Как готвите леща?

  • 39 162
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 25 695
За пръв път чувам, че се накисва лещата предварително, но смятам да пробвам.
В лещата(и всички бобови) се съдържа фитинова киселина, която...

Това важи ли и за червената леща, тази, на която зърната са без обвивка? По пътя на логиката би трябвало да не важи, ама знам ли? Може би и тя трябва да се накисва?

Леща готвя рядко и напоследък предпочитам червената, защото ми е една от най-бързите манджи. Слагам всичко сурово (олио, лук, чесън, доматено пюре, морков, чубрица, магданоз, червен пипер) и за няма и половин час е готова. Не сгъстявам, защото не се налага.
В най-бързия вариант - вместо морков, чушки и домати, слагам една голяма лъжица лютеница. Става много по-вкусно, а и се пести време.

# 46
  • Мнения: X
Моя съпруг е приготвя по този начин.Става вълшебна http://www.bonapeti.bg/recepti/Leshta-yahniya/

# 47
  • Мнения: 3
На 3литра вода слагам около 300 Гр леща една глава лук ситно нарязан,моркови два също ситно нарязани една чаена лъжичка сол доматен сос около 300Гр и четири скилидки чесън за по пикантен вкус.

# 48
  • Мнения: 58
Аз също бих я опитала, интересна е, иначе лещата я правя на супа или на кюфтета - ползвам червена леща, правила съм и кекс от този вид  Laughing

Заинтригува ме идеята за кекс с леща. Би ли споделила рецептата?

# 49
  • Мнения: 1 906
Аз лещата си я готвя стандартно, но добавям нахут. Много си подхождат и вкъщи много я обичаме. Недостатък е дългото приготвяне на нахута  Sad

# 50
  • Мнения: 1 232
Аз лещата си я готвя стандартно, но добавям нахут. Много си подхождат и вкъщи много я обичаме. Недостатък е дългото приготвяне на нахута  Sad
Това е интересно.
Може ли повече инфо.

# 51
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 300
Задушавам лук,морков,червена пиперка,настърган домат,чесънче -нарязани на ситно,доливам вода,като омекнат зеленчуците добавям една чаша червена леща.Когато е готова, добавям подправки.

# 52
  • Мнения: 1 906
Аз лещата си я готвя стандартно, но добавям нахут. Много си подхождат и вкъщи много я обичаме. Недостатък е дългото приготвяне на нахута  Sad
Това е интересно.
Може ли повече инфо.
Сварения и обелен нахут го слагам заедно  с лещата, зеленчуците (морков, чушка, домати, сушен пащърнак) , подправки и олио. И варя до готовност  Laughing

# 53
  • Мнения: 178
Доскоро я приготвях по стандартния начин но все нещо и куцаше.Сега открих една турска рецепта и я правя по нея.За мен е страхотна много ми харесва и може да се приготви както с обикновена така и с червена леща.

# 54
  • Мнения: 29
предварително накисвам лещата за около 30мин-1час
след това запържвам лук, и последователно добавям (като оставям след всеки зеленчук малко време да се позапържи):
 1) 1-2 настъргани моркови,
 2) 1-2 картофа нарязани на кубчета
 3) 1-2 нарязани на кубчета домати
 4) накиснатата леща
 
поливам с вряла вода за по-бързо и слагам сол, черен пипер, сухи зеленчуци (подправка), подправка за леща ако имам и кайен за малко люто. преди да сваля от огъня слагам чесън. става муцка!!!

# 55
  • Мнения: 114
Общо взето класически - яхния и супа.
По-интересното, което правя и става изключително бързо и много вкусно е крем супата от червена леща. Гиниална е!

http://www.supichka.com/2012/11/krem-supa-ot-chervena-leshta.html

# 56
  • София
  • Мнения: 9 939
Само аз ли накисвам за няколко часа лещата преди готвене newsm78

Лесна рецепта за ястия с  нахут, елда?

# 57
  • Варна
  • Мнения: 10 600
И аз започнах да я накисвам.

С нахут правя супа и салати, за ястие нищо не съм пробвала.

С елда правя елда/лимец със спанак на фурна.

# 58
  • Мнения: 9 166
Купих леща,но сега видях,че някои от семената са набръчкани. Значи това,че е развалена?

# 59

Общи условия

Активация на акаунт