Как готвите леща?

  • 39 164
  • 66
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 365
Абсолютно задължително я изкисвам поне за 4 часа, ако е топло времето или за 8, ако е студено - това го правя с цел да стане по-биодостъпно желязото в нея, на което тя е толкова богата.

Иначе си я готвя на яхния - режа кореноплодни за супа, домати, сухите подправки, наливам водата, варя 30 мин на средно силен котлон, а пресните подправки и солта слагам накрая.

Но също готвя и по следният начин:
2 чаши изкисната(набъбнала) леща
1 чаша кафяв басмати ориз
1.ч.л. къри на прах(или 2 щипки куркума, 1 щипка кориандър, 1 щипка сминдух, 1 щипка червен пипер)
1 малко парче настърган джинджифил
2 настъргани скилидки чесън
1 люта зелена чушка
2с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
3 чаши вода
шепа наситнен магданоз

Слагам настърганите джиджифил, чесън и чушка да се запържат съвсем лекичко в зехтина на дъното на по-плитка и широка тенджера, сипвам ориза и разбърквам няколко пъти да поеме аромат, добавям сухите подправки и пак само разбърквам и веднага сипвам водата и лещата и посолявам(не пречи на лещата, тя си е набъбнала и омекнала вече). Намалям котлона до слабо и поставям капак. Когато цялата вода е поета от ориза, отмествам и изчаквам да изстине без да махам капака. Сервирам докато е леко топличко, поръсено с оцет и магданоз.

кекеке са видех, че туй йе тема от преди 5 години дето вчера някой я е актуализирал!! Мъ къде ги вадите такива  Laughing

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 17:36 от машина

# 31
  • Europe
  • Мнения: 548
машина Хареса ми рецептата ти, ще ти я пробвам, мерси!  Peace

# 32
  • Мнения: X
Аз също бих я опитала, интересна е, иначе лещата я правя на супа или на кюфтета - ползвам червена леща, правила съм и кекс от този вид  Laughing

# 33
  • Мнения: 448
Сварявам лещата, изцеждам я от водата. Запържвам лук, морков и домат конкасе заедно с лещата и малко пипер и пресни подправки. Ползвам я за канапе за патешки бутчта сготвени в мас(конфи) и подправки и запечени после до златисто с бекон. То иначе яхнията е ясна едва ли питаш за нея Simple Smile

# 34
  • София
  • Мнения: 5 247
Никога не запържвам.
Лещата я варя като я слагам първо нея и добре измита и после добавям лук, морков, пащърнак,
Подравки- щипка чубрица и щипка джоджен, сол, червен пипер. Добавям зехтин след сваляне от огъня.

Домат, чесън или други подправки и продукти не слагам.

Последна редакция: пт, 02 окт 2015, 18:12 от Мигла

# 35
  • Мнения: 1 109
Привет, ето и моята рецепта:

Накисвам лещата в гореща вода, докато подготвям зеленчуците: нарязвам глава лук, морков,парче целина глава, малко настърган джинджифил(добре е в случай, че имате проблеми с подуване на корема), суха люта чушка(ако нямам суха слагам прясна). Измивам лещата и я заливам с гореща вода, след като заври изхвърлям водата добавям 2 суп. лъжици олио или зехтин, нарязаните зеленчуци, наливам гореща вода и оставям всичко да се свари. Когато са готови прибавям един домат нарязан на ситно или настърган, няколко скилитки чесън и накрая ронена чубрица, оставам да поври още 15 минути. Дали е супа или яхния зависи от количеството вода, което слагате. Става много вкусна.
Пробвайте без запръжка, хем е вкусно, хем е здравословно. Добър апетит!

# 36
  • Варна
  • Мнения: 10 600
Не съм добра готвачка и винаги правя справка първо в нета как се готви дадено ястие.
Там прочетох и го спазвам, че първата вода на лещата се изхвърля и после тя се измива под течаща вода.

Не запържвам.
Хареса ми идеята с картофа, за да избегна сгъстяването с брашно.

Ако имам, вместо червен пипер слагам подправка за кайзер пастърма и става разкошно. Тя е смес на червен пипер с чимен. Страхотен аромат и страхотен вкус  Heart Eyes

# 37
  • Мнения: 2 760
Пащърнак също е чудесна подправка/добавка за леща (и за много други ястия) Peace

# 38
  • Мнения: 365
Може, като идея го казвам (защото нямам конкретна рецепта) - кюфтета от леща в спаначен сос (лапад, киселец). Сега му е баш сезона. Просто някаква рецепта за лещени кюфтенца по ваш си вкус (аз ги правя със сварена леща, малко брашно, яйце, лук, кимион, джоджен/мента на фурнтаа) поднесени в гъст сос от кълцан задушен спанак, лук, чесън, може и дом. пюре - като гъстотата може и с брашно, може и с пасирани картофи да се постигне, а може и просто да се свари всичко и да се пасира за сос и накрая - във всяка порция по супена лъжица заквасена сметанка. Питателно и полезно за дечицата..

# 39
  • Мнения: 2 441
За пръв път чувам, че се накисва лещата предварително, но смятам да пробвам.

# 40
  • Мнения: 1 319
Майка ми готвеше лещата като настъргваше 1 картоф, а накрая  преди да я извади слагаше  клонка сушена чубрица.
Аз съобразявайки се с домочадието, слагам лещата в студена вода, но в по-голямо количество  да се вари. Накрая осолявам,  олио, червен пипер и забрашнявам с малко водичка, чубрица задължително ронена. Обичаме да е по-гъста и понякога дори брашно не и слагам.

Всеки според вкуса си.

Последна редакция: пт, 02 окт 2015, 10:28 от doroty3

# 41
  • Мнения: 365
За пръв път чувам, че се накисва лещата предварително, но смятам да пробвам.
В лещата(и всички бобови) се съдържа фитинова киселина, която пречи да се усвоява добре желязото в и играе роля на нещо като консервант, който пази семката докато не попадне в подходящи условия за покълване. Накисването за няколко часа активира в семчицата процеси, които освобождават ензими, които неутрализират въпросната киселина, както и други такива вещества и правят желязото, пък и другите хранителни вещества в семката, по-биодостъпни. Инак всяка семчица - бобче, зърно - си е една малка био-консерва, опакована устойчиво за да устои на всякакви неблагоприятни условия, която се активира биологично само при подходящите условия - влага и умерена температура. Ако веднага ги сложим от сухо състояние да се варят, те се раздуват и омекват, но в химическият им състав не изчезват натуралните "консерванти", които при условия на покълване се неутрализират от ензимите.

# 42
  • Колоколамск
  • Мнения: 11 440
Аз винаги съм накисвала леща (и боб) за една нощ. Знам от майка ми, баба ми, че така много по-бързо увира.
А се оказва, че така съм помагала на варивата да ни дадат всичките си полезни вещества. Машина, беше ми интересно и полезно споделеното  Hug .
А лещата я готвя като гъста супа, нищо особено. Но готвя рядко и се приема като нещо специално вкъщи (лещата, прозвуча сякаш готвенето ми е рядкост)  Laughing .

# 43
  • Мнения: 13 197
Накисвам само боба, лещата увира много бързо. Никога не добавям брашно, като постои се сгъстява.

# 44
  • София
  • Мнения: 787
А я кажете каква леща купувате? Има толкова много видове и марки, че идея нямам коя е хубава.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт