Течен шоколад

  • 25 523
  • 103
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 456
 От известно време се чудя дали да направя тази тема. Рецептата я имам от леля Лучия и у дома се прави от години. Използвала съм много различни продукти, докато открия моите.
 Продукти:
Сухо мляко / NIDO/  около 250 гр., зависи каква гъстота обичате.
Масло 125 гр. / Немското краве масло/
Вода 1 ч.чаша
Захар около 1 ч. чаша, зависи пак от вкуса ви
Ванилия /течна на Д- р Йоткер/ 1 ампула
Какао/ Д-р Йоткер/ - 6-7 с. лъжици
 Слагам водата и захарта на котлона, докато захарта се стопи. Маслото нарязвам на парчета в купа, отгоре изливам захарната вода и разбърквам, така маслото се разтопява. След това започвам да бъркам с миксера, но може и на ръка. Добавям ванилията и по- малко от сухото мляко, докато достигна желана консистенция, на много гъста боза примерно. Всеки може да реши колко гъст го иска. Накрая се добавя какаото. Понякога разделям на две части- едната с какао, другата- без. така става двуцветен.
 Това е. Да ви е сладко.
П.П. Днес  бях при приятелка и тя реши да направи шоколада. Аз нареждам ''сложи 1 ч.ч. вода'' и т.н., тя прави. Не искам да гледам, че са ми слаби ангелите, точно за шоколада, а постя. По едно време поглеждам и като видях какви чаши ползва се ококорих. Нейните чаени чаши са доста по- големи от моите, които са 220  гр., ако наливам до ръба на чашата  Peace

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 22:28 от Ева на третия етаж

# 1
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 337
мммммммммм изглежда много вкусно

# 2
  • Мнения: 253
Тази рецепта е наистина много сполучлива и се получава много хубав течен шоколад! Майка ми я правеше често преди години, но сега ни е по-лесно да отидем до магазина и пренебрегваме доста любими неща. Обезателно ще го направя някой ден, за да може и дъщеричката ми да опита един вкусен спомен от моето детство! Simple Smile

# 3
  • Мнения: 1 883
Ще я направя заради децата, те ще помагат.Надявам се да им е вкусно после.  Mr. Green

# 4
  • София
  • Мнения: 1 456
 Всеки опитал веднъж този шоколад казва, че много му харесва и си започва да го прави у дома  Laughing
Моля ви, споделете дали ви е харесал и на вас  Peace

# 5
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Ева, много хубава рецепта - непременно ще я пробвам Hug!

# 6
  • София
  • Мнения: 1 456
 Аелис, аз съм ти фен, често навестявам твоята страна на чудесата,  много ще се радвам, ако ти хареса шоколадът Hug

# 7
  • Мнения: 1 883
Намерих сухо мляко НИДО, но е 1,5 % масленост.Такова ли трябва да бъде?

# 8
  • София
  • Мнения: 18 679
И аз години наред го правих този течен шоколад, само че ползвах едновремешното сухо мляко, на което си пишеше само "сухо мляко" Mr. Green После започнах да го правя с адапте, но не става съвсем същото и не става с всяко адапте. С кеф ще го пробвам сега с това "Нидо", дано на вкус да е като едно време! Благодаря, че ми припомни тази вкуснотия Hug

# 9
  • София
  • Мнения: 1 456
 Извинявам се, че не съм упоменала, сухото мляко, което аз ползвам е в жълта метална кутия с пластмасова капачка на нея пише- Разтворимо пълномаслено мляко на прах. Масленост мин. 28 %.
 Дано ви хареса  Hug

# 10
  • София
  • Мнения: 18 679
Въх, сега го погледнах в нета - цена на кутията 12-13 лв. Rolling Eyes Соленичък ще излезне този шоколад Simple Smile Толкова ли е наистина или гледам някакво друго? Може би просто не съм купувала сухо мляко много отдавна и съм забравила каква му е цената, но това определено ми се вижда скъпичко.

# 11
  • Мнения: 1 883
Въх, сега го погледнах в нета - цена на кутията 12-13 лв. Rolling Eyes Соленичък ще излезне този шоколад Simple Smile Толкова ли е наистина или гледам някакво друго? Може би просто не съм купувала сухо мляко много отдавна и съм забравила каква му е цената, но това определено ми се вижда скъпичко.
Може и това да е цената.На 1,5 % цената му беше 1 лв.

# 12
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 337
Аз купувам на биосет ама не знам колко процента е то е пликчета и аз взимам по няколко пликчета като правя. шоколада става хубав като млякото е хубаво

# 13
  • София
  • Мнения: 1 456
 Млякото го купувам между 9,00 и 10,00 лв. в зависимост от магазина. Наистина излиза скъп шоколадът, но си заслужава  Crazy

# 14
  • Мнения: 1 883
Млякото го купувам между 9,00 и 10,00 лв. в зависимост от магазина. Наистина излиза скъп шоколадът, но си заслужава  Crazy
Ще се огледам другия път в големите хипермаркети.

# 15
  • Мнения: 58
Обезмасленото мляко е с 1.5% масленост, а пълномасленото - с 26%. Това, което се продава по магазините, обикновено е обезмаслено.
Тъй като рецептата е богата на мазнини, можете да използвате обезмаслено мляко без никакъв проблем. В крайна сметка, ролята му е да даде млечен вкус, а не да вдигне масленото съдържание.

# 16
  • от Луната
  • Мнения: 1 752
Току що направих течния шоколад. Понеже сухото мляко Нидо и на мен ми идва доста скъпо ( 9 лв), взех някакво на пакетчета на Рубиком  newsm78, от 250 гр. Предполагам защото е с масленост 1.5% се наложи да сложа и двете пакетчета, а не както е по рецепта само 250 гр, за да получа желаната гъстота  Crazy. На вкус е страхотно (опитах го  Mr. Green) и предполагам, че няма хич да остане и да се хвърли  hahaha. Ева искам да ти благодаря за страхотната рецепта   bouquet

# 17
  • Мнения: 1 883
Току що направих течния шоколад. Понеже сухото мляко Нидо и на мен ми идва доста скъпо ( 9 лв), взех някакво на пакетчета на Рубиком  newsm78, от 250 гр. Предполагам защото е с масленост 1.5% се наложи да сложа и двете пакетчета, а не както е по рецепта само 250 гр, за да получа желаната гъстота  Crazy. На вкус е страхотно (опитах го  Mr. Green) и предполагам, че няма хич да остане и да се хвърли  hahaha. Ева искам да ти благодаря за страхотната рецепта   bouquet
А, така. Сега ще тичам до магазина  за това нискомасленото нидо.

# 18
  • София
  • Мнения: 1 456
Виктоалиа T, много се радвам, че ви е харесало  Hug. Грамажът на млякото е около 250 гр., за да може всеки да открие своята консистенция, у дома го обичат по- течен. Тя, дано и на теб и твоето семейство ви хареса   Simple Smile

# 19
  • от Луната
  • Мнения: 1 752
Ами сега като изстина, не е чак толкова хубаво, но предполагам проблема е в млякото, но прасенцата ще си го изпапат де  Mr. Green. Другия път ще пробвам с друг вид мляко, а и като за първи опит става   chef

# 20
  • Мнения: 0
обичам течен шоколад

# 21
  • София
  • Мнения: 1 456
Виктоалиа T, съжалявам  Sad Аз не случайно написах изпробваните продукти, пробвала съм с по- различни и  с по- евтини еквиваленти, но за жалост не се получава този вкус, който обичам.

# 22
  • Мнения: 1 883
Виктоалиа T, съжалявам  Sad Аз не случайно написах изпробваните продукти, пробвала съм с по- различни и  с по- евтини еквиваленти, но за жалост не се получава този вкус, който обичам.
Ох, в крайна сметка взех от Нидото-9,60. Това за което бях писала че струва 1 лв и 1.5% масленост, се оказа ,че е на Биосет и е само 50 гр.
След малко ще творим с децата. По-късно или утре ще дам отчет.

# 23
  • Мнения: 122
А дали този течен шоколад може да се ползва и за торти? Например да се намаже на тортата отгоре като глазура?

# 24
  • София
  • Мнения: 1 456
А дали този течен шоколад може да се ползва и за торти? Например да се намаже на тортата отгоре като глазура?
Слагала съм го между блатове и е супер. За глазура не съм го ползвала. Мисля че ще стане добре  Peace

# 25
  • София
  • Мнения: 1 456
Тя, какво се получи при опит номер 2 ?

# 26
  • Мнения: 1 883
Още нищо. От два дни съм болна и съм на креват.Преди малко се надигнах.Ще  пиша като го направя.

# 27
  • Мнения: 419
Рядко правя течен шоколад по традиционна рецепта, защото ми идва калоричен. Вместо захар слагам съвсем малко подсладител, а понякога без, слагам по-малко масло, а за гъстота и сладост го смесвам с пудинг без варене, понякога добавям обикновени бисквити, стрити на прах. Също към бисквитите ако имам слагам няколко орехови ядки и заедно ги разбивам да станат като брашно.

# 28
  • София
  • Мнения: 1 456
Още нищо. От два дни съм болна и съм на креват.Преди малко се надигнах.Ще  пиша като го направя.
Бързо оздравяване  Hug
 Зелен дух, благодаря ти за интересните предложения   bouquet

# 29
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Ева, като количество колко излиза, има ли 400-500гр.?

# 30
  • София
  • Мнения: 1 456
Ева, като количество колко излиза, има ли 400-500гр.?
Ох, не знам колко точно е като грамаж, но е около половин купа от салата, доста голяма  Crazy  А когато го правя, за да го пренасям някъде, слагам в кутията от сухото мляко, която е 400 гр. и още две купички.

# 31
  • Варна
  • Мнения: 2 768
значи е над 500гр. Grinning
Майка ми правеше такъв течен шоколад, когато бях мъничка. Ставаше много вкусен.

# 32
  • София
  • Мнения: 1 456
значи е над 500гр. Grinning
Майка ми правеше такъв течен шоколад, когато бях мъничка. Ставаше много вкусен.
Да, не се бях замисляла  Mr. Green, а и много бързо се преполовява  Blush
Сега можеш ти да го направиш за майка си  Wink

# 33
  • Варна
  • Мнения: 2 768

Сега можеш ти да го направиш за майка си
За съжаление отдавна не е между живите Cry, но помня  а и доскоро пазех тефтерчето ѝ с рецепти, и там я бях чела.

# 34
  • София
  • Мнения: 1 456

Сега можеш ти да го направиш за майка си
За съжаление отдавна не е между живите Cry, но помня  а и доскоро пазех тефтерчето ѝ с рецепти, и там я бях чела.
Скрит текст:
  Много, много извинявай  Hug Моите съболезнования. Знам какво е загубата на родител  Cry  Когато правим помен на нашите близки приготвяме любими техни гозби.
Ще ми бъде интересно да споделиш вашата рецепта, ако имаш желание и ти е удобно   bouquet

# 35
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Ще ми бъде интересно да споделиш вашата рецепта, ако имаш желание и ти е удобно   bouquet
Ева изгубих това тефтерче преди няколко години и много ме яд.Но съставките са същите, само дето не помня съотношение.
 Сега пак си мисля за грамажа , който излиза. Щом успяваш да напълниш цялата кутия от сухо мляко и отделно две купички, значи количеството е към килограм. Кутиите от сухо мляко са големи, а шоколада тежи, не е като сухото  мляко. Simple Smile

# 36
  • София
  • Мнения: 1 456
 Като свърши постът ще направя шоколада и ще го претегля  Peace А теб те притеснява, че е доста или нещо друго? У дома никога не стига за повече от 2 дни  Blush

# 37
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Изобщо не ме притеснява, че ще е голямо количество. Мисля за грамажа, щото се чудя дали ще трябва да направя двойна доза или единична ще ни стигне. Grinning
Не обичам малки количества, колкото да се раздразниш. В събота напр. правих бисквитена торта, вечерта имахме гости и 2/3 от нея заминаха. На другия ден си сипахме по едно -две малки парчета и свърши. Ами не можах да се наям на торта. Blush
Извинявай, повече няма да ти спамя темата.  bouquet

# 38
  • София
  • Мнения: 1 163
И аз в клуба на обожаващите този течен шоколад. Най-вкусен става с Нидо. Един път реших да направя с Радиком, щото все пак е два пъти по-евтин, но не беше същия на вкус, да не кажа ,че нямаше и нищо общо/едновременно ги правих и с двата вида и разликата във вкуса беше още по-очебийна/. По рецептата на авторката не съм го правила никога, щото съм от по-мързеливите, а и го обичам с онази шуплеста коричка от едно време.

# 39
  • Мнения: 1 883
Утре мисля за празника да им спретна един на домочадието.Аз съм на диета.

# 40
  • Мнения: 419
Ползвали ли сте какаово масло за шоколад и ако да, има ли съществена разлика във вкуса?

# 41
  • София
  • Мнения: 1 456
don domat , не знам колко човека сте, но си мисля, че не е малка порцията. Пък и се прави доста бързо и можеш да направиш на следващия ден пак  Wink
 silsa, ако искаш сподели твоята рецепта  Peace
Зелен дух, не съм слагала друго освен немското масло, но аз съм пристрастна. Не съм опитвала какаово масло и не знам какъв е вкуса му  Blush

# 42
  • София
  • Мнения: 1 163
аз ги слагам продуктите на око и по вкус. В една купа слагам сухо мляко, какао, пудра захар,разбърквам, после разтапям за секунди на микровълновата  малко масло, добавям и него, гъстотата регулирам с малко водичка и така. Ако не ме мързи много с миксера го разбивам за да има коричка, но обикновено нямам търпение за това Crazy.
За какаово масло за първи път чувам, знам че има сладкарско, подсладено.

# 43
  • Мнения: 1 883
Аз взех ,че днес направих шоколада.Сложих 220 мл. вода, но повече сухо мляко.И сега като го пробвам не ми харесва.Много гъсто стана.Ще разреждам.Опитах се да го оправя, стана, но пак ми е по-различен от предния път.Това е понеже половината сухо мляко е на биосет. Вече само с Нидо ще правя, има разлика във вкуса и то голяма.

Последна редакция: ср, 07 мар 2012, 15:52 от Тя

# 44
  • София
  • Мнения: 1 456
Ако не ме мързи много с миксера го разбивам за да има коричка, но обикновено нямам търпение за това Crazy.
  Ти си по- нетърпелива и от мен  Mr. Green

Вече само с Нидо ще правя, има разлика във вкуса и то голяма.
Да, точно така.  Аз много експерименти правих докато улуча точния според мен вкус   Wink

# 45
  • Мнения: 58
Ползвали ли сте какаово масло за шоколад и ако да, има ли съществена разлика във вкуса?
Със сигурност ще се получи по-твърд краен продукт. Ако какаовото масло е натурално, ще се подсили естествения вкус; ако е дезодорирано, няма да има разлика.
Според мен, ако се експериментира с какаово масло, най-добре е да се използва направо какаова маса (ликер) вместо какаово масло+ какао на прах,много по-ароматна е.

# 46
  • Мнения: 419
Къде може да се намери какаова маса?

# 47
  • Мнения: 58
на дребно- може би някъде из здравословните магазини

# 48
  • София
  • Мнения: 18 679
Убедихте ме. Като е гарга - да е рошава Mr. Green Ще купя Нидо, то се е видяло Laughing

# 49
  • София
  • Мнения: 1 456
Убедихте ме. Като е гарга - да е рошава Mr. Green Ще купя Нидо, то се е видяло Laughing
  Така де  Mr. Green  Дано ти хареса  Peace

# 50
  • Мнения: 14 654
Това е моя любима рецепта и я правя в чашки за кафе, защото човек се увлича и няма шанс да спре, докато не види дъното.
Потвърждавам, че само със сухо мляко Гнидо става както трябва. Правила съм с насипно - хрускаше после, а с Фризолак прематюр беше непоносима гадост.
Какао ползвам ION и не слагам ванилия, защото не обичам комбинация на ванилия с какао.

# 51
  • София
  • Мнения: 18 679
Ау, да, веднъж и аз съм пробвала с Фризолак. Бляяяя Sick Виж, с НАН ставаше супер Laughing

# 52
# 53
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 755
Тази рецепта ме върна в детството - всяка неделя мама ни приготвяше вкусен течен шоколад.  Heart Eyes Благодаря, че ми я припомни - ще опитам задължително.   bouquet

# 54
  • София
  • Мнения: 1 456
 Ще се радвам и ако вкусът те върне в детството ти   bouquet

# 55
  • София
  • Мнения: 1 456
 Здравейте, момичета. Пробвахте ли рецептата, харесали ви шоколадчето?

# 56
  • София
  • Мнения: 18 679
Аз го пробвах, не е никак зле, но е по-малко вкусен, отколкото си го спомням Laughing Предполагам, че съм го идеализирала в спомените си, както става с всички неща, които сме обичали като деца Simple Smile
Има го и моментът, че нещо прекалих с количеството Гнидо Laughing и след като изстина, се стегна твърде много. Следващия път ще го оставя по-течен, за да може след охлаждането да придобие точната консистенция Peace

# 57
  • Мнения: 1 883
Аз го пробвах, не е никак зле, но е по-малко вкусен, отколкото си го спомням Laughing Предполагам, че съм го идеализирала в спомените си, както става с всички неща, които сме обичали като деца Simple Smile
Има го и моментът, че нещо прекалих с количеството Гнидо Laughing и след като изстина, се стегна твърде много. Следващия път ще го оставя по-течен, за да може след охлаждането да придобие точната консистенция Peace
Аз съм на диета и избягвам такива неща да правя.
Последния път и аз като теб сложих повече сухо мляко, после като почна едно разреждане с вода, захар и масло. ooooh!
В крайна сметка стана двойна доза и децата се отядоха.Даже на края не го искаха.

# 58
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
И аз го направих...отдавна  Wink но,един въпрос имам..сухото мляко не се разтвори както трябва,в смисъл нямаше бучици,но имаше дреееебни топченца,като точици....къде бъркам? Thinking

# 59
  • София
  • Мнения: 1 456
belinda, дай на шоколада още един шанс, промени гъстотата или продуктите, може пък повече да ти хареса   bouquet
Тя, аз пък постя, но шоколадът ще си направя много скоро. Не знам на каква диета си, но когато аз правих 90 дневната си  хапвах по- малко  Whistling
danidji, с какво сухо мляко го прави и с миксер ли го бърка?

# 60
  • Мнения: 1 883
belinda, дай на шоколада още един шанс, промени гъстотата или продуктите, може пък повече да ти хареса   bouquet
Тя, аз пък постя, но шоколадът ще си направя много скоро. Не знам на каква диета си, но когато аз правих 90 дневната си  хапвах по- малко  Whistling
danidji, с какво сухо мляко го прави и с миксер ли го бърка?
Eва ,сега съм на монодиета.90 дневната съм я оставила за есента, за задържане на кг. Сега спешно трябва 12 кг. да сваля.

# 61
  • София
  • Мнения: 1 456
 Тя, успех  Hug

# 62
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
правих го с Нидо,да,с миксер го бърках  Thinking

# 63
  • Мнения: 14 654
danidji,

ако не пресееш какаото също може да ти стане на бучки и те с миксер не се разбиват. Аз го правя само с телена бъркалка, че много мразя как лети прах от млякото и какаото.
Първо смесвам пресятото какао, сухото мляко и захарта. Правя кладенче с средата там сипвам водата и стопеното масло. Разбърквам, сипвам по чашите и айде в хладилника.
Ако искате по-течно може с 200 грама мляко и 3 лъжици какао.





# 64
  • Мнения: 1 883
Мерси! Ще имам нужда.

danidji аз също бъркам с бъркалка, даже водата ми беше вряла.Разтвори се много хубаво.
Може водата да ти е била студена.

# 65
  • София
  • Мнения: 1 456
danidji, ето как го правя аз, досега не са ми се получавали бучки.
Цитат
Слагам водата и захарта на котлона, докато захарта се стопи. Маслото нарязвам на парчета в купа, отгоре изливам захарната вода и разбърквам, така маслото се разтопява. След това започвам да бъркам с миксера, но може и на ръка. Добавям ванилията и по- малко от сухото мляко, докато достигна желана консистенция, на много гъста боза примерно. Всеки може да реши колко гъст го иска. Накрая се добавя какаото.

# 66
  • София
  • Мнения: 18 679
Според мен тя не говори за бучици, а за съвсем, съвсем ситничките гранулки на самото сухо мляко. Непоправимо е, защото зависи от видя сухо мляко. Има някои пудрообразни, други повече наподобяват ситен пясък, трети са си направо на по-едри гранулки. И трите вида се разтварят, но усещането при консумация после е различно. Аз поне винаги усещам с какъв тип сухо мляко е правен шоколадът. В този смисъл, на мен лично с Нидо не ми беше така вкусно, както с адаптираното, което съм ползвала преди години. Жалко, че вече го няма на пазара. Беше синьо-зелена кутия, с меченце на картинката. Уникален шоколад става с това адапте!
Не че този остана де Laughing

# 67
  • София
  • Мнения: 1 456
belinda, да, не се бях сетила, че може да е от млякото.  Аз затова написах продуктите, които ползвам от години и не съм имала проблеми. Помня течният шоколад на мама, правеше го с Лактан и беше уникален  Heart Eyes

# 68
  • Мнения: 1 883
belinda, да, не се бях сетила, че може да е от млякото.  Аз затова написах продуктите, които ползвам от години и не съм имала проблеми. Помня течният шоколад на мама, правеше го с Лактан и беше уникален  Heart Eyes
Аз такова нещо усетих, когато правих шоколада с мляко на Виосет,не ми хареса. Naughty

# 69
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Според мен тя не говори за бучици, а за съвсем, съвсем ситничките гранулки на самото сухо мляко.
Точно за това говоря Peace Изпълних до запетая рецептата,така както е написана,но ми направи впечатление,че точно тези гранулки са си от млякото и затова попитах,защо така се е получило при мен Thinking С Нидо го правих,бърках с миксера, въобще спазих рецептата 1/1.
Според мен грешката ми е в това,че водата беше топла,а не вряла,така както го е правила Тя за да успее да разтвори ситните гранулки на млякото...
Преди години съм си го парвила с лактан,и знам как трябва да изглежда,затова сега ме дрази като виждам топченцата,а и за небцето ...удоволствието не е пълно  Mr. Green
Довечера ще направя опит №2 и ще докладвам утре...
Янечек и аз съм така с вдигането на облаци прах в кухнята,мразя ги  Simple Smile
Ева, ще го докарам ...няма да му се дам  Mr. GreenБлагодаря на всички за отговорите  bouquet

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 11:26 от danidji

# 70
  • София
  • Мнения: 1 456
danidji, успех с опит №2  Peace

# 71
  • София
  • Мнения: 18 679
В интерес на истината аз също изчаках течността на попрохладне и тогава залях сухото мляко и започнах да разбивам. Досега винаги така съм правила. Трябваше с врялата вода ли да го залея? Ако това е тайната на Нидо-то, другия път така ще го направя. Виж, това пък не се сетих, да погледна на кутията, може пък да пише с каква температура на водата се разтваря Thinking

Ева, вярно, че едно време сухото мляко се казваше Лактан, бях забравила Simple Smile

# 72
  • София
  • Мнения: 1 456
belinda,  аз свалям водата и захарта от котлона и ги изливам в голяма купа, в която съм сложила нарязаното на парчета масло, бъркам за малко и добавям сухото мляко. Разбърквам с вилица, след това започвам с миксера.

# 73
  • София
  • Мнения: 18 679
Да, прочетох ти как правиш.Аз разтапям захарта и маслото във водата на котлон и чак след като попрохладне, заливам сухото мляко. Не мислех, че има значение, затова го направих, както си знам. Може пък да се окаже, че има значение точно с това мляко Rolling Eyes

# 74
  • София
  • Мнения: 1 456
 Моля те, после сподели дали има разлика във вкуса  Wink

# 75
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
И така,доклад за опит №2  Peace
При втори опит,промених технологията,като водата завря със захарта на ключ,разтворих какаото във врялата вода,като го пресях.Добавих на два пъти сухото мляко и започнах да бъркам с миксера,след това добавих мекото масло,като преди това го поразтопих в микровълновата.Продължих да разбивам с миксера и ..... се получи  newsm44
Сега вече с ръка на сърцето мога да кажа,че вкусът е същият,като този от детството ми Hug

# 76
  • София
  • Мнения: 1 456

Сега вече с ръка на сърцето мога да кажа,че вкусът е същият,като този от детството ми Hug
Много, много се радвам  Hug

# 77
  • Мнения: 15 379
Ще го направя тези дни с Нидо.
Имам въпрос - как да докарам коричката на шоколада в шолите?

# 78
  • Мнения: 3 993
И аз съм кандидат-изпълнител на рецептата.  Simple Smile

Ева, в хладилника ли съхраняваш готовия шоколад или на стайна температура? Нали по рецепта не е необходимо да се охлажда след като се приготви? А като приготвиш двуцветен, после как го смесваш за да изглежда красиво на пластове?

# 79
  • Мнения: 1 883
Ще го направя тези дни с Нидо.
Имам въпрос - как да докарам коричката на шоколада в шолите?

Като кипнах водата и след това правиш по рецептата, после като изстине в хладилника при мен се образува коричка.
Аз съхранявам в хладилник.

# 80
  • Мнения: 15 379
Тя, благодаря!

Потекоха ми лигите, утре отивам за Нидо.

# 81
  • София
  • Мнения: 1 456
 Иха, много се радвам, че ще пробвате  Grinning . Дано ви хареса  Praynig
Шоколадът винаги го охлаждам, иначе ми е по- тежък на вкус. Съхранявам го в хладилник в купички, чашки, кутия или направо в купата, в която съм го приготвяла. Оставам го за малко на стайна температура преди консумация.
 Sourcherry, ако го сложиш в чашки или купички без капак със сигурност ще се получи коричка отгоре.
 Little wingels, правейки шоколадът не добавям какао, разливам в чашки, които слагам леко накриво в хладилника, за да е по- ефектно. Това е белият пласт. При остатъкът добавям какаото и го оставям на стайна температура, а когато белият стегне изсипвам кафявия внимателно върху него. Ох, дано ме разбера  Crazy
 Да ви е сладко. Моля ви, споделете после дали ви е харесал   bouquet

# 82
  • Мнения: 15 379
Ева, ще ползвам метални шоли, които са без капак. Уф, как я обичах тази коричка Crazy.

Много сте лоши, пролет дойде и правя опити за слабеж. Обаче с този шоколад, дупето ми пак ще порасне. Аман.

# 83
  • София
  • Мнения: 1 456
Sourcherry, аз също слабея, но единствено когато ям този шоколад не чувствам вина след това  Mr. Green  Поне за мен няма по- вкусен десерт от този  Heart Eyes  Дано и на теб ти хареса.

# 84
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 755
Къде да търся Нидо (днес в 345 не видях)? Фантастико, Била, Т Маркет са около мен... Имам заявка да правя бонбони утре, но мисля да изненадам моето момиче с течен шоколад.  Heart Eyes

# 85
  • Мнения: 15 379
Лита, магазинче до нас има, в него има Нидо. Идеален център, не знам дали ти е ок?

Еви, ще ми хареса, спор няма. Благодаря за рецептата.
После дружно ще си направим тема - "Как да отслабна, защото Ева е виновна и рецептата й?" Hug.

# 86
  • София
  • Мнения: 1 456
 Купувала съм от Била със сигурност. Има го и в нашият квартален магазин. Намира се и в някои аптеки. В различните магазини сухото мляко е на различни места, затова по- добре попитай  Peace  Дано и на вас да ви хареса  Wink

# 87
  • София
  • Мнения: 1 456
Еви, ще ми хареса, спор няма. Благодаря за рецептата.
После дружно ще си направим тема - "Как да отслабна, защото Ева е виновна и рецептата й?" Hug.[/b]
  Joy Joy Joy   Виноват, признавам  Blush   Hug
Аз открих как отслабвам случайно,  без да съм го целяла. Постът е идеалният начин за справяне с излишните килограми за мен.

# 88
  • София
  • Мнения: 341
Ще го направя тези дни с Нидо.
Имам въпрос - как да докарам коричката на шоколада в шолите?

Като кипнах водата и след това правиш по рецептата, после като изстине в хладилника при мен се образува коричка.
Ееех, тази коричка... и на мен ми беше супер любима! Тази вечер и аз отивам за Нидо, не устоях, докато ви четох....  Embarassed

# 89
  • София
  • Мнения: 1 456
 Джанка, дано и на теб ти хареса. После да споделиш. Да ти е сладко  Wink

# 90
  • Мнения: 14 654
В Била, Фантастико и Кауфланд със сигурност има, при това в Кауфланд беше доста по-евтино - около 9 лв. някъде.

# 91
  • София
  • Мнения: 341
Джанка, дано и на теб ти хареса. После да споделиш. Да ти е сладко  Wink

Благодаря ти, Ева! Взех си всички продукти и в събота ще забъркам шоколадовото вълшебство! Simple Smile


П.п. Аз купих млякото от Пикадили - 9,95лв е там

# 92
  • София
  • Мнения: 341
Ева, шоколадът стана страхотен! Много благодаря за рецептата!  bouquet
Имам един въпрос - когато смесваш бял и черен шоколад в чашите, как запазваш черния шоколад да не се стегне, докато чакаш да се втвърди белият? Защото моята смес приличаше малко на вулкан, бял кратер с черна лава  Laughing

# 93
  • София
  • Мнения: 1 456
Джанка, много се радвам, че ти е харесал шоколадът  Hug  
, правейки шоколадът не добавям какао, разливам в чашки, които слагам леко накриво в хладилника, за да е по- ефектно. Това е белият пласт. При остатъкът добавям какаото и го оставям на стайна температура, а когато белият стегне изсипвам кафявия внимателно върху него. Ох, дано ме разбера  Crazy
  bouquet
Дано съм го обяснила добре  Crazy, ако не- питай, ще се пробвам пак  Laughing   Peace

# 94
  • Мнения: 3 993
Преди няколко дни направих шоколада, много вкусен се получи. И за моя изненада, си има шупли както си трябва.  Flutter Само да отбележа, че се наложи да сложа повече от 250 гр от сухото мляко, за да получа гъстота като на гъста боза. Сложила съм поне 300 гр НИДО, а може и повече да е. И не се стегна много в хладилника, очаквах повече. Но след охлаждането шуплите се увеличиха.
Ева, благодаря за хубавата рецепта.  Hug Следващият път ще пробвам да направя двуцветен.

# 95
  • София
  • Мнения: 1 456
 Little wingels, много се радвам, че ти е харесал  Hug . Наистина трябва да се направи един път и всеки да открие своите пропорции и консистенция. Аз съм написала 250 гр., но е ориентировъчно, нямам везна и ''меря'' на око  Peace

# 96
  • Мнения: 201
Темата е стара, но сега ми попадна. Едно време правехме домашния течен шоколад със сухо мляко "Лактан", в едни сребристи опаковки, струваше стотинки. То май друго нямаше тогава. Винаги се получаваше страхотно. Много, много любим десерт Simple Smile

# 97
  • The Big Apple
  • Мнения: 23 523
Интересна рецепта.
Като страстен любител на течния шоколад ще се опитам да я направя и аз.
Благодаря.  bouquet
Връщам се да Ви прочета.

# 98
  • в обкръжаващия ме хаос
  • Мнения: 346
Ако се добави лешников тахан, дали ще се развали консистенцията  newsm78

# 99
  • Мнения: 53
Рецептата ми харесва много и с удоволствие ще я направя Simple Smile))) Обичам шоколад, но веднага ми хрумна дали ще се получи, ако заменя сухото мляко с прясно. Някой пробвал ли е?

# 100
  • Мнения: 2 988
От коооооооолко време не съм правила домашен течен шоколад. Изкушихте ме. Ще взема да забъркам един тази вечер. Laughing

# 101
  • Мнения: 31 697
От известно време се чудя дали да направя тази тема. Рецептата я имам от леля Лучия и у дома се прави от години. Използвала съм много различни продукти, докато открия моите.
 Продукти:
Сухо мляко / NIDO/  около 250 гр., зависи каква гъстота обичате.
Масло 125 гр. / Немското краве масло/
Вода 1 ч.чаша
Захар около 1 ч. чаша, зависи пак от вкуса ви
Ванилия /течна на Д- р Йоткер/ 1 ампула
Какао/ Д-р Йоткер/ - 6-7 с. лъжици
 Слагам водата и захарта на котлона, докато захарта се стопи. Маслото нарязвам на парчета в купа, отгоре изливам захарната вода и разбърквам, така маслото се разтопява. След това започвам да бъркам с миксера, но може и на ръка. Добавям ванилията и по- малко от сухото мляко, докато достигна желана консистенция, на много гъста боза примерно. Всеки може да реши колко гъст го иска. Накрая се добавя какаото. Понякога разделям на две части- едната с какао, другата- без. така става двуцветен.
 Това е. Да ви е сладко.
П.П. Днес  бях при приятелка и тя реши да направи шоколада. Аз нареждам ''сложи 1 ч.ч. вода'' и т.н., тя прави. Не искам да гледам, че са ми слаби ангелите, точно за шоколада, а постя. По едно време поглеждам и като видях какви чаши ползва се ококорих. Нейните чаени чаши са доста по- големи от моите, които са 220  гр., ако наливам до ръба на чашата  Peace

Това е най-вкусния шоколад, който може да съществува на планетата. Поне за мен. Вкусът идва от сухото мляко. Изключително рядко го правя, ограничавам сладкото много, ама като правя е в големи количества  Blush Не го ям сама, помагат ми  Laughing
Често го правя както ти си го  писала, но понякога експериментирам. Даже в последно време съм почнала да го правя както ще напиша. Обикновенно на всеки три месеца.
Моят вариант:
400 гр. течен шоколад/не бял или смесен, а кафяв/ Нукрема и още една от същия - 200 гр. Понякога правя само с 400.
250 сухо мляко
разтворимо какао нескуик 3-4 лъжици, на око, както ми дойде.
Една пълна лъжица натурално какао. Понякога и две.
Масло не слагам, защото си има в самото какао. Ванилия също.
Слагам студена вода, но не знам колко. Може би чаша от 250 или малко повече. Гледам на око гъстотата. Да не е много рядко, но не и гъсто, защото ще слагам теч. шоколад, който сгъстява. Разбивам хубаво първо със студена или леко хладка вода сухото мляко. Знам, че ако е топла стават още по-големи бучки. Слагам нескуика и натуралното какао. Предварително слагам течния шоколад във висока купа и слагам вряла вода от ел. кана. Може и две кани за да се разтопи хубаво. Не съм броила за колко време. Това се прави преди смесването на другите продукти. Прибавям след разтопяването, разбърквам хубавичко, да няма бучки. След това наливам в буркани. Изглежда рядко в началото, но след 2-3 часа се стяга и сгъстява. После отивам в Рая  smile3508

# 102
  • Sofia
  • Мнения: 15 553
   Каква интересна тема, ммм. Heart Eyes

   След малко ще се върна назад, за да прочета какво сте изписали. Междувременно, имам един малко специфичен въпрос, над който умувам от известно време. Намирате ли някаква прилика (по отношение на вкусовите качества) между шоколада, който се получава по рецептата от първия пост, и крема-сиренето Philadelphia Nutella. Въпросът ми, разбираемо, е само към тези, които са консумирали готовия продукт на "Филаделфия". Лично на мен, той много ми напомня домашния течен шоколад от детството, но е възможно това да е мое лично усещане или пък просто рецептата, по която майка ми правеше шоколада, е различна от тази, дадена в 1-вия пост. Peace

# 103
  • Пловдив
  • Мнения: 2 877
Аз правя течен шоколад от следните продукти:
 - Лешников тахан;
 - Кондензирано подсладено мляко;
 - Пълномаслено какао на прах;
 - Животинска сметана/Прясно мляко.

Единственият недостатък е, че трябва да се консумира в рамките на няколко дни.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт