Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 16-та тема

  • 194 194
  • 762
  •   1
Отговори
# 30
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Благодаpя ви Hug!

blackisback , опитай - не е тpудно Peace.

# 31
  • Мнения: 81




Това са последните ми творения. От вчера е короната. Малко се поизкриви но беше страхотна - памуче
Мариета уникална е питката ти. Много ми хареса плетката ако успея да я разуча ще се пробвам

# 32
  • Мнения: 3 284
Чудни питки сте направили.Една и от мен за здраве.

# 33
  • Мнения: 5
bg_baba60, може да я оставиш да втаса повторно! Аз направо пека, ако тестото е втасало достатъчно!

# 34
  • Мнения: 378
Днес за първи път реших да направя питка и да не се изложа  с вида  и вкуса, напривих мостра в малък съд. Първоначалната ми идея беше да е питка слънце, но тестото стана много мазно и  меко, може и брашното да дойде малко и не можа да се разточи и изобщо да се разреже  Sad. Затова направих малки топки и ги сложих близко едни до други.  Вкуса наподобяваше между питка с масло и тутманик (без сирене)  Crazy Вкусно стана, но не и желания резултат   bouquet



Един въпрос! Когато забърквам тестото и започна да меся, кога трябва да спра да слагам брашно? Когато горе-долу спре да ми залепва и продължавам с месенето  или напълно от  всички страни спре да ми залепва ? Колкото пъти правя брашно, след втасване трудно правя разни форми и трудно работя с него(прекалено меко е и лепне). От още брашно ли има нужда? Пропорциите с маята, захарта, солта и маслото са по рецепта. Нищо не слагам на око.   bouquet

# 35
  • Мнения: 22 867
miriana86 , има едно сравнение, докато стане като "меката част на ухото". Трябва да се оформи на топка, но да не е бетон. Мисля, че като помесиш малко още, сама ще схванеш. Определено ти е било малко брашното и като че ли е превтасала леко или поне така ми се струва на снимката. Важното, че е било вкусно!  bouquet

# 36
  • Мнения: 309
Привет!
Ако може и аз с един въпрос, тъй като съм в лигата на начинаещите!
Как се разбира кога точно е втасало тестото и е готово за печене или, евентуално му трябва още време.
Веднъж оставих едно да превтаса / на принципа, приготвено и оформено в тава от вечерта и оставено в студената стая, а сутринта да се изпече-беше превтасало, изпече се и се изяде, но точно по този начин разбрах термина "превтасало"/.
Но днес правих едно тесто, втаса веднъж, оставих го и за втори път-категоричо има вид на леко превтасване-всяко от втасването е по 40 мин., след първото втасване, оформям и слагам в тавата, където втасва втори път.
Та нактратко, кое във вида на самото тесто подсказва, че е готово?
Правила съм същото тесто и с едно втасване, тогава не е имало този проблем.
Но веднъж, незнайно как, го втасах два пъти, беше повече от чудесно. Та не е проблема в броя на втасването, а нещо в чалъма....

# 37
  • Мнения: 22 867
Калинчи, второто втасване ми е 15-20 мин. Потърсих снимки, но не намерих, примерно кифлички, когато правя, ги редя на разстояние една от друга, след 20-те минути разстоянието го няма, надуват се и се приближават една към друга. Тогава мажа с яйце и пека. Не е много ясно, повтарям се, но меси, с опита ще дойде и познаването на тестото, сама ще схванеш. Ако открия снимки, ще ги добавя. Peace

Ето ЛИНК, мисля, че горе-долу се вижда разликата. Ако се оставят да превтасат, стават на балончета.

Последна редакция: чт, 21 фев 2013, 19:50 от labrex

# 38
  • Мнения: 378
labrex благодаря ти  Hug След поста ти веднага запретнах ръкави и реших отново да опитам. Този път само с вода, сол, малко захар, мая и олио, за да не хабя яйца и масло. Сложих малко повече брашно и успях да играя с тестото  Flutter



Исках ПИТА-СЛЪНЦЕ, но стана ПИТА-ЕДЕЛВАЙС   Mr. Green

# 39
  • Мнения: 22 867
labrex благодаря ти  Hug След поста ти веднага запретнах ръкави и реших отново да опитам. Този път само с вода, сол, малко захар, мая и олио, за да не хабя яйца и масло. Сложих малко повече брашно и успях да играя с тестото  Flutter

Еделвайс е добре! Hug Понякога така стават нещата неволно!  bouquet Ако искаш, пробвай някой път ОЩЕ ЕДНО ВКУСНО ТЕСТО, много е икономично като съставки, а се получава много вкусно и сполучливо. Напоследък само него правя на какво ли не, за всичко подхожда. Peace

# 40
  • Мнения: 309
Лабрек, благодаря, чудно ти е обяснението. Ще намаля при всички положения второто втасване. Обмислях също така само едно втасване във фурната на 50 градуса.
Точно на балончета...така разбрах какво е превтасването.
Ще изпробвам това "вкусно тесто".
А иначе търся най-подходящото тесто, което да се приготвя от вечерта за сутринта с престояване в хладилник. С две деца и работа на пълен работен ден, ми е нужна точно такава алтернатива.

# 41
  • Мнения: 22 867
.........Обмислях също така само едно втасване във фурната на 50 градуса...............Ще изпробвам това "вкусно тесто".
А иначе търся най-подходящото тесто, което да се приготвя от вечерта за сутринта с престояване в хладилник. С две деца и работа на пълен работен ден, ми е нужна точно такава алтернатива.

Аз много често пропускам първото втасване. Когато нямам време и търпение.......Меся, оформям, оставям да втаса, обикновено във фурната на 40-50 град и пека. Няма осезаеми разлики в крайния резултат. А за нощно втасване доста момичета го правят. Аз имам няколко неуспешни опита, пък и не ми хареса изпеченото, но търси и пробвай, може при тебе да стане. Peace

# 42
  • Мнения: 378
 Hug Първата ми пита вече е готова!

Последна редакция: сб, 08 мар 2014, 12:32 от miriana86

# 43
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Ето така изглежда втасало тесто- трябва да удвои обема си и да има"шапчица". Започне ли да става равно, а още по-зле да спихва надолу е превтасало.

# 44
  • Мнения: 2 502
здравейте момичета ,
не мога да ви настигна и да изчета,а вие в нова тема ! Много се радвам на всички пекарки и на техните красоти .
Бързам тогава да ви покажа и последното си творение ,лоша снимка ,което обърква всичко .Но се надявам да разберете идеята ми

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт