ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 173 626
  • 674
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 5 001
А за да си направя от тая тъмната пъстърма, една такава тъмно 4ервена, лилавее 4ак, сещате ли се, какво месо трябва да си купя? Аз мисля, 4е е телешко, ама какъв то4но 4арк от телешкото беше?
Миналата година си правихме свинска, стана розовка, като филе Елена. Аз харесвам само тази тъмната, но не знам нито от кое то4но месо се прави, нито дали технологията е разли4на newsm78
Технологията на правене е същата както на свинската,но трябва повече време за киснене в саламура или сол,защото телешкото по-бавно поема солта.....Иначе купуваш или телешко бонфиле или контрафиле.....В София продават в магазина на Василева на Руски паметник.....

# 46
  • Мнения: 45
Отчитам се :
Първото си „просто мезе” от към 0,650 кг свинска рибица/бон филе ,по модерному, отлежало 24 часа в спирто-захарно-солен разтвор, го метнах да се суши, с което поставих /за себе си/ началото на настоящия сезон- 2011/2012

# 47
  • Мнения: 2
Ей, че хубава тема! Аз къде съм спала до сега, че не съм я видяла.  Blush
Записвам се да ви следя с най-голямо удоволствие. Последните 1-2 години не съм правила такива мезета, но тая година съм решила пак да се захвана. След всичките боклуци, които изядохме от магазините крайно време е за вкусно домашно мезе.  Wink

# 48
# 49
  • Мнения: 45
Браво, Мастерче
Напред си с едни наденички в благородното състезание.
Както си каза , че ги обичаш- препекла си ги на скара.
Щом има какво да си препичаш, разбирам , че си намерила приставка=фунийка за пълнене.
Както ги виждам то предполагам , че в наденичките свинското е повече от половината, или греша ?
Ще споделиш ли рецепта ?

# 50
  • Мнения: 5 001
иХАААААА.......Примамката си свърши работата... Laughing Joy
Да свински са наденицо-суджуците.....Не знам как да ги нарека...

Омесих каймата с черен пипер,кимион,сол,малко червен пипер(в една част сложих и малко чубрица за проба)....Оставих каймата в хладилника за 24 часа(да се овкуси и да "узрее",както казва тате) и после напълних в червата,завързах и метнах да се сушат......Като позасъхнаха малко ги поразплесках в точилката....
Сега ще направя малко повече,за да има и за "сухичко"....Че тия отидоха почти сурови на огъня.... hahaha

П.П. А приставка ми даде тате(да ми е жив и здрав!)...Така и не можах да намеря по магазините.....Сега ще направя и бахур,че много го обичам.... Laughing....Вълча му работа.....Меса ми дай на мен! Whistling

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 17:51 от TheNMaster

# 51
  • Мнения: 27
Навих се правя това "просто мезе", но не разбрах може ли и с друг алкохол освен водка  Thinking
Другия ми въпрос е - не се слага никаква подправка после като се суши, така ли? А колко време горе-долу отнема сушенето, че в къщи като видят нещо такова и се почва едно обикаляне и все ме питат кога може да ядат  Twisted Evil

# 52
  • Мнения: X
Я и от мен един запис....    Grinning
Че моят мъж онзи ден "Що не се разровиш из твоя любим форум, за някакви домашни мезета?"     Mr. Green
Купуваме от филето Елена,ама 30 лв/кг......   
Мисля утре да изляза и да купя месо и залагам капана....пък като стане ,ще черпя!    Grinning

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 786
И аз мисля тази година да направя най-после хубави мезенца...
Ще черпя идеи от вас опитните  Simple Smile

# 54
  • Мнения: 363
Да се похваля и аз си направих пастърма по рецепта на пепчо .Първият опит бе с бон филе ,кайзеровах го и вече е изядено .Вторият ми опит е със свинско контрафиле -1кг ,но след като го извадих от саламурата ми лепне  newsm78 ,спазих пропорциите ,но се притеснявам да не го изпортя ,не мирише на развалено..Сега е в менгемето .Дали не бъркам ...

# 55
  • out of space
  • Мнения: 8 573
А някой пробвал ли е тази рецепта за домашна шунка?
http://passionscooking.blogspot.com/2011/01/blog-post_10.html
От миналата зима и се чудя и най-накрая реших да я пробвам. Колко време горе.- долу се вари? Другото е ясно.

Аз я правих миналата година. Не е лошо, но няма нищо общо с шунка- просто си е варено месо. Не ти препоръчвам.

# 56
  • Мнения: X
Да не си помислите ,че издържах до утре?    Laughing
Месото вече е осолено и заложено в хладилника....    Mr. Green

# 57
  • Мнения: 9 108
Да се похваля и аз си направих пастърма по рецепта на пепчо .Първият опит бе с бон филе ,кайзеровах го и вече е изядено .Вторият ми опит е със свинско контрафиле -1кг ,но след като го извадих от саламурата ми лепне  newsm78 ,спазих пропорциите ,но се притеснявам да не го изпортя ,не мирише на развалено..Сега е в менгемето .Дали не бъркам ...

тези дни е топло. Ако не си сложила в хладилника, може от това да е.

Валентор, сернистата киселина е забранена за употреба в БГ от няколко години. Ползва се калиев метабисулфит  Peace

Мастерче, търси такива фунии в железарски магазини и на пазара, където продават тенекии разни  Peace

Ето ми всичките мезета тук  или поне тези, които са документирани.
Едното търпи критика, но ако има начин сурово ще го заръфат, камо ли да остане и хване плесен  Laughing тази зима ще го "редактирам".

# 58
  • Мнения: 363
пеп-4о ,точно така , не я сложих в хладилника ,а на терасата ,която е открита .

В момента съхне там ,закътана на място без слънце ,дали да не я прибера в хладилника. newsm78

# 59
  • Мнения: 9 108
прибери я, топло е времето  Peace

Общи условия

Активация на акаунт