Гръцка кухня

  • 209 718
  • 923
  •   1
Отговори
# 810
  • Мнения: 1 326
Продава ли се някъде в България "катики"?

# 811
  • Мнения: 1 825
катък се казва в България. От Била съм купувала и си спомням, че беше добър.

# 812
  • Мнения: 41
Продава ли се някъде в България "катики"?



Аз бих ви предложила рецептата на оригиналното в Гърция което е много лесно за изпълнение в къщи.


5 кг прясно мляко
2 кг сирене фета
1 с.л. сол.
Оставете млякото да кипне и го оставете да изстине добре,сложете солта.Натрошете фетата и залейте с млякото.Разбъркайте добре ,затворете в съд с капак и оставете в хладилник два дни да се сгъсти само.Може да намалите дозата ако ви е много това е основната доза.

# 813
  • Мнения: 1 825
не знаех,, че така се приготвя катък. Мислех, че е нещо от сорта ка котадж (прясното сирене). Ще пробвам. С магазинско мляко става ли? А фетата каква да бъде или няма значение?

# 814
  • София
  • Мнения: 10 825
Този гръцки катък звучи интересно. Ще го пробвам обезателно.
Българският се прави само от овче мляко и то в края на лятото когато е най-маслено и се вари много часове.

# 815
  • Мнения: 41
не знаех,, че така се приготвя катък. Мислех, че е нещо от сорта ка котадж (прясното сирене). Ще пробвам. С магазинско мляко става ли? А фетата каква да бъде или няма значение?

Млякото може да е и краве но поне 3,5 процентова масленост,не знам как е в Бг опаковката тук има и 10 процента масленост.Обикновено сирене фета тук е от овче мляко чисто има и с примес козе и овче.Опитайте и с друго сирене пак става но не и с меките тип филаделфия или други.

# 816
  • Мнения: 1 326
Много,много благодаря,Албена!Умирам за катики  Embarassed

# 817
  • Мнения: 444
Здравейте момичета!
Аз съм само от четящите и пробващите рецептите които поствате в темата.Но да се включа с една идея относно катъка който обсъждате.Споделям една моя измишльотина която забърквам и става като катъка пропорцийте са на око (според това какво количество искате):
бучка сирене около 300 грама,половин кофичка майонеза,няколко лъжици кисело мляко на вкус всичко се обърква и опитвате може да се увеличи  майонезата.

# 818
  • София
  • Мнения: 19 341
Този гръцки катък звучи интересно. Ще го пробвам обезателно.
Българският се прави само от овче мляко и то в края на лятото когато е най-маслено и се вари много часове.
За пръв път опитах направено от бабата на ММ, лека й пръст, но те му викаха крокмач. Чела съм рецепти със и без сирене, нейният беше със. И после се разбърква с печени чушки...мммм

# 819
  • Мнения: 6 040
Аз бих ви предложила рецептата на оригиналното в Гърция което е много лесно за изпълнение в къщи.

5 кг прясно мляко
2 кг сирене фета
1 с.л. сол.
Оставете млякото да кипне и го оставете да изстине добре,сложете солта.Натрошете фетата и залейте с млякото.Разбъркайте добре ,затворете в съд с капак и оставете в хладилник два дни да се сгъсти само.Може да намалите дозата ако ви е много това е основната доза.
А след това прецежда ли се или се яде така?  newsm78

# 820
  • Мнения: 41
Аз бих ви предложила рецептата на оригиналното в Гърция което е много лесно за изпълнение в къщи.

5 кг прясно мляко
2 кг сирене фета
1 с.л. сол.
Оставете млякото да кипне и го оставете да изстине добре,сложете солта.Натрошете фетата и залейте с млякото.Разбъркайте добре ,затворете в съд с капак и оставете в хладилник два дни да се сгъсти само.Може да намалите дозата ако ви е много това е основната доза.
А след това прецежда ли се или се яде така?  newsm78




Не не се прецежда,става на малки топчета .Като се разбърква с миксера може да стане като сирене крема.Това е и основа на различни сосове използва се и в сладкарството в Гърция.Не е много солено и може да се използва и в диетичното хранене.

# 821
  • Мнения: 6 040
Аз бих ви предложила рецептата на оригиналното в Гърция което е много лесно за изпълнение в къщи.

5 кг прясно мляко
2 кг сирене фета
1 с.л. сол.
Оставете млякото да кипне и го оставете да изстине добре,сложете солта.Натрошете фетата и залейте с млякото.Разбъркайте добре ,затворете в съд с капак и оставете в хладилник два дни да се сгъсти само.Може да намалите дозата ако ви е много това е основната доза.
А след това прецежда ли се или се яде така?  newsm78




Не не се прецежда,става на малки топчета .Като се разбърква с миксера може да стане като сирене крема.Това е и основа на различни сосове използва се и в сладкарството в Гърция.Не е много солено и може да се използва и в диетичното хранене.

Щом се получават малки топчета да не е като котидж сирене? Задължително ще пробвам още тази вечер!

# 822
  • София
  • Мнения: 19 341
Щом се получават малки топчета да не е като котидж сирене? Задължително ще пробвам още тази вечер!
http://blog.josi.bg/recipes/view/1196/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D … %D0%BD%D0%B0.html
Ако не бъркам, котиджа е по-лек вкус, малко като прясна извара, докато катъка/крокмача придобива вкус и дъх на сирене, явно ензимите от бучката сирене действат, макар и в по-малка степен.

# 823
  • Sofia
  • Мнения: 26 522
В Пиринско май му казват кутмач и се прави от овче пълномаслено мляко.Дълго време се вари на печката и само сол му добавят.Пробвах го,много е мазно и тежко.

# 824
  • Мнения: 41
Понеже аз много години живея в Гърция за пръв път чувам тези названия на сирена на български,и ми е интересно да ги науча. Катики прилича на гъста извара колкото повече се бърка ще стане по меко и бучките се разбиват.Ако сте натрошили или настъргали сиренето ситно става като крем.В производството в заводите тук използват мая за съсирване и други сгъстители,аз ви предложих домашна рецепта която научих на остров Наксос на който работих повече от 10 лета.По принцип основната рецепта е с овче мляко и сирене ,но става и с краве аз съм го пробвала .Самото сирене го съсирва както когато квасим прясно мляко за кисело.Но разликата е в това че се оставя на хладно място в хладилник за 2-3 дни.През това време може и веднъж,дваж да го разбъркате.

Общи условия

Активация на акаунт