Как готвите леща?

  • 39 159
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Измивам лещата и я слагам да се вари, количеството е да покрие дъното на тенджерката. След като позаври, изхвърлям първата черна вода. Доливам с гореща вода и прибавям олио, морковчета, склидки чесън и лук, понякога и пиперка ( ако имам)
Когато е почти готова, посолявам и прибавям само магданоз ( чубрица в къщи не се консумира- заради стомасите).
След което размивам лъжица брашно в студена вода, после добавям към него сос от тенджерката- да се уеднакви температурата и разтвори добре и връщам в тенджерката до сгъстяване.

# 16
  • Мнения: 1 709
Вчера готвих и много я харесаха.300гр леща се измива и се вари в 1,7л вода.Като заври слагам 2 бульона и така докато се свари.После сложих малко чили и чубрица, супена лъжица лютеница и малко кетчуп.Запръжката ми беше малка главичка лук, морков.Нарязах лука на ситно, моркова настъргах и сложих малко прясна целина.После добавих лъжица и половина брашно.И като се запържи добре, сложих чаена лъжичка червен пипер.Изсипах запръжката в тенджерата и повря десетина минути.Това е всичко.Ползвах българска леща на "А...ива".  chef

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 1 411
Измивам лещата и я заливам със студена вода. Може да престои така и до вечерта, докато реша да я готвя. Същинското готвене- слагам лещата с водата в тенджера под налягане и една готварска лъжица олио. Прибавям пасирани главичка лук, домати, половин сурова пиперка, един морков. Обелвам поне 5,6 скилидки чесън и ги пускам целички в тенджерата. Слагам чубрица, червен пипер, сол. Варя 20 мин. на трета от шест степени. За 30 минути общо имам топло и вкусно ядене. Уважавам автоклава!

# 18
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Измивам лещата и я слагам да се вари /например 300 гр. леща/.
Добавям настърган 1 морков и ситно нарязани 1 глава лук и 4-5 скилидки чесън.
Добавям сол, 2 дафинови листа, черен пипер на зърна и малко олио за готвене.

Запичам брашно в тиган без мазнина. Добавям 1-2 настъргани домата и малко вода от лещата. Размивам брашното и добавям към сварената леща. Оставям да ври 5 мин.

След махането от котлона добавям зехтин.

# 19
  • Мнения: 7
Измитата леща я претривам с нарязаните лук, морков и червена чушка, червен пипер и брашно, след което я слагам да се вари. Когато поомекне добавям сол, доматено пюре, чубрица и олио. Почти накрая на варенето добавям нарязан чесън.

# 20
# 21
  • Варна
  • Мнения: 3 894
САЛАТА ОТ ЛЕЩА
1ч.ч. почистена и измита леща
2 моркова
2 печени чушки
1 глава чесън
1/2 - 1 връзка магданоз
оцет, зехтин, сол на вкус

Лещата се накисва във вода и се оставя да набъбне около половин час. След това се сварява заедно с нарязаните на кубчета моркови. Малко преди да е готова лещата се прибавят обелените и нарязани на половинки скилидки чесън (те трябва само леко да се бланшират, а не да се сваряват напълно, така ароматът им остава по-силен). След това всичко се отцежда и се оставя да изстине. Чушките се нарязват на ситни кубчета, а магданоза на ситно и се объркват с лещата.Посолява се на вкус. В малко бурканче или шейкър смесваме оцет (аз ползвам ябълков) и зехтин и разбиваме много добре. Заливаме салатата с получения сос,разбъркваме и оставяме за няколко часа в хладилника да поеме - колкото по-дълго стои, толкова по-вкусна става.

# 22
  • Мнения: 2 149
Аз лещата я готвя на яхния. Варя я с лук,доматено пюре,малко чесън на прах,дафинов лист,зехтин,чубрица и морков. Обикновенно я съчетаваме с рибна салата Laughing

# 23
  • Europe
  • Мнения: 548
Ето как правя супа от Червена леща:

Задушавам направо в тенджерата 2 глави лук, 1 морков и олио, колкото да се покрие дъното на тенджерата. Добавят се и 4-5 средни картофа нарязани на едри детски зарчета, по-едри от за мусака. Заливат се с малка чашка студена вода и се оставят за 10- минути да се задушат при лука. В този момент слагам сол около 1,5 суп. лъжици. Тъй като червената леща много бързо се сварява се опитвам с ранното слагане на солта да забавя малко процеса.  
След тези 10-15 мин. задушаване, слагам 500 гр. червена леща и обърквам с подправките. А подправките ми са  – 1 ч.л червен пипер, по 1 щипка: куркума, нелюто къри, чубрица, джоджен, кимион, кориандър, на върха на ножа лют пипер (имам малки деца иначе бих сложила и повече), малко накълцан чесън (за да се овкусява по-дълго в бульона) и една голяма сушена чушка, понякога ако имам добавям и на ситно нарязана една малка червена сурова чушка. Обърква се, като за може да се остави за 3-4 мин. да се задуши така на "сухо" или направо да се залее с 2,7 л. гореща вода, после захлупвам с капак  и оставям за 10-15 мин до сваряване на лещата. Внимава се да не се развари много бързо лещата, защото става на каша, но не е голям проблем, пак ще е вкусно. За целта се готви на среден огън, в никакъв случай да не бумти от врене на котлона.
Отделно в малко тиганче слагам 1-2 лъжици олио и запържвам само за минутка-две още малко чесън на вкус (добавя чуден аромат), когато е омекнал и позлатен добавям 2-3 суп лъжици домати (от буркан, иначе трябва да се сложат 5-10 мин. по-рано), намачкани с вилица, когато заврят доматите и чесъна се добавя още 1 ч.л червен пипер и след 1 мин. се маха от котлона, разрежда се със супа и се изсипва обратно в нея. Изчаквам още веднъж всичко да заври и е готово. Това е – много бързо, лесно и вкусно.

Някои обичат червената леща с лъжица кисело мляко, а аз предпочитам с оцет, защото знам, че с него се усвоява по-добре. Може разбира се да се поръси с малко черно пиперче и пресен магданоз отгоре.

# 24
  • Мнения: 1 715
Слагам лещата с лук,морков и чубрица да се вари.Като стане готова запържвам с олио малко брашно и червен пипер.Като я дръпна от котлона задължително слагам една суп.лъжица чесън на прах.

# 25
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 9 425
При варенето слагам лук, чесън, морковче, зелена чушка, домат, сол, чубрица и джоджен. После правя запръжка на брашно и червен пипер. След като запържа лещата добавям кимион и къри. На края нарязвам една препечена сушена червена чушка. Става и с препечено сушено люто чушле Wink

# 26
  • Мнения: 358
Аз правя много неща от леща, но 2 рецепти са ми особено любими и вкъщи всичко се изяда бързо.

Леща яхния
варя леща, морков, малко лук и чесън. След като се сварят, добавям малко домат от консерва (смлян), ронена чубрица, сол, черен пипер и оставям да си къкри. В отделна тенджерка правя запръжка с брашно и червен пипер, добавям малко от лещата и преди да се сгъсти прекалено, смесвам запръжката и остатъка от лещата. Оставям да поври малко и изключвам.

Леща с къри
Сварявам чаша червена леща.
В тиган запържвам лук,чесън, малко чушка, добавям къри,куркума,сол, доматен сос (фино смлян за паста) и добавям добре отцедената леща и оставям да си поври.
Използвам сладко къри.

# 27
  • Europe
  • Мнения: 548
Браво GrayButterfly ! Чудни снимки, чак ми се дояде.

# 28
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
От обикновена и зелена леща правя супа или яхния. Не запържвам отдавна. Слагам измитата леща с повече или по-малко вода (според това дали искам супа или яхния) да се вари. Добавям нарязани лук, морков и чесън. Като поомекне добавям сол, чубрица, домат и малко олио. Варя още 10-15 мин. и готово. Ако е яхния преди да я сваля добавям 2 с.л. брашно размито в малко студена вода и варя още 2-3 мин.
От червена леща с 1-2 картофа правя крем супа.

# 29
  • Мнения: 2 760
Запържвам настърган морков на дъното на дебела тенджера, добавям измитата леща и лука. Като се посвари, слагам чесън. Накрая добавям още малко мазнина, сол, червен пипер, пресен джоджен(или замразен), нарязана на дребно зелена/червена чушка и пресен домат на малки кубчета. Харесва ми чушката да е почти сурова, а доматите да са свежи.Понякога 15 минути преди да изключа настъргвам картоф за уплътняване на супата.

Ако сортът или марката са ми непознати, първо сварявам без нищо, за да мога да изхвърля водата, ако стане черна.

Ако имам останала от предната вечер пилешка пържола на скара или пиле на грил, добавям десетина минути преди да изключа, придават хубав вкус.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт