ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 173 683
  • 674
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 1 289
Аз моята я суша покрита с тензух, за да може да си преминава въздух. Според мен е по-добре да махнеш найлона.

# 631
  • Мнения: 1 883
Суджука нещо не ми съхне. Thinking Пастърмата отдавна я изядохме

# 632
  • Мнения: 9 120
в черво е, по-"задушно" му е. На открито ли ти е? Сега отвън е доста влажно и топло  Peace

# 633
  • Мнения: 1 883
в черво е, по-"задушно" му е. На открито ли ти е? Сега отвън е доста влажно и топло  Peace
На вън е, на балкона.

# 634
  • Мнения: 9 120
затова не може.

Аз свалих една партида, точно за седмица е готова, но е рибица от глиган.



и окачих следващата-

# 635
  • Мнения: 1 883
пеп-4o   Къде живееш? Twisted Evil Mr. Green

# 636
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
пеп-4o   Къде живееш? Twisted Evil Mr. Green

 Grinning

# 637
  • Мнения: 9 120
нависоко, дами.  Да не ви притеснявам, но 2/3 ще заминат обратно в гората в петък  #Cussing out

# 638
  • Мнения: 1 101
 Thinking Защо Пепчо?
 аз се опитвам да суша вече месец една телешка пъстърма но....тук не спира да вали,влажно #Cussing out  на пипане малко лепне  и има нещо бяло подобно на мухъл
 но пък не мирише Thinking ще видим дали ще замине в коша..

# 639
  • Мнения: 9 120

да ги "мезват"  Wink аз само ги направих и техните. Избърши го бялото, да не лепне. Ако има мухъл и не лепне ок, но  щом лепне  Naughty не е добре.  Да прибереш в хладилник?

# 640
  • Мнения: 1 101
Аааа да им е сладко.
Ами  последната свинска има мухъл и вече е готова и тя лепнеше в началото и изядена лепнеща Rolling Eyes но си беше добра...
Та ще взема и тази да я опитам...колкото изсъхнала толкоз.

# 641
  • Мнения: 5 001
Лозева.....За няколко дена прибери в хладилник да поизпръхне......Иначе нищо й няма.....

# 642
  • София :(
  • Мнения: 215
               Добра ви вечер!
          От лани ви чета и трупам опит, сума ти пастърмички и суджучета изядохме в къщи, приготвени под вещото ви напътствие, обаче... сега половиният се е закрастил за домашни кърначета  ooooh! В тази връзка питанката ми е в какви, адже ба, черавца, да се напълни това чудо?

# 643
  • Мнения: 9 120
аууу това е голям проблем. Намирането им. За 3-4 години намерих само на едно място, където ми ги предложиха на цена 70 лева за 20 м.  #Crazy как не. Когато някой от познатите колят агне или шиле (но не овца  Naughty) си искам  тънките черва, но лошото е, че почти нямам такива близки вече, освен мамини, а те си ги варят с карантията.
Та: Купувам си от месарските магазини тънки черва - агнешки. Тук-там продават извън комплект, дори замразени. Не са почистени. Следва хубаво размразяване, на стайна Т*, после с ножа се чистят на дъска - тук няма как да го обясня по-добре, но червото се поставя на дъската и с гърба на ножа се изстъргва - вътрешността! на червото. Едната половина, после се обръща другия край. Излиза една пихтия отвътре. Остават черва, тънко-прозрачни, нежни, които се пълнят вече.  Съхранявам в бурканче, зарити със сол; когато ми потрябват - вадя, поставям в топла вода да се отпуснат и пълня.
1кг. черва ми стигат за година примерно, пълня над 10кг кайма в тях, но не знам колко повече е.
В този ред на мисли - може да си купите агнешки комплект, ако сте сигурни, че там не са нарязани червата и да ги отделите и почистите.

Пълненето е още по-специално.  Трябва много тънка фуния, дебела около 1см. долу на отвора, за да влизат тия тънки черва.   Направиха ми тънка фуния, но месото (каймата вече, овкусена за пълнене), преминавайки през машината пак се мачка  и се отказах от нея. Ползвам един голям шприц - за сладкиши, за тулумбички, събира около 500 гр. кайма, а на единия къдрав накрайник изрязах къдрите отпред и стана с равномерен кръгъл отвор, но не мога да намеря снимката сега.
Ето наденичките ми. http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post.html - чирпански са, защото там се правят с праз; там ги опитах и ядяхме преди години;  тук бяха с чубрица и без праз и голяма рядкост, но пълнежа може да си овкусиш както ти харесва. Стига да стигнеш до там.

# 644
  • Мнения: 748
Е не бях я виждала тази тема Simple Smile ама я видях сега Mr. Green
Най обичамдомашно червено винце/мъжо го прави/ с домашен суджук или пастърма/тук аз съм човека/ LaughingСлед малко започваме да редим масата...познайте с какво.
Домашните пастърми ги правим със сол 3дни покрити и после един ден обезсоляваме във вода.Мъжо пробва от вътре как е на сол и ако е добре окачаме на вентилатор в мазето.След 4-5дни са готови Simple Smile
Ей сега се връщам да чета мярна ми се в началото на темата с алкохол някаква рецепта...задължително ще се пробва.
Ние дивото тачим,но сме правили всякакво,все си е вкусно.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт