Течен шоколад

  • 25 525
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 14 654
В Била, Фантастико и Кауфланд със сигурност има, при това в Кауфланд беше доста по-евтино - около 9 лв. някъде.

# 91
  • София
  • Мнения: 341
Джанка, дано и на теб ти хареса. После да споделиш. Да ти е сладко  Wink

Благодаря ти, Ева! Взех си всички продукти и в събота ще забъркам шоколадовото вълшебство! Simple Smile


П.п. Аз купих млякото от Пикадили - 9,95лв е там

# 92
  • София
  • Мнения: 341
Ева, шоколадът стана страхотен! Много благодаря за рецептата!  bouquet
Имам един въпрос - когато смесваш бял и черен шоколад в чашите, как запазваш черния шоколад да не се стегне, докато чакаш да се втвърди белият? Защото моята смес приличаше малко на вулкан, бял кратер с черна лава  Laughing

# 93
  • София
  • Мнения: 1 456
Джанка, много се радвам, че ти е харесал шоколадът  Hug  
, правейки шоколадът не добавям какао, разливам в чашки, които слагам леко накриво в хладилника, за да е по- ефектно. Това е белият пласт. При остатъкът добавям какаото и го оставям на стайна температура, а когато белият стегне изсипвам кафявия внимателно върху него. Ох, дано ме разбера  Crazy
  bouquet
Дано съм го обяснила добре  Crazy, ако не- питай, ще се пробвам пак  Laughing   Peace

# 94
  • Мнения: 3 993
Преди няколко дни направих шоколада, много вкусен се получи. И за моя изненада, си има шупли както си трябва.  Flutter Само да отбележа, че се наложи да сложа повече от 250 гр от сухото мляко, за да получа гъстота като на гъста боза. Сложила съм поне 300 гр НИДО, а може и повече да е. И не се стегна много в хладилника, очаквах повече. Но след охлаждането шуплите се увеличиха.
Ева, благодаря за хубавата рецепта.  Hug Следващият път ще пробвам да направя двуцветен.

# 95
  • София
  • Мнения: 1 456
 Little wingels, много се радвам, че ти е харесал  Hug . Наистина трябва да се направи един път и всеки да открие своите пропорции и консистенция. Аз съм написала 250 гр., но е ориентировъчно, нямам везна и ''меря'' на око  Peace

# 96
  • Мнения: 201
Темата е стара, но сега ми попадна. Едно време правехме домашния течен шоколад със сухо мляко "Лактан", в едни сребристи опаковки, струваше стотинки. То май друго нямаше тогава. Винаги се получаваше страхотно. Много, много любим десерт Simple Smile

# 97
  • The Big Apple
  • Мнения: 23 524
Интересна рецепта.
Като страстен любител на течния шоколад ще се опитам да я направя и аз.
Благодаря.  bouquet
Връщам се да Ви прочета.

# 98
  • в обкръжаващия ме хаос
  • Мнения: 346
Ако се добави лешников тахан, дали ще се развали консистенцията  newsm78

# 99
  • Мнения: 53
Рецептата ми харесва много и с удоволствие ще я направя Simple Smile))) Обичам шоколад, но веднага ми хрумна дали ще се получи, ако заменя сухото мляко с прясно. Някой пробвал ли е?

# 100
  • Мнения: 2 988
От коооооооолко време не съм правила домашен течен шоколад. Изкушихте ме. Ще взема да забъркам един тази вечер. Laughing

# 101
  • Мнения: 31 709
От известно време се чудя дали да направя тази тема. Рецептата я имам от леля Лучия и у дома се прави от години. Използвала съм много различни продукти, докато открия моите.
 Продукти:
Сухо мляко / NIDO/  около 250 гр., зависи каква гъстота обичате.
Масло 125 гр. / Немското краве масло/
Вода 1 ч.чаша
Захар около 1 ч. чаша, зависи пак от вкуса ви
Ванилия /течна на Д- р Йоткер/ 1 ампула
Какао/ Д-р Йоткер/ - 6-7 с. лъжици
 Слагам водата и захарта на котлона, докато захарта се стопи. Маслото нарязвам на парчета в купа, отгоре изливам захарната вода и разбърквам, така маслото се разтопява. След това започвам да бъркам с миксера, но може и на ръка. Добавям ванилията и по- малко от сухото мляко, докато достигна желана консистенция, на много гъста боза примерно. Всеки може да реши колко гъст го иска. Накрая се добавя какаото. Понякога разделям на две части- едната с какао, другата- без. така става двуцветен.
 Това е. Да ви е сладко.
П.П. Днес  бях при приятелка и тя реши да направи шоколада. Аз нареждам ''сложи 1 ч.ч. вода'' и т.н., тя прави. Не искам да гледам, че са ми слаби ангелите, точно за шоколада, а постя. По едно време поглеждам и като видях какви чаши ползва се ококорих. Нейните чаени чаши са доста по- големи от моите, които са 220  гр., ако наливам до ръба на чашата  Peace

Това е най-вкусния шоколад, който може да съществува на планетата. Поне за мен. Вкусът идва от сухото мляко. Изключително рядко го правя, ограничавам сладкото много, ама като правя е в големи количества  Blush Не го ям сама, помагат ми  Laughing
Често го правя както ти си го  писала, но понякога експериментирам. Даже в последно време съм почнала да го правя както ще напиша. Обикновенно на всеки три месеца.
Моят вариант:
400 гр. течен шоколад/не бял или смесен, а кафяв/ Нукрема и още една от същия - 200 гр. Понякога правя само с 400.
250 сухо мляко
разтворимо какао нескуик 3-4 лъжици, на око, както ми дойде.
Една пълна лъжица натурално какао. Понякога и две.
Масло не слагам, защото си има в самото какао. Ванилия също.
Слагам студена вода, но не знам колко. Може би чаша от 250 или малко повече. Гледам на око гъстотата. Да не е много рядко, но не и гъсто, защото ще слагам теч. шоколад, който сгъстява. Разбивам хубаво първо със студена или леко хладка вода сухото мляко. Знам, че ако е топла стават още по-големи бучки. Слагам нескуика и натуралното какао. Предварително слагам течния шоколад във висока купа и слагам вряла вода от ел. кана. Може и две кани за да се разтопи хубаво. Не съм броила за колко време. Това се прави преди смесването на другите продукти. Прибавям след разтопяването, разбърквам хубавичко, да няма бучки. След това наливам в буркани. Изглежда рядко в началото, но след 2-3 часа се стяга и сгъстява. После отивам в Рая  smile3508

# 102
  • Sofia
  • Мнения: 15 553
   Каква интересна тема, ммм. Heart Eyes

   След малко ще се върна назад, за да прочета какво сте изписали. Междувременно, имам един малко специфичен въпрос, над който умувам от известно време. Намирате ли някаква прилика (по отношение на вкусовите качества) между шоколада, който се получава по рецептата от първия пост, и крема-сиренето Philadelphia Nutella. Въпросът ми, разбираемо, е само към тези, които са консумирали готовия продукт на "Филаделфия". Лично на мен, той много ми напомня домашния течен шоколад от детството, но е възможно това да е мое лично усещане или пък просто рецептата, по която майка ми правеше шоколада, е различна от тази, дадена в 1-вия пост. Peace

# 103
  • Пловдив
  • Мнения: 2 877
Аз правя течен шоколад от следните продукти:
 - Лешников тахан;
 - Кондензирано подсладено мляко;
 - Пълномаслено какао на прах;
 - Животинска сметана/Прясно мляко.

Единственият недостатък е, че трябва да се консумира в рамките на няколко дни.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт