Как готвите леща?

  • 39 168
  • 66
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 830
То това е темата.
Как готвите лещата?  Rolling Eyes

# 1
  • Мнения: 781
Нарязани на ситно моркови и лук се задушават в мазнина(може да се прибави и малко чесън). Като се задушат се слага чаена лъжичка червен пипер и се прибавя водата и една купичка леща, като се свари, се слага сол, по желание малко домати и се сгъстява с брашно разредено с вода. Подправка чубрица.

# 2
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз я слагам във вода да заври. Пускам моркови и чесън. Като се свари всичко, а то става бързо - правя запръжка. Една глава кромид запържвам в малко олио, добавям малко брашно, запържвам и него, слагам червен пипер и постепенно наливам във врящата леща. Добавям домати, чубрица, сол. Варя още десетина минути и изключвам. Peace

# 3
  • Мнения: 2 126
Сварявам лещата с глава лук и морков.Вадя лука и моркова и ги минавам с роботаа,че децата не обичат парченца.В робота при морковите,лука и малко от бульона слагам лъжица брашно,червен пипер доматено пюре разбивам всичко и връщам при врящата леща да клокне всичко и изключвам. Чесънът е задължителен,варя го заедно с всичко още от началото Grinning Подправката която не пропускам на лещата е ронена чубрица Peace

# 4
  • Мнения: 27 524
Леща - ако ще е постна

Свинско с леща и пикантен сос - ако ще е с месо  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 1 180
Кипвам лещата, изхвърлям водата и я бухвам в тенджера под налягане, заедно с нарязан лук, морков, чесън, малко смлени домати, ззехтин и подправки - задължително чубричка. Понякога мятам и един зеленчуков или пилешки бульон.

# 6
  • Мнения: 13 199
Измивам я и я слагам да се вари в тенджерата под налягане с лук, чубрица и чесън. След 7-8 минути я изключвам и оставям на котлона, докато спре да фъска. Пасирани домати или доматено пюре, червен пипер, олио или зехтин и сол запържвам, а най-често направо добавям в лещата и без да затварям тенджерата доварявам още 5 минути. Обичам я с повечко лук, чесън и домати.

# 7
  • Мнения: 5 001
Слагам измитата леща в тенджерка,наливам вода 3 пръста над лещата.Слагам на котлона,добавям 1 глава лук или стък праз,1 чушка,1 морков,парче целина и пащърнак,няколко скилидки чесън и 3-4 с.л. олио.Като уври лещата посолявам на вкус и ръсвам ронена чубрица.Сгъстявам с размито във вода брашно.

п.п. Или запржвам брашното в олио,слагам 1 ч.л. червен пипер и прибавям към сварената  леща.Чакам да клокне и да се посгъсти и махам.

# 8
  • Кукуландия
  • Мнения: 106
Аз, както баба ми и майка ми, слагам първо нарязан лук в олио и вода на котлона, докато се изпари водата, след което прибавям три супени лъжици предварително нарязани/настъргани (ние заваряваме в буркани за по-лесно през зимата, а и не само) моркови, домати, чушка, магданоз. След като се поизпари водата наливам вода  Mr. Green, към която след като заври добавям лещата. Подправките са сол, джоджен и девесил (това слагам на всички бобови).

# 9
  • Мнения: 14
Слагам измитата и почистена леща да се свари (когато извадя едно зрънце да мога да го разполовя с вилица), свалям от котлона и в тиган запържвам в 2-3 суп.л. олио 1 глава лук нарязана на ситно, 1 настърган морков, 2-3 скилидки ситно нарязан чесън, ако е такъв сезон и нарязана на много ситно чушка, подправки - сол, черен пипер, щипка чубрица и джоджен( не слагам червен пипер), прибавям 2 суп.л. брашно и малко от бульона на лещата и връщам всичко това в съда с лещата, връщам на котлона до сгъстяване, малко пресен магданоз и е готова - всичко 45 мин. Simple Smile

# 10
  • Мнения: 66
Ние много обичаме леща и често правя по следния начин:
Слагам вода да заври и в нея на веднъж слагам следните продукти :
Нарязани на малки кубчета моркови,
нарязан на малки кубчета по-голям картоф,
1 глава ситно нарязан кромид,
около 1 педя парче праз лук (когато имам)
3-4 скилидки чесън,
1-2 сушени чушки или чушлета
лещата
малко по-късно наливам малко олио и слагам сол на вкус, както и джоджен и девесил.
След като всички продукти са почти готови добавям 1 не много голям домат нарязан на малки кубчета.
Не запържвам нищо, от картофа има и гъстота, така, че не слагам брашно за сгъстяване, става много вкусно и най-вече е подходящо за деца, защото няма запръжки.

Морковите и картофите ги режа на толкова малки кубчета, колкото е голямо 1 лещено зърно след като се свари - така увират лесно и е много красиво после - като мозайка.

# 11
  • сред люляците
  • Мнения: 767
На яхния така, а на супа - така  Peace

Последна редакция: пт, 20 ное 2015, 10:02 от ilrai78

# 12
  • Мнения: 503

Може и без първата стъпка.Само да се накисне лещата от предната нощ.

# 13
  • Мнения: 1 232
Заедно е лещата слагам 1 обелен картоф. След като се свари картофа го смачквам и връщам в тенджерата. Останалото по обичайния начин.

# 14
  • София
  • Мнения: 816
Сварявам лещата,изхвърлям първата/черна/вода,наливам гореща и слагам от моята подправка/тя съдържа-зелен домат,морков,кромид лук,чушка и магданоз/ + чубрица
след като уври добре запържвам в олио брашно с червен пипер и слатгам към лещата.Чакам да поври още малко ,свалям и котао поизтине прибавям нарендан чесън.

# 15
  • Benelux / Varna
  • Мнения: 1 524
Измивам лещата и я слагам да се вари, количеството е да покрие дъното на тенджерката. След като позаври, изхвърлям първата черна вода. Доливам с гореща вода и прибавям олио, морковчета, склидки чесън и лук, понякога и пиперка ( ако имам)
Когато е почти готова, посолявам и прибавям само магданоз ( чубрица в къщи не се консумира- заради стомасите).
След което размивам лъжица брашно в студена вода, после добавям към него сос от тенджерката- да се уеднакви температурата и разтвори добре и връщам в тенджерката до сгъстяване.

# 16
  • Мнения: 1 710
Вчера готвих и много я харесаха.300гр леща се измива и се вари в 1,7л вода.Като заври слагам 2 бульона и така докато се свари.После сложих малко чили и чубрица, супена лъжица лютеница и малко кетчуп.Запръжката ми беше малка главичка лук, морков.Нарязах лука на ситно, моркова настъргах и сложих малко прясна целина.После добавих лъжица и половина брашно.И като се запържи добре, сложих чаена лъжичка червен пипер.Изсипах запръжката в тенджерата и повря десетина минути.Това е всичко.Ползвах българска леща на "А...ива".  chef

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 1 411
Измивам лещата и я заливам със студена вода. Може да престои така и до вечерта, докато реша да я готвя. Същинското готвене- слагам лещата с водата в тенджера под налягане и една готварска лъжица олио. Прибавям пасирани главичка лук, домати, половин сурова пиперка, един морков. Обелвам поне 5,6 скилидки чесън и ги пускам целички в тенджерата. Слагам чубрица, червен пипер, сол. Варя 20 мин. на трета от шест степени. За 30 минути общо имам топло и вкусно ядене. Уважавам автоклава!

# 18
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Измивам лещата и я слагам да се вари /например 300 гр. леща/.
Добавям настърган 1 морков и ситно нарязани 1 глава лук и 4-5 скилидки чесън.
Добавям сол, 2 дафинови листа, черен пипер на зърна и малко олио за готвене.

Запичам брашно в тиган без мазнина. Добавям 1-2 настъргани домата и малко вода от лещата. Размивам брашното и добавям към сварената леща. Оставям да ври 5 мин.

След махането от котлона добавям зехтин.

# 19
  • Мнения: 7
Измитата леща я претривам с нарязаните лук, морков и червена чушка, червен пипер и брашно, след което я слагам да се вари. Когато поомекне добавям сол, доматено пюре, чубрица и олио. Почти накрая на варенето добавям нарязан чесън.

# 20
# 21
  • Варна
  • Мнения: 3 895
САЛАТА ОТ ЛЕЩА
1ч.ч. почистена и измита леща
2 моркова
2 печени чушки
1 глава чесън
1/2 - 1 връзка магданоз
оцет, зехтин, сол на вкус

Лещата се накисва във вода и се оставя да набъбне около половин час. След това се сварява заедно с нарязаните на кубчета моркови. Малко преди да е готова лещата се прибавят обелените и нарязани на половинки скилидки чесън (те трябва само леко да се бланшират, а не да се сваряват напълно, така ароматът им остава по-силен). След това всичко се отцежда и се оставя да изстине. Чушките се нарязват на ситни кубчета, а магданоза на ситно и се объркват с лещата.Посолява се на вкус. В малко бурканче или шейкър смесваме оцет (аз ползвам ябълков) и зехтин и разбиваме много добре. Заливаме салатата с получения сос,разбъркваме и оставяме за няколко часа в хладилника да поеме - колкото по-дълго стои, толкова по-вкусна става.

# 22
  • Мнения: 2 149
Аз лещата я готвя на яхния. Варя я с лук,доматено пюре,малко чесън на прах,дафинов лист,зехтин,чубрица и морков. Обикновенно я съчетаваме с рибна салата Laughing

# 23
  • Europe
  • Мнения: 548
Ето как правя супа от Червена леща:

Задушавам направо в тенджерата 2 глави лук, 1 морков и олио, колкото да се покрие дъното на тенджерата. Добавят се и 4-5 средни картофа нарязани на едри детски зарчета, по-едри от за мусака. Заливат се с малка чашка студена вода и се оставят за 10- минути да се задушат при лука. В този момент слагам сол около 1,5 суп. лъжици. Тъй като червената леща много бързо се сварява се опитвам с ранното слагане на солта да забавя малко процеса.  
След тези 10-15 мин. задушаване, слагам 500 гр. червена леща и обърквам с подправките. А подправките ми са  – 1 ч.л червен пипер, по 1 щипка: куркума, нелюто къри, чубрица, джоджен, кимион, кориандър, на върха на ножа лют пипер (имам малки деца иначе бих сложила и повече), малко накълцан чесън (за да се овкусява по-дълго в бульона) и една голяма сушена чушка, понякога ако имам добавям и на ситно нарязана една малка червена сурова чушка. Обърква се, като за може да се остави за 3-4 мин. да се задуши така на "сухо" или направо да се залее с 2,7 л. гореща вода, после захлупвам с капак  и оставям за 10-15 мин до сваряване на лещата. Внимава се да не се развари много бързо лещата, защото става на каша, но не е голям проблем, пак ще е вкусно. За целта се готви на среден огън, в никакъв случай да не бумти от врене на котлона.
Отделно в малко тиганче слагам 1-2 лъжици олио и запържвам само за минутка-две още малко чесън на вкус (добавя чуден аромат), когато е омекнал и позлатен добавям 2-3 суп лъжици домати (от буркан, иначе трябва да се сложат 5-10 мин. по-рано), намачкани с вилица, когато заврят доматите и чесъна се добавя още 1 ч.л червен пипер и след 1 мин. се маха от котлона, разрежда се със супа и се изсипва обратно в нея. Изчаквам още веднъж всичко да заври и е готово. Това е – много бързо, лесно и вкусно.

Някои обичат червената леща с лъжица кисело мляко, а аз предпочитам с оцет, защото знам, че с него се усвоява по-добре. Може разбира се да се поръси с малко черно пиперче и пресен магданоз отгоре.

# 24
  • Мнения: 1 715
Слагам лещата с лук,морков и чубрица да се вари.Като стане готова запържвам с олио малко брашно и червен пипер.Като я дръпна от котлона задължително слагам една суп.лъжица чесън на прах.

# 25
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 9 425
При варенето слагам лук, чесън, морковче, зелена чушка, домат, сол, чубрица и джоджен. После правя запръжка на брашно и червен пипер. След като запържа лещата добавям кимион и къри. На края нарязвам една препечена сушена червена чушка. Става и с препечено сушено люто чушле Wink

# 26
  • Мнения: 358
Аз правя много неща от леща, но 2 рецепти са ми особено любими и вкъщи всичко се изяда бързо.

Леща яхния
варя леща, морков, малко лук и чесън. След като се сварят, добавям малко домат от консерва (смлян), ронена чубрица, сол, черен пипер и оставям да си къкри. В отделна тенджерка правя запръжка с брашно и червен пипер, добавям малко от лещата и преди да се сгъсти прекалено, смесвам запръжката и остатъка от лещата. Оставям да поври малко и изключвам.

Леща с къри
Сварявам чаша червена леща.
В тиган запържвам лук,чесън, малко чушка, добавям къри,куркума,сол, доматен сос (фино смлян за паста) и добавям добре отцедената леща и оставям да си поври.
Използвам сладко къри.

# 27
  • Europe
  • Мнения: 548
Браво GrayButterfly ! Чудни снимки, чак ми се дояде.

# 28
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
От обикновена и зелена леща правя супа или яхния. Не запържвам отдавна. Слагам измитата леща с повече или по-малко вода (според това дали искам супа или яхния) да се вари. Добавям нарязани лук, морков и чесън. Като поомекне добавям сол, чубрица, домат и малко олио. Варя още 10-15 мин. и готово. Ако е яхния преди да я сваля добавям 2 с.л. брашно размито в малко студена вода и варя още 2-3 мин.
От червена леща с 1-2 картофа правя крем супа.

# 29
  • Мнения: 2 760
Запържвам настърган морков на дъното на дебела тенджера, добавям измитата леща и лука. Като се посвари, слагам чесън. Накрая добавям още малко мазнина, сол, червен пипер, пресен джоджен(или замразен), нарязана на дребно зелена/червена чушка и пресен домат на малки кубчета. Харесва ми чушката да е почти сурова, а доматите да са свежи.Понякога 15 минути преди да изключа настъргвам картоф за уплътняване на супата.

Ако сортът или марката са ми непознати, първо сварявам без нищо, за да мога да изхвърля водата, ако стане черна.

Ако имам останала от предната вечер пилешка пържола на скара или пиле на грил, добавям десетина минути преди да изключа, придават хубав вкус.

# 30
  • Мнения: 365
Абсолютно задължително я изкисвам поне за 4 часа, ако е топло времето или за 8, ако е студено - това го правя с цел да стане по-биодостъпно желязото в нея, на което тя е толкова богата.

Иначе си я готвя на яхния - режа кореноплодни за супа, домати, сухите подправки, наливам водата, варя 30 мин на средно силен котлон, а пресните подправки и солта слагам накрая.

Но също готвя и по следният начин:
2 чаши изкисната(набъбнала) леща
1 чаша кафяв басмати ориз
1.ч.л. къри на прах(или 2 щипки куркума, 1 щипка кориандър, 1 щипка сминдух, 1 щипка червен пипер)
1 малко парче настърган джинджифил
2 настъргани скилидки чесън
1 люта зелена чушка
2с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
3 чаши вода
шепа наситнен магданоз

Слагам настърганите джиджифил, чесън и чушка да се запържат съвсем лекичко в зехтина на дъното на по-плитка и широка тенджера, сипвам ориза и разбърквам няколко пъти да поеме аромат, добавям сухите подправки и пак само разбърквам и веднага сипвам водата и лещата и посолявам(не пречи на лещата, тя си е набъбнала и омекнала вече). Намалям котлона до слабо и поставям капак. Когато цялата вода е поета от ориза, отмествам и изчаквам да изстине без да махам капака. Сервирам докато е леко топличко, поръсено с оцет и магданоз.

кекеке са видех, че туй йе тема от преди 5 години дето вчера някой я е актуализирал!! Мъ къде ги вадите такива  Laughing

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 17:36 от машина

# 31
  • Europe
  • Мнения: 548
машина Хареса ми рецептата ти, ще ти я пробвам, мерси!  Peace

# 32
  • Мнения: X
Аз също бих я опитала, интересна е, иначе лещата я правя на супа или на кюфтета - ползвам червена леща, правила съм и кекс от този вид  Laughing

# 33
  • Мнения: 448
Сварявам лещата, изцеждам я от водата. Запържвам лук, морков и домат конкасе заедно с лещата и малко пипер и пресни подправки. Ползвам я за канапе за патешки бутчта сготвени в мас(конфи) и подправки и запечени после до златисто с бекон. То иначе яхнията е ясна едва ли питаш за нея Simple Smile

# 34
  • София
  • Мнения: 5 247
Никога не запържвам.
Лещата я варя като я слагам първо нея и добре измита и после добавям лук, морков, пащърнак,
Подравки- щипка чубрица и щипка джоджен, сол, червен пипер. Добавям зехтин след сваляне от огъня.

Домат, чесън или други подправки и продукти не слагам.

Последна редакция: пт, 02 окт 2015, 18:12 от Мигла

# 35
  • Мнения: 1 109
Привет, ето и моята рецепта:

Накисвам лещата в гореща вода, докато подготвям зеленчуците: нарязвам глава лук, морков,парче целина глава, малко настърган джинджифил(добре е в случай, че имате проблеми с подуване на корема), суха люта чушка(ако нямам суха слагам прясна). Измивам лещата и я заливам с гореща вода, след като заври изхвърлям водата добавям 2 суп. лъжици олио или зехтин, нарязаните зеленчуци, наливам гореща вода и оставям всичко да се свари. Когато са готови прибавям един домат нарязан на ситно или настърган, няколко скилитки чесън и накрая ронена чубрица, оставам да поври още 15 минути. Дали е супа или яхния зависи от количеството вода, което слагате. Става много вкусна.
Пробвайте без запръжка, хем е вкусно, хем е здравословно. Добър апетит!

# 36
  • Варна
  • Мнения: 10 602
Не съм добра готвачка и винаги правя справка първо в нета как се готви дадено ястие.
Там прочетох и го спазвам, че първата вода на лещата се изхвърля и после тя се измива под течаща вода.

Не запържвам.
Хареса ми идеята с картофа, за да избегна сгъстяването с брашно.

Ако имам, вместо червен пипер слагам подправка за кайзер пастърма и става разкошно. Тя е смес на червен пипер с чимен. Страхотен аромат и страхотен вкус  Heart Eyes

# 37
  • Мнения: 2 760
Пащърнак също е чудесна подправка/добавка за леща (и за много други ястия) Peace

# 38
  • Мнения: 365
Може, като идея го казвам (защото нямам конкретна рецепта) - кюфтета от леща в спаначен сос (лапад, киселец). Сега му е баш сезона. Просто някаква рецепта за лещени кюфтенца по ваш си вкус (аз ги правя със сварена леща, малко брашно, яйце, лук, кимион, джоджен/мента на фурнтаа) поднесени в гъст сос от кълцан задушен спанак, лук, чесън, може и дом. пюре - като гъстотата може и с брашно, може и с пасирани картофи да се постигне, а може и просто да се свари всичко и да се пасира за сос и накрая - във всяка порция по супена лъжица заквасена сметанка. Питателно и полезно за дечицата..

# 39
  • Мнения: 2 441
За пръв път чувам, че се накисва лещата предварително, но смятам да пробвам.

# 40
  • Мнения: 1 319
Майка ми готвеше лещата като настъргваше 1 картоф, а накрая  преди да я извади слагаше  клонка сушена чубрица.
Аз съобразявайки се с домочадието, слагам лещата в студена вода, но в по-голямо количество  да се вари. Накрая осолявам,  олио, червен пипер и забрашнявам с малко водичка, чубрица задължително ронена. Обичаме да е по-гъста и понякога дори брашно не и слагам.

Всеки според вкуса си.

Последна редакция: пт, 02 окт 2015, 10:28 от doroty3

# 41
  • Мнения: 365
За пръв път чувам, че се накисва лещата предварително, но смятам да пробвам.
В лещата(и всички бобови) се съдържа фитинова киселина, която пречи да се усвоява добре желязото в и играе роля на нещо като консервант, който пази семката докато не попадне в подходящи условия за покълване. Накисването за няколко часа активира в семчицата процеси, които освобождават ензими, които неутрализират въпросната киселина, както и други такива вещества и правят желязото, пък и другите хранителни вещества в семката, по-биодостъпни. Инак всяка семчица - бобче, зърно - си е една малка био-консерва, опакована устойчиво за да устои на всякакви неблагоприятни условия, която се активира биологично само при подходящите условия - влага и умерена температура. Ако веднага ги сложим от сухо състояние да се варят, те се раздуват и омекват, но в химическият им състав не изчезват натуралните "консерванти", които при условия на покълване се неутрализират от ензимите.

# 42
  • Колоколамск
  • Мнения: 11 440
Аз винаги съм накисвала леща (и боб) за една нощ. Знам от майка ми, баба ми, че така много по-бързо увира.
А се оказва, че така съм помагала на варивата да ни дадат всичките си полезни вещества. Машина, беше ми интересно и полезно споделеното  Hug .
А лещата я готвя като гъста супа, нищо особено. Но готвя рядко и се приема като нещо специално вкъщи (лещата, прозвуча сякаш готвенето ми е рядкост)  Laughing .

# 43
  • Мнения: 13 199
Накисвам само боба, лещата увира много бързо. Никога не добавям брашно, като постои се сгъстява.

# 44
  • София
  • Мнения: 787
А я кажете каква леща купувате? Има толкова много видове и марки, че идея нямам коя е хубава.

# 45
  • Мнения: 25 707
За пръв път чувам, че се накисва лещата предварително, но смятам да пробвам.
В лещата(и всички бобови) се съдържа фитинова киселина, която...

Това важи ли и за червената леща, тази, на която зърната са без обвивка? По пътя на логиката би трябвало да не важи, ама знам ли? Може би и тя трябва да се накисва?

Леща готвя рядко и напоследък предпочитам червената, защото ми е една от най-бързите манджи. Слагам всичко сурово (олио, лук, чесън, доматено пюре, морков, чубрица, магданоз, червен пипер) и за няма и половин час е готова. Не сгъстявам, защото не се налага.
В най-бързия вариант - вместо морков, чушки и домати, слагам една голяма лъжица лютеница. Става много по-вкусно, а и се пести време.

# 46
  • Мнения: X
Моя съпруг е приготвя по този начин.Става вълшебна http://www.bonapeti.bg/recepti/Leshta-yahniya/

# 47
  • Мнения: 3
На 3литра вода слагам около 300 Гр леща една глава лук ситно нарязан,моркови два също ситно нарязани една чаена лъжичка сол доматен сос около 300Гр и четири скилидки чесън за по пикантен вкус.

# 48
  • Мнения: 58
Аз също бих я опитала, интересна е, иначе лещата я правя на супа или на кюфтета - ползвам червена леща, правила съм и кекс от този вид  Laughing

Заинтригува ме идеята за кекс с леща. Би ли споделила рецептата?

# 49
  • Мнения: 1 906
Аз лещата си я готвя стандартно, но добавям нахут. Много си подхождат и вкъщи много я обичаме. Недостатък е дългото приготвяне на нахута  Sad

# 50
  • Мнения: 1 232
Аз лещата си я готвя стандартно, но добавям нахут. Много си подхождат и вкъщи много я обичаме. Недостатък е дългото приготвяне на нахута  Sad
Това е интересно.
Може ли повече инфо.

# 51
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 301
Задушавам лук,морков,червена пиперка,настърган домат,чесънче -нарязани на ситно,доливам вода,като омекнат зеленчуците добавям една чаша червена леща.Когато е готова, добавям подправки.

# 52
  • Мнения: 1 906
Аз лещата си я готвя стандартно, но добавям нахут. Много си подхождат и вкъщи много я обичаме. Недостатък е дългото приготвяне на нахута  Sad
Това е интересно.
Може ли повече инфо.
Сварения и обелен нахут го слагам заедно  с лещата, зеленчуците (морков, чушка, домати, сушен пащърнак) , подправки и олио. И варя до готовност  Laughing

# 53
  • Мнения: 178
Доскоро я приготвях по стандартния начин но все нещо и куцаше.Сега открих една турска рецепта и я правя по нея.За мен е страхотна много ми харесва и може да се приготви както с обикновена така и с червена леща.

# 54
  • Мнения: 29
предварително накисвам лещата за около 30мин-1час
след това запържвам лук, и последователно добавям (като оставям след всеки зеленчук малко време да се позапържи):
 1) 1-2 настъргани моркови,
 2) 1-2 картофа нарязани на кубчета
 3) 1-2 нарязани на кубчета домати
 4) накиснатата леща
 
поливам с вряла вода за по-бързо и слагам сол, черен пипер, сухи зеленчуци (подправка), подправка за леща ако имам и кайен за малко люто. преди да сваля от огъня слагам чесън. става муцка!!!

# 55
  • Мнения: 114
Общо взето класически - яхния и супа.
По-интересното, което правя и става изключително бързо и много вкусно е крем супата от червена леща. Гиниална е!

http://www.supichka.com/2012/11/krem-supa-ot-chervena-leshta.html

# 56
  • София
  • Мнения: 9 940
Само аз ли накисвам за няколко часа лещата преди готвене newsm78

Лесна рецепта за ястия с  нахут, елда?

# 57
  • Варна
  • Мнения: 10 602
И аз започнах да я накисвам.

С нахут правя супа и салати, за ястие нищо не съм пробвала.

С елда правя елда/лимец със спанак на фурна.

# 58
  • Мнения: 9 193
Купих леща,но сега видях,че някои от семената са набръчкани. Значи това,че е развалена?

# 59
# 60
  • Мнения: 5 300
И аз накисвам лещата предварително. Слагам:
1 морков
1 глава лук
Малко доматено пюре
2,3 скилидки чесън
Овкусявам с черен пипер, чубрица, сол и сминдух. От време на време слагам и по 1 картоф, но без него повече ми харесва.
Другият вариант е крем супа от червена леща. И там слагам морков, лук и чесън. Първо тях задушавам с 2 листа дафинов лист, когато са омекнали слагам лещата, тя е готова за 5 минути. Овкусявам с черен пипер, сол кимион, къри и куркума. Много е хубава по този начин, бях чела рецептата някъде, но не си спомням къде, води се май по индийски. При сервиране си изстисквам сок от лимон.

# 61
  • София/Севлиево
  • Мнения: 11 036
В къщи се хапва само червена леща,която е и много лесна за приготвяне.
Първо я измивам 2 пъти през гевгира,после я слагам в тенджерата с два пъти повече вода отколкото е тя.Добавям един зелечуков бульон, разтопено краве масло или гхи около 2 супени лъжици, доматено пюре,куркума, червен пипер,чесън на прах,зелени перца лук, сушени домати и чушки и оставам да ври до извираме на половината вода.Става много вкусно.

# 62
  • Мнения: 1 319
У дома много обичаме леща, особено синът, затова търся и експериментирам различни рецепти.
Така попаднах на червената леща, която бързо се приготвя и е вкусна съчетана с други продукти.
Езогелин - II вид
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … %BB%D0%B8%D0%BD-2

Хумус от червена леща
https://-spam238-/humus-ot-chervena-leshta/2/

# 63
  • Мнения: 3 682
Измивам, варя с лук, чесън, зехтин, морков,червен пипер, чубрица.
Накрая прибавям домати.

Мама я прави с джинжифил, белена.

Последна редакция: вт, 27 окт 2020, 16:00 от waterproof

# 64
  • Мнения: 203
Моята рецепта:

1глава кромид лук, 1морков, 1чушка, 3скилидки чесън, 1буркан салца, 300грама леща, масло, чубрица, червен пипер, черен пипер, сол.

Лука, моркова,чушката и чесъна ги запържвам в тенджерата в която ще бъде чорбата, като подправям с подправките, и слагам измитата леща с 1.5 вода да къкри, и на 40тата минута добавям салца.
Правя запръжка с 50грама масло, брашно и червен пипер и меткам в тенждерата и е готова на 60тата минута.

# 65
  • Мнения: 4 022
Аз накисвам лещата от вечерта. На другия ден слагам да ври. Малко кото поври добавям олио, нарязани лук марков, чушка и 1-2 скилидки чесън. Добавям червен пипер, сол и накрая 3-4 с.л.размито на кашичка брашно и оставям да поври още малко с брашното. Накрая слагам чубрица.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 08:15 от Sun_Shine016

# 66
  • Мнения: 9 193
По телевизия Fine Living показаха рецепта с телешко и леща. Готви се осем часа (8ч.) в уред за бавно готвене. На външен вид прилича на тенджера. Слагат се домати и още много подправки,но не ги запомних.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт