню.
Hear, един пьт сьм била в етиопски ресторант и много ми хареса, точно тези пюрета, които спомена. Единствено не ни дадоха прибори и храната се взимаше с хляб от общи чинии.

# 85
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Единствено не ни дадоха прибори и храната се взимаше с хляб от общи чинии.

ами те така се хранят.
макар тук да предлагат прибори, ако видят търсещи погледи  Mr. Green

# 86
  • Мнения: 2 093
Единствено не ни дадоха прибори и храната се взимаше с хляб от общи чинии.

ами те така се хранят.
макар тук да предлагат прибори, ако видят търсещи погледи  Mr. Green

разбрах аз тази работа, но някак си ми се струва по хигиенично, ако всек си има отделни прибори и чинии. Сетих се за една бивша колежка, която си носеше вилици и лъжици, когато ходи на гости. Тя сигорно би изпаднала в ужас в такьв ресторант.

# 87
  • Мнения: 2 563
На мен не ми е проблем да ям с ръце и да се мацам; пък и в нашия етиопски ресторант всеки си има собствена чиния - общото ядене не е задължително.

Едни приятели ни идваха на гости и ние решихме да ги заведем на етиопска храна, да е екзотично. Те поискаха вилици и кълваха от храната едно такова подозрително... Уж им харесало, но на другия ден ми казаха "може ли да идем някъде, където да има пица и паста?"  Embarassed

# 88
  • Мнения: 5 710
Етиопската кухня е с голяма слава. Много подправки, много зърнени. Това което е като палачинка се казва инджера, което се прави от някакъв рядък зърнен сорт. И го ползват за чиния и за лъжица, всичко придружава, всичко се сервира наведнъж. Много подправки ядат , а също така и карантия. Гледахме един епизод на "Ужаси за опитване" ( не знам как се превежда) на Дискавъри посветен само на Етиопия и някакви много специални ястия от карантии. Аз бих опитала:) И понеже нали голяма ценност там да имаш агне например, всички ястия и части се ядат, и готвят в специални случаи. Имам приятели, които организират социален туризъм в Етиопия и казват, че кухнята им е изключителна. Както и кафето, за което има специални ритуали.

# 89
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Това което е като палачинка се казва инджера, което се прави от някакъв рядък зърнен сорт.

вид просо е.

Общи условия

Активация на акаунт