Гръцка кухня

  • 209 578
  • 923
  •   1
Отговори
# 825
  • Мнения: 3 743
Понеже аз много години живея в Гърция за пръв път чувам тези названия на сирена на български,и ми е интересно да ги науча. Катики прилича на гъста извара колкото повече се бърка ще стане по меко и бучките се разбиват.Ако сте натрошили или настъргали сиренето ситно става като крем.В производството в заводите тук използват мая за съсирване и други сгъстители,аз ви предложих домашна рецепта която научих на остров Наксос на който работих повече от 10 лета.По принцип основната рецепта е с овче мляко и сирене ,но става и с краве аз съм го пробвала .Самото сирене го съсирва както когато квасим прясно мляко за кисело.Но разликата е в това че се оставя на хладно място в хладилник за 2-3 дни.През това време може и веднъж,дваж да го разбъркате.

На мен много ми е ценно сиренето, защото кг тук е 19$ Money, така че мисля да пробвам в по-малко количество предложената рецепта Hug

# 826
  • Мнения: 41
Може да ви предложа как да си направете в домашни условия и сирене тип Маскарпоне.

Сирене Маскарпоне домашно

500 мл сметана 35% масленост
500 мл.сметана 15 %масленост
2 и 1/2с.л. прясно изстискан лимонов сок
Смесете сметаната и оставете да се затопля до 85 градуса ,ако нямате термометър гледайте да не ви завира.Добавете лим сок и бъркайте няколко минути.Сметаната започва да се сгъстява леко.Изсипете в стъклена купа и оставете да изстине.Сложете найлон отгоре и оставете в хладилник за 24 час.Извадете и изсипете в тензухена или друга торбичка Завържете я за скарата на хладилника и оставете съд под нея.Оставете да се отцеди до другият ден .Вече имате готово сирене маскарпоне. Може да го ползвате за различни нужди съхранява се не повече от 15 дни в хладилника.

# 827
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
направих го това катики с 250мл. пр. пляко и 100 гр. сирене.

стоплих млякото, сложих натрошеното сирене, разбърках и оставих на топлия котлон. след 15-20мин. вече се беше сгъстило. сега го пресипах в купичка и после заминава в хладилника. според мен утре ще е готово.

# 828
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
ето една тема, където е коментиран катък. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=375992

Това, което се предлага по магазините, а и в Гърция си е млечен деликатес. Катък има във всяка кухня на Балканите и се е правил винаги от най-мазното мляко (овче). Не се слага сирене и подобни. Сега слагат, за да стане по-бързо, но това не е реално катък. Който иска да опита истинският катък, нека се въоръжи с търпение.  Grinning

В темата, цитирана по-горе е обяснено от V_pet много точно:

"момичета, истинският катък се прави от овче мляко и то само през месеците юли и август. Този, който продават по магазините е цедено кисело мляко със сол, няма нищо общо с изтинският.
Млякото се вари на водна баня поне 3 часа, след това се прецежда (за да няма бучки), слага му се сол и започваедно голямо бъркане при определена температура (разбърква се няколко пъти на ден). Готов е за консумация за около 10 дни. След това се пълни в буркани и се съхранява във хладилник колкото искате дълго време. Имам още няколко буркана - много е хубав."

# 829
  • Мнения: 2 309
Меломакароните могат ли да се ядат несиропирани? или са много твърди? newsm78

аз харесвам галактобурико - крем баница.
Тези курабийки се ядат и несиропирани! Аз ги ям така, защото съм веган, пък и сиропирани не ми харесват! Прекалено са сладки! Че са твърди- твърди са, но не толкова, че да не искаш да ги ядеш! Дори аз ги предпочитам добре опечени (кафяви), така, че да хрускат! Simple Smile Мога да поискам рецептата на свекърва ми, тъй като тя често ми ги прави!
Мога да дам и рецепта за галактобурекото ако желаете Simple Smile

# 830
  • Sofia
  • Мнения: 26 389
Желаем и двете рецепти,любими са ми Hug

# 831
# 832
  • Мнения: 49
Здравейте, чудна рецепта за плосък гръцки хляб на грил- н рецептата е комбинация от 2 рецепти на Джейми Оливър- слагате чаша кисело мляко с малко водичка ведна голяма купа, започва да се замесва тесто с лъжичка бакпулвер, сол и кимион и така докато си замисите хубаво мекичко тесто. Остававте да си почине 15тина минутки, междувременно загрявате грил тиган и го намазвате със зехтин. Отделно в една малка купичка слагате няколко лъжици зехтин, лют пипер и счукан чесън. Връщате се към вече отпочиналото тесто- и правите 6-7 топки от него. Всяка топка разточвате, а ако сте като мен и не обичате да цапате много, просто с длани и пръсти подръпвате и правите нещо като мекица. Слагате на тигана и след около 3 минути обръщате. Готовата част намазвате с четка с зехтина и чесъна. Печете докато и долната страна се изпече. Добър апетит:)

# 833
  • Мнения: 5
змия, колко голяма е рибата, която издирваш?

Купувала съм само замразена и не цяла, а парче. Подозирам, че е близо 70-80 см, но нямам точна представа.
Хм

# 834
  • Мнения: 224
А тов анещо дали ще работи на обикновен котлон (керамичен)?
Нямам никаква идея, но не пречи да опитам.


Рових се пак за тази фурна тенджера. На сайта на производителя пише следното: NB! The enamelled based Omnia should not be used on ceramic hobs as the enamel can damage the hob.

Да не се поставя върху керамични котлони, защото материалът от който е изработена може да надраска керамичният плот.

# 835
  • Мнения: 58
Рових се пак за тази фурна тенджера. На сайта на производителя пише следното: NB! The enamelled based Omnia should not be used on ceramic hobs as the enamel can damage the hob.
Да не се поставя върху керамични котлони, защото материалът от който е изработена може да надраска керамичният плот.
[/quote]
Да, дословно. Да не се поставя върху керамични котлони тъй като емайлираното дъно на Омниа може да ги повреди!

# 836
  • Мнения: 1 265
Здравейте момичета живеещи в Гърция. Имам голяма молба към всички Ви и ще се радвам ако помогнете.
Живяхме доста години в Атина и една от любимите закуски на сина ми бяха гевреците. ТЕЗИ дето ги продават на количка НО ?! не сусамените а меките посипани отгоре със захар  #Crazy newsm78
(Сина ми си ги купуваше на Синтагма). Сега ме е буквално подлудил.....иска геврек.
Опитах доста рецепти, "обърнала съм наопаки" интернет иииии не мога да открия точно такава рецепта.
Ако някой знае или успее да намери - много моля. Благодаря предварително.

# 837
  • Мнения: 1 825
може би е купувал лукумадес (λουκουμάδες).

# 838
  • Мнения: 1 265
може би е купувал лукумадес (λουκουμάδες).
οχι !  Grinning bouquet

Не, това си е геврек€ Но са мекички и отгоре нямат сусам а са посипани с обикновена захар.

"λουκουμάδες" не се продават на количка; или ако - да, то е по панаирите; на Синтагма въобще на количките няма.

# 839
  • Мнения: 1 825
Навсякъде ги продават лукумадес, даже и на плажа. Ако имам път към Синтагма, може да хвърля едно око, как се казват.
Лукумадес са си, т.е. някакъв вид понички. Те са меки и със захар отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт