За топчетата в супата топчета :)

  • 20 616
  • 89
  •   1
Отговори
  • Мнения: 33
Момичета, помагайте...  Simple Smile
За втори път в живота си правя опити да направя супа топчета, но основната им съставка - топчетата - ... ами нещо не можем да се спогодим с тях  Blush

Кайма, лук, яйце, сол и черен пипер, обърквам с пръсти, дотук добре. Приготвила съм малката лъжичка за дозатор и чинията с брашно за овалване. И тук вече започва голямото оплескване  Mr. Green Успявам да направя 2-3 топчета, след което по пръстите и дланите ми има такова количество смес и брашно, че мога да събера за една тава кюфтета  Joy

В крайна сметка, получиха се някакви топчета, но станаха грамадански (значи по-скоро са станали топки  Laughing) и леко "цъфнали", та трябваше да сипвам супата в големи копанки  Joy

И така  Simple Smile
Моля за вашите вещи наставления и жокери как да се преборя с несръчността и некомпетентността си и да направя нормални топчета с нормална консистенция и мънички по размер  #Silly


Благодаря!   bouquet

# 1
  • Мнения: 34
Аз не слагам лук в каймата и не ги овалвам в брашно.Слагам:кайма,подправки,галета и едно яйце (задължително,за да не се разпадат топчетата при варене).Правя малки топчета и от време на време си топя ръцете във вода и нямам никакви проблеми.Ако държиш на брашно можеш да овалваш топчетата в него ,но след като си ги направила.Желая ти успех,при мен винаги се получават.Ако нещо не ти стана ясно,питай  Simple Smile

# 2
  • софия
  • Мнения: 379
аз не ги овалвам в брашно, направо с лъжичка ги пускам в супата, от яйцето не се разпадат.

# 3
  • Мнения: 27 524
Кайма, лук, яйце, сол и черен пипер

Аз слагам и ориз задължително:

За кюфтенцата:

300гр кайма
1 яйце
1/2 к.ч. ориз
1 гл. настърган лук
сол, черен пипер и чубрица

Супа топчета



Ръцете си мокря и измивам след всеки 2-3 топченца, няма начин иначе  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 353
правя ги като Блонди, но без лук, когато ги овалвам в брашно ги слагам всички топченца в една тавичка и отгоре ръсвам около 1-2 с.л. брашно и започвам с тръскане да ги размествам, те започват да се въртят в тавичката и по този начин се набрашняват от всички страни, но не ги харесвам така, защото после супата има вкус на брашно - поне аз така го усещам...
(не успях по-сложно да го опиша, дано сте ме разбрали Peace)

# 5
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз лук и яйце не слагам. Ориз, черен пипер, сол ако каймата не ми е солена и това е. След това си правя топчетата и когато всички са готови овалвам в брашното, водата вече е завряла, сложила съм настъргани моркови, които са почти готови, добавям топчетата, малко ориз, да се свари, правя една варена застройка, подправки и готово... Peace

# 6
  • София
  • Мнения: 1 762
Значи  newsm78 имам вуйна, която дълги години е била готвачка. Та от нея знам някои тънкости. Да споделя точно за тези топчета. Тя ми е казвала, че не се слага цяло яйце, а само белтъка. Именно той спомага да не се разпадне топчето. Оттогава само така ги правя  Peace

# 7
  • Мнения: 331
Аз замесвам кайма с ориз. После с една чаена лъжичка загребвам и пускам в купа с брашно. След това закръглям на точета.

# 8
  • Мнения: 353
Аз лук и яйце не слагам. Ориз, черен пипер, сол ако каймата не ми е солена и това е. След това си правя топчетата и когато всички са готови овалвам в брашното, водата вече е завряла, сложила съм настъргани моркови, които са почти готови, добавям топчетата, малко ориз, да се свари, правя една варена застройка, подправки и готово... Peace

Мими 135, моля те сподели как правиш варената застройка   bouquet

# 9
  • Мнения: 165
А аз даже каймата не я овкусявам - директно от пакетчето правя малки топчета, след това ги овалвам в тавичка с брашно и цоп във врящата вода. Никога не са се разпадали, а за да не ти залепват ръцете сипи малко оцет в една купичка и периодично ги намокряй с него.

# 10
  • Мнения: 2 794
Топчетата ги правя само от каймата и ориза. В брашно не ги овалвам изобщо. Лука и моркова си ги слагам в подсолената вряща вода, добавям топчетата, подправките. Когато супата е готова застройвам с яйце и к. мляко. Изобщо нямам проблем с оформянето на топчетата - правя го с ръце, на око си грабвам горе долу равни количества.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Аз слагам само белтък в каймата, черен пипер, сол и чубрица. Оформям каймата на дълги, тънки кебапчета и режа с ножа на парченца. Слагам така приготвените топчета /дооформям ги с ръка, да се получат хубави топчета Crazy/ в гевгир или сито, поръсвам с брашно и разтръсквам гевгира, докато изпада излишното брашно. После ги мятам в супата, като леко дооформям отново, ако е нужно.
Не понасям ориз в супа и не знам как се процедира, ако има такъв в топчетата Embarassed

# 12
  • Мнения: 5 001

Кайма, лук, яйце, сол и черен пипер, обърквам с пръсти, дотук добре. Приготвила съм малката лъжичка за дозатор и чинията с брашно за овалване. И тук вече започва голямото оплескване  Mr. Green Успявам да направя 2-3 топчета, след което по пръстите и дланите ми има такова количество смес и брашно, че мога да събера за една тава кюфтета  Joy

В крайна сметка, получиха се някакви топчета, но станаха грамадански (значи по-скоро са станали топки  Laughing) и леко "цъфнали", та трябваше да сипвам супата в големи копанки  Joy

И аз слагам ориз в каймата.Яйце-НЕ!....Приготвям си брашното,което слагам в една тава.
С мокри ръце си оформям топчетатаи ги слагам в тавата с брашното.
Периодично мокря ръцете си.Така каймата не се лепи и топчетата се оформят идеално.
Когато направя всички топчета,заклаща, няколко пъти тавата и всички топчета се набрашняват равномерно.

После ги слагам във врящия бульон +зеленчуците.
Накрая правя застройка (най-често варена)и готово.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 061
Слагам ориз, подправки и белтък, слагам във врящата вода. Не се разпадат, стават страхотни. Идеята за лук, обаче ми харесва и ще се пробвам със смлян такъв, мерси за идеята   bouquet

# 14
  • Мнения: 33
Благодаря за отговорите ви дотук  Simple Smile   chef

Пропуснала съм да напиша, че слагам и ориз в сместа.

Едно ми стана ясно със сигурност - топчетата само без кайма не стават, иначе кой ги с прави с лук, кой без ориз, кой само с белтък... Party

Тези, които ги пускате от лъжичката директно във врящата вода -  не стават ли безформени?

Всъщност аз изобщо не искам да ги овалвам в брашно, но досега знаех само за този вариант за оформянето им. Нали заради това се ползва брашното? Или може би има и друга функция? Ще пробвам и оцет.


Чудя се, да не би пък лукът да ми е бил нарязан на едро и това също да е един от проблемите?  newsm78

Аз замесвам кайма с ориз. После с една чаена лъжичка загребвам и пускам в купа с брашно. След това закръглям на точета.
Така успях и аз все пак да ги оформя някакси, след като разбрах, че само оформяне с пръсти няма да го бъде  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт