Много вкусен кекс

  • 194 816
  • 192
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 27
По принцип ми е писнало от готвене, но имам един единствен сладкиш, който го умея перфектно и той е негово величество кекса. Правя го с 6 яйца, 6 ванилии /или 2ванилии + кората от един лимон/, 1 бакпулвер, захар, бяло брашно и разреждам с гореща вода до 1 каф. чаша, какао.
  chefАко разрешите - няколко съвета за правене на изключителен кекс !
Първо изпращам децата с таткото в парка на разходка ... защото започнем ли веднъж нетрябва да прекъсваме процеса...  
Яйцата - пресни ако може домашни,
Ванилията - на всеки брой яйце 1 бр. ванилия!
Захарта - никога непрекалявайте със захарта - кекса става тежък бухне и после - пуфффф- по добре малко по- малко захар, а и за фигурата ...
не казвам, че трябва без захар... просто непрекалявайте.
Винаги разбивайте първо трите продукта заедно яйца, захар и ванилия до пълното стопяване на захарта.
Олиото- до 70-80мл  - 1каф.чаша също непрекалявайте
Прибавяте го на тънка струйка към сместта. До тук сместта трябва да се сгъсти до "майонеза".
Брашното - бяло по възможност пресято +
Бакпулвера - в срок на годност прибавяме към брашното.
Разреждам с 1 каф.чаша гореща вода. До получаване на гъста смес .
Тук прибавям лимоновата кора - лимоновите корички се стържат до бялата кора /само жълтото/ колкото повече -толкова по- добре...Може да се сложат и ядки - стафиди, бадеми, лешници, сушени плодове -кайсии ....убиец...
Намазвам формата леко с олио и поръсвам стените с брашно. Изтупвам формата от излишното количество брашно и слагам 2/3 от сместта . 1лъж какао в останалата смес -разбърквам и добавям останалата смес. Завъртам веднъж с вилица във формата за да съединя леко двете части и слагам в студена фурна! 10мин на максимум, после 30-40 на слаба фурна до опичането /номера с клечката важи! Не отваряме докато минат поне 30 мин от печенето- когато сме убедени, че кекса вече се е стабилизирал почти опечен. Важно е да запазим жълорозовия цвят на кекса , а не кафявия загар на вълшебството....
Като е готов изкарвам и покривам /задушавам/ - "да отиде до нивата"... като е полу студен режа и поръсвам с пудра захар.

И едно правило за печене във фурна -
Ако творим/готвим/ с мая - фурната трябва да е предваритлно загрята  до горещо. Ако е с бакпулвер или сода - слага се в студена фурна.

След тези подробни инструкции , ако нестава - зарежете вашия кекс , купете си страхотно бельо - съпруга Ви ще остане също толкова доволен все едно е ял най-страхотния кекс....
Успех ...
Ако в къщи искат сладки -"снежни топки" - значи отивам на пазар Wink...  



# 46
  • Мнения: 940
Страхотно обяснение за кекса, перфектно Simple Smile Мен не ме бива по кексовете (само по мъфините), но ме запалихте да пробвам.

# 47
  • Мнения: 68
страхотно звучи, ще взема да се пробвам и аз, ама хич ме няма в кексовете

# 48
  • София
  • Мнения: 461
По принцип ми е писнало от готвене, но имам един единствен сладкиш, който го умея перфектно и той е негово величество кекса. Правя го с 6 яйца, 6 ванилии /или 2ванилии + кората от един лимон/, 1 бакпулвер, захар, бяло брашно и разреждам с гореща вода до 1 каф. чаша, какао.
  chefАко разрешите - няколко съвета за правене на изключителен кекс !
Първо изпращам децата с таткото в парка на разходка ... защото започнем ли веднъж нетрябва да прекъсваме процеса...  
Яйцата - пресни ако може домашни,
Ванилията - на всеки брой яйце 1 бр. ванилия!
Захарта - никога непрекалявайте със захарта - кекса става тежък бухне и после - пуфффф- по добре малко по- малко захар, а и за фигурата ...
не казвам, че трябва без захар... просто непрекалявайте.
Винаги разбивайте първо трите продукта заедно яйца, захар и ванилия до пълното стопяване на захарта.
Олиото- до 70-80мл  - 1каф.чаша също непрекалявайте
Прибавяте го на тънка струйка към сместта. До тук сместта трябва да се сгъсти до "майонеза".
Брашното - бяло по възможност пресято +
Бакпулвера - в срок на годност прибавяме към брашното.
Разреждам с 1 каф.чаша гореща вода. До получаване на гъста смес .
Тук прибавям лимоновата кора - лимоновите корички се стържат до бялата кора /само жълтото/ колкото повече -толкова по- добре...Може да се сложат и ядки - стафиди, бадеми, лешници, сушени плодове -кайсии ....убиец...
Намазвам формата леко с олио и поръсвам стените с брашно. Изтупвам формата от излишното количество брашно и слагам 2/3 от сместта . 1лъж какао в останалата смес -разбърквам и добавям останалата смес. Завъртам веднъж с вилица във формата за да съединя леко двете части и слагам в студена фурна! 10мин на максимум, после 30-40 на слаба фурна до опичането /номера с клечката важи! Не отваряме докато минат поне 30 мин от печенето- когато сме убедени, че кекса вече се е стабилизирал почти опечен. Важно е да запазим жълорозовия цвят на кекса , а не кафявия загар на вълшебството....
Като е готов изкарвам и покривам /задушавам/ - "да отиде до нивата"... като е полу студен режа и поръсвам с пудра захар.

И едно правило за печене във фурна -
Ако творим/готвим/ с мая - фурната трябва да е предваритлно загрята  до горещо. Ако е с бакпулвер или сода - слага се в студена фурна.

След тези подробни инструкции , ако нестава - зарежете вашия кекс , купете си страхотно бельо - съпруга Ви ще остане също толкова доволен все едно е ял най-страхотния кекс....
Успех ...
Ако в къщи искат сладки -"снежни топки" - значи отивам на пазар Wink...  




Направо ме разби с това обяснение  bouquet
Това последното с бельото много ми хареса  Heart Eyes
Много полезно инфо!!!
Ще се пробва! Sunglasses

# 49
  • Мнения: 351
georgieva111 , страхотно описание на твоя кекс! Може ли да кажеш колко точно захар и брашно слагаш?

# 50
  • Мнения: 765
И аз да се запиша в темата със моят любим кекс, ето и снимки:
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195303.big
http://anjela123.snimka.bg/tapestries/razni.395165.15195306.big

Рецептата:

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. Олио
1 ч.ч. Вода
2 ч.ч. Брашно+1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 буркан сладко (аз използвах сладко от смокини)

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се олиото на тънка струйка. Брашното и содата се смесват и се добавят. Сладкото се разбърква с водата и се добавя и то,но се бърка  само с лъжица, а не с миксер. Прибавят се орехите. Пече на 180 градуса.
Да ви е сладко!!! eat

# 51
  • Мнения: 767
Аз съм жив кахър по отношение на кексовете, но ето рецептата на съседката, която дори аз направих перфектно.Няколко пъти.
4 яйца се разбиват с миксер с 2ч.ч захар до пухкавост.
4 ч.ч брашно с 1 бакпулвер се пресяват 2 пъти.
Към яйцата се добавя една непълна чаена чаша олио на струйка, 2 ванилии, 1 малка фанта портокал, 1-2 зърна кардамом, какао, шоколад на парчета, ядки, сухи плодове - последните добавки по желание.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр. - 30 минути. Аз слагам решетката на фурната в средна позиция.

Обаче публикувания тук кекс (особено снимковия материал), така ме заинтригуваха, че непременно ще опитам.

# 52
  • Мнения: 6
Чета "Много вкусен секс",е няма как да не пробвам Кекса де. Laughing

# 53
  • Мнения: 1 176
Понеже авторката обещава кексът да е много вкусен - ще го направя. Обичам кексове с повече яйца, обаче захарта не е ли много? Момичетата, които са го правили, кажете много сладък ли става? Ако намаля захарта, трябва да увелича брашното или пък да намаля яйцата  newsm78?

# 54
  • Mонтана
  • Мнения: 413
ще пробвам правилата:)) че нещо напоследък не ми се получават кексовете:((

# 55
  • Мнения: 111
Ето го и моя кекс. Направих го в машината за хляб
http://suzana50.snimka.bg/cooking/suzana.414695.15251654

# 56
  • Мнения: 8 987
Ето го и моя кекс. Направих го в машината за хляб
http://suzana50.snimka.bg/cooking/suzana.414695.15251654

Би ли споделила как го приготви? На програмата за кекс, първо течните после сухите продукти?
Благодаря!

П.П. Сега видях на снимките, че машината ти за хляб е същата като моята!


Hug

Последна редакция: пн, 05 окт 2009, 15:56 от alina_si

# 57
  • Мнения: 111
Първо си разбих яйцата със захарта, добавих 1/2 к.ч. олио и продължих да разбивам, 1 ч.ч. кока кола и след като разбърках добре да стане еднородна смес я изсипах в машината за хляб.
Добавих брашното и бакпулвера. Много се чудих коя програма да избера и пуснах на тесто като след като разбърква 15 мин. спрях машината и избрах печене. Пекох го 1:30 мин.
Това беше опит. Стана като пандишпан и много вкусен. Ще пробвам на програма за лимонов сладкиш и ще ви информирам за резултата.

# 58
  • Мнения: 1 176
Направих го и аз, но както и предполагах - стана много сладък. Обаче е много вкусен.
Ще го приготвям и занапред, само ще намаля захарта малко.

# 59
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
И аз направих кекса - въпреки, че забравих какаото стана много вкусен :

                             

Общи условия

Активация на акаунт