Италианска кухня - кой какви впечатления и рецепти има за нея.....

  • 119 283
  • 691
  •   1
Отговори
# 45
# 46
  • София
  • Мнения: 10 884
Питки с билки
30 г прясна мая или 2 пак. суха,1 ч.л. захар, 300 мл хладка вода, 2 с.л. сушени билки (естрагон,керевиз,градински чай,мащерка,магданоз и босилек), 1 ч.л. сушени цветове от лавандула, 4 с.л. зехтин, 750 г брашно, 1 с.л. сол, 125 мл десертно вино ("Мускат").
С първите 3 съставки подгответе маята. В голяма купа разбъркайте половината брашно със солта и подправките. Направете кладенче и налейте разтворената мая, виното и половината зехтин. Разбъркаите добре и добавете брашно до получаване на средно твърдо тесто. Омесете го, поставете го в купа, намазана с останалия зехтин. Оставете го да се надигне. След около 1 1/2 ч. замесете тестото още един път. Разделете го на 24 парчета. Оформете топчета и ги подредете в намаслени тави на разстояние 5 см едно от друго. Прищипете крайчетата на топчетата, за да ги удължите малко. Покрийте ги с кърпа и ги оставете за 15 мин. Предврително загрейте фурната до 200 градуса. Резнете отгоре всяко топче с остър нож и ги оставете във фурната за 20 мин. (докато станат златистокафяви и започнат да кънтят на кухо, като ги почукате отдолу).

# 47
  • София
  • Мнения: 10 884
Ето за Суха Мащерка една фокача с червен лук:

20 г прясна мая или 2 пак. суха, 1 ч.л. захар, 250 мл хладка вода, 450 г брашно, 1-2 ч.л. сол, 500 г червен лук, 2 с.л. масло.
Маята се разтваря в част от водата, захарта и малко брашно. Оставя се да шупне. В голяма купа се сипва брашното, солта, останалата вода и маята. Тестото трябва да стане доста меко. Оставете да втасва. Обелете и нарежете лука на кръгчета. Задушете го на средно силен огън с маслото и 1-2 с.л. вода за около 30 мин. Свалете от огъня и оставете да изстива. След около 1 1/2 ч. тестото се премесва. Оформя се тънка филия, дълга около 1 м. Прехвърля се в тава намазана с масло и се оформя като плосък геврек. Покрива се с кърпа исе оставя да се надига 30 мин. Фурната предварително се загрява на 200 градуса. Когато мине и второто втасване, тестото се разплесква с ръце и се покрива с лука. Поръсва се със сол. Пече се около 30 мин.

# 48
  • Мнения: 3 034
Любимата ми кухня. У нас веднъж седмично задължително се яде пица и поне веднъж (често и два пъти) - паста. Отделно, че и готвените неща са често италиански. Някои работи съм качвала тук в Любимите рецепти, други - не. Като последното, което правих - шпиковано телешко с чесън, сухи домати и зехтин.  Heart Eyes Добре, че не живея там.  Laughing

# 49
  • да има едно лесно - на мотора
  • Мнения: 2 419
Малко перефразирано -" Нищо италианско не ми е чуждо'
Пепеляшка , благодаря за темата . Нямам дар-слово да опиша като теб къде сме обикаляли из Италия , но Тоскана и Умбрия са ми в сърцето .
 Купих си книгата " 500 италиански рецепти , които непременно трябва да опитате " . По много достъпен начин са описани рецептите . Пастата  вече е три пъти седмично  Laughing
От тук направих невероятни патладжани . Lety , благодаря !

# 50
  • Мнения: 0
Малко перефразирано -" Нищо италианско не ми е чуждо'
Пепеляшка , благодаря за темата . Нямам дар-слово да опиша като теб къде сме обикаляли из Италия , но Тоскана и Умбрия са ми в сърцето .
 Купих си книгата " 500 италиански рецепти , които непременно трябва да опитате " . По много достъпен начин са описани рецептите . Пастата  вече е три пъти седмично  Laughing
От тук направих невероятни патладжани . Lety , благодаря !


Удоволствието е изцяло за мен, рак пустинник! Благодаря за доверието и хубавите думи.
Радвам се, че патладжаните са ти харесали Simple Smile
 И на мен Италия ми е в сърцето и нямам насита на тази страна - на нейната кухня, музика, архитектура, изобразително изкуство, дружелюбни хора. Просто е вълшебна!
Сърдечен поздрав!

# 51
  • София
  • Мнения: 10 884
Питки фокача с орехи и джинджифил

20 г прясна мая или 1 пак. суха, 1 ч.л. захар, 150 мл хладка вода, 350 г брашно, 1/2 ч.л. сол, 4 с.л. зехтин, 30 г едро нарязани орехи, 1 с.л. настърган джинджифил, 2 с.л. захар, 1 с.л. светлокафява захар.
Маята се разтваря в част от водата заедно със захарта и малко брашно. Сипете в голяма купа брашното, разтворената мая, 3 с.л. зехтин и останалата вода и подгответе тестото. След 45 мин. добавете орехите и джинджифила, смесн с 2 с.л. захар. Отново размесете за 2-3 мин.и оставете да втасва още 45 мин. Предварително загрейте фурната до 200 градуса. рзточете тестото на правоъгълник с дебелина 2 см. Нарежете на 12 парчета и ги наредете в намазана с масло тава. Намажете ги с останалия зехтин и поръсете с кафявата захар. Печете около 15 мин., докато станат златистокафяви.

# 52
  • Мнения: 795
Ще ви следя с интерес. Освен спагети и пица друго италианско не съм правила  Embarassed

# 53
  • Мнения: 899
Добре, че не живея там.  Laughing

И аз  Laughing Тази вечер правих тирамису (без яйца обаче) и лазаня - две от най-тачените италиански вкусотии у нас. Много обичам италианска кухня, т.е. наблягам на пастата - напоследък особено на пълнозърнестата. Харесвам я "ал денте" с малко добавки, за да се усеща нейният вкус  Heart Eyes . Фокачите с домати или маслини държат завинаги в плен сърцето ми, ето един интересен линк за рецепта с нагледен материал от италианска баба:
http://italianfood.about.com/od/breadspizza/ss/aa051208.htm

А това е любимият ми блог с италиански рецепти (на английски): http://ciaochowlinda.blogspot.com/

# 54
  • Мнения: 3 034
И ние вечеряхме паста. Ал денте задължително, но при мен е в полза на здравословното хранене и на по-енергийно трудното усвояване, тоест по-малко лепване където не трябва. Днес я правих с чесън, зехтин, маслини и домати на кубчета, леко сотирани само. А тирамису умишлено отказвам да се науча да правя. Пази Боже!  Joy

Линковете са чудесни, ще си запазя сега рецепти.   bouquet

# 55
  • Мнения: 6 713
И на нас любима кухня вкъщи е италианската. Особено на малките Simple Smile

simplyaven, какво имаш предвид с лепване не където трябва? За кантара ли говориш? Simple Smile

Момичета, може ли рецепта за тесто за пица, която да е от тези тънките? Благодаря предварително!  bouquet

# 56
  • Мнения: 3 034
За кантара, да. Пастата е много хубава храна, но трябва да не е преварена. Тестото, по което аз правя пица ( и съм взела от италианка) съм го постнала в моите Любими рецепти, съвсем простичко е.  Simple Smile

# 57
  • Мнения: X
У дома снощи-пица.
Но моите мъже я обичат по-дебелка откъм блат....та не знам дали тестото става да се направи тъничко.Ползвам рецептата на "Верди,публикувана е тук...

Иначе ето аз какво съм правила ...


http://hihonas.blogspot.com/search/label/%D0%98%D0%A2%D0%90%D0%9 … D0%A5%D0%9D%D0%AF

# 58
  • Мнения: 6 713
За кантара, да. Пастата е много хубава храна, но трябва да не е преварена. Тестото, по което аз правя пица ( и съм взела от италианка) съм го постнала в моите Любими рецепти, съвсем простичко е.  Simple Smile

Аз пък не я обичам да ми е сурова... Rolling Eyes

Мерси , ще погледна рецептата ти Peace
Краси, Peace

# 59
  • Мнения: 29
Момичета днес купих миди от МЕТРО и сега сте правя една неаполитанска рецепта.Казва се Impepata di cozze.
Eто ви и нагледно рецептата

http://youtu.be/-yN6H4huI0Q

Общи условия

Активация на акаунт