За топчетата в супата топчета :)

  • 20 658
  • 89
  •   1
Отговори
  • Мнения: 33
Момичета, помагайте...  Simple Smile
За втори път в живота си правя опити да направя супа топчета, но основната им съставка - топчетата - ... ами нещо не можем да се спогодим с тях  Blush

Кайма, лук, яйце, сол и черен пипер, обърквам с пръсти, дотук добре. Приготвила съм малката лъжичка за дозатор и чинията с брашно за овалване. И тук вече започва голямото оплескване  Mr. Green Успявам да направя 2-3 топчета, след което по пръстите и дланите ми има такова количество смес и брашно, че мога да събера за една тава кюфтета  Joy

В крайна сметка, получиха се някакви топчета, но станаха грамадански (значи по-скоро са станали топки  Laughing) и леко "цъфнали", та трябваше да сипвам супата в големи копанки  Joy

И така  Simple Smile
Моля за вашите вещи наставления и жокери как да се преборя с несръчността и некомпетентността си и да направя нормални топчета с нормална консистенция и мънички по размер  #Silly


Благодаря!   bouquet

# 1
  • Мнения: 34
Аз не слагам лук в каймата и не ги овалвам в брашно.Слагам:кайма,подправки,галета и едно яйце (задължително,за да не се разпадат топчетата при варене).Правя малки топчета и от време на време си топя ръцете във вода и нямам никакви проблеми.Ако държиш на брашно можеш да овалваш топчетата в него ,но след като си ги направила.Желая ти успех,при мен винаги се получават.Ако нещо не ти стана ясно,питай  Simple Smile

# 2
  • софия
  • Мнения: 379
аз не ги овалвам в брашно, направо с лъжичка ги пускам в супата, от яйцето не се разпадат.

# 3
  • Мнения: 27 524
Кайма, лук, яйце, сол и черен пипер

Аз слагам и ориз задължително:

За кюфтенцата:

300гр кайма
1 яйце
1/2 к.ч. ориз
1 гл. настърган лук
сол, черен пипер и чубрица

Супа топчета



Ръцете си мокря и измивам след всеки 2-3 топченца, няма начин иначе  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 353
правя ги като Блонди, но без лук, когато ги овалвам в брашно ги слагам всички топченца в една тавичка и отгоре ръсвам около 1-2 с.л. брашно и започвам с тръскане да ги размествам, те започват да се въртят в тавичката и по този начин се набрашняват от всички страни, но не ги харесвам така, защото после супата има вкус на брашно - поне аз така го усещам...
(не успях по-сложно да го опиша, дано сте ме разбрали Peace)

# 5
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз лук и яйце не слагам. Ориз, черен пипер, сол ако каймата не ми е солена и това е. След това си правя топчетата и когато всички са готови овалвам в брашното, водата вече е завряла, сложила съм настъргани моркови, които са почти готови, добавям топчетата, малко ориз, да се свари, правя една варена застройка, подправки и готово... Peace

# 6
  • София
  • Мнения: 1 762
Значи  newsm78 имам вуйна, която дълги години е била готвачка. Та от нея знам някои тънкости. Да споделя точно за тези топчета. Тя ми е казвала, че не се слага цяло яйце, а само белтъка. Именно той спомага да не се разпадне топчето. Оттогава само така ги правя  Peace

# 7
  • Мнения: 331
Аз замесвам кайма с ориз. После с една чаена лъжичка загребвам и пускам в купа с брашно. След това закръглям на точета.

# 8
  • Мнения: 353
Аз лук и яйце не слагам. Ориз, черен пипер, сол ако каймата не ми е солена и това е. След това си правя топчетата и когато всички са готови овалвам в брашното, водата вече е завряла, сложила съм настъргани моркови, които са почти готови, добавям топчетата, малко ориз, да се свари, правя една варена застройка, подправки и готово... Peace

Мими 135, моля те сподели как правиш варената застройка   bouquet

# 9
  • Мнения: 165
А аз даже каймата не я овкусявам - директно от пакетчето правя малки топчета, след това ги овалвам в тавичка с брашно и цоп във врящата вода. Никога не са се разпадали, а за да не ти залепват ръцете сипи малко оцет в една купичка и периодично ги намокряй с него.

# 10
  • Мнения: 2 817
Топчетата ги правя само от каймата и ориза. В брашно не ги овалвам изобщо. Лука и моркова си ги слагам в подсолената вряща вода, добавям топчетата, подправките. Когато супата е готова застройвам с яйце и к. мляко. Изобщо нямам проблем с оформянето на топчетата - правя го с ръце, на око си грабвам горе долу равни количества.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Аз слагам само белтък в каймата, черен пипер, сол и чубрица. Оформям каймата на дълги, тънки кебапчета и режа с ножа на парченца. Слагам така приготвените топчета /дооформям ги с ръка, да се получат хубави топчета Crazy/ в гевгир или сито, поръсвам с брашно и разтръсквам гевгира, докато изпада излишното брашно. После ги мятам в супата, като леко дооформям отново, ако е нужно.
Не понасям ориз в супа и не знам как се процедира, ако има такъв в топчетата Embarassed

# 12
  • Мнения: 5 001

Кайма, лук, яйце, сол и черен пипер, обърквам с пръсти, дотук добре. Приготвила съм малката лъжичка за дозатор и чинията с брашно за овалване. И тук вече започва голямото оплескване  Mr. Green Успявам да направя 2-3 топчета, след което по пръстите и дланите ми има такова количество смес и брашно, че мога да събера за една тава кюфтета  Joy

В крайна сметка, получиха се някакви топчета, но станаха грамадански (значи по-скоро са станали топки  Laughing) и леко "цъфнали", та трябваше да сипвам супата в големи копанки  Joy

И аз слагам ориз в каймата.Яйце-НЕ!....Приготвям си брашното,което слагам в една тава.
С мокри ръце си оформям топчетатаи ги слагам в тавата с брашното.
Периодично мокря ръцете си.Така каймата не се лепи и топчетата се оформят идеално.
Когато направя всички топчета,заклаща, няколко пъти тавата и всички топчета се набрашняват равномерно.

После ги слагам във врящия бульон +зеленчуците.
Накрая правя застройка (най-често варена)и готово.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 089
Слагам ориз, подправки и белтък, слагам във врящата вода. Не се разпадат, стават страхотни. Идеята за лук, обаче ми харесва и ще се пробвам със смлян такъв, мерси за идеята   bouquet

# 14
  • Мнения: 33
Благодаря за отговорите ви дотук  Simple Smile   chef

Пропуснала съм да напиша, че слагам и ориз в сместа.

Едно ми стана ясно със сигурност - топчетата само без кайма не стават, иначе кой ги с прави с лук, кой без ориз, кой само с белтък... Party

Тези, които ги пускате от лъжичката директно във врящата вода -  не стават ли безформени?

Всъщност аз изобщо не искам да ги овалвам в брашно, но досега знаех само за този вариант за оформянето им. Нали заради това се ползва брашното? Или може би има и друга функция? Ще пробвам и оцет.


Чудя се, да не би пък лукът да ми е бил нарязан на едро и това също да е един от проблемите?  newsm78

Аз замесвам кайма с ориз. После с една чаена лъжичка загребвам и пускам в купа с брашно. След това закръглям на точета.
Така успях и аз все пак да ги оформя някакси, след като разбрах, че само оформяне с пръсти няма да го бъде  Laughing

# 15
  • София
  • Мнения: 1 762
Kayla , аз не ги овалвам в брашно. По- скоро си "овалвам" ръцете в олио и правя много лесно топчета.  Peace Може и да ги мокриш с вода, пак няма да лепи каймата и ще ти е лесно оформянето  Peace

# 16
  • Мнения: 613
А аз даже каймата не я овкусявам - директно от пакетчето правя малки топчета, след това ги овалвам в тавичка с брашно и цоп във врящата вода. Никога не са се разпадали, а за да не ти залепват ръцете сипи малко оцет в една купичка и периодично ги намокряй с него.
И а така. Ако каймата е мляна и без сол , я осолявам първо. И оцет не използвам , а купичка с вода.

# 17
  • Мнения: 22 867
Значи  newsm78 имам вуйна, която дълги години е била готвачка. Та от нея знам някои тънкости. Да споделя точно за тези топчета. Тя ми е казвала, че не се слага цяло яйце, а само белтъка. Именно той спомага да не се разпадне топчето. Оттогава само така ги правя  Peace

Да, аз също слагам само белтъка в каймата, топя си ръцете в купичка с малко оцет(стяга белтъка), правя топченцата и ги оставям в тава. Като ми заври водата със зеленчуците, вземам тавата, една чиния с брашно, овалвам топчета и ги пускам във врящата супа. Стоят си стегнати, не се разпадат, без значение с ориз или без ориз са. Понякога, като бързам, пропускам ориза. А жълтъка от яйцето използвам за застройка на супата, не се пресича.

# 18
  • Мнения: 1 085
Топчетата се правят с мокри ръце и се пускат директно във вряща вода.
Няма нужда от яйце в каймата, месото е белтък, който коагулира във врящата вода и съответно, топчето не се разпада.
Ако се сложи яйце, каймата става по - рядка, по - лигава и е по - трудно да се оформят топчетата.
В каймата слагам лук, малко ориз, червен и черен пипер, девесил.
В супата - морков, малко домат, чушка и фиде.
Застройвам само с кисело мляко.

# 19
  • Мнения: 4 668
Аз лук и яйце не слагам . Само подправки и ориз в каймата . Овалвам ги в брашно . Стават идеални и големи колкото си пожелаеш  Peace
Трябва да се пуснат във врящия булъон обаче .
Това е любимата супа на сина ми .

# 20
  • Балчик
  • Мнения: 752
 LaughingИ когато супата е готова , настъргвам сурово - пресен морков и го запържвам в мазнина, поливам  готовата супа , получава се страхотен  златист цвят .  Laughing

# 21
  • София
  • Мнения: 3 612
Аз правя топчетата само от кайма и ги оформям като си топя ръцете с вода.Не слагам брашно,ориз,лук и др.Никога не са се разпадали Peace

# 22
  • Мнения: 9 776
 #Crazy

Вие направо разбихте представите ми за нормалната проста топчена супа Mr. Green.

Аз правя топчетата само от кайма и ги оформям като си топя ръцете с вода.Не слагам брашно,ориз,лук и др.Никога не са се разпадали Peace

Ей това е Peace. Толкова е просто и бързо. После - направо във врящата вода. Никога не са ми се разпаднали топчетата.

# 23
  • Мнения: 1 914
#Crazy

Вие направо разбихте представите ми за нормалната проста топчена супа Mr. Green.

Аз правя топчетата само от кайма и ги оформям като си топя ръцете с вода.Не слагам брашно,ориз,лук и др.Никога не са се разпадали Peace

Ей това е Peace. Толкова е просто и бързо. После - направо във врящата вода. Никога не са ми се разпаднали топчетата.

 Peace

# 24
  • Мнения: 304
#Crazy

Вие направо разбихте представите ми за нормалната проста топчена супа Mr. Green.

Аз правя топчетата само от кайма и ги оформям като си топя ръцете с вода.Не слагам брашно,ориз,лук и др.Никога не са се разпадали Peace

Ей това е Peace. Толкова е просто и бързо. После - направо във врящата вода. Никога не са ми се разпаднали топчетата.
Аз мисля , че от това да се сложат малко лук, ориз и подправки супата няма да стане по-сложна , но със сигурност по-ароматна и вкусна . На мен топчетата също не са ми се разпадали .

# 25
  • Мнения: 613
[Аз мисля , че от това да се сложат малко лук, ориз и подправки супата няма да стане по-сложна , но със сигурност по-ароматна и вкусна . На мен топчетата също не са ми се разпадали .
Че то в супата естествено, че има и лук , и морков , и ориз, и подправки.... Защо трябва да са в топчетата?

# 26
  • Мнения: 9 776
[Аз мисля , че от това да се сложат малко лук, ориз и подправки супата няма да стане по-сложна , но със сигурност по-ароматна и вкусна . На мен топчетата също не са ми се разпадали .
Че то в супата естествено, че има и лук , и морков , и ориз, и подправки.... Защо трябва да са в топчетата?

Абсолютно Peace. Взе ми буквите от клавиатурата Laughing. А традиционно супа топчета се прави вместо с фиде, с ориз Peace.

# 27
  • Мнения: 1 085
Е, ще ви събера очите тогава... вчера я направих с буквички   Joy
Важното е, че малкият злоядко у дома, много я хареса  Simple Smile

# 28
  • Мнения: 304
[Аз мисля , че от това да се сложат малко лук, ориз и подправки супата няма да стане по-сложна , но със сигурност по-ароматна и вкусна . На мен топчетата също не са ми се разпадали .
Че то в супата естествено, че има и лук , и морков , и ориз, и подправки.... Защо трябва да са в топчетата?
Да има ги , но поне подправки ( черен , червен пипер , чубрица , магданоз , сол...) мисля , че трябва да се сложат иначе си е просто една сварена кайма  Sick Но в крайна сметка всичко е въпрос на вкус  Simple Smile Peace

# 29
  • Мнения: 9 776
[Аз мисля , че от това да се сложат малко лук, ориз и подправки супата няма да стане по-сложна , но със сигурност по-ароматна и вкусна . На мен топчетата също не са ми се разпадали .
Че то в супата естествено, че има и лук , и морков , и ориз, и подправки.... Защо трябва да са в топчетата?
Да има ги , но поне подправки ( черен , червен пипер , чубрица , магданоз , сол...) мисля , че трябва да се сложат иначе си е просто една сварена кайма  Sick Но в крайна сметка всичко е въпрос на вкус  Simple Smile Peace

Каймата, която ползвам, е осолена. Подправки - всеки си слага каквито иска. Червен пипер -  Rolling Eyes - никога не слагам на каквато и да било супа. Магданоз, чубрица, черен пипер - принципно дори се слагат след като се махне супата от котлона.

# 30
  • София
  • Мнения: 12 554
Оригиналната рецепта за супа топчета е с ориз и домати. И аз се опулих в първия момент, ама това е.

Сега и аз я правя така. Топчетата са ми само от кайма. Подправките са в супата.

# 31
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
[Аз мисля , че от това да се сложат малко лук, ориз и подправки супата няма да стане по-сложна , но със сигурност по-ароматна и вкусна . На мен топчетата също не са ми се разпадали .
Че то в супата естествено, че има и лук , и морков , и ориз, и подправки.... Защо трябва да са в топчетата?

Абсолютно Peace. Взе ми буквите от клавиатурата Laughing. А традиционно супа топчета се прави вместо с фиде, с ориз Peace.
Ами нали целта на темата беше всеки да сподели как приготвя топчетата newsm78 Нормално е всеки да отрази своето виждане по въпроса.
Аз, примерно, обичам супата с много пресен магданоз, затова слагам малко чубрица само в топчетата, а в самата супа - не. Вече споделих,  че ми се повдига само при вида на ориз в супа, така че няма сила, която да ме накара да направя, каквато и да било супа с ориз вътре, пък бил той и в топчета или извън тях.
Та, като сме тръгнали, да си кажа цялата рецепта за супата Crazy
Задушавам настъргани лук и морков в малко олио, добавям вода и като заври пускам топчетата; подправям със сол и черен пипер. Като се посварят топчетата, добавям нарязан картоф. Ако не правя застройка, слагам доматено пюре и фиде. В противен случай, слагам само фиде. Когато е готово, поръсвам с много пресен магданоз и правя застройка от жълтък и кисело мляко.

# 32
  • Мнения: 9 776
Оригиналната рецепта за супа топчета е с ориз и домати. И аз се опулих в първия момент, ама това е.
Сега и аз я правя така. Топчетата са ми само от кайма. Подправките са в супата.

Домати слагам в края на варенето, 5 минути преди да изключа.

......Аз, примерно, обичам супата с много пресен магданоз...

Аз пък мразя пресен магданоз Sick. Но темата е друга.
Въпросът беше, че цял живот съм правила супата по определен начин и тук ме хвърлихте в яки размисли Laughing. Та защо е нужно да се слагат всички споменати съставки в каймата, като те принципно са слагат в самата супа? Вие дефакто правите каймата като за кюфтета Rolling Eyes.

# 33
  • Мнения: 1 085
Слагайте каквото искате.
Важно е на вас да ви харесва.

# 34
  • Мнения: 9 776
Слагайте каквото искате.
Важно е на вас да ви харесва.

Разбира се Peace.

# 35
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Полина, не знам защо така Thinking Всъщност, и аз винаги съм си правила супата по определен начин и дори не се замислям, когато си подготвям каймата Rolling Eyes
Между другото, правила съм супата и с тънките наденички за скара. Тогава просто "изстисквам" по малко кайма от  наденичката  директно във врящата супа; в тези случаи не съм овалвала нищо в брашно, не съм подправяла допълнително и пак е ставала супата, но пък и те наденичките са си овкусени  Thinking Това, в случаите, когато ме е мързяло да правя топчета, или не съм имала кайма във фризера Embarassed

# 36
  • София
  • Мнения: 12 554
Оригиналната рецепта за супа топчета е с ориз и домати. И аз се опулих в първия момент, ама това е.
Сега и аз я правя така. Топчетата са ми само от кайма. Подправките са в супата.

Домати слагам в края на варенето, 5 минути преди да изключа.

......Аз, примерно, обичам супата с много пресен магданоз...

Аз пък мразя пресен магданоз Sick. Но темата е друга.
Въпросът беше, че цял живот съм правила супата по определен начин и тук ме хвърлихте в яки размисли Laughing.

Да, аз също заради това написах, че когато видях оригиналната рецепта за супа топчета бая се учудих, защото цял живот майка ми я е правила с фиде и без домати.

# 37
  • Мнения: 60
И аз не слагам ориз в каймата. Само я овкусявам с подправки и правя топчетата, като си мокря ръцете с вода. Ориз слагам в супата, но съм я правила с ориз в топчетата.

# 38
  • Мнения: 22 867

Да, аз също заради това написах, че когато видях оригиналната рецепта за супа топчета бая се учудих, защото цял живот майка ми я е правила с фиде и без домати.

И аз я знам като бяла супа от майка и така я правя, но като стана въпрос за домати, горещо препоръчвам супа топчета с домати и пащърнак на bordovsky.  Фантастична е, страхотно вкусна.

# 39
  • Мнения: 33
От всичко, изчетено дотук, ще си "купя" доста идеи    chef

Като за начало мисля следващия път да пробвам каймата да е без яйце, защото, след като прочетох някъде по-нагоре това определение, наистина осъзнавам, че ми стоеше някак "лигава"  докато се опитвах да оформям  Crazy

Остава да се преборя и с размера на топченцата, защото искам да ги правя малки, а не някакви кифтаци  Laughing

Благодаря ви   bouquet

# 40
  • Мнения: 1 085
Остава да се преборя и с размера на топченцата, защото искам да ги правя малки, а не някакви кифтаци  Laughing


Ха, аз винаги започвам с такова желание и накрая виждам как стават все по - големи и по - големи  Joy
Не съм от най - търпеливите, знам си аз  Laughing

# 41
  • София
  • Мнения: 12 554
Остава да се преборя и с размера на топченцата, защото искам да ги правя малки, а не някакви кифтаци  Laughing


Ха, аз винаги започвам с такова желание и накрая виждам как стават все по - големи и по - големи  Joy
Не съм от най - търпеливите, знам си аз  Laughing

Аз напоследък ги правя с чаена лъжичка.

# 42
  • Мнения: 1
 ooooh!
и на мен не ми се получат топчетата ... но и компенсирам със застройката

# 43
  • Мнения: 293
В каймата - наситнен лук, част от белтъка, ориз, чубрица и чер пипер.Омесвам и оставям на страна за 10-15 мин да се овкуси. В голяма тава предварително обилно набрашнена започвам да оформям малки топчета , без да си брашня ръцете (че инак голямо мазало пада) . След като са готови всички топчета поръсвам още брашно върху тях и раздрусвам тавата , така, че да овалям топчетата в брашно.Ако някое се инати и не иска да се набрашни само , му помагам с ръце  Wink После пускам във врящия бульон (лук , праз, чушка, морков....) и чакам да изплуват.Чак тогава слагам ориза и го оставям да си хортува с топчетата поне 30 мин на бавен огън. Доувкусявам на сол , чер пипер и чубрица.Застройката - винаги варена и винаги със заквасен асметана и кисело мляко. Готовата супа ръся с накълцан пресен магданоз. И винаги - в най голямата тенджУра , че все не стига пустата супа  smile3503

# 44
  • Мнения: 115
 най-лесния трик за топчета е:
 след,като са оформени с мокри ръце ги слагам в найлонова торбичка и ръся брашно
 после раздрусвам добре торбата и ...нямам издънки  Peace

# 45
  • Мнения: 8 247
И аз правя топчетата само от кайма. Гледам да са колкото се може по-малки, защото моят синковец така или иначе обира само топчетата от чинията. Поне по-дълго време да рови с лъжицата.
Навремето майка ми ги правеше с ориз в каймата. На мен ми харесва и по двата начина. Сега обаче гледам да я правя както е най-лесно и бързо. Не ми се разпадат топчетата. Освен това в супата слагам лук (през зимата праз), моркови - това задължително заедно с подправките. От там нататък съм я правила и с ориз, и с картофи и фиде, с домати и без домати, според случая и наличните продукти. Аз обаче обичам да експериментирам и да разнообразявам. Застройката за мен също е задължителна, с яйце и кисело мляко.

# 46
  • Мнения: 5 008
Аз ги правя или с белтък и галета или само от кайма, овалвам с брашно, така им става и по-гъста супата. Подправки в каймата слагам кимион, чубрица, черен пипер и сол. В супата домати и фиде, и ние супа с ориз не ядем. Застройката е жълтък и кисело мляко.
На детето му е любимата супа Grinning

# 47
  • Мнения: 1 639
Аз слагам само кайма, ориз и подправки. Винаги ги пускам във вряща супа. Не овалвам в брашно.

# 48
  • Мнения: 1
Аз пък правя по две топчета наведнъж. Технологията е следната: омесвам каймата с ориз и подправки. В съд приготвям 1 ч. ч. вода, смесена с около 1 с. л. оцет. Потапям си двете длани в течността. Върху едната длан слагам две късчета /с големина по желание/ кайма. С другата длан, без много да натискам, с въртеливи движения оформям топчетата. Винаги стават малки, с идеална форма. Това е технологията, иначе продуктите всеки си преценява по свой вкус.

# 49
  • Мнения: 398
При следващото правене на супата,ще пробвам номера с по две топчета наведнъж  Laughing
А по темата,правя ги от кайма,малко ориз,подправки.Оформям топченцата,поставям върху набрашнен поднос и така докато свърши каймата.Разтърсвам ги,оставям брашенцето по тях да попие / !брашното е съвсем малко,само се напудрят/ и сипвам във врящата вода ,в която ври лука и моркова.Прибавям малко ориз и почти към края   подправките.Правя варена застройка и става вкусна супа за студени дни

# 50
  • Бургас
  • Мнения: 1 202
Винаги,когато правя точета за супа-топчета си приготвям едн акупичка с хладка вода и 1 с.л. оцет и през 2-3 топчета си потапям ръцете вътре и тогава оформям топчета.След като съм направила всички топчета,тогава ви овалвам 1 по 1 в брашно.Не ми се рзпадат.Слагам ги винаги в кипяща вода/бульон.

# 51
  • Мнения: 774
Аз правя топчетата само от кайма, малко сол и няколко лъжици ориз. Размесвам всичко. Първо правя малки топченца, после ги топвам в брашното и ги търкулвам в дланта си, за да се доовалят в брашното и ги пускам във врящата вода. Никога не се разпукват.

# 52
  • Мнения: 355
Хайде и аз да споделя моята хитринка - правя сместа за топчета от кайма, малко ориз, ситно нарязан лук и чубрица. После правя топчетата в съда, в който съм размесила каймата. После леко капвам оцет и стръсквам топчетата, след това с лъжица наръсвам брашното и пак енергично ги разтръсквам. Това с оцета го зная от един готвач - стяга топчетата и придава приятен, слабо кисел вкус на супата.

# 53
  • Мнения: 9 776
Що не си спестите брашното, и да оформяте топчетата направо с водичка Rolling Eyes?

# 54
  • BG
  • Мнения: 4 458
Топчетата и аз ги правя само с кайма, без да добавям нищо в нея. Брашно също не ползвам за овалването им. От моите ръце - директно във врящата вода. Дори предварително в една малка тенджерка ги топвам за 5 мин. , за да им хвърля "първата вода" Joy
 Като сме на тема супи , искам да попитам как ги застройвате с мляко, не се ли вкисва от горещата вода newsm78 Аз застройвам само с яйце,.

# 55
  • Мнения: 1 252
Правех застройката с мляко , когато децата бяха малки.
Сега я првя само с жълтъка на яйцето и лимонтозу + пресни зелении, според супата.
С киселото мляко - по- бързо вкисва.Иначе по оригинална рецепта топчетата се правят както Мишанка  е описала.
Другото работа "през пръсти" . Не , че не става , но като ще е гарга - да е рошава.

# 56
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Лука за топчетата не го кълцам, а го рендосвам на най-ситното ренде, слагам също ориз, белтък, подправки. Оформям топчетата като си топя ръцете в оцет - така нито ръцете ми се омазняват, нито нещо се полепя по пръстите ми.Редя топчетата в тава, после върху тях ръся брашно с цедката за чай и ги пускам във врящата вода със зеленчуците.Накрая с жълтъка от яйцето правя варена застройка.

# 57
  • Мнения: 9 776
Застройка правя само с яйце и малко оцет. Понякога ако е зеленчукова /картофена/, добавям към яйцето кисело мляко.

# 58
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 606
Топчетата ги овкусявам само с чубрица, черен пипер и кимион. До сега не ги овалвах в брашно, но от скоро ги овалвам - така супата става по гъстичка. Като правя топчетата направо ги слагам в една тавичка с малко брашно и като се понапълни тавичката само с няколко разклащания и топчетата са оваляни. А иначе на супата слагам чубрица, морков, червена пиперка, домати и ориз. Най-накрая целинка. Застройвам с жълтък и кисело мляко. А сега през зимата си позволявам да сложа и малко зелева чорба - става превъзходна.

# 59
  • Мнения: 132
В днешната супа топчета използвах само кайма с малко подправки, като черен пипер, сол и кимион. Супата застроих само с яйце и добре подправих с ерен пипер, чубрица и магданоз.
Според мен каймата почва да лепне по пръстите, когато е водниста - от лука и яйцето например. И в комбинация с брашното става една...

# 60
  • Мнения: 60
Застройката я правя с жълтък и оцет, но понякога и с кисело мляко.

# 61
  • София
  • Мнения: 787
А колко оцет слагате в застройката? Никога не съм правила такава застройка и ми стана интересно Simple Smile

# 62
  • Мнения: 1 085
А колко оцет слагате в застройката? Никога не съм правила такава застройка и ми стана интересно Simple Smile

По - добре е с жълтък и 1/2 лимон.

# 63
  • София
  • Мнения: 787
А колко оцет слагате в застройката? Никога не съм правила такава застройка и ми стана интересно Simple Smile

По - добре е с жълтък и 1/2 лимон.

Мерси, ще пробвам Simple Smile

# 64
  • Мнения: 9 776
А колко оцет слагате в застройката? Никога не съм правила такава застройка и ми стана интересно Simple Smile

На око, но да речем 2 супени лъжици.

Защо не слагате цялото яйце в застройката Thinking?

# 65
  • София
  • Мнения: 12 554
А колко оцет слагате в застройката? Никога не съм правила такава застройка и ми стана интересно Simple Smile

На око, но да речем 2 супени лъжици.

Защо не слагате цялото яйце в застройката Thinking?

Вероятно, защото белтъкът прецаква супата и става на парцали, ако не са изравнени температурите.

# 66
  • Мнения: 9 776
Сигурно е така, Нана, но пък не е чак такава философия. Аз докато се вари супата, си чупя яйцето и го разбивам с оцета. Така си стои и се стопля малко до времето за застрояване. Супата я свалям от котлона и веднага застройвам. С енергично разбъркване не ми се е пребивало никога яйцето.

# 67
  • София
  • Мнения: 12 554
Сигурно е така, Нана, но пък не е чак такава философия. Аз докато се вари супата, си чупя яйцето и го разбивам с оцета. Така си стои и се стопля малко до времето за застрояване. Супата я свалям от котлона и веднага застройвам. С енергично разбъркване не ми се е пребивало никога яйцето.

Да, аз също не го деля. Ама въпрос на избор  Wink

# 68
  • Мнения: 9 776
Като можем да си усложним живота, защо да не го направим Crazy.
 Hug

# 69
  • Мнения: 27
Ето моята рецепта и варианти.
за топчетата - кайма , 2 филии/ сух хляб накиснати във вода и не силно изцедени/, черен пипер, 1яйце, чубрица, сол.
 Замесвам меко сместта /ако е домашна прибавям вода -по 1 суп.лъжица/ и почвам да късам малки топчета. Периодично, ако ми лепне си топя ръцете във вода. Като направя топчетата  ги
посипвам с брашно 1 шепа и разклащам напред назад тавата. Топчетата стават с перфектна овална форма.
 С хляб и вода топчетата остават меки и пухкави. /ориза ги "изсушава" и остават рошави/

Приготвяне Задушавам -  1гл.кромид лук, морков, 1лъж.олио, 1каф. чаша вода. Като се задушат слагам вода. /понякога пускам и зеленчуков бульон/. Като заври водата пускам топчетата. След 15 мин. прибавям фиде/ понякога замествам с ориз/ като се свари и фидето изключвам супата и застройвам с 1 яйце и 2 лъж мляко.  Пожелание прибавям - магданоз, чер. пипер и чубрица допълнително.
ето как правя застройката- разбивам цяло яйце/за предпочитане с тел/прибавям 2 лъжици кисело мляко или сметана . Изключвам тенджерата със супата. Взимам 1черпак от супата и го прибавям към застройката на тънка струйка и непрекъснато разбърквам с лъжица - така докато напълня купичката с бульона от супата. После взимам купата и обратно  в тенджерата и пак с бъркане. /за да не се пресече яйцето/
Така супата става застроена и перфектна.
Това е!   chef Децата я обожават! 


# 70
  • Мнения: 9
топчетата ги правя от тънка наденичка-просто я късам вътре
другия ми вариянт е -пълня една торбичка,режа края и  изтисквам по малко смес-не си играя да правя топчета  Party

# 71
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Моята рецепта се оказа еднаква с тази на Звездев. Laughing На 250 гр. кайма, 2 супени лужици ориз, подправки /в моя случай чубрица и черен пипер/ и белтък от яйце, но само ако каймата е правена от чисто месо. Ако купувам готови пакетчета кайма не слагам белтък. В една чинийка с една цедка  си поръсвам брашънце и след това на готовите топчета пак поръсвам. През това време запържвам моркова, доливам вода и добавям чушка и лук. Завира и слагам топчетата, добавям 1 супена  лъжица ориз и подправки. Застройвам с един жълтък, половин кофичка кисело мляко и 1 или 2 супени лъжици брашно. Сипвам в застройката от врящата, но изключена супа и смесвам след това двете течности.Не варя повече.

# 72
  • Мнения: 31 317
Мокря си ръцете и вече не овалвам в брашно.

# 73
  • Мнения: 59
Кайма, лук, яйце, сол и черен пипер

Аз слагам и ориз задължително:

За кюфтенцата:

300гр кайма
1 яйце
1/2 к.ч. ориз
1 гл. настърган лук
сол, черен пипер и чубрица

Супа топчета



Ръцете си мокря и измивам след всеки 2-3 топченца, няма начин иначе  Simple Smile
[/quo
И аз така ги правя! Винаги се получава!

# 74
  • Мнения: 1 213
Не винаги ги овалвам в брашно/според настроението/.Като реша да ги правя с брашно-сипвам на дъното на тавичка брашно,правя топчетата/половината/,като ги слагам в тавичката...после ''раздрусвам'' напред-назад...и готово,после с другата половина процедирам по същия начин Peace.Ако са се поразвалили ги дооформям.Става бързо и чисто.

# 75
  • Мнения: 3 219
Аз да ви похваля един полуготов продукт-топчета за супа топчета на Сами М, еми страхотни са, макар, че като ги взех бях доста предубедена, не обичам да купувам от този тип продукти, но тук определено не сбърках. 500гр  е разфасовката, готови, оформени, струваха 3.60лв. Понеже в нас правя голяма тенджера, сложих целия пакет.

# 76
  • Мнения: 43
аз да си кажа честно доста по-калпазански се справям и се получава чудесно-купувам готова кайма за принциси-народна,сами -м или нещо подобно да е овкусена с подправки от тез малките пакетчета по 250 гр. и с ръчичиките във врящата вода вземам си предварително кухненска хартия /за мръсните ръчичики/и за нула бройки топчетата са готови #2gunfire

# 77
  • Мнения: 1 520
Един стар трик за приготвяне на супа топчета - преди оформените топчета да се пуснат в тенджерата, да се натопят за малко в паничка с оцет - за да се стегнат и да не стават грамадански при варенето на супата. Няма нужда да се овалват в брашно.
Вкуса им изобщо не се променя от оцета.

# 78
  • Мнения: 253
И аз купувам готова кайма или за принцеси  или универсална.Някой път като ми се играе ги овалвам в брашно,но повечето пъти ги слагам така  Peace

# 79
  • Мнения: 9 776
....пълня една торбичка,режа края и  изтисквам по малко смес-не си играя да правя топчета  Party

 Peace
Ей този номер приложих преди два дни и съм много доволна, защото съвсем си спестих работата hahaha. Освен това каймата, която купувам е в найлонов плик. Само срязах едното ъгълче и нацвъках топчетата директно Laughing.
Благодаря за идеята Hug!

# 80
  • Мнения: 610
....пълня една торбичка,режа края и  изтисквам по малко смес-не си играя да правя топчета  Party

 Peace
Ей този номер приложих преди два дни и съм много доволна, защото съвсем си спестих работата hahaha. Освен това каймата, която купувам е в найлонов плик. Само срязах едното ъгълче и нацвъках топчетата директно Laughing.
Благодаря за идеята Hug!

Брей , страшни сте  Party Ще пробвам и аз така следващият път да " нацвъкам " топчетата  Laughing
Мерси за идеята .  Hug

# 81
  • Мнения: 9 776
Близначе, стават леко рошави, но какво от това Laughing. В супата даже не се забелязва Peace.

# 82
  • Мнения: 75
аз правя малки топчета и ги пускам в купичка с малко вода. след като бульона ми е готов изсипвам топчетата с водата директно в супата. не се слепват, получават добре оформени топчета.

# 83
  • Мнения: 9
....пълня една торбичка,режа края и  изтисквам по малко смес-не си играя да правя топчета  Party

 Peace
Ей този номер приложих преди два дни и съм много доволна, защото съвсем си спестих работата hahaha. Освен това каймата, която купувам е в найлонов плик. Само срязах едното ъгълче и нацвъках топчетата директно Laughing.
Благодаря за идеята Hug!

Брей , страшни сте  Party Ще пробвам и аз така следващият път да " нацвъкам " топчетата  Laughing
Мерси за идеята .  Hug

радвам се че съм била полезна

# 84
  • Мнения: 2 131
Аз слагам подправки в каймата - сол, черен и червен пипер. Купувам неовкусена кайма. Слагам и ориз. След това овалвам в брашно.
Преди няколко дни правих, става вкусна.
Вярно е, че заради овалването в брашно малко е играчка.  Mr. Green

# 85
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
....пълня една торбичка,режа края и  изтисквам по малко смес-не си играя да правя топчета  Party

 Peace
Ей този номер приложих преди два дни и съм много доволна, защото съвсем си спестих работата hahaha. Освен това каймата, която купувам е в найлонов плик. Само срязах едното ъгълче и нацвъках топчетата директно Laughing.
Благодаря за идеята Hug!

Брей , страшни сте  Party Ще пробвам и аз така следващият път да " нацвъкам " топчетата  Laughing
Мерси за идеята .  Hug

Момичета, тази идейка с "цвъкането" на топчетата направо от плика нещо взе, че ми допадна. Днес съм се намислила на супа топчета и ще пробвам именно така. Благодаря.  bouquet

# 86
  • София
  • Мнения: 1 832
Овкусявам си каймата като за кюфтета, слагам белтъка, жълтъка ползвам за застройката. Не ги овалям в брашно, не слагам ориз, не ги поливам с оцет и винаги стават.

# 87
  • Мнения: 6 059
Аз слагам само подправки и яйце и по рядко малко ориз но не и лук,и първо правя всички топчета и ги пускам в/у съд с брашно и накрая ги овалвам.

# 88
  • София
  • Мнения: 224
Мила Kayla,
моята рецепта за Супа топчета е следната:
Продукти:250 г кайма, 2 моркова, 1резен целина, 1 глава лук, 2 домата, 1/4 чаена чаша ориз, 60 г масло, 2 супени лъжици кисело мляко, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, магданоз /количеството е въпрос на вкус/, 1/2 лимон, черен пипер, сол.
Приготвяне:Сваряваме половината от ориза. Нарязаните моркови, целина и половината лук заливаме със студена вода, посоляваме и варим.
Смесваме каймата, другата половина ситно нарязан лук, сварения ориз и белтъка, магданоз. Омесваме, оформяме топчета /без никакво брашно/ и ги пускаме при полусварените зеленчуци. Варим 20 мин. Добавяме останалата част от ориза и дребно нарязаните домати /през зимата моите са смлени/. Приготвяме застройка от киселото мляко, жълтъка и брашното. Прибавяме към готовата супа. Слагаме маслото, лимоновият сок, магданоз и черен пипер.

Добър апетит!

# 89
  • Sofia
  • Мнения: 26 501
нищо не слагам в каймата....просто правя малки топченца и за да не залепва каймата по ръцете сипвам в купичка вода с малко оцет и си  топя ръцете отвреме-навреме/това е трик от достоверен източник работил много години по столове и кухни,супата няма мирис на кисело/,пускам ги във вряща вода,врат 5-10 мин.прибавям 1-2 суп.лъж.зеленчукова смес,която си приготвям есента от всички сезонни зеленчуци,фиде,след малко застройвам с жълтък и малко лим.сок,и много магданоз....

Общи условия

Активация на акаунт