Много вкусен кекс

  • 194 736
  • 192
  •   1
Отговори
  • Мнения: 170
Здравейте момичета, ето какво сътворих днес (нямам снимки, но гарантирам страхотния вкус и изглед на кекса):
5 яйца
2 ч. чаши захар
1 ч. чаша лимонада (аз сложих кола)
1/2 ч. чаша олио
3 ч. чаши брашно
1 бакпулвер
какао по желание

Захарта и яйцатя се разбиват заедно и след това се слага всичко останало. Пече се в предварително загрята умерена фурна. Кексът е страхотен и се надува, става като пандишпанов, но не точно. Може да се поръси с пудра захар, да се сложат орехи, стафиди и каквото ви душа иска.
Бон апети!!! Heart Eyes

# 1
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Вярвам ти и те подкрепям .И аз правя само че с по-малко яйца.Става наистина дунапренен.Като няма лимонада може и с вода.
Просто е по различен от тези с прясно млако и от тези с кисело мляко.
Препоръчвам го на всички

# 2
  • Мнения: 170
Благодаря ти!!

# 3
  • Мнения: 4 434
Правя същия с 3 яйца

# 4
  • by the sea
  • Мнения: 98
Тъкмо на време публикувана рецепта. Утре имаме повод, та ще взема да го пробвам. Пък по-късно може и впечатления да споделя...

# 5
  • Мнения: 737
И на мен ми се вижда вкусен,пък и лесен Peace
И аз утре ще го пробвам и ще споделя резултати

# 6
  • София
  • Мнения: 12 554
Точно ми се ядеше кексче. Утре сутрин ще го направя. Точно имам и кола  Wink

# 7
  • Мнения: 1 217
Аз също правя този кекс,но слагам 3 яйца.
И като течност слагам-вода,прясно мляко,натурален сок,кампот.
Даже днес пробвах с новата газирана вода на Девин-ябълка.Стана  Hands Thumbsup eat coolcool

# 8
  • София
  • Мнения: 12 554
Кексът вече се пече. Ще пиша после за резултата.

# 9
  • Мнения: 3 562
Искам да го направя с 3 яйца, че 5 са ми много, но не трябва ли да намаля брашното и останалите продукти или да карам както е по рецептата newsm78

# 10
  • Мнения: 170
Ами незнам, аз рецептата я знам с 5 яйца. С повече яйца е по - вкусно.  Peace

# 11
  • Мнения: 737
Аз си го направих по рецептата.Изглежда прекрасно Peaceи мирише още по-хубаво.Сега го чакаме да изтине и домочадието го започва.

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 10:54 от tumnokoska

# 12
  • Мнения: 170
Супер!!! Ще видиш, 4е е много вкусен. Аз по принцип съм много зле в приготвянето на кексове, но този ми се стори много лесен и също толкова вкусен! Flutter

# 13
  • Мнения: 737
Децата много го харесаха.
Благодаря за лесната рецепта Peace

# 14
  • Мнения: 170
Моля, моляц Party

# 15
  • Мнения: 1 152
Кексът, който и моята баба прави - точно с лимонада.  Grinning

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 203
Току -що го сложих във фурната.Притеснявам се ,че малко рядка ми се стори сместа...
После ще пиша какво се е получило.

# 17
  • by the sea
  • Мнения: 98
Офффффф... много се издъних, а изглеждаше така обещаващо... 
Стори ми се много гъста сместа, та си икономисах 1ч. брашно и сега, ни става за снимане ни за ядене. А беше се надул така прекрасно и такъв приятен аромат се носеше из цялата къща. Язък!
Възнамерявам да се явя на ''поправителен'' още идната седмица.

# 18
  • Мнения: 170
 Grinning Споко!!!Аз съм същата с кексовете, все не ми се получават. Верно е, 4е като сложиш захарта при яйцата и сместа става някак си много гъста. Но като добавиш и лимонадата става супер!Успех следващия път! Hug

# 19
  • Мнения: 1 152
Много често ми се случва кексът да се надуе така хубаво, а като го извадя спада? Има си обяснение, но не го знам.... Rolling Eyes

# 20
  • Мнения: 3 782
При първа възможност ще го изпорпвам, но ако реша да сложа и прясно мляко колко трябва да е?

# 21
  • Мнения: 170
Знам, че нетрябва да отваряш фурната, докато кекса се пече. След като придобие хубава коричка отгоре, може да се провери дали е изпечен с клечка за зъби. Ако на клечката остане тесто, кекса е суров още........
Аз пека кекса около 40 до 50 мин в умерена фурна.

# 22
  • Мнения: 166
Много вкусен става. Аз използвам есенция от коняк вместо какао.

# 23
  • София
  • Мнения: 12 554
Параскева кексът стана страхотен. Благодаря!   bouquet

# 24
  • Мнения: 307
С кола или с лимонада става по-добре ?

# 25
  • Мнения: 110
Хареса ми рецептата и тази вечер ще го пробвам кексчето! До сега съм пробвала няколко рецепти за кексове, но все не ми се получават сполучливи! Може ли да ми кажете колко време и на колко градуса се пече, за да не отварям фурната за проверки!

# 26
  • Мнения: 170
С кола и лимонада е все едно, важното е да са газирани. Ако го правиш с кола, после вкуса на колата не се усеща.
Пече се на 180 - 200 фурна, като придобие хубав загар започваш да го проверяваш с клечка за зъби. Времето за пе4ене е 40-50мин.

# 27
  • Мнения: 1 152
Може ли защото ми е правоъгълна формата за кекс времето за печене да е 1 час, а отгоре кексът е вече загорял и слагам фолио? Пека го с вентилатор на второ ниво отгоре на долу. Така ли трябва?newsm78

# 28
  • Мнения: 170
Mоже да е 1 4ас, но аз не съм пробвала с венитлатор. Пека най- долно ниво на фурната, отгоре и отдолу. На умерена фурна - 180 градуса.

# 29
  • София
  • Мнения: 140
Кексчето ми звучи вкусно и лесно и в петък ще го спретна.Ще докладвам със снимков материал какво се е получило. Grinning

# 30
  • Мнения: 307
Да се отчета и аз. Направих го с лимонада, не сложих какао, накрая го залях със сладко от ягоди. Ето и резултата :

# 31
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Кекса е невероятно вкусен. В къщи не обичат кексове ,но от този бяха очаровани. Благодаря на авторката за рецептата!

# 32
  • Мнения: 170
Много се радвам, че кекса ви е допаднал!
Femme, страхотно си се справила. И  аз го правя без какао, защото мъжа ми не го  обича...и с тази заливка със сладко от ягоди ммммммммммм, супер!!! 

# 33
А вместо кола можели да сложа фанта от портокал  Shocked

# 34
 newsm78 А може ли да сложа вместо кола фанта-портокал  Peace

# 35
  • Мнения: 7 418
newsm78 А може ли да сложа вместо кола фанта-портокал  Peace
  Аз бих сложила! Peace

# 36
  • Мнения: 419
Аз също правя такъв кекс, като на авторката и вместо лимонада съм опитвала и с фанта-портокал и с плодов сок, какъвто имам под ръка, но задължително и сода тогава. Ефектно е отгоре и с пудра захар, и с шоколад, най-различни варианти още има Peace

# 37
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
 Femme, след тези снимки и аз не мога да се въздържа и ще пробвам.   bouquet

# 38
  • Мнения: 9 973
утре ще изненадам мъжлетата

# 39
Здравейте момичета, ето какво сътворих днес (нямам снимки, но гарантирам страхотния вкус и изглед на кекса):
5 яйца
2 ч. чаши захар
1 ч. чаша лимонада (аз сложих кола)
1/2 ч. чаша олио
3 ч. чаши брашно
1 бакпулвер
какао по желание

Захарта и яйцатя се разбиват заедно и след това се слага всичко останало. Пече се в предварително загрята умерена фурна. Кексът е страхотен и се надува, става като пандишпанов, но не точно. Може да се поръси с пудра захар, да се сложат орехи, стафиди и каквото ви душа иска.
Бон апети!!! Heart Eyes
Здравейте,искам да попитам възможно ли е да се добави течен шоколад в сместа за този кекс?Благодаря ви предварително Simple Smile

# 40
  • Мнения: 221
Аз правя същия кекс, само че с 3 яйца. И вътре в него слагам, малко плодчета от сладко, каквото имам под ръка. Става също много вкусен.

# 41
  • Мнения: 1 122
Благодаря за рецептата.  bouquet Днес го направих и ето и резултата: И парченце:

# 42
  • Мнения: 574
С кола или с лимонада става по-добре ?
Аз лично слагам газирана вода Peace
Страхотен ти е станал кекса Hug Не знаех, че може да се залее със сладко. Аз слагам само пудра захар отгоре.

# 43
  • Мнения: 37
събота ще го пробвам

# 44
  • Viena
  • Мнения: 3 588
аз днес мисля да го направя

# 45
  • Мнения: 27
По принцип ми е писнало от готвене, но имам един единствен сладкиш, който го умея перфектно и той е негово величество кекса. Правя го с 6 яйца, 6 ванилии /или 2ванилии + кората от един лимон/, 1 бакпулвер, захар, бяло брашно и разреждам с гореща вода до 1 каф. чаша, какао.
  chefАко разрешите - няколко съвета за правене на изключителен кекс !
Първо изпращам децата с таткото в парка на разходка ... защото започнем ли веднъж нетрябва да прекъсваме процеса...  
Яйцата - пресни ако може домашни,
Ванилията - на всеки брой яйце 1 бр. ванилия!
Захарта - никога непрекалявайте със захарта - кекса става тежък бухне и после - пуфффф- по добре малко по- малко захар, а и за фигурата ...
не казвам, че трябва без захар... просто непрекалявайте.
Винаги разбивайте първо трите продукта заедно яйца, захар и ванилия до пълното стопяване на захарта.
Олиото- до 70-80мл  - 1каф.чаша също непрекалявайте
Прибавяте го на тънка струйка към сместта. До тук сместта трябва да се сгъсти до "майонеза".
Брашното - бяло по възможност пресято +
Бакпулвера - в срок на годност прибавяме към брашното.
Разреждам с 1 каф.чаша гореща вода. До получаване на гъста смес .
Тук прибавям лимоновата кора - лимоновите корички се стържат до бялата кора /само жълтото/ колкото повече -толкова по- добре...Може да се сложат и ядки - стафиди, бадеми, лешници, сушени плодове -кайсии ....убиец...
Намазвам формата леко с олио и поръсвам стените с брашно. Изтупвам формата от излишното количество брашно и слагам 2/3 от сместта . 1лъж какао в останалата смес -разбърквам и добавям останалата смес. Завъртам веднъж с вилица във формата за да съединя леко двете части и слагам в студена фурна! 10мин на максимум, после 30-40 на слаба фурна до опичането /номера с клечката важи! Не отваряме докато минат поне 30 мин от печенето- когато сме убедени, че кекса вече се е стабилизирал почти опечен. Важно е да запазим жълорозовия цвят на кекса , а не кафявия загар на вълшебството....
Като е готов изкарвам и покривам /задушавам/ - "да отиде до нивата"... като е полу студен режа и поръсвам с пудра захар.

И едно правило за печене във фурна -
Ако творим/готвим/ с мая - фурната трябва да е предваритлно загрята  до горещо. Ако е с бакпулвер или сода - слага се в студена фурна.

След тези подробни инструкции , ако нестава - зарежете вашия кекс , купете си страхотно бельо - съпруга Ви ще остане също толкова доволен все едно е ял най-страхотния кекс....
Успех ...
Ако в къщи искат сладки -"снежни топки" - значи отивам на пазар Wink...  



# 46
  • Мнения: 940
Страхотно обяснение за кекса, перфектно Simple Smile Мен не ме бива по кексовете (само по мъфините), но ме запалихте да пробвам.

# 47
  • Мнения: 68
страхотно звучи, ще взема да се пробвам и аз, ама хич ме няма в кексовете

# 48
  • София
  • Мнения: 461
По принцип ми е писнало от готвене, но имам един единствен сладкиш, който го умея перфектно и той е негово величество кекса. Правя го с 6 яйца, 6 ванилии /или 2ванилии + кората от един лимон/, 1 бакпулвер, захар, бяло брашно и разреждам с гореща вода до 1 каф. чаша, какао.
  chefАко разрешите - няколко съвета за правене на изключителен кекс !
Първо изпращам децата с таткото в парка на разходка ... защото започнем ли веднъж нетрябва да прекъсваме процеса...  
Яйцата - пресни ако може домашни,
Ванилията - на всеки брой яйце 1 бр. ванилия!
Захарта - никога непрекалявайте със захарта - кекса става тежък бухне и после - пуфффф- по добре малко по- малко захар, а и за фигурата ...
не казвам, че трябва без захар... просто непрекалявайте.
Винаги разбивайте първо трите продукта заедно яйца, захар и ванилия до пълното стопяване на захарта.
Олиото- до 70-80мл  - 1каф.чаша също непрекалявайте
Прибавяте го на тънка струйка към сместта. До тук сместта трябва да се сгъсти до "майонеза".
Брашното - бяло по възможност пресято +
Бакпулвера - в срок на годност прибавяме към брашното.
Разреждам с 1 каф.чаша гореща вода. До получаване на гъста смес .
Тук прибавям лимоновата кора - лимоновите корички се стържат до бялата кора /само жълтото/ колкото повече -толкова по- добре...Може да се сложат и ядки - стафиди, бадеми, лешници, сушени плодове -кайсии ....убиец...
Намазвам формата леко с олио и поръсвам стените с брашно. Изтупвам формата от излишното количество брашно и слагам 2/3 от сместта . 1лъж какао в останалата смес -разбърквам и добавям останалата смес. Завъртам веднъж с вилица във формата за да съединя леко двете части и слагам в студена фурна! 10мин на максимум, после 30-40 на слаба фурна до опичането /номера с клечката важи! Не отваряме докато минат поне 30 мин от печенето- когато сме убедени, че кекса вече се е стабилизирал почти опечен. Важно е да запазим жълорозовия цвят на кекса , а не кафявия загар на вълшебството....
Като е готов изкарвам и покривам /задушавам/ - "да отиде до нивата"... като е полу студен режа и поръсвам с пудра захар.

И едно правило за печене във фурна -
Ако творим/готвим/ с мая - фурната трябва да е предваритлно загрята  до горещо. Ако е с бакпулвер или сода - слага се в студена фурна.

След тези подробни инструкции , ако нестава - зарежете вашия кекс , купете си страхотно бельо - съпруга Ви ще остане също толкова доволен все едно е ял най-страхотния кекс....
Успех ...
Ако в къщи искат сладки -"снежни топки" - значи отивам на пазар Wink...  




Направо ме разби с това обяснение  bouquet
Това последното с бельото много ми хареса  Heart Eyes
Много полезно инфо!!!
Ще се пробва! Sunglasses

# 49
  • Мнения: 351
georgieva111 , страхотно описание на твоя кекс! Може ли да кажеш колко точно захар и брашно слагаш?

# 50
  • Мнения: 764
И аз да се запиша в темата със моят любим кекс, ето и снимки:
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195303.big
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195306.big

Рецептата:

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. Олио
1 ч.ч. Вода
2 ч.ч. Брашно+1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 буркан сладко (аз използвах сладко от смокини)

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се олиото на тънка струйка. Брашното и содата се смесват и се добавят. Сладкото се разбърква с водата и се добавя и то,но се бърка  само с лъжица, а не с миксер. Прибавят се орехите. Пече на 180 градуса.
Да ви е сладко!!! eat

# 51
  • Мнения: 767
Аз съм жив кахър по отношение на кексовете, но ето рецептата на съседката, която дори аз направих перфектно.Няколко пъти.
4 яйца се разбиват с миксер с 2ч.ч захар до пухкавост.
4 ч.ч брашно с 1 бакпулвер се пресяват 2 пъти.
Към яйцата се добавя една непълна чаена чаша олио на струйка, 2 ванилии, 1 малка фанта портокал, 1-2 зърна кардамом, какао, шоколад на парчета, ядки, сухи плодове - последните добавки по желание.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр. - 30 минути. Аз слагам решетката на фурната в средна позиция.

Обаче публикувания тук кекс (особено снимковия материал), така ме заинтригуваха, че непременно ще опитам.

# 52
  • Мнения: 6
Чета "Много вкусен секс",е няма как да не пробвам Кекса де. Laughing

# 53
  • Мнения: 1 176
Понеже авторката обещава кексът да е много вкусен - ще го направя. Обичам кексове с повече яйца, обаче захарта не е ли много? Момичетата, които са го правили, кажете много сладък ли става? Ако намаля захарта, трябва да увелича брашното или пък да намаля яйцата  newsm78?

# 54
  • Mонтана
  • Мнения: 413
ще пробвам правилата:)) че нещо напоследък не ми се получават кексовете:((

# 55
  • Мнения: 111
Ето го и моя кекс. Направих го в машината за хляб
http://suzana50.snimka.bg/cooking/suzana.414695.15251654

# 56
  • Мнения: 8 944
Ето го и моя кекс. Направих го в машината за хляб
http://suzana50.snimka.bg/cooking/suzana.414695.15251654

Би ли споделила как го приготви? На програмата за кекс, първо течните после сухите продукти?
Благодаря!

П.П. Сега видях на снимките, че машината ти за хляб е същата като моята!


Hug

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 15:56 от alina_si

# 57
  • Мнения: 111
Първо си разбих яйцата със захарта, добавих 1/2 к.ч. олио и продължих да разбивам, 1 ч.ч. кока кола и след като разбърках добре да стане еднородна смес я изсипах в машината за хляб.
Добавих брашното и бакпулвера. Много се чудих коя програма да избера и пуснах на тесто като след като разбърква 15 мин. спрях машината и избрах печене. Пекох го 1:30 мин.
Това беше опит. Стана като пандишпан и много вкусен. Ще пробвам на програма за лимонов сладкиш и ще ви информирам за резултата.

# 58
  • Мнения: 1 176
Направих го и аз, но както и предполагах - стана много сладък. Обаче е много вкусен.
Ще го приготвям и занапред, само ще намаля захарта малко.

# 59
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
И аз направих кекса - въпреки, че забравих какаото стана много вкусен :

                             

# 60
  • Мнения: 9

Това наистина е много вкусен кекс. Ще го направя пак, благодаря  bouquet за рецептата.
Може да го видите на снимките.



# 61
  • Мнения: 58
страхотен и лесен кекс  chefблагодарности на авторката  bouquet
аз го поръсих отгоре с разтопен шоколад и стана още по вкусен Grinning

# 62
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз да се запиша в темата със моят любим кекс, ето и снимки:
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195303.big
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195306.big

Рецептата:

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. Олио
1 ч.ч. Вода
2 ч.ч. Брашно+1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 буркан сладко (аз използвах сладко от смокини)

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се олиото на тънка струйка. Брашното и содата се смесват и се добавят. Сладкото се разбърква с водата и се добавя и то,но се бърка  само с лъжица, а не с миксер. Прибавят се орехите. Пече на 180 градуса.
Да ви е сладко!!! eat


Мен ме изкушава ето този ...
Лошото е, че вкъщи не обичат много кекс във кексова форма, и повечето пъти си го ям сама.
Ако направя обаче малки кексчета или във формички за мъфини - утрепват се да ядат  Laughing

# 63
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
За два дни направих 2 кекса. Чудесен е! Първият път сложих не лимонада а газиран портокал и след това имаше лек плодов аромат на ситрус, а вторият път беше с газирана круша. Намалих захарта че с 2 ч.чаши ни идва възсладко.
Всички кексове и сладки до сега съм ги пекла в предварително загрята фурна, а този пусках печката на 200 градуса точно преди да намажа формата и изсипя сместа. Изпичаше се добре и само към края пусках вентилатор. Моята кексова форма е малка и имах опасения че ще прелее тестото от нея но стигна точно до ръбовете.

Последна редакция: пн, 12 окт 2009, 21:51 от mama_mima

# 64
  • Марс
  • Мнения: 439
Хм, чудна работа досега всеки ми е казвал за кекс в предварително загрята фурна, тук пишете обратното, кое да смятам за вярно newsm78

# 65
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
ev4o , явно е до печка, аз си пека кексовете на предварително загрята фурна Wink.

# 66
  • Мнения: 8 944

И аз да се запиша в темата със моят любим кекс, ето и снимки:
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195303.big
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195306.big

Рецептата:

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. Олио
1 ч.ч. Вода
2 ч.ч. Брашно+1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 буркан сладко (аз използвах сладко от смокини)

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се олиото на тънка струйка. Брашното и содата се смесват и се добавят. Сладкото се разбърква с водата и се добавя и то,но се бърка  само с лъжица, а не с миксер. Прибавят се орехите. Пече на 180 градуса.
Да ви е сладко!!! eat


Ето го и моят кекс по тази рецепта, но без орехи. Стана супер вкусен със сладко от круши. Малката промяна която направих е, че и сладкото разбих с миксера. Наду се перфектно.



Аелис , аз винаги когато започна да правя кекса, пускам фурната, когато съм готова със сместа, тя вече е хубаво загряла. Не съм пробвала в не-загряла, а и не бих.


Hug

# 67
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
alina_si , много хубав ти е станал кекса Hug.Ще взема и аз да го пробвам, че съм правила само този на авторката на темата Wink.

# 68
  • Мнения: 4 668
Отдавна търсех рецепта за кекс с лимонада  smile3508

# 69
Наистина кекса е много вкусен,аз сложих и стафиди,но те падат и всичките се събират на дъното на формата(въпреки,че ги слагам накрая).Кажете ми дали не трябва да се пече кекса първо само едната половина от сместа и после да се сложат стафиди и другата половина.Също така как точно го шарите така красиво с какаото,бихте ли споделили?

# 70
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Mimito MS , за какаото - отделям малко от сместа и в нея слагам какао около 2 с.л., разбърквам хубаво, докато стане хубаво кафяво, ако трябва добавям още какао.Във формата изсипвам малко от бялата смес, после върху нея с помощта на лъжица разпределям какаовата смес и отгоре слагам остатъка от бялата смес.Дано съм ти била полезна Hug.

# 71
  • София
  • Мнения: 461
Аз ще ви предложа една страхотна рецепта Peace
Много ароматен и свеж Flutter

Плодов кекс с кисело мляко

продукти:

3 яйца
1ч.ч. захар
6 с.л. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия-може и есенция ром
половин праскова или друг мек плод-круша,каусия...

приготвяне:

Отделят се белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбиват с 3/4 от захарта.Добавя се олиото и киселото мляко.
Слагат се брашното,бакпулвера и ванилията.Добавят се разбитите на сняг белтъци.Разбърква се внимателно. Сместа се изсипва в намслена и набрашнена тавичка.Плода се овалва в останалата захар и се подрежда в/у сместа.Пече се на 180* в загрята фурна.

Аз сложих и счукани орехи на местата където няма плод Wink
http://media.snimka.bg/4531/015317515.jpg

# 72
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Записах си рецептата на кафе със сметана, много ми допадна, ние много не сме по кексовете, ама чат пат правя, та ще пробвам  Peace

# 73
  • Мнения: 22 867
Аз ще ви предложа една страхотна рецепта Peace
Много ароматен и свеж Flutter

Плодов кекс с кисело мляко

Кафенце, много красив тоя кекс!  chef  bouquet И няма как да не е вкусен. Heart Eyes И аз си копвам рецептата.  Hug Пък като сложа до него и чашка кафенце със/без сментанка, ммм Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 74
  • София
  • Мнения: 461
Еееее,радвам се,че ви е харесала рецептата Grinning
Рецептата е от книжка на Иван Звездев за хранене на детето от 1 до 3 год Peace

# 75
Mimito MS , за какаото - отделям малко от сместа и в нея слагам какао около 2 с.л., разбърквам хубаво, докато стане хубаво кафяво, ако трябва добавям още какао.Във формата изсипвам малко от бялата смес, после върху нея с помощта на лъжица разпределям какаовата смес и отгоре слагам остатъка от бялата смес.Дано съм ти била полезна Hug.
Благодаря ти много,утре щего пробвам  Hug

# 76
  • Мнения: 103
Кекса е чуден, всички го харесаха, благодаря!

# 77
  • Мнения: 111
Здравейте,
аз га правих в машината за хляб и стана страхотен.
http://media.snimka.bg/4498/015251654.jpg

# 78
  • Мнения: 115
 
 
  Благоадаря на авторката за рецептата  Peace
  този е залят с шоколадва глазура и стана страшно вкусен   bouquet

# 79
  • Мнения: 2 697
Класически кекс, от типа, който много обичаме вкъщи Heart Eyes Стана прекрасен, по-късно може да се отчета и със снимков материал Wink

# 80
  • Мнения: 527
И аз се записвам да благодаря за рецептата  bouquet

# 81
  • Мнения: 1 296
и аз, но тъй като съм много смотана в готвенето, не ми е ясно все пак като се опече кога да го извадя или какво да направя, за да не спадне newsm78

# 82
  • Мнения: 2 697
Ето го моят много вкусен кекс Mr. Green
Благодаря много за рецептата, отиваме да го нападаме Crazy

# 83
  • Мнения: 216
ще го направя утре-изглежда чудесен-дано ми се надуе така както на другите снимки Laughing

# 84
  • Мнения: 4 434
 
 
  Благоадаря на авторката за рецептата  Peace
  този е залят с шоколадва глазура и стана страшно вкусен   bouquet

А пък на вид какъъъъв е... Crazy

# 85
  • Мнения: 216
страхотен кекс стана-свърши веднага-направих го по-оргиналната рецепта на авторката и нямам думи просто Grinningжалко че нямам апаратче да го снимам-благодаря за рецептата  bouquet

# 86
  • Мнения: 3 637
И аз току що го сътворих.Благодаря за вкусната рецепта,и аз го правих с кола,само че в обикновенна тава,че формичката ми остана у свекървата!Ето снимчица

# 87
  • тук
  • Мнения: 510
много сполучлива рецепта, благодаря и аз   bouquet
направих го за закуска- сложих 1 1/2 чаша захар, нямах нищо газирано и затова разредих сладко от боровинки с вода до оказаното количество за лимонада и пекох около час първо на 160, а после на 180
моята дъщеря е особено претенциозна на тема храна,а  си хапна доволно Grinning

# 88
  • Мнения: 2 697
Кексът е страхотен наистина, но за тези, които още не са го пробвали, да вметна, че както може да се очаква от количеството на продуктите, кексът става доста големичък и е добре да му предвидите по-голяма форма Wink Моят не се събра в стандартна кексова и пекох още една малка доза отделно Heart Eyes

# 89
  • Мнения: 9 449
 smile3508 ще се пробва задължително.

# 90
  • Мнения: 2 319
Днеска го направих - наистина страхотен   bouquet

# 91
  • Мнения: 20
страшно вкусен  кекс току що го направих ароматът му е мммм разкош. Оттук нататък само него ще правя . Благодаря на Параскева за рецептата smile3501 ppp

# 92
  • София
  • Мнения: 45
нямам думи за кекса. на мен до сега все нещо ми е ставало на криво, но този стана без проблеми и съм много доволна. никога повече няма да се опитвам да правя с мляко  Peace

# 93
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
  • Мнения: 1 808
Страхотен е кекса - днес го пробвах, вместо лимонада сложих фанта, изпекох го в кръгла форма/на по-вискока Т/, след като го извадих, го намазах с млечен шоколад отгоре/докато е още топъл, сложих няколко парчета шоколад, те се разтопиха, и с ръка намазах целият - стана случайно, но много ефектно Peace/, след което големият ми син даде идея да го украсим и с ягоди/имах такива купени днес/, и този тъй хубав кекс ,се превърна в една шоколадова торта с ягоди Grinning Grinning
Благодаря за рецептата,наистина става по-различен от тези с млеката, и аз  мисля вече да наблягам на този - за протокола, вече е почти свършил - с четирима мъже съм в къщи,трима от които кексоядящи,които само го чакаха да поизстине и ...юрюш Mr. Green Mr. Green

# 94
  • Мнения: 30
Този кекс е супер. Правя го за незнам кой път и всеки път ми се получава.  Слагам по нещо различно при всеки следващ - орехи, стафиди ром, портокалови корички, настърган шоколад. Вместо лимонада слгам фанта лимон, портокал, кола или каквото и да е газирано.
Благодаря за рецептата. Това е любимия ми кекс

# 95
  • Бургас
  • Мнения: 422
Искам да попитам някой пекъл ли го е в силиконова форма?
Колко време се пече и на каква температура?
Ще бъда благодарна на отговор.  Simple Smile

# 96
  • Мнения: 1 352
Аз го пекох в кръгла силиконова форма, с дупка в средата. Понеже самият кекс ми изпълни формата догоре (а тя не е от най-малките), го пекох около 40 минути на 160 градуса. 20-ина минути след печенето го покрих с фолио отгоре, за да не изгаря, пробвах с клечка дали е готов.
Този кекс е най-хубавият, който съм яла и правила! Точно като бабините едно време. Аз го направих с газирана вода и спазих точно рецептата. Ето снимки:


# 97
  • Бургас
  • Мнения: 422
Marieta благодаря за информацията Hug ще го пробвам днес

# 98
  • Бургас
  • Мнения: 422


Ето това се получи момичета.Силиконоватаа формичка е супер.
Пекох кекса 1,30 h на 160 градуса като последните минути пекох на вентилатор.

# 99
# 100
  • Мнения: 1 232


Пекох кекса 1,30 h на 160 градуса като последните минути пекох на вентилатор.

Аз в моя Раховец ако пека кекс толкова време, ще ми се получи цвят Нова бразилия. Mr. Green

# 101
  • Мнения: 1 352
И аз се учудих на тези градуси  newsm78, за час и половина ще сваря стара кокошка.

# 102
  • Мнения: 422
Напревих и аз кекса снощи, но половината доза/за продълговата кексова форма, само такава имам за кекс и като се изпече я изпълни цялата/, като за целта сложих 3 яйца, я останалите продукти половината от посоченото количество. Определено ми допадна кекса, не е толкова сладък, изпечесе се много добре и излезе от тавата без проблем още топъл, нещо с което при други рецепти не мога да се похваля. Благодаря за рецептата. Определено ще го правя пак.

# 103
  • Мнения: 720
Здравейте момичета.
Сутринта още сънена четох темата и след като заведох детенце на градина забърках кекса. Обаче, нали съм си умна главица, реших че си спомням рецептата и няма нужда да я преписвам, карах по памет. И сега имам вече опечен кекс, но с една чаша захар, вместо с три.  Banghead Още не съм го разрязала и опитала, но съм сиигурна, че е безвкусен.   ooooh! Да имате някакви идеи за овкусяването му, защото не ми се изхвърля.  newsm78 Освен обилно поръсване с пудра захар, обаче не ми идва нищо на ум.  newsm78

# 104
  • Мнения: 385
Разрежи го по средата и го намажи със сладко или течен шоколад, отгоре същата процедура и  ...

# 105
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Ена , може да заливаш всяко парченце с някакъв топинг / карамел, шоколад/ точно преди поднасянето.

# 106
  • Мнения: 720
 Hug
Сиропирах го по съвет на една видна кулинарка съфорумка и поръсих обилно с пудра захар. СТана великолепно, само така ще правя вече кекс  Joy

Последна редакция: пт, 24 сеп 2010, 15:33 от Ена

# 107
  • Мнения: 1 176
Щях да ти предложа да го залееш със сироп, като реване, но вече са ме изпреварили. Важното е, че си спасила труда си и материалите...Да ви е сладко!

# 108
  • София
  • Мнения: 795
ето и моето сътворение по рецептата на авторката, като за първи кекс в живота ми стана много сполучлив - сложих по-малко захар, парченца шоколад и круша, и стафиди   chef

# 109
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
Кекса е страхотен,тази вечер го направих и на всички много се хареса,записвам си го веднага в тефтера. Благодаря за рецептата!:))))

# 110
  • Мнения: 164
Днес правих кекса за пръв път, стана много хубав, направих половин доза. Пекох около 40 минути на 180 градуса. Благодаря на авторката за рецептата   bouquet

# 111
  • Мнения: 112
Снощи и ние си хапнахме от този вкусен кекс. Направих половин доза, като добавих една ванилия и локум.

# 112
  • софия
  • Мнения: 1 305
Извинете ако е глупав въпроса, но с миксер ли се рабиват съставките, защото аз нямам а кекса изглежда страхотен. Rolling Eyes

# 113
  • София
  • Мнения: 18 679
Ами като нямаш, ще го разбъркаш с лъжица/вилица/тел Joy То, едно време, като нямаше миксери, кексове не се правеха, не знаеше ли? Mr. Green

# 114
  • Бургас
  • Мнения: 1 270
Какви спомени само с тази рецепта. Върнахте ме 20 и кусур години назад,дори изрових старата тетрадка с първите ми рецепти.
4 яйца
1.5 ч ч захар
половин ч ч олио
2 ванилии
3 ч ч брашно
1 бакпулвер
1 Швепс  "Златен портокал" Laughing
Тогава имах електрическа тенджера, там печах-вън на терасата,на плотчето пред "Раховеца"

# 115
  • София
  • Мнения: 18 679
Ау, кексът наистина е много сполу4лив! Тази сутрин го опитах - страхотен е! Мом4етата ве4е са го преполовили ooooh!

# 116
# 117
  • Мнения: 353
то се видя и аз ще го пробвам довечера, но ще го пека във формата за мъфини Wink

# 118
  • София
  • Мнения: 786
Много е вкусен, наистина Simple Smile
направих го с фанта портокал, страхотен е !!!
Благодаря за рецептата   bouquet

# 119
  • Мнения: 7 418
   Почти нямаше шанс да опитам този кекс,понеже вкъщи никога нямаме газирани безалкохолни.Но вчера по погрешка купих газирана минерална вода и.....какво да я правя?Разбира се я сложих в кекс вместо Фанта!  Wink
   Ето и резултата:



   Много благодаря за сполучливата рецепта!  Hug  bouquet

# 120
  • Мнения: 0
 HugПоздравления за авторката на този сполучлив кекс!Много добра рецепта! Grinning

# 121
  • Мнения: 408
и аз го пробвам сега кекса. сложила съм го във фурната и пека. да видим какво ще излезе! Simple Smile


допълвам се - кексът стана страхотен и всички много го харесаха! сложих продуктите точно както са описани от авторката /само от яйцата сложих 4,не 5/ и всичко стана идеално.

Последна редакция: нд, 11 сеп 2011, 17:00 от gardje

# 122
  • Бургас
  • Мнения: 260
Кажете рецепта за кекс ,който да се пече в продълговата форма....

# 123
  • Мнения: 408
Кажете рецепта за кекс ,който да се пече в продълговата форма....

точно рецептата за кекс, дадена в началото на тази тема от авторката, пекох вече два пъти в продълговата форма, става супер.

# 124
  • София
  • Мнения: 1 544
Страхотен е кекса. Сутринта го направих и почти се изяде.   chef

# 125
  • Мнения: 0
Правете смело супер е кекса! Hug Rolling Eyes

# 126
  • Мнения: 1 037
При мен се оказва, че кексовата форма ми е от малките и ще направя половин доза. В такъв случай и бакпулвера ли трябва да е половин пакетче или цялото? Embarassed

# 127
  • варна
  • Мнения: 1 830
При мен се оказва, че кексовата форма ми е от малките и ще направя половин доза. В такъв случай и бакпулвера ли трябва да е половин пакетче или цялото? Embarassed
Половин  Peace

# 128
  • Мнения: 1 037
При мен се оказва, че кексовата форма ми е от малките и ще направя половин доза. В такъв случай и бакпулвера ли трябва да е половин пакетче или цялото? Embarassed
Половин  Peace
Благодаря, Мими  bouquet Започвам го, ще докладвам после резултата Laughing

# 129
  • варна
  • Мнения: 1 830
Какво стана с кекса, получи ли се  Simple Smile?

# 130
  • Мнения: 1 037
Преди няколко дни ядох един купешки кекс и си мислих-какво ли слагат вътре, че е толкова вкусен:) Отново се убеждавам, че няма случайни неща! Този кекс е абсолютно същия Crazy Много вкусен:) Направих го с 3 яйца и останалото наполовина.  Добре, че е форума, че се заредих със страхотни лесни рецепти  bouquet

# 131
  • Мнения: 0
Здравейте ето я и моята рецепта която е от баба ми много хубав кекс
 
 3 яйца
 2ч.ч захар
 3/4ч.ч олио
 2ч.ч брашно
 3/4 ч.ч газирана вода
 1  бакпулвер
 1 ванилия
 кората на 1 лимон
 орехи
 по вкус половината от тестото се оцветявя с кака

# 132
  • Мнения: 12
И аз да се запиша в темата със моят любим кекс, ето и снимки:
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195303.big
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195306.big

Рецептата:

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. Олио
1 ч.ч. Вода
2 ч.ч. Брашно+1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 буркан сладко (аз използвах сладко от смокини)

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се олиото на тънка струйка. Брашното и содата се смесват и се добавят. Сладкото се разбърква с водата и се добавя и то,но се бърка  само с лъжица, а не с миксер. Прибавят се орехите. Пече на 180 градуса.
Да ви е сладко!!! eat


Здравейте, момичета! Аз съм съвсем нова във форума, току-що се регистрирах, но не е тук мястото да обяснявам коя съм Simple Smile Всъщност търсех рецепта за кекс със смокини и случайно в нета попаднах на тази. Изпробвах я и стана страхотен кекс! Аз също разбърках плодовете с миксера и стана чудесно! Благодаря много за споделената рецепта!

# 133
  • София
  • Мнения: 1 110
Тази рецепта (от началото на темата) я имам от приятелка на баба ми, казва се "Кекс с оранжада" или поне тя я беше кръстила така.
Аз слагам Фанта портокал или Миринда портокал, по-рядко лимонада и става страхотен!

# 134
  • Мнения: 151
Днес реших да пробвам кекса по тази рецепта. На вид го докарах, но като го разрязах не беше изпечен отвътре. Спазих точно пропорциите, какво може да съм сбъркала?

# 135
  • София
  • Мнения: 12 554
Днес реших да пробвам кекса по тази рецепта. На вид го докарах, но като го разрязах не беше изпечен отвътре. Спазих точно пропорциите, какво може да съм сбъркала?

В печенето  Grinning
Печеш на долен реотан с вентилатор на 170 градуса поне 50 минути и не отваряш фурната.

# 136
  • Мнения: 151
Аз даже на по-нисък градус го пекох, че фурната ни е силна. Пропуснала съм, че само на долен трябва.

# 137
  • София
  • Мнения: 12 554
Аз даже на по-нисък градус го пекох, че фурната ни е силна. Пропуснала съм, че само на долен трябва.

Аз го пека така - на долен реотан с вентилатор, защото по-хубаво се надува и изпича.
Ако решиш можеш само на долен и горен реотан без вентилатор.

# 138
  • Мнения: 479
Да споделя и аз моя опит  Simple Smile

Направих го с кола и му добавих една ванилия, понеже ми се струваше, че ще липсват аромати.

Пекох го само отдолу (нямам вентилатор плюс отдолу) малко под средата на фурната на 170 градуса около час и 20 мин., защото отгоре ми изглеждаше, че му трябва още и го препекох стабилно отдолу. Следващият път, сигурно ще е около час.

Иначе е чудесен на вкус, като не броим изгорялото.

Благодаря за рецептата и съветите след нея   bouquet

# 139
  • Мнения: 1 352
Час и 20 минути е страшно много време печене за кекс.
Аз го пека само на долен реотан около 20 мин. След това включвам и горния за около 10 мин. и се изпича идеално. Пробвам с клечка винаги. В момента го печа, за пореден път.

# 140
  • Мнения: 408
Час и 20 минути е страшно много време печене за кекс.
Аз го пека само на долен реотан около 20 мин. След това включвам и горния за около 10 мин. и се изпича идеално. Пробвам с клечка винаги. В момента го печа, за пореден път.
много в странно това с печенето на кекса. Явно всичко си е до фурна. Моята е чисто нова и от хубав клас, но аз за 20-30 минути голям кекс не мога да опека. Минава си поне час, час и 10 минути да се опече хубаво и равномерно.

# 141
  • Мнения: 1 352
Не зависи само от фурната, а и от големината на фомрата за кекс, също от мерките. Както и да е, кексът е страхотен.

# 142
  • София
  • Мнения: 2 100
страхотен  е !Изпробвано

# 143
  • Мнения: 721
Здравейте, вече няколко пъти правя този кекс, стана ни любим у дома. Само че го приготвям с фанта портокал и добавям настъргана кора на един портокал + начупен шоколад. Става нещо фантастично - мнооооого ароматен, въздушен и огромен. Пека го в голяма тава с чаша по средата, че в кексовата форма не се събира. Снимката не е много хубава, но кекса е страхотен:



Благодаря на paraskeva за прекрасната рецепта   bouquet

И днес като писах в темата реших пак да го направя, но този път разделих сместа на две и опекох две кексчета. Единия с портокал и шоколад, а другия изцяло плодов с портокал и сушени кайсии.
Ето ги:





Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 22:11 от zllate

# 144
  • Мнения: 0
Здравейте,
днес случайно попаднах на тази страхотна рецепта и реших да я забъркам. Познайте какво стана страхотен надигна се много, да си призная това е най-хубавия кекс който съм правила. Благодаря за рецептата аз го направих с кола. Пекох го в силиконова форма 1 час на 180 градуса,въпрос на фурна е.

# 145
  • Мнения: 767
направих го с Ариана радлер, поради липса на лимонада и кола и стана разкош Mr. Green

# 146
  • Мнения: 2 312
Записвам си рецептата и отивам да го правя  Peace
По принцип правя един друг с 2 яйца ,но все нещо не ми се получава ,дано този стане

# 147
  • Мнения: 169
Според мен на някого да се получава, а при друг не,проблемът е в мерките.
Преди е имало един вид чаши,айде два и това е било мярката.
Оня ден забелязах,че даже стъклените чаши за безалкохолно са различни от 230,250 мл.
Така че би било добре да се уточняват тези неща горе-долу 200г захар или еди колко си брашно.Затова при един се надува и спихва.
Случайно попаднах на темата и се зачетох.

# 148
  • Мнения: 118
Според мен на някого да се получава, а при друг не,проблемът е в мерките.
Преди е имало един вид чаши,айде два и това е било мярката.
Оня ден забелязах,че даже стъклените чаши за безалкохолно са различни от 230,250 мл.
Така че би било добре да се уточняват тези неща горе-долу 200г захар или еди колко си брашно.Затова при един се надува и спихва.
Случайно попаднах на темата и се зачетох.
Проблемът едва ли е в чашите, просто трябва всичко да се мери с един вид чаши. Така разликата ще е само в размера на кекса, по-голяма чаша - по-голям кекс  Sunglasses

# 149
  • Бургас
  • Мнения: 6 470

Аз го пека така - на долен реотан с вентилатор, защото по-хубаво се надува и изпича.
Ако решиш можеш само на долен и горен реотан без вентилатор.

На долен реотан с вентилатор за 50-60 мин на мен ми се получава най-добре. Peace
На долен и горен реотан или ми остава суров вътре, или изгаря.

# 150
  • Мнения: 2 642
Кексът е разкошен!Вече два пъти правя от него(досега правех кекс само с кисело мляко)и се получава много добре.Няма проблеми с печенето,хем съм с печка раховец,опича се за около 50 минути.

# 151
  • Мнения: X
Днес ще го направя, всичките ви творения изглеждат прекрасно  Crazy значи последно е добре известно време само на долен реотан и после малко на горен, а не едновременно  newsm78 а нормална кексова форма може и да е малка, така ли? дано не прелее  hahaha по принцип много правя кексове и досега съм нямала случаи, в който да не ми стане.. ама ще видим  Mr. Green

# 152
  • Мнения: 22 867
......... значи последно е добре известно време само на долен реотан и после малко на горен, а не едновременно.............

beauty, печи, както си печеш кексовете, в моята фурна го пека на едновременно включени долен и горен реотан, просто при мен със  "само долен първо", после "горен" нищо не става. Peace

# 153
  • Мнения: X
Стана прекрасен, сложих вътре орехи и сладко от горски ягоди - после поръсих с какао и пудра захар  Heart Eyes Благодаря за рецептата и всички ваши препоръки  Hug





# 154
  • Мнения: 10 266
Ех дайте колко ви е голяма чаената чаша че съм от пишман кексарките  Embarassed и все не ми се получават. Но сега ме съблазнихте с тая рецепта и ще се пробвам пак. И ако и сега не ми се получи заклевам се никога да не опитвам да правя кексове до края на живота си  Crossing Arms Laughing.

# 155
  • Мнения: X
аз си имам една мерителна чашка и винаги нея си я ползвам  Mr. Green нито е чаена, нито е за безалкохолно, даже не знам колко мл. побира, но винаги ми стават нещата  Mr. Green използвай някаква за безалкохолно - дето са по 300 мл. май  newsm78 ще ти стане бе  Laughing

# 156
  • Мнения: 10 266
Добрееее ще пробвам ама ако не стане вие сте виновни, и хващам съвета за бикините и да ме няма.  Crazy

# 157
  • Бургас
  • Мнения: 79
Дали ще сгреша, ако вместо в кексова форма го пека в кръгла тава (28см) ?  Embarassed

П.С. Или да направя половин доза.....?

# 158
  • София
  • Мнения: 1 544
Дали ще сгреша, ако вместо в кексова форма го пека в кръгла тава (28см) ?  Embarassed

П.С. Или да направя половин доза.....?
Аз редовно го правя така и после режа на ромбове. Няма никакъв проблем и се изпича страхотно.

# 159
  • Мнения: 51
Нека и аз да се включа с един много вкусен кекс, който скоро една съседка ми каза и го правя вече 5ти път и се изяжда още същия ден. А ето и рецептата:

6 яйца
3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч.олио
1 бакпулвер
1 ванилия
1 с.л. какао


Делят се белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг , добавя се захарта , жълтъците ,брашното , бакпулвера , олиото и ванилията . Сместа е доста и в обикновенна форма за кекс излиза , за това аз го пека в електрическа тенджера. Част от сместа се оставя и се добавя какаото и се "декорира " кекса. Предварително се заграява фурната на 200 градуса , а при печене се намаля на 180 градуса . Пече се точно 50 минути.


Дано ви хареса Simple Smile

# 160
  • Бургас
  • Мнения: 6 470
Aз съм го правила този, цялото ми детство мина с него... само него ядях Crazy Наистина е много хубав. Само по моята рецепта белтъците се разбиват със захарта, жълтъците - с олиото. Внимателно и без интензивно бъркане, жълтъците се изсипват при белтъците, тогава към сместа се прибавят останалите продукти /брашното при мен е малко по-малко, но не знам кое е по-добре, не споря, само споделям  Peace/. И вътре и/или отгоре се слагат и орехи. Накрая - пудра захар по желание. Разкошен става  Wink

# 161
  • Мнения: 51
Да, може Simple Smile На мен така ми го дадоха и така го правя и ми харесва. Може би и при този така да става прибавянето , но така са ми го записали на листа и аз следвам написаното . Дори не отварям фурната , пека го точно 50 минути Simple Smile

# 162
  • Бургас
  • Мнения: 79
Дали ще сгреша, ако вместо в кексова форма го пека в кръгла тава (28см) ?  Embarassed

П.С. Или да направя половин доза.....?
Аз редовно го правя така и после режа на ромбове. Няма никакъв проблем и се изпича страхотно.

Много благодаря за отговора!  Hug
Значи ще направя кекса в кръгла тава, дано скоро се похваля.
 Hug

# 163
  • Бургас
  • Мнения: 79
Наистина ли 2 ч.ч. захар е прекалено... обичам да ми е сладко, но все пак,
дали да не сложа 1 1/2 ч.ч.?

И чашата, с които мерите колко милилитра е?
Горе-долу колко време се пече?

 Hug

# 164
  • Мнения: 51
kzbsn За коя рецепта питаш?

# 165
  • Бургас
  • Мнения: 79
kzbsn За коя рецепта питаш?

За рецептата на авторката на темата.  Hug
Въобще не се усетих, че в темата са публикувани и други рецепти.  Crazy

# 166
  • Мнения: 51
Случва се , аз днес мисля да направя или кекса, който сте публикували или торта "Парфе"  Flutter

# 167
  • Бургас
  • Мнения: 79
Днес направих кекса (първият кекс, който се реших да направя) и съм много доволна от резултата.  Heart Eyes
Благодарности за рецептата!  Hug

Добавих.... :
3 ванилии
едро смлени орехи
настъргана кора от 1/2 лимон
в малка част от сместа добавих 1 с.л. какао
Вместо 2 ч.ч. захар - сложих  1 1/2 ч.ч.

Пекох на горен и долен реотан на 180 градуса - 1 час.  Peace


П.С. Още не съм опитвала кекса на вкус, но на външен вид е страхотен и какъв невероятен аромат се разнесе из кухнята.  Crazy

Последна редакция: сб, 21 юли 2012, 13:12 от kzbsn

# 168
  • Бургас
  • Мнения: 79
Много много ароматен и вкусен кекс!!!  Heart Eyes
Тази рецепта се присъединява към любимите ми......  Hug

# 169
  • Мнения: 10 266
Айде и от мен благодарности  bouquet! Много съм доволна от рецептата. По некадърна кексарка от мен едва ли има Embarassed. Но го докарах до някъде. Като че ли малко сбит ми остана, вашите са по пръхки от вътре, по въздушни някакси и много жълти.Моя направо си е чисто бял. Но паак до тук като го докарах. Като се сетя преди отвън прегорял, отвътре суров. Не знам мога ли да коригирам сбитото някак си - дали да не сложа повече брашно  newsm78 или да препълвам чашите, или по-малко брашно ли да сложа с по една две лъжици? Да пека повече ли? Сега пекох 1 час на 180 градуса. Но фурната ми е на газ и няма от горе от долу. Отвсякъде пече едно и също. Иначе става доста като количество вярно. Моята форма е доста голяма и се напълни до горе с течност, а като се изпече ми се надигна над формата и ми се пропука  Simple Smile, да не забравя че и такава правилна форма ми се получи като от магазин все едно, друг път все сльопан и исхендрен на някъде. Абе красота от където и да го погледнеш. Съжалявам че нямам снимка да ви покажа. Благодарности за рецептата още веднъж и ако някой може да ми даде съвет какво да коригирам за да ми стане по пръхкичък ще съм ви още по-благодарна. Не мисля че има зачение но го правих със спрайт.

(що не може от компа да качваме снимки бе, много  ми е трудоемко това качване по сървари)


Айде накарахте ме да се размърдам и да кача снимки. Редактирам се:



Последна редакция: нд, 22 юли 2012, 16:36 от vici75

# 170
  • Бургас
  • Мнения: 79
vici75, кексът изглежда много добре!!!  Hug

Ето аз какво направих....
предварително включих фурната на 100 градуса, за да не е нито студена, нито прекалено гореща фурната, когато сложа кекса - това го научих от форума, но не помня кой го спомена.
Сложих тавата във фурната и след 10 минути увеличих градусите до 180. 
Идеята е кексът да не загори външно, а отвътре да остане "сурово".

П.С. За всички продукти използвах една и съща чаша - 200мл. (чашата с брашно беше без връх).

# 171
  • Мнения: 10 266
Много добре ама малко сбит! Виж как не ми стои на трохички ами като мокър.

# 172
  • Бургас
  • Мнения: 79
ама малко сбит! Виж как не ми стои на трохички ами като мокър.

Забелязах, макар снимките да са много малки,
но на вкус как е? Предполагам, че става за хапване.  Hug

Дано някой се включи да ти даде съвет.  Hug
Аз ти дадох, но не знам дали ще ти е от полза..всяка фурна си има своите капризи.

# 173
  • Мнения: 7 418
    Черпили са ме с мъфини,направени по тази рецепта....И те ми се видяха сбити.Направо едвам се преглещаха хапките.....Не знам каква беше причината.... Thinking

# 174
  • Мнения: 10 266
kzbsn на вкус няма грешка. Вкусен е и ароматен. Но ми се ще да е по пръхкичък. Не казахте всичко с миксер ли разбивате на какви скорости? Да не би това да е проблема newsm78? Понеже аз всичко от начало до край с миксера разбих на втора степен (той ми е с три).

    Черпили са ме с мъфини,направени по тази рецепта....И те ми се видяха сбити.Направо едвам се преглещаха хапките.....Не знам каква беше причината.... Thinking

Ха де дано някой подскаже Praynig.

# 175
  • Бургас
  • Мнения: 79
Не казахте всичко с миксер ли разбивате на какви скорости?
Понеже аз всичко от начало до край с миксера разбих на втора степен (той ми е с три).

Аз процедирам така:
1) яйцата и захарта се разбиват с миксер на най-високата степен - до пълното разтваряне на захарта, получава се пухкав крем.
2) при добавянето на другите продукти вече се разбърква внимателно с лъжица или с миксер на най-ниските обороти - идеята е да не излезе въздуха от тестото. Бърка се толкова колкото да се поемат всички съставки.
3) не се изсипва цялото количество брашно, а на части, за да не стане тестото по-гъсто от кексово.

 Hug

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 01:16 от kzbsn

# 176
  • Мнения: 10 266
Е значи правилно съм процедирала. Следвах твоите стъпки по пътя на логиката, но ...... дано следващия път да се получи по-добре. Ще лавирам с продуктите. Мисля малко повечко брашно да сложа. Но ако все пак някой има идея свиркайте  bouquet.

# 177
  • Мнения: 2 642
Вчера го правих пак,обачееее не ми се получи.Незнам от какво не стана,правя го вече за 4-ти път и досега нямам издънки,но вчера нещо обърках явно.Направих го с пепси-кола,само това имаше в къщи,отделно смених формата за печене,вместо в кексовата го направих в обикновена форма за сладкиш,26см,на всичкото отгоре го изгорих... ooooh!Вчера явно не ми беше ден за кекс,а много ме е яд когато не ми се получи нещо.
п.п.най-хубав става с лимонада Peace

# 178
  • Мнения: 1 331
Може ли с вода да се направи кекса?

# 179
  • Мнения: 0
Преди малко го направих,много сполучлива рецепта.Браво за споделянето.

# 180
  • Мнения: 14
Аз също в момента правя кекса. Толкова приятно ухае в кухнята. Благодаря за рецептата Hug!

# 181
  • Мнения: 2
Здравейте, благодаря и аз за рецептата.
В момента се пече йкато аз сложих вместо лимонада - спрайт и добавих лимонова есенция и много малко орехи. Очаквам резултата и ако става за снимки ще покажа. Притеснявам се само с печенето, тъй като фурната ми е малка и доста изгаря кексовете  Confused

# 182
  • Добрич
  • Мнения: 119
Този кекс стана любим на моето семейство. Страхотен е , най ми допада с фанта портокал. Благодаря за рецептата винаги  се получава, лесен и много вкусен Peace

# 183
  • Мнения: 161
Вече съм по-близо до Бг бабите с моите 45г , но този кекс /говоря за този от първия пост/ и до днес се прави у дома, а го научих от 20г по-голяма колежка в далечната 1989г. С една дума, тотален хит, проверен от времето.

# 184
# 185
  • Мнения: 1
аз също правя кекс по зи рецепта от години,много е вкусен и сваршва за отрицателно време  

# 186
  • Мнения: 1
[ако се притесняваш, чеможе да ти изгори кекса ,като се запече леко ,можеш да сложиш парче вестник върху формата .така няма да ти изгори

# 187
  • Мнения: 1
също така съм го правила вместо лимонада ,с топла вода ,става много сполучлив и пухкав

# 188
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 272
Здравейте,
знам че в темата не е писано отдавна, но мисля че е все още актуална, защото кекса винаги е на мода Mr. Green Питането ми е за тези които го пекат в силиконова форма дали я мажат с мазнина или направо така наливат сместа newsm78 И ако слагате сладко от някакви плодове в кой момент се прибавя и орехите на едро или смлени е добре да са

# 189
  • Мнения: 721
Здравей Мартина, някои казват, че в силиконовата форма може да се пече и без да се маже с мазнина, но аз за всеки случай си я мажа с масло или маргарин. Сладкото прибавям заедно с останалите продукти в сместа или го добавям след като съм изсипала сместа във формата на места лъжица. Орехите предпочитам да са начупени на по едро за да се усещат. Обикновено ги натрошавам в плик с чука за месо или ги притискам с чаша и прибавям към сместа.

# 190
  • Мнения: 1
Зравейте,направих  кекса точно по рецептата !Божее,ами то взе да прелива през формата!Стана страхотен!Взех им акъла на  германките.
p.s На гости съм в едно германско семейство и исках да направя нещо,докато те са на покупки.За по-сигурно, реших да хвърля един поглед и се спрях на този,с  газирана вода,защото с това разполагах в момента!От бакпулвера ли/на д-р Йоткер/,от модерната форма ли,ама,не,от РЕЦЕПТАТА Е,разбрах!Голямо БЛАГОДАРЯ!

# 191
  • Мнения: 1
Благодаря за рецептата! 👏🏻❤

Последна редакция: пн, 23 юли 2018, 21:38 от bubanka

# 192
  • Мнения: 128
Здравейте! Ама то доста смес стана, на два пъти го пека. Следващия път ще намаля наполовина пропорциите. Иначе да, доста вкусен стана , може би ми беше малко сух

Общи условия

Активация на акаунт