Иначе си я готвя на яхния - режа кореноплодни за супа, домати, сухите подправки, наливам водата, варя 30 мин на средно силен котлон, а пресните подправки и солта слагам накрая.
Но също готвя и по следният начин:
2 чаши изкисната(набъбнала) леща
1 чаша кафяв басмати ориз
1.ч.л. къри на прах(или 2 щипки куркума, 1 щипка кориандър, 1 щипка сминдух, 1 щипка червен пипер)
1 малко парче настърган джинджифил
2 настъргани скилидки чесън
1 люта зелена чушка
2с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
3 чаши вода
шепа наситнен магданоз
Слагам настърганите джиджифил, чесън и чушка да се запържат съвсем лекичко в зехтина на дъното на по-плитка и широка тенджера, сипвам ориза и разбърквам няколко пъти да поеме аромат, добавям сухите подправки и пак само разбърквам и веднага сипвам водата и лещата и посолявам(не пречи на лещата, тя си е набъбнала и омекнала вече). Намалям котлона до слабо и поставям капак. Когато цялата вода е поета от ориза, отмествам и изчаквам да изстине без да махам капака. Сервирам докато е леко топличко, поръсено с оцет и магданоз.
кекеке са видех, че туй йе тема от преди 5 години дето вчера някой я е актуализирал!! Мъ къде ги вадите такива