ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

  • 173 629
  • 674
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 774
Благодаря ви   bouquet
Още нещо да запитам и вече ще досаждам след 10-12 дни  Wink
Тази вкуснотийка е от врат, нали ?
Благодаря предварително   bouquet

# 31
  • Мнения: 2 241
...
Сушиш докато отвън усещаш твърдост , а вътре е еластично
...


Добре де, като стане дотолкова готово какво се прави? Прибира се в хладилника ли, в плик ли се слага?  Laughing Не продължава ли да се суши само  Crazy

# 32
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
polly
точно такова искам и аз да си направя  Wink Да,това е врат,но TheNMaster както каза аз имам същите съмнения,че сланинката е много вероятно да граняса,и затова се чудя...иначе врата е любимото ми мезенце...предполагам,ако се съхранява след изсъхването му във фризер,ще се предотврати гранясването но знам ли  Thinking аз никога не съм правила мезета,само някакви сърчица в младите ми години,за които споменът ми е ,че бяха адски солени... Mr. Green
valentor благодаря за пояснението за твърдостта...разбрах какво трябва да  е....ти по какъв начин съхраняваш след като е готово...не вярвам да правиш постоянно и да не се налага особен вид съхранение Thinking

# 33
  • Мнения: 45
...не вярвам да правиш постоянно и да не се налага особен вид съхранение 

АмЪ тукЪ взехте нещо да мЪ съмнявате. newsm78
Мили дами, виЙ да не си мислите, че със суджука или пастърмата е като бурканите ? А ?
Правим един път и цяла зима ядем от направеното ?
Няма такъв филм .
След 10-15 дена като почнем  е  така :
Правиш , то съхне , докато съхне изяждаш предишното /проблемна е първа серия-няма мезеееее/.
Поради каква причина това което си направил да трябва да се държи неизядено , а ?

# 34
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
е не,не  Mr. Green не  екато бурканите,то е ясно  Laughing
ама аз преди да започна да задавам въпроси,предупредих да ме изтърпите  hahaha

# 35
  • Мнения: 2 774
Ние сме правили преди 15-16г  агнешка пастърма.......та понеже месото беше доооста голямо количество и нямаше как да се прави на малки дози, след като изсъхна достатъчно, прибрахме във фризера.
Та става, не е проблем  Peace.

# 36
# 37
  • Мнения: 5 001
Оффффф......Светлето пак почна с тия китки само за запис..... ooooh! hahaha Mr. Green

.... след като изсъхна достатъчно, прибрахме във фризера.
Та става, не е проблем  Peace.
Става,подкрепям! И аз замразих 3-4 парчета пастърма(от контра филе).....И през лятото си вадихме и до 15-20 мин. е готово за рязане.....Добре ни дойде де.....Така,че ,който реши да замразява да действа смело.....После(след размразяване) вкусът изобщо не е променен!

# 38
  • Мнения: 45
Мастерче,
Намери ли си фунийка=приставка.
Ако не си- свиркай ще те обзаведем, само размерът трябва да знаеш.
Е вЕрно турски, амЪ като няма риба и ракът е риба, още повече че котката ще лови  мишки=прави суждуци ,де .

# 39
  • София
  • Мнения: 10 329
Ох, разтрепера ми се холестерола-та (щото у дома сме любители на сланината). Пастърма ще се прави тази година, то е ясно. Суджуците ще ме затруднят, но давайте рецепти за сланина.
Аз я правя на рулца с чесън, орехи, чубрица, черен пипер и сол. Във фризера и нарязана на тънко, с вино, ъф корс.
валенторе, ти си ми ментор тази есен  Mr. Green.
Един въпрос - като за начинаещ мезекчия, какво да приготвя за рождения ден на дъщеря ми в края на този месец? И тя е от месо-сланиноядната кръвна група, та не трябва да я разочаровам.

# 40
  • Мнения: 45
валенторе, ти си ми ментор тази есен  Mr. Green.
 
Ъъъъъ, тЪй няма а стане.
То наставничество/съветничество убау амЪ първо ще прочетете какво съм написал , и когато нещо се нуждае от специално изясняване - тогава ще „наставляваме”
Тук са суджуците:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=345222.msg16852948#msg16852948
и тук е лесното мезе:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=345222.msg17424912#msg17424912
,то кой знае какво съветничество не е необходимо де.

# 41
  • Мнения: 5 001
Мтъъъъй.......Ся.....

Валенторчо...Още не съм се обзавела с приставка....,мА съм в очакване на информация от един магЪзин....другата седмица,та ще видим к'ви ще ги свършат.....Ако не направят каквото трябва пак ще орева тука ма'Алата..... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

..... но давайте рецепти за сланина.

Лично аз я правя така.......Избирам по-дебело парче сланина и го натърквам с любими подправки( в нашият случай е чубрица....може и червен пипер,но само ако е лют)....После заривам отгоре и отдолу с морска сол(в найлонова торбичка) и бутам във хладилника......За 2 седмици е готова....
После вадя,остъргвам от солта и режа тънко.....Ох,окапах се!  Mr. Green hahaha

Ето я от миналата година....



В саламура не правя,защото ни е лигава за нашият вкус....

Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 22:17 от TheNMaster

# 42
  • София
  • Мнения: 18 679
А за да си направя от тая тъмната пъстърма, една такава тъмно 4ервена, лилавее 4ак, сещате ли се, какво месо трябва да си купя? Аз мисля, 4е е телешко, ама какъв то4но 4арк от телешкото беше?
Миналата година си правихме свинска, стана розовка, като филе Елена. Аз харесвам само тази тъмната, но не знам нито от кое то4но месо се прави, нито дали технологията е разли4на newsm78

# 43
  • София
  • Мнения: 256
А някой пробвал ли е тази рецепта за домашна шунка?
http://passionscooking.blogspot.com/2011/01/blog-post_10.html
От миналата зима и се чудя и най-накрая реших да я пробвам. Колко време горе.- долу се вари? Другото е ясно.

# 44
  • Мнения: 363
Благодаря ви   bouquet
Още нещо да запитам и вече ще досаждам след 10-12 дни  Wink
Тази вкуснотийка е от врат, нали ?
Благодаря предварително   bouquet

ИРЛАНДСКА ПАСТЪРМА  Peace

Това бе гост на Ив.Звездев ,преди години ,пастърмата не съм я правила ,но отдавна и се каня ...само

селитрата newsm78 newsm78 .

Охх- и аз много обичам св.врат  Laughing yes

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 23:55 от normas

Общи условия

Активация на акаунт