ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 173 685
  • 674
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 1 101
Ха това с вентилатора е супер идея Laughing особено за мен.

# 646
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Ох от кога я заобикалям тази тема ама ей на кацнах и аз тук.
Вчера направихме суджучета и ги овесихме да съхнат - днес забелязах че е избила мазнина по тях отвън - та ако някой може да ми каже дали е нормално това ще съм му много благодарна.

# 647
  • Мнения: 748
Суджуците не трябва да са на топло и слънчево.Най вероятната причина е ,че им е било топло.Не трябва да ги напича слънцето.

# 648
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Ами на сянка са даже на тъмно в гараж на 10 градуса.

# 649
  • Мнения: 9 122
10* си е топло. Трябва им въздух, течение да става  поне  Peace , ако не по-голям студ

# 650
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Намалихме им температурата на 5 градуса дано да не успеем да ги прецакаме  Embarassed

# 651
  • Мнения: 9 122
прозорци за отваряне?

# 652
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Отваряме вратата на гаража а навън е доста студено. Преди малко ги гледах май са по-добре вече.

# 653
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
За сушенето на сурово-сушените продукти (пастърми, луканки, суджуци) въздушния дренаж е  по-важен от температурата. Аз лично суша и през лятото, осигурявайки сянка и вентилация. Сушените месни деликатеси по принцип като идея и технология са с произход от районите с по-топъл климат - например Сахара. Вентилацията е важна и опазването от гадини - също.

Температурата е ключова за оформянето на вкуса по време на фермантацията. Това е съвсем друг процес. Появата на плесени е свързана с недобра вентилация, но не винаги е лоша.

# 654
  • Мнения: 1 753
така ми се иска и ние да можехме лятото да си правим, но поне за нещо ще очаквам зимата с радост, а не гадост, както обикновено Grinning

# 655
  • Мнения: 945
така ми се иска и ние да можехме лятото да си правим, но поне за нещо ще очаквам зимата с радост, а не гадост, както обикновено Grinning

Какво ти пречи да си правиш лятото?
Аз целогодишно правя пастърма. И зиме и лете я суша в хладилника. Други условия нямам.
Става чудна. Peace

# 656
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Пастърма и аз правя в хладилника целогодишно.

# 657
  • Мнения: 1 753
така ми се иска и ние да можехме лятото да си правим, но поне за нещо ще очаквам зимата с радост, а не гадост, както обикновено Grinning

Какво ти пречи да си правиш лятото?
Аз целогодишно правя пастърма. И зиме и лете я суша в хладилника. Други условия нямам.
Става чудна. Peace

пробвах само веднъж, през цялото време се тревожех дали няма да мухляса и ще изсъхне ли добре
щом правите редовно, имам ви доверие, ще пробвам и аз това лято Hug

# 658
  • Мнения: 945
Изсъхва много добре в хладилника Peace След като я овалям в подправките, я слагам в книжна кесия и в хладилника. След известно време(около 10 дни) я опитвам колко е изсъхнала - ако ми хареса я прибирам в найлонова торбичка, ако не - продължава да съхне.

# 659
  • USA
  • Мнения: 2 152
Здравейте ценители на мезенцата, от тук бях си взела рецепта за филе, което се заравя в морска сол за 15 дни и след това се овалва в подправки и се суши в хладилника. Вече няколко пъти си правих, и телешко и свинско и е много сполучливо. Много ми се иска да опитам да направя същото със сьомга. Ако някой от вас е опитвал, да сподели опит, моля.  chef

Общи условия

Активация на акаунт