Италианска кухня - кой какви впечатления и рецепти има за нея.....

  • 119 305
  • 691
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 899
Лурдес, то не да е сурова - за най-диетично се смята пълнозърнеста паста, варена под 15 мин, което за нормалната е много, но пък за другата е ок - хем е по-вкусна тя, хем и още по-здравослоно  Wink .

Днес имах гости и изядохме лазанята, тирамисуто се получи много добре (дори аз се изненадах, понеже го правя рядко и все имам подозрения за успеха  Laughing), разглеждахме снимки от Италия и направо се преносх там, ех...



# 61
# 62
  • България
  • Мнения: 4
И аз съм голям фен на всичко италианско, и особено кухнята, но избягвам да се пробвам с тирамисуто, че подозирам, ще стане страшно после  Wink

Правих напоследък едно червено песто, за което докато съм била в Италия никога не съм чувала, уж песто пулиезе...(поне така го беше разбрал мъжа ми). И в нета нямаше много информация, но след настоятелни молби в къщи (не миряса цяла седмица  Laughing) поразтърсих надълбоко и се получи страхотно! И за паста, и за брускети... В къщи като имаме домашно песто дженовезе в хладилника, няма смисъл да се готви нищо друго  Laughing А това специално като престои малко, на следващия ден е още по-добро. Ето линк - червено песто.

# 63
  • Мнения: 9
Момичета,вчера правих"Risotto Con Fungi"- и реших да споделя рецептата с вас...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    200г ориз,   200-250г гъби,  2с.л.настърган пармезан, 1чаша бяло вино(аз слагам 1/2), 1глава лук, 2 скилидки чесън,   2ч.л. масло или маргарин , 2-3 с.л. зехтин , сол,черен пипер на вкус,  магданоз          За бульона-1л вода с 2 кубчета гъбен или зеленчуков бульон се слагат на котлона да заври.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Взимаме по-дълбок тиган.Сипваме 2-3 с. л. зехтин.Запържваме лука(на ситно) и 2 цели скилидки чесън.Измиваме гъбите,нарязваме ги по- на едро и ги прибавяме в тигана.Посоляваме  и оставяме да се изпари течността.След това изсипваме бялото вино и го оставяме да се изпари.Прибавяме ориза,запържваме за минута-две и го заливаме с 200г  горещ бульон.Бъркаме с дървена лъжица,докато поеме течността,после пак сипваме 200г бульон,пак бъркаме докато поеме,сипваме още  200г бульон.Когато поеме течността,поръсваме с черен пипер.Опитайте ориза,ако все още не е готов,сложете му още малко от бульона.Изключваме котлона.Прибавяме маслото и пармезана.Разбъркваме добре.Поръсваме с наситнен магданоз.      Buon Appetito! Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 ное 2011, 14:48 от val80

# 64
  • Мнения: 454
Не мога да пропусна да се запиша в тази тема - това е най-обичаната от мен и семейството ми кухня!
Ето и една моя любима салата която научих в Италия: зелена салата, белен домат без семето, царевица от консерва, рукола, овкусени с оцет балсамико, зехтин и сол и поръсена с прясно настърган пармезан. Да ви е сладко!     Hug

# 65
  • У нас
  • Мнения: 304
Хайде и аз в темата,защото съм една луда фенка на всичко италианско Simple Smile))))).Сигурно в предишният си живот съм била римлянка  Joy Преди 2седмици се завърнахме от поредното си посещение в Италия и не можах да се наситя на джелато,пица,паста и........т.н.Самолетът натежа от пакети паста и подправки за по автентичен вкус ,но и тя някога свършва.Фамилията похапва по-често лазаня и фокача,тирамисуто умишлено съм го игнорирала,че ще се налага да сменяме гардероба.Но все пак вкусът на ястията на италианска земя е много по-истински ,отколкото приготвен у нас ,колкото и да се старая:(((((((((((((

# 66
  • Мнения: 1 354
Кратка статия за италианската кухня(има още много да се каже)
http://gotvene.eu/italianskakuhnq/
Най-много обичам сирената им Heart Eyes

# 67
  • Мнения: 22
Записвам се във вашата темичка с моите Cannoli Siciliani http://www.buonomamma.com/2011/11/cannoli-siciliani.html   . Знам, че има много разновидности според региона, но аз такива съм опитвала и такива правя.

BorislavaK, много интересно ми се вижда това песто, задължително ще го пробвам, благодаря за рецептата.

Между другото някой случайно да знае къде се продава брашно за паста. Видях зълва ми, че използваше специално такова, но тук на никъде не мога да намеря, а вкуса е много различен с него.

# 68
  • Мнения: 5 462
Записвам се във вашата темичка с моите Cannoli Siciliani http://www.buonomamma.com/2011/11/cannoli-siciliani.html   . Знам, че има много разновидности според региона, но аз такива съм опитвала и такива правя.

BorislavaK, много интересно ми се вижда това песто, задължително ще го пробвам, благодаря за рецептата.

Между другото някой случайно да знае къде се продава брашно за паста. Видях зълва ми, че използваше специално такова, но тук на никъде не мога да намеря, а вкуса е много различен с него.

Aз ползвам бяло брашно в синя опаковка на Дивела 5 кг. опаковка ,  купувам си и от  от пшеничния грис/Semola di Grana Duro / също на Дивела/мисля че беше опаковка от 1/2 кг. .Купувам ги от Метро .Kato като правя тесто за паста слагам по равно количество от бялото и от семолата.

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 22:38 от Markrit

# 69
# 70
  • София
  • Мнения: 2 896


Между другото някой случайно да знае къде се продава брашно за паста. Видях зълва ми, че използваше специално такова, но тук на никъде не мога да намеря, а вкуса е много различен с него.


в Метро има брашно на Дивелла, може да пробваш и в някои от магазините за италиански хранителни стоки.

И у нас доста често се готви паста - с най-различни сосове:
al pomodoro - доматен (зехтин, чесън(през преса), домат на кубчета консерва, черен пипер, много малко риган и пресен босилек);
aglio e olio - чесън и зехтин, с добавка от трохи хляб и магданоз;
al salmone - сьомга и сметана, с малко бяло вино;
al tonno - с риба тон - или към доматения или с грах;
....и т.н. и т.н ...вариантите са много - на мен любими са ми по простите, обичам да е по-малко соса, докато домашните обичат обилно  Laughing

Ето ви и един есенен тиквен сос, страшно вкусен - само с 3 съставки - бекон, праз и тиква (нарязана на малки кубчета) - всички съставки се запържват отделно в масло (без бекона, него само с много малко олио може), накрая се добавят към сварената паста (най-добре tagliatelle). Ако имате, добавете шафран, придава много фин вкус на тиквата.

Една друга любима рецепта - Pasta e ceci - Супа с нахут и паста - поредното доказателство за богатата на евтини ястия италианска кухня.
За по-бързо - консерва нахут. Запържвате чесън и розмарин в зехтин, добавяте водата, като заври слагате и пастата, къси форми или начупени талятелле най-добре, като е готова прибавяте към нея нахута, изцеден.



Има и подобна и също толкова популярна в Италия рецепта за доматена супа с паста и пресен зелен фасул, и босилек естествено  Grinning  







Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 00:30 от Гуш

# 71
  • Мнения: 901
най-много разбира се прави пица у нас от тази прекрасна кухня

но също така когато бързам може би най-обичам

Фетучини Алфредо

# 72
  • Мнения: 22
Markrit , много благодаря за отговора. Купила съм на дивела тип 00, но  semola търсих и не можах да открия, и то защото съм се заблудила и съм търсила в друга опаковка. Непременно ще проверя в Метро, сигурна съм че този път ще го открия, че машината така ми седи а искам да си направя домашна паста.

# 73
  • Пловдив
  • Мнения: 2 565
По въпроса за вида на пастата и времето за приготвяне мога да ви споделя една шега:
"Пастата винаги трябва да е Duro, а зехтина Екстра Върджин" Rolling Eyes
Прекрасни рецепти споделяте, някои съм ги пробвала - други -не, но се радвам много на темата.
Напоследък вкъщи наблягаме на пицата, а в скоро време ще еспериментирам и с прясна паста. Иначе в Пикадили много често продават готова прясна паста, която не е точно като в Италия, но става!

# 74
  • Мнения: 5 462
По въпроса за вида на пастата и времето за приготвяне мога да ви споделя една шега:
"Пастата винаги трябва да е Duro, а зехтина Екстра Върджин" Rolling Eyes
Прекрасни рецепти споделяте, някои съм ги пробвала - други -не, но се радвам много на темата.
Напоследък вкъщи наблягаме на пицата, а в скоро време ще еспериментирам и с прясна паста. Иначе в Пикадили много често продават готова прясна паста, която не е точно като в Италия, но става!
Защоо ?? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт