ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 173 632
  • 674
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 9 109
ето как си правя сьомга гравлакс http://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_02.html

# 661
  • USA
  • Мнения: 2 150
Благодаря ти много, ще го направя, но без захарта, защото захар не ям, дано да не е проблем.

# 662
  • Мнения: 9 109
тя държи свеж цвета. Иначе не е пролем.

# 663
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Захарта окрехкотява.
За някои мезета е стартерната среда за ферментация.

За цвета не съм сигурен, пеп-4o. За запазване на цвят се разчита на нитритни соли, или селитра.

# 664
  • Мнения: 9 109
на суджуците и луканките се слага селитра, за запазване на цвета. Тъй като тя си е химия, по старите книги го пише захар вместо селитрата  Peace

# 665
  • Cambridge, UK
  • Мнения: 429
здравейте,
а да имате идея как да суша "продукцията" при положение че живеем в блок без тераси?

# 666
  • Мнения: 9 109
на малки партиди и в хладилника.

# 667
  • Мнения: 0
Здравейте колеги от суЖуческия факултет! Като гледам от това застудяване още няма включване. И за да не е само спам - ето първата партида за тази зима. Поради заетостта на половинът и липсата на сгодно място се видях в чудо с окачането на продукцията и резултатът е видим.

# 668
  • София
  • Мнения: 10 858
Страхотен ентусиазъм megera  Peace
Евала за находчивостта! Браво  Crazy

# 669
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
И аз поздравявам megera за желанието да суши, и все пак се питам дали няма възможност тази стълба да излезе навън? Струва ми се, че на заден план виждам врата към тераса - колко му е да се изнесе, ако е така?

Не съм изсушил тонове, но все пак имам опит със стотици килограми суджук, та имам смелостта да твърдя, че тайната на доброто сушене е въздушния дренаж- деликатесите да не бъдат на вятър, но не и на място, където въздухът застоява. Да има повей - колкото да залюлее гъши пух.

# 670
  • Мнения: 9 109
и да няма мъгла. А тук днес цял ден има, може би затова е вътре?

# 671
  • Мнения: 0
Здравейте, благодаря за милите думи,
Прибегнах до варианта със стълбата, защото съм оперирана наскоро и не трябва да стоя на студено. Наредих си продукцията вътре и после само я изнесох през вратата на терасата. Вече са на седмица,  снощи валирахме половината, днес ще е другата половина. Пазя ги от неканени гости, като съм завила стълбата с мрежа за изолация  bowuu
Само се чудя точно за струята въздух- терасата е тип лоджия остъклена с винел, като заради климатика демонтирахме 70% от стъклата и стълбата с продукцията се намира точно срещу външното тяло на климатика на 2 метра от вентилатора/духа по 15-тина минути на час/. Как мислите, добър вариант ли е?

# 672
  • Варна
  • Мнения: 31
Здравейте момичета,
тая зима и аз мисля да направя малко филе Елена  Heart Eyes
не съм правила досега, така че да видим...
не ми е ясно, има ли значение месото първоначално в морска сол ли ще се сложи да се осоли или в обикновена. Каква е разликата? Изобщо има ли такава?

# 673
  • Мнения: 0
Здравейте момичета,
тая зима и аз мисля да направя малко филе Елена  Heart Eyes
не съм правила досега, така че да видим...
не ми е ясно, има ли значение месото първоначално в морска сол ли ще се сложи да се осоли или в обикновена. Каква е разликата? Изобщо има ли такава?


Ние вече замезихме първата партида Simple Smile Има значение- сложи го в морска сол, да го покрие от всякъде без да се вижда, най-добре върху някаква скаричка в съда. Веднъж съм правила със ситна сол и резултата беше отчайващ- на сутринта месото си беше пуснало от сокове и сола беше станала на каша, като беше слегнала и то се озова наполовина открито.... аз за кило контрафиле взимам тенджера, вътре скаричка, която покривам с тензух/един слой, колкото да не пада солта/, отгоре пласт морска сол, филето и пак сол и на балкона или в хладилника за 24ч.
Успех и да се похвалиш!

# 674
  • Мнения: 45
За удобство на всички пишещи в тази СТАРА тема им предлагам продължат в актуалната :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740570.0

Общи условия

Активация на акаунт