Рецепти за сач!

  • 125 397
  • 170
  •   1
Отговори
  • Мнения: 80
Здравейте момичета!!! Купих си сач , а не зная рецепти за него. Моля ви напишете най различни рецепти, които знаете. Ще съм ви много благодарна!! Simple Smile

# 1
# 2
  • Countryside
  • Мнения: 11 637
Керамичен сач ли си купи? Става ли за стъклокерамика? Щотот ми казаха, че с глинен гювеч не става   ooooh! Иначе има и едни железни , ама те са за огнище май май  Thinking

# 3
  • Мнения: 160
Penelopa.san ще ти нахвърлям просто идеи.Ти импровизирай.Първото ползване трябва да го намажеш с мазнина и да оставиш да обгори хубаво на котлона  Peace ако е глинен сач,не е хубаво да се мие под течаща вода с препарати,просто се забърсва.Колкото и да го миеш мазнината винаги избива отново и отново  Peace
Месо(по желание)нарязано на парчета,лук на шайби,картоф на половина,гъби цели,морков на четвъртинки и каквото се сетиш още,подправяш с пикантина,ако е свин.сипваш бяло винце малко,ако е пилешко-соев сос,черен пипер.
Другият вариат всичките тези неща по същият начин,но добавяш и топено сирене накрая,а когато свалиш от котлона,настъргваш кашкавал.
Да си го ползваш със здраве и да се похвалиш какво си забъркала  Laughing

# 4
  • Мнения: 6
Здравейте!
Аз понеже работя в едно заведение (но не съм готвачка) ще ви кажа как горе-долу се приготвя сача (сачето).Месото се поставя в глинения поднос (или както се нарича) с малко мазнина,докато не стане готово,през това време се запържват и зеленчуците в по-дълбок тиган и когато се запържат хубавичко се изсипват върху "мръвката" и се оставят още малко заедно.За зеленчуците се импровизира:лук,чушки,моркови предимно.Може и да се чукне яйце отгоре по желание,а за тези които не са фенове на месото добавете броколи,царевица  или каквото ви дойде на акъла newsm78.Интересно се получава,ако сложите сирене,вместо месо,дори и риба(ама не заедно де ::bambam:Simple Smile.
Ако някой не ми е разбрал мисълта:питайте!  chef

# 5
  • Мнения: 80
Здравейте момичета, опитах вече една от рецептите , които ми даде Нинка-"  Пилешки къстчета със зеленчуци"!!!! Освен всичко описано в рецептата сложих и малко чубрица и накрая преди да го махна от котлона , 2 супени лъжици заквасена сметана!!! Казвам ви стана превъзходно, чак се гордея със себе си!!! Laughing Laughing Laughing Жалко , че забравих да го снимам , но следващият път ще го направя. Днес смятам да сготвя " дробчета по селски" пак на сача и ще ви покажа после какви съм ги надробила !!! Благодаря за рецептите момичета! Наистина ястията на сач стават страхотни! Ако знаете още рецепти , моля пишете!!! Peace

# 6
  • Мнения: 80
Penelopa.san ще ти нахвърлям просто идеи.Ти импровизирай.Първото ползване трябва да го намажеш с мазнина и да оставиш да обгори хубаво на котлона  Peace ако е глинен сач,не е хубаво да се мие под течаща вода с препарати,просто се забърсва.Колкото и да го миеш мазнината винаги избива отново и отново  Peace
Месо(по желание)нарязано на парчета,лук на шайби,картоф на половина,гъби цели,морков на четвъртинки и каквото се сетиш още,подправяш с пикантина,ако е свин.сипваш бяло винце малко,ако е пилешко-соев сос,черен пипер.
Другият вариат всичките тези неща по същият начин,но добавяш и топено сирене накрая,а когато свалиш от котлона,настъргваш кашкавал.
Да си го ползваш със здраве и да се похвалиш какво си забъркала  Laughing
Благодаря за идеите Мерги, ще опитам и ще се похваля , обещавам!!!  chef  chef  chef

# 7
  • Мнения: 80

Ами ,това е моят втори опит! Embarassed" Дробчета по селски"

# 8
  • Мнения: 160
Ауууу,Пенелопа,това изглежда страхотно!Браво     chef  майсторе   bouquet!
май ще си купувам сач  Crazy

# 9
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Аз до сега съм използвала сача само във фурната. Може ли някой да ми каже дали мога да го ползвам на газов котлон ?

# 10
  • Мнения: 160
Снежка,може да,но на слаб огън  Peace

# 11
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Ок, благодаря . Simple Smile

# 12
  • Мнения: 80

Ето това е "Пилешки къстчета със зеленчуци" Wink Wink Wink

# 13
  • Мнения: 3 674
Момичета...къде може да си купя сач  newsm78 Ако е в България, в какъв магазин се продава? А в чужбина има ли ги? Не съм виждала сач освен е резторанти...

# 14
  • Мнения: 80
Моят си го купих от Трявна, но видях , че и на Метро го има!!! Пък и в магазините за домашни потреби провери!!! Wink

# 15
  • Мнения: 3 376
Не ви ли се пукат?
Майка ми имаше два и двата се спукаха,като на Penelopa.san бяха.
Пенелопа,ти как точно процедираш с него?

Искам и аз да си взема,ама ме е страх да не се нацепи.

# 16
  • Мнения: 80
Ами да ти кажа , аз не знаех много как се използва и го сложих директно върху газовия котлон. Човекът , който ни го продаде ни каза , че е ръчна изработка и е по устойчив от гювечите , и че е направен за директен огън, тоест може и в жарава да се сложи. Ползвала съм го вече над 10 пъти и засега нямам никакви проблеми!!!Вземи си , рискувай , всичко е на късмет!!! newsm10

# 17
  • Мнения: 3 674
Penelopa...благодаря Hug Лятото явно ще си го купувам. Тук не съм виждала..даже и не знам как му е името на английски... Embarassed

Ще отида до английските мами може да знаят?

 EASpirit.
..четох някъде че за да не се пукат, първите няколко пъти на употреба е добре да се нсмазват с мас..и  да се слагат на слаб котлон в началото , и постепенно се дига температурата.. .за да се "спече" глината.

Ако се сложи веднага на силен котлон.... се пука.

Също като при гювечетата, никога не се слагат в силно загрята фурна....ще се пукнат. Най-добре в студена..или в леко загрята, като постепено  загравяме фурната до 180-200 градуса.  Wink

Последна редакция: сб, 16 фев 2008, 00:26 от ЧервеноВинце

# 18
  • Мнения: 3 376
Момичета,мерси за поясненията!

ЧервеноВинце ,а дали не може с някаква друга мазнина,да не е баш свинска мас,че... Sick

# 19
  • Мнения: 3 674
Момичета,мерси за поясненията!

ЧервеноВинце ,а дали не може с някаква друга мазнина,да не е баш свинска мас,че... Sick

Да става и със слънчогледово олио  Wink

# 20
  • Мнения: 3 376
Мерси!  Peace

# 21
  • Мнения: 160
EASpirit ,правилно ти еказала Червенвинце,първият път на слаб огън го мажеш с мазнина да обгори,така около 30 мин. като периодично мажеш ако има нужда.При следваща употреба няма нужда от мазнина,защото тя избива постоянно...и не се мие под течаща вода.Можеш да забършеш само с кърпа. Peace

# 22

Ами ,това е моят втори опит! Embarassed" Дробчета по селски"
Твоята снимка ме вдъхнови да опитам и аз.Поразрових се за рецепти и ето какво се получи:

Запържваме пилешки хапки в обилно намазания със сланина сач(сн.1,сн.2)Изваждам ги т.к. ми е малък сача.Слагам зеленчуците(замразен микс от броколи,чушки,гъби,зелен фасул и моркови)-сн.3.Добавям късчета бекон(сланина),1ч.л.къри,1ч.л.джинджифил.3с.л.сметана(кис.мляко),соев сос и накрая топено сирене-сн.4.Окончателно се получи това:

Последна редакция: ср, 16 апр 2008, 19:51 от gerganadim

# 23
  • Мнения: 572
абонирам се за темичката ... не  мога да готвя, а и до скоро нямах и желание, ама винаги като влезна в раздела с рецепти и се вдъхновявам ...
благодаря ви, че ви има Simple Smile

# 24
  • Мнения: 226
Здравейте! Баба ми правеше вкусни катми на сач на огън, но дали става сачът да се ползва върху стъклокерамика newsm78???

# 25
  • Мнения: 226
Здравейте! Баба ми правеше вкусни катми на сач на огън, но дали става сачът да се ползва върху стъклокерамика newsm78???

# 26
  • Мнения: 3 674

Ето и моето призведение... Sunglasses

Получих подарък за рождениня си ден мечтания сач!!!  Heart Eyes

Пилешки филенца на сач!





Пилешките филета се начукват леко и се овалват с  подправки каквито харесвате.

Слагат се на загрятия  вече и   намазан с мазнина  сач  и когато ги обърнете на другата страна,то  тогава слагате суровите  зеленчуците   Laughing  Аз имах в момента  само чушки и лук. Към края им сложих малко соев сос...

Бих добавила, моркови, гъби и тивквички...но другия път. Wink

Картофите ги пекох на фурна с малко сол...и когато бяха готови само ги добавих в сача, малко...за няколко минутки да се попекът  с всичко останало заедно.

 Не знам дали картофите ще се получат  само на сача? newsm78  Някой ако е правил катрофи на сач, да сподели...

Когато всичко е готово поръсвам отгоре  с настърган кашкавал   chef

# 27
  • Мнения: 3 674
Здравейте! Баба ми правеше вкусни катми на сач на огън, но дали става сачът да се ползва върху стъклокерамика newsm78???


Витаминче...познай аз върху какво готвих моя сач...ми на стъклокерамика. Crazy

Моята печка е такава и  тъкмо започна да се  опушва цялата къща и се сетих да включа аспиратора... Rolling Eyes Голям дим голямо нещо стана... Mr. Green  Joy

Не знам дали е от стъклокерамиката... newsm78   Как искам да имам камина... Crossing Arms

А ти що не дадеш рецептата на баба ти вкусните катми..да ги спретна тези дни ?  Wink 

# 28
  • Мнения: 226
ЧервеноВинце, за съжаление, баба ми не е между живите вече, така че нейната рецепта не мога да напиша, но ще попитам тук, таме. Мисля, че нямаше нищо особено в нея...Помня само, че на всяка катма мажеше хубаво сача с парче сланина, а вкусът идваше от дима на огъня.
Като гледам какво си сътворила...    smile3505...БРАВО!
на мен ми идва да ..  Banghead че нямам в момента сач ..но скоро ще ходим към Трявна и ще се снабдя с нов и като гледам, вече няма да се правят само катми върху него.

# 29
  • Мнения: 161
vitamin4e
няма проблем аз слагам на всякъде и на стъклокерамика пробвах и на газовия плот но трябва да се намали доста и във фурната става досега нямам инциденти  Peace

# 30
  • Мнения: 161
Забравих да споделя моя опит от баба
още при закупуването на сача ми е казвала да го намажа обилно с мазнина и да го опека на фурната така празен с мазнината да се запечатали шупличките ако има на 250 градуса за около 1 час. Но да предупредя има си дим от фурната  Laughing но досега съм си купила 2 сача и не са се пукнали.  Laughing

# 31
  • Мнения: 977
Ще извинявате, че се включвам без рецепта, но може би скоро ще се метна да направя такава вкусотийка и ще имам нужда от помощта ви! Wink

Винце, ти си виновна... И твоят съблазнително - разкошен на вид, а и предполагам на вкус, сач!  Hug

Последна редакция: пт, 29 яну 2010, 15:31 от mishelle

# 32
  • Мнения: 3 674
ЧервеноВинце, за съжаление, баба ми не е между живите вече, така че нейната рецепта не мога да напиша, но ще попитам тук, таме. Мисля, че нямаше нищо особено в нея...Помня само, че на всяка катма мажеше хубаво сача с парче сланина, а вкусът идваше от дима на огъня.
Като гледам какво си сътворила...    smile3505...БРАВО!
на мен ми идва да ..  Banghead че нямам в момента сач ..но скоро ще ходим към Трявна и ще се снабдя с нов и като гледам, вече няма да се правят само катми върху него.
Витаминче....като си купиш сача от Трявна, да се похвалиш  тук при на с ястие и с нова рецепта... Grinning  ....подкрепена със снимки... Hug

Ччакам някои интересни идеи  и рецепти за сач от кулинарките тук... Hug

Мишелка..освен че изглежда съблазнително, ястието на сач е голяма вкусотия. Абе друго си е...не е като да пържиш в тигана Wink

# 33
  • морето и сините вълни :)
  • Мнения: 1 404
оххх,пак тема за сача Crazy.Все ги гледам и им се каня...ше взема утре да си купя че да врътна тез пържолки  че направо низнам ко ми потече.Ще оближа монитора след малко Crazy Crazy Crazy

# 34
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Здравейте момичета .
Много вкусни неща сте спретнали .Искам да ви дам една рецепта за родопски колаци.Стават страхотни и мисля че и на вас ще ви харесат.

Родопски колаци /марудници/
2бр.-яйца
1-кофичка кисело мляко
брашно
1 пълна кафена лъжица сода бикарбонат
малко сол и малко захар
 В киселото мляко се сипва содата и се прибавя брашно като за кекс ,и накрая се чукат яйцата.Бърка се добре за да се получи кексово тесто и се пече на предварително загрян сач,който се намазва с олио с тампон или четка .Колаците се обръщат и се пекат когато са готови се мажат с масло.Сервират се с мармалад,сладко,мед,а може и така чисти да се консумират.
Ето какво се получава.

                                                   
                                           

# 35
  • Мнения: 1 671
Ей, страхотни рецепти давате!   bouquet И на мен много ми харесват яденетата на сач. Аз обикновено слагам каквито зеленчуци имам в къщи, малко масло и отгоре настърган кашкавал. Последния път прибавих и бекон. Става чудесно мезе или гарнитура. Иначе към зеленчуците захранвам домочадието със сирене по шопски, оплаквания няма. Mr. Green Тези дни пак ще правя и ще пусна снимки.
А и става за стъклокерамика, поне аз нямам никакви проблеми.

# 36
  • Мнения: 11 607
Да се запиша в темата...обмислям сач да ми е следващата домакинска покупка.......

# 37
  • Мнения: X
Моят сач е чугунен,ама пак става.По-бавно загрява.

# 38
  • Мнения: 585
От темичката с охлювите ми стана гадно, но тази ми върна усмивката, май и аз ще купувам сач скоро Simple Smile

Въобще това глинените съдове са страхотно нещо, на майка ми Цептера пасти да яде

# 39
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Тая глина такъв аромат предава на храната, че пръстите да си оближеш.

# 40
  • Мнения: 491
Имам глинен сач, но все още не съм го ползвала. Когато си го купувах от един панаир, питах майстора дали става за газов котлон, и той ми каза, че е добре отдолу да се подложи някакво парче ламарина, за да не се спука. И така и не намерих нещо подходящо, но ще взема да го пробвам вече директно на котлона. Ако се счупи, счупи, здраве да е.

# 41
  • София
  • Мнения: 97
И аз така знам за газовия котлон и затова още не съм го ползвала моя сач, но мисля, че вече е крайно време. Имам един малко тъп въпрос, но искам да съм сигурна как се изпича първия път - къде се маже мазнината само вътре, където се готви или по цялата повърхност и дали трябва да се изпече във фурна или може и на котлона?

# 42
  • Мнения: 2 012
Ползвам такъв сач на газов котлон от няколко години  и никога не съм слагала ламаринки:peace:
Жив и здрав си е до сега! Grinning

# 43
a ot kyde moga da si zakupq sa4 ? Molq pomognete

# 44
  • Мнения: 311
последно в МЕТРО видях, но какъв е не знам не загледах. Обаче ако си намеря докато пътувам из страната ще си купя. Обаче без мазнина няма ли да става готвене на каквото и да е?

# 45
  • Мнения: 262
a ot kyde moga da si zakupq sa4 ? Molq pomognete

В Метро има по 6 лв , поставката е 14 , в момента е на промоция 12 лв мисля беше.

Аз имам сач , а тези дни ще си взема и поставка  Peace

# 46
Аз пък да ви кажа сача трябва да се опуши за да може да се кали един вид опушването става по следният начин: сача се загрява на 50 градуса за 10 минути, след което се намазва обилно с олио и се слага в силно загрята фурна докато почернее. след това изстива и се мие само с вода, без веро без телчица и без накисване във вода!!! загряват се на котлона като всеки път се намазват с краве масло още със слагането. Ае сега успех със сачовете Simple Smile

# 47
  • Мнения: 1 312
след това изстива и се мие само с вода, без веро без телчица и без накисване във вода!!!
само,че има сачове които не трябва да се мият на течаща вода ,а само да се почистват леко с кърпа
от горе.Поне този който си купих преди седмица от Троян е такъв,поне така ми обясниха в магазина.
Вече спретнах и първата вечеря на сач имам и снимки  Wink скоро ще ги кача

# 48
  • Мнения: 549
Добро утро.Да се запиша и аз в темата ,че съм им върл фен Joy

# 49
  • Мнения: 207
Може ли да си използва  сач за кътми или трябва да е по дълбок ?

# 50
  • Мнения: 1 312
Може ли да си използва  сач за кътми или трябва да е по дълбок ?
в началото на темата мисля,че пишеше,че става и за кътми,аз лично не съм пробвала още.

# 51
  • Мнения: 20
Това лято си купихме и ние. Страхотно става, правихме пилешко и свинско месо, на хапки, лук и унисос, и подправка пикантина. Ако намеря снимката ще ви я покажа, за жалост е от джиесем и не е с много хубаво качество.

# 52
  • Мнения: 427
Катми или биди на сач са традиция в моето семеиство още с първото пролетно слънце та чак до първи сняг се събираме по 30 души около огъня и сача.Тези които видях на снимките са добре за тази цел.Важно е да се нагрее добре приравнения сач(може и без стоика на две тухли или два камъка ако сте на излет)Маже се с мазнина и се обтрива и така до следващото ползване не се измива.Колкото повече се използва толкова повече се ,,разработва.Тестото се изсипва в намазнения(може със сланина топната в олио или тампон с олио)и разтила с лъжичка пече се докато се надигнат краичетата и се обръща с шпатулка но по дълга да не се изгори ръката.огъня е силен но умерен без големи пламъци.в последно време използвам джанта от камион и така огъня не се пръска.Тестото е от брашно яйца и вода и малко хл. сода от всичко слагаш колкото имаш може и без яица.Гъстотата е до гъста боза като иска продължително разбъркване с дървена лъжица и после трябва до печенето да олежи още 30мин. Разбърква се преди всяко сипване.

# 53
  • Мнения: 549
Някой правил ли е пилешки  дробчета по селски върху сача?Аз смятам тази вечер да приготвя.

# 54
  • Мнения: 207
Катми или биди на сач са традиция в моето семеиство още с първото пролетно слънце та чак до първи сняг се събираме по 30 души около огъня и сача.
  Може ли рецептата  за  биди ( не знам защо  , но винаги съм мислила че се казват пиди)  , баба ми ги правеше страхотни , но за съжаление не се научих.

# 55
  • Мнения: 427
Рецептата е брашно и вода и сол на вкус.До гъстота на гъста боза и е важно да има в брашното жилавост.Бърка се и остава да отпочине както съм описала по горе.Пекат се на огън.

# 56
  • Мнения: 549



 
--------------------------------------------------------------------------------

Цитат на: любЕТО в Неделя, 23 Август 2009, 21:04
Пиши за резултата.


Станаха супер.Но снимка неможах да направя,а вече свършиха.
Ето така ги направих:Дробчета по селски - върху сач
Овкусените  и леко омазнени пил. дробчета ги сложих в намазнен сач.Пеках до готовност  на дробчетата/като ги обръщах от двете им страни/.След което ги извадих.На тяхно място сложих овкусени и омазнени зеленчуци:лук-нарязани на филии;пипер и моркови-нарязани на жулиени; доматче нарязано на дребно.Всичко това го  пекох  до готовност на зеленчуците.При често разбъркване.
При сервиране сача се слага върху стойка.Посредата се нареждат зеленчуците а в краищата готовите дробчета.Хапва се още горещ/топъл/.
Като направя другият път ще  снимам.


писах,писах и накрая нищо/няма публикация/Ето ти копие от поста ми.
 

# 57
  • София
  • Мнения: 119
И аз имам сач, но не е лакиран и сега незнам как да го обработя за да го ползвам.
Моля ако някой знае да сподели  Praynig

# 58
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Сача не трябва да е лакиран. Той е обикновен глинен сач. Просто като си го купиш, трябва да го сложиш във фурната силно омазнен, да се изпече и опуши и готово.

# 59
  • Мнения: 1 312
а eто и обещаните снимки от моя сач
 

 

# 60
  • Мнения: 572
От вчера и в нашата къща имаме сач, подарих го на моята половинка... в началото ме погледна странно и учудващо, че без повод му подарявам такъв подарък, но като се прибра - сякаш преосмисли нещата, а днес сутринта даже ми каза - "довечера аз ще готвя"  Crazy
Но е моя задачата да го обгоря... прочетох цялата тема, но всеки предлага различни начини за обгоряване и вече не знам кой е  правилния, а с огромно желание съм го подарила и не искам да се пукне  Thinking
Помагайте моля!

Последна редакция: ср, 16 сеп 2009, 12:19 от iletovp

# 61
  • София
  • Мнения: 10
Има на Женски пазар в София; там може да ви продадат и оригинална поставка от ковано желязо - на масата има невероятен ефект, още повече когато съдържанието на сача е от няколко вида месо, наденица, гъби, покрити с белени домати на шайби, поръсени с щипка риган и сол, и запечени на фурна до степента, в която всичките миризми са се омешали и ястието е добило златиста коричка....

# 62
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 926
Да споделя нашата любима рецепта за сач. Знам я от готвач от Молеровата къща в Банско. Сачът се намазва съвсем леко с мазнинка, най-добре с отрязана наполовина глава лук, топната в олио. После се реди нарязан на лунички лук и три вида месо на по-тънки ленти: свинско, телешко и пилешко. Месото не се обработва предварително по никакъв начин! Само леко се посолява. След като месото побелее, се редят останалите съставки: луканка, ивици пушени гърди или бекон, тиквички на ивици, ивици моркови, гъби на шайби, посолява се. Оставя се всичко така, докато се задуши, без да се бърка. След като ястието се задуши (усеща се по приятния мирис и апетитния вид), най-отгоре се нареждат кръгчета пресен домат, поръсва се се с чубрица. Оставя се за минута-две, колкото съвсем леко да омекнат доматите и се маха от огъня. Вече извън огъня всичко в сача се обърква добре, за да се смесят ароматите. Това е.
Но! Това е рецепта за сач, поставен на открит огън. Ние специално я правим винаги лятно време, когато сме на селската къща, тъй като там имаме зидано огнище. И става дума за глинен сач, не за метален.

Преди време имаше подобна тема, аз и там бях описвала рецептата. И още нещо, което пак от Банско съм научила. В метален малък сач се разтап я малко масло, слага се тънко нарязан бански старец, скилидки чесън и се минава през огъня. Получава се нещо много вкусно.

# 63
  • Мнения: 293
А щях да си  лягам на верме... ooooh!

Отдавна обмислям покупката на сач за месо ( за катми и палачинки имам , но го ползвам само за това) , единственото , което ме притеснява е как се мие сача? Този , за катмите не го мия , само забърсвам със салфетка , но за него мога да се съглася- там само пека и след последната палачинка, оставам на котлона още няколко минути. Сача за месо и зеленчуци служи и за поднос.Нещо не ми се връзва само да го забърша с хартийка , все пак там се бърка с прибори  newsm78 А сач глинен не се мие  с вода,доколкото ми е ясно. Срам не срам , признавам си , че поради неизяснения ми все още хигиенен въпрос сач в заведение не може да ме накара никой да си поръчам  Blush

# 64
  • Мнения: 286
върху сача слагам сирене внимателно отрязано на филийки, лук, чесън и слагам да се пече във фурната или в затворено барбекю, след 5-10 минути чуквам 2-3 яйца като жълтъка да им остане цял и продължава да се пече до готовност на яйцата. Внимавам да не загори отдолу. Много е бързо и вкусно.

# 65
  • France
  • Мнения: 726
А може ли да се пече риба, например пъстърва? Или не, защото миризмата ще попие в сача?

# 66
  • Мнения: 293
И още нещо, което пак от Банско съм научила. В метален малък сач се разтап я малко масло, слага се тънко нарязан бански старец, скилидки чесън и се минава през огъня. Получава се нещо много вкусно.

Страшен почитател съм на родопската кухня , но и пиринския край не се дават лесно  eat Еле пък Банскалии...докато половинката и дребния борят  пистите , аз изследвам механите в града със същата страст като тяхната  Wink Само кървавицата им не можах да се науча да ям.Има някаква странна подправка , която хич не ми е по вкуса.И сега ако разбера как си мият сачовете , може да се престраша да си поръчам сач , като идем там тази година. Thinking

# 67
  • Мнения: 572
Сачовете не се мият. Просто се забърсват със салфетки, докато се премахнат отстатъците от храна..

# 68
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 926
Да, сачовете не се мият. Макар че у дома имаме една голяма кръгла скара с метална плоча, която е точно като металния сач. И нея я измивам след употреба, няма как. Обаче сачовете, които ползваме за огнището не мия изобщо. Имаме един за месо и един за тестени неща. Къщата ни не е в Банско (на Банско съм почитател като турист Grinning), а край Свиленград, тоест в другия край на Родопите, точно на финала на планината. Та там са много разпространени таркалаците и катмите на сач. Катмите всички знаете как се правят, така че няма какво да ги описвам. Но таркалаците на мен лично са ми невероятно любимо нещо. Уви, не мога да ги правя, а разчитам на майка ми. Причината е, че аз тесто не мога да меся, нито пък да точа кори. А те се правят точно от домашни кори. Има различни вариант: двойно точени, единични.. Единичните са с пълнеж от сирене (без яйца) и маааалко приличат на банички, но не е същото. След изпичане се мажат обилно с масло и се оставят да се задушат под капак. А двойните са многолистни и без никакъв пълнеж. След изпичане се намазват и те обилно с масло, след което могат да се ядат или задушени като другите, или залети с прасно мляко. Абе невероятна вкуснотия е. Жалко, че не обичам да снимам храна и нямам много снимки, иначе щях да покажа. Довечера ще се разровя да видя дали нямам снимано нещо. Thinking

# 69
  • Мнения: 262
Така , не съм се включвала отдавна , а обсъждате темата , която и мен най-много ме вълнува.

Имам сач , лятото го ползвах 2 пъти , и двата пъти го измих , няма как да не го измиеш , когато в него си сложил примерно течна сметана или соев сос , загаря особено неприятно.

Относно ресторантите , това и мен ме тормозеше дълго време , говорила съм с 2 готвачки - една от Бургас и една от Варна , и двете потвърдиха , че сачовете се мият при тях.

# 70
  • Мнения: 572
И как се мият след като аз моя го измих веднъж и той започна да се разпада от течащата вода?

# 71
  • Мнения: 262
Аз го мия както си мия и чинии и тави , нямаше проблем. Отначало само с грапавата страна на гъбата , понеже ме беше страх да не го надера с телчето , но като видях , че така няма как да се изтърже качествено взех телчето. Нищо му няма.

Някой по-назад в темата беше казал , че в миялната го мие.

# 72
  • Мнения: 293
Някой по-назад в темата беше казал , че в миялната го мие.

Глинен сач ли?  Shocked

Относно ресторантите , това и мен ме тормозеше дълго време , говорила съм с 2 готвачки - една от Бургас и една от Варна , и двете потвърдиха , че сачовете се мият при тях.

Би трябвало да е така ! Но как се мие глинен сач с веро и гъба ? Първият ми сач се пукна след измиване , втория също.Третият ми е само за катми и палачинки.Него го бърша със салфетка , но за там мога да склоня , за другото.....тц!


lulumba , абе нищо , че всички знаят как се правят катмите, ти дай твоята рецепта , знам ли може да се окаже по-хубава .Свиленградски катми още не съм опитвала   bouquet

# 73
  • Мнения: 286
не си представям как ще стане да не го измия, мия го с топла вода, гъба и веро, нищо му няма

# 74
  • София
  • Мнения: 10
Аз първия така го счупих - от миене ми остана на две половинки в ръцете.
Хората, от които купих другия сач изрично ме предупредиха да не го мия, ако се налага, го препичам с малко мазнина на огъня, но вода - категорично не.

# 75
  • Мнения: 977
Четох, че много от вас ползват сача или на стъклокерамичен плот, или във фурната.
Извинявам се за глупавият въпрос, но какъв сач ползвате като готвите на стъклокерамичен плот?
За фурната ясно - глинен...

И как се процедира при първо ползване на сача и в двата случая?

# 76
  • София
  • Мнения: 10
И на керамичния плот също става, важното е плътно да приляга на котлона, абсолютно нищо му няма.

# 77
  • Мнения: 977
gaftkovich, благодаря за отговора!

А сача какъв трябва да бъде ако се ползва за стъклокерамичен плот - глинен или метален?

# 78
  • София
  • Мнения: 10
Моят е от добре изпечена престояла глина, от по-тъмните, като тефлон; важно е обаче да е бил използван достатъчно време и да се е напоил за да не ти залепват катмите, например, защото основата продължава да поглъща част от мазнината. Точно затова не е хубаво да се мие с вода. След употребата, обикновенно не чакам да засъхне, почиствам го с домакинска хартия и при нужда със специална недраскаща гъбичка . Радвам се, ако съм ти била полезна, успех!

# 79
  • Мнения: 977
gaftkovich, благодаря!

От известно време планирам да си купя сач, но не бях запозната с подробностите.

# 80
  • София
  • Мнения: 10 858
Имам сач от няколко години, подариха ми го, но така и не се осмелих да го ползвам.
Обаче сега като ви чета май няма нищо страшно.
Харесах си и няколко рецепти, особено Банските от предишната страница.Явно скоро ще се престраша.

# 81
Някой би ли ми казал как се маха този сач от котлона? Тъй като това нещо няма дръжка, не е с високи стени, а на всичкото отгоре и горещо?

# 82
  • Мнения: 572
Аз например го хващам с две отделни кърпи в двете ръце, или ръкавици (готварски), като преди това съм оставила поставката наблизо, за да не ми запари (евентуално).

# 83
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 926
За котлон както казах не мога да дам съвет. Не съм го ползвала на котлон. Но от огнище се маха най-лесно и безпроблемно с напластен вестник или парцали от дебели пешкирени кърпи.  Grinning

# 84
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772
Имам 2 въпросчета за сач-а
Днес направих пиле със зеленчуци и въпреки, че добавях олио 3 пъти, при това хич не по малко, сача стана доста сух. Като слагате нещо в сача добавяте ли вода?
Как почиствате загорялото от сача - пекох във фурната и явно не съм разбърквала отзад като хората и сега има загоряло.
Благодаря предварително   bouquet

# 85
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
Запис.

# 86
  • София
  • Мнения: 10
Вода не се слага, категорично. Нов сач поема мазнина, с всяко ползване, така, че 3 пъти съвсем не е достатъчно. Докато не се напои както трябва, налага се да се маже, и това може да продължи дълго, но с времето, когато е готов, ще може да се използва на принципа на тефлоновите съдове.

# 87
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772
gaftkovich, благодаря.
Явно съм се заблудила, че предварителната обработка и печене само с мазнина (добавях 5-6 пъти) е достатъчна. Явно следващите пъти ще слагам по-мазно месо, за да не става толкова сухо.

# 88
  • София
  • Мнения: 10
Радвам се, ако съм била от полза. Защото храна, сготвена на сач има уникален вкус, и усилието определено си заслужава.

# 89
  • Мнения: 3 674
Сачовете не се мият. Просто се забърсват със салфетки, докато се премахнат отстатъците от храна..

Аз моя сач го чистя със спрей от смес веро и вода  и със специална   четка за миене на съдове ..и  не го пускам под течаща вода...а пък  в миялната - абсурд! Sunglasses  Просто накрая го избърсвам много добре с влажна кърпа...и после го подсушавам със суха кърпа... Peace

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 04:29 от Винце

# 90
  • Мнения: 286
Здравейте, да ви попитам. А случвало ли ви се е сачът (глинен) да замирише на гранясало олио и как може да се предотврати това. Какво може да се направи след това? Той нали поема мазнина и все пак не се ползва редовно всеки ден ...

иначе аз си го мия стандартно с веро и вода, няма как само с кърпа да го забърсвам, особено ако съм слагала домати, кашкавал или яйце отгоре, понеже тук там може да е загоряло леко или да се е запекло върху сача и трябва да се мие.

# 91
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 731
Скоро си купих сач, доста голям ми идва за котлона обаче и май ще го нося на село. Правих родопските колаци от предните страници, първите три отидоха в кофата, но следващите не залепнаха.

# 92
  • Мнения: 572
Добре де, как ги миете или пък от какво точно са ви наравени сачовете - след като аз моя като се направи опит да го мия - почна да се разпада?

# 93
# 94
  • Мнения: 320
Момичета, я кажете сача може ли да се използва на газов котлон, че мойта печка е с газови котлони, пък много ги харесвам тези сачета, ама се опасявам, че май няма да стане  newsm78, ма някоя ако е пробвала да каже  Rolling Eyes

# 95
  • Мнения: 427
Да аз съм пробвала, но малко намалявам силата на котлона.

# 96
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 731
Aз на газов котлон готвя, от едно ползване нищо му няма на сача. Купих от улицата към Бачковския манастир - на повечето места, където се продаваха пишеше, че стават за газови и керамични котлони

# 97
  • Мнения: 320
Мерси момичета за бързия отговор   bouquet
Значи да не се притеснявам, щом става и на газов котлон следващата покупка ще ми това   Laughing
Аз съм ги виждала в Метро, а сигурно ги има и в други магазини Peace

# 98
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
Преди няколко дни видях да ги продават на Женския пазар и се чудех за какво ми е у дома сач - ама сега като чета се навих следващата ми покупка да е именно сач и после и аз ще споделя какво съм сготвила и дали се е получило

# 99
  • Мнения: 73
Здравейте, да ви попитам. А случвало ли ви се е сачът (глинен) да замирише на гранясало олио и как може да се предотврати това. Какво може да се направи след това? Той нали поема мазнина и все пак не се ползва редовно всеки ден ...

ох и аз имам същия проблем и незнам какво да правя сега newsm78

# 100
  • София
  • Мнения: 10
Опитай върху него да препечеш до въглен филии хляб, натопени в прясно мляко.

# 101
  • out of space
  • Мнения: 8 574
Добре де, как ги миете или пък от какво точно са ви наравени сачовете - след като аз моя като се направи опит да го мия - почна да се разпада?

Никаква вода!
Изчегъртвам с дървена шпатула залепналото и после хубаво обърсвам с домакинска хартия.

# 102
  • Мнения: 427
Преди да го ползваш след колкото и време го нагряваш и забърсваш с намаслена хартия.После със чиста го дозабърсваш.Съхранявам го добре увит в амбалажна хартия.И най вече преди да се прибере трябва да се почисти много добре както е писала Ерика.

# 103
  • Shumen, Bulgaria
  • Мнения: 155
Малко информация вместо запис. Wink
http://btourism.com/read.php?id=202&menu=&id_comment=0&a … rating&zz=new
Темата е доста интересна. Grinning
Аз нямам сач, но се замислям да си купя

# 104
  • Мнения: 79
На мен сача ми го подариха преди 1-2 месеца. Веднъж готвих в него. Трябва много бавно и постепенно да се нагрява. На мен малко ми се пукна и много ме е яд. Cry
Ето аз какво направих:

Свински мръвки със зеленчуци на сач

1кг свински врат
1 буркан гъби (най-добре пресни)
2 стръка праз лук
2-3 моркова
няколко зелени и червени чушки (или печена капия)
кисели краставички
пушено топено сирене

за маринатата: 2 големи глави настърган или пасиран кромид и чесън лук,соев сос,горчица,подправки (черен пипер,подправка за месо или барбекю,чубрица и т.н.) и вино или бира.

Свинското се нарязва на едри кубчета,маринова се и се оставя така за 4-5 часа.
Сача се поставя върху студен котлон с малко олио и постепенно се нагрява.Когато се нагрее достатъчно слагаме изцедените от маринатата свински мръвки и печеме до готовност.След което ги изваждаме и слагаме нарязаните на ивички моркови,чушки и гъби(ако са пресни) и праз лук.Накрая добавяме и кис. краставички.Когато зеленчуците станат готови,връщаме обратно месото,добавяме сол и подправки (пожелание) и нарязаното топено сирене.Разбъркваме докато се разтопи.Накрая поръсваме със магданоз и сервираме върху специалната поставка на сача.


# 105
  • Мнения: 6 799
От това лято и аз се сдобих със сач. Купихме го от "Метро" - глинен. Намазах го няколко пъти с олио и изчаках да попие добре, едва след това го използвах. Изпробвах няколко рецепти - свинско със зеленчуци, пиле със зеленчуци, само зеленчуци - общо взето експериментирах. Резултатът беше страхотен. Използвах сача върху газово барбекю, върху ел.котлон и във фурната, като винаги спазвах правилото - върху незагрята повърхност. Виждам, обаче, че съм сгрешила като го измих с малко веро и вода. Стори ми се, че след като го избърсах с хартиена салфетка, не е достатъчно чист  newsm78 , иначе нищо му няма - няма лоша миризма, няма дефекти. Явно мъжо ми е избрал хубав сач.  Grinning

# 106
  • София
  • Мнения: 3 612
Извинявам се за тъпия въпрос,но как разбърквате продуктите на сача,изглежда ми доста плитък,а месото пуска вода ?
Изобщо не ми беше хрумвало,че сача може да се използва на електрическа печка или стъклокерамика и сега определено се заинтригувах.
Другото което ми е странно-защо да не се мие,гювечника нали е от същия материал,пък той си се мие и в миялната го слагам. newsm78

# 107
  • Мнения: 4 369
И аз тук  Laughing
Аз сача го ползвам за фурна.
Производителят ми каза, преди да го ползвам за първи път да го натъркам много хубаво с разрязана глава кромид лук.
Направих го няколко пъти като хубаво изсъхваше между отделните натърквания.
Сега нищо не поема като мазнина и ъсм доволна много от него.
Мия си го с веро и топла вода.
Последно правих пица.
Ето и снимка .
 


# 108
  • Мнения: 1 732
Здравейте момичета! Simple Smile
Понеже си търся здравословен съд за приготвяне на палачинки, реших да разбера повече за сача.
Прочетох тремата и оставам с впечатление, че е напълно възможно да приготвям палачинки на глинен сач.
Имам доста неясноти, и ми се иска да помоля който има опит с палачинки, да се включи.

Доста въпроси ми възникнаха. От вида на материала/по снимките виждам различни цветове сачове/, до поддръжката му.
 

# 109
  • Мнения: 79
Извинявам се за тъпия въпрос,но как разбърквате продуктите на сача,изглежда ми доста плитък,а месото пуска вода ?
Изобщо не ми беше хрумвало,че сача може да се използва на електрическа печка или стъклокерамика и сега определено се заинтригувах.
Другото което ми е странно-защо да не се мие,гювечника нали е от същия материал,пък той си се мие и в миялната го слагам. newsm78

Aз първо слагам мръвките. След това ги изваждам и готвя зеленчуците и останалите продукти. Накрая ги смесвам.
Иначе аз го използвам върху стъклокерамика, само че много трябва да се внимава и да се нагрява много бавно, за да не се спука! Първия път го мазах обилно с олио, като постепенно го нагрявах, докато попие хубаво (така ми бяха казали).
Мия го всеки път с веро, няма никакъв проблем.

А относно цвета, всички в началото са светли, с течение на времето от готвенето потъмняват.
Палачинки още не съм правила в него.

# 110
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
realist , понеже питаш за сачовете - моя е чугунен на 20 години с дръжка. Правих редовно катми на него, не би трябвало и с палачинките да има проблем. Казвам правих, защото от година съм на индукционни котлони и не мога да го ползвам. И за това има решение обаче, преди време в кауфланд бях виждала плочки за такива котлони, с които може да се ползват всякакви тенджери и тигани.   

# 111
  • Мнения: 1 252
Глинени има навсякъде. Кажете от къде мога да си купя чугунен?

# 112
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
Виж на този въпрос не мога да отговоря. Сестра ми има тиган на Таурус  ,ако не се лъжа и май е чугунен - тежък е, не залепват в него храните.

# 113
  • Мнения: 1 732
Много благодаря за отговорите.   bouquet
Аз чугун не искам . проучвала съм го.
Причините са няколко.

Сачът от глина ме интересува.
Как се правят палачинки в него. Преди всяка палчинка ли се слага мазнина?
Залепва ли?
Как се почиства след това?
Някак от прочетеното до сега нехигиенично ми се вижда  Blushда не се мие и да се наслагват остатъци в порите на глината.  newsm78
Не се ли развиват бактерии, не гранясва ли мазнината?
Има ли риск  от преминаване в храната на токсични вещества./т.е. сачът да е произведен с вредни добавки/Тези сачове, които ползвате,  имат ли сертификат,че не съдържат тежки метали, например.
Търсих начин да намеря он-лайн вариант за закупуване и намерих това.
Дали е подходящо?

# 114
  • Мнения: 79
Tова ми прилича по-скоро на керамичен съд.

# 115
  • Мнения: 1 732
Tова ми прилича по-скоро на керамичен съд.
ами добре.
дали няма да върши подобна работа?
керамиката е близка до глината...../все са силикати/.

# 116
  • Мнения: 6 799
realist, не знам дали ще останеш доволна, ако ти кажа какво пише на етикета на моя сач(сега видях-покрай другата тема и аз се пощурих  Simple Smile). Та там пише, че съответства на изискванията на ЕИО и че съдържа Pb и Cd (демек - олово и кадмий). Всъщност аз знаех, че глинените съдове имат съдържание на олово, но мислех, че само при тези, които са глазирани отвътре(не знам дали това е точната дума), а сачът не е. Аз моя сач си го мия с веро и гъба, не е замирисал. А цветът зависи от това доколко е изпечена глината.
 

# 117
  • Мнения: 1 732
Fortuna ,

благодаря!
странно, че са писали,че съдържа кадмий и олово.
 
Явно  в допустимите граници, според европейските изисквания.

# 118
  • Мнения: 6 799
Fortuna ,

благодаря!
странно, че са писали,че съдържа кадмий и олово.
 
Явно  в допустимите граници, според европейските изисквания.

Не знам дали е странно, но според мен е похвално.  Peace
Ето линк на фирмата, от която съм купила моя сач: http://www.gia-bg.com/index.php

# 119
  • София
  • Мнения: 3 612
Вчера минавах през женския пазар,в частта където продават точно глинените съдове и попитах едни продавач за сачовете.Каза ми,че за да се ползват на стъклокерамика,трябва котлона да е по-голям или равен по площ със сача, иначе има опастност да се пукне,че не се нагрява равномерно.Понеже в моя случай това е невъзможно(малки са ми плочите)ми остава едниствено вариант да си взема за вилата,където вече ще мога да го ползвам на огън.

# 120
  • Мнения: 1 732
Fortuna ,

благодаря!
странно, че са писали,че съдържа кадмий и олово.
 
Явно  в допустимите граници, според европейските изисквания.

Не знам дали е странно, но според мен е похвално.  Peace
Ето линк на фирмата, от която съм купила моя сач: http://www.gia-bg.com/index.php

Много съм заинтригувана. Благодаря за линка.   bouquet Hug

Моля те, сподели опит как си готвила зеленчуците  в/у сача си.
Слагаш ли го в/у керамичен котлон.
Имаш ли опит с палачинки?
колко пъти си го ползвала?
ще ти бъда благодарна да споделиш за всичко, за което се сетиш. Simple Smile Peace
с каква мазнина го маза . Пече ли го после с нея и как.
колко е гаранцията на сача?
колко е тежък?
каква му е цената?

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 18:48 от realist

# 121
  • Мнения: 205
realist,може и да си прегледала цялата тема вече,но все пак погледни на втора страница мнението на gerganadim - там нагледно е показано как става готвенето,дори има и рецепта.Доколкото мога да видя,сачът е поставен на газов или ел.котлон,за керамичен не мога да говоря.Като запържеш месото и зеленчуците,плочата/сачът може да ги доопечеш във фурна (моя приятелка направо го пече) А относно цената,виждала съм в магазините сачове по 10 лв.Гаранция мисля че нямат,то за тия пари...Не е тежка плочата,понякога повече ми тежат металните дръжки(някои са от ковано желязо и са много красиви) Отначало сачовете са с типичен цвят на негледжосана глина,после цветът им се променя до лъскаво черен (поръчай си в ресторант и ще видиш какъв е цветът от много ползване).За друго не се сещам да пиша.Тая тема като я отворя и всеки път огладнявам,независимо кога съм яла.   Hug

ПС:Мен обаче продължава да ме притеснява съдържанието на олово и кадмий "в рамките на допустимото".А колко е "допустимото"?   Thinking

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 10:51 от кокоми

# 122
  • Мнения: 1 732
кокоми ,
много ти благодаря, че ми обърна внимание.

ДА, бях го чела в началото .
Аз месо не готвя. Веге съм. Интерсуват ме палачинки. /И може би само зеленчуци/.
С месо виждам, че се маже с много мазнина- сланина.
а с палачинките , какво се прави? преди всяка палачинка се маже също мазнина обилно ли?

А това,че сачът почернявал пък ми се струва много нехигиенично.  Blush
Все ми се струва,че това са разни биоологични остатъци, запечатани в порите на глината, овъглени, гранясали....залепнали.......
така ли е?

Винце пък споделя,че й се е опушила къщата, като е сложила в/у стъклокерамичния си котлон. Това заради самият сач или заради продуктите върху него? Rolling Eyes

чудя се дали не е по- добре да се вземе сач с глазура.

# 123
  • Мнения: 205
кокоми ,
много ти благодаря, че ми обърна внимание.

Ама моля ти се,нали знаеш,че те преследвам от темата за Безвредните съдове,(за чугуна)...   Laughing 

За жалост обаче нищо друго не мога да кажа за сачовете.И за палачинките.Не мога и да ти кажа дали като се закупят трябва да се мажат с мазнина и да се опекат във фурната,защото още в другата тема ти казах,че тепърва ми предстои обзавеждане с посуда.Относно почерняването - то по-скоро е като филм върху повърхността,не си го представяй като някакви нечистоплътни остатъци от храна.За тия пари(най - малко 10 лв) мога да преценя дали да го мия с препарат,или не; дали с грапавото,или с мекото на гъбата; да го кисна ли предварително,или не и дори и да се развали няма да ме е яд,защото все пак не е като да съм дала 500лв за чугунена тенджера.  Grinning  з тъкмо бях решила да си купувам негледжосан и отнякъде изкочиха кадмия и оловото...   ooooh!
Виждам,че тук е само за рецепти и затова писах за сачовете в Безвредните,но никой не ми отговори.Съжалявам,че стана дълго...

# 124
  • Мнения: 6 799
Купих си сача през лятото и го ползвах върху газово барбекю. Само веднъж във фурната, защото ми свърши газта.
Тежичък е сачът, особено ми беше трудно да го извадя от фурната - тежи, пари... Затова вече само върху барбекюто. Като е готово ястието, сипвам оттам без да го местя ( досвидяха ми се пари за металната подложка Embarassed)
Преди първото ползване го намазах обилно с олио ( така пишеше на етикета) и след 15мин. беше готов за употреба. Мажа го само с олио преди да започна да готвя. Ето я рецептата(тя беше предложена на етикета):
пилешко филе - 300гр
моркови - 3бр.
чушки - 2бр.
царевица, броколи - по 50гр.
бекон, гъби, кашкавал - по 100гр.
топено сирене, готварска сметана - по 50гр.
соев сос, къри, джинджифил
Пилешкото филе се слага в предварително загрятия сач с малко олио. След неговото запичане се прибавят морковите и чушките. Когато станат готови се прибавят и останалите зеленчуци. Ястието се бърка непрекъснато. Прибавя се бекона. Накрая се добавя сметаната, соевия сос, подправките и топеното сирене. На вече готовото ястие може да се настърже кашкавал.
Палачинки не съм правила, а и мисля, че класическите тънички палачинки, каквито ги обичам, няма да могат да се постигнат в сача, по-скоро катми.
И последно - моят сач го мия с веро и гъба, не си спомням колко струва, но не беше скъп (примерно около 20лв), диаметърът му е 30см.
Дано съм била полезна.
П.П. Рецептата я модифицирах - слагам тиквичка, патладжан и картофи на пръчици, гъби на филийки, пиперки на шайби, месо(пилешко или свинско - на хапки), домат на кубчета и като подправка магданоз и малко винце. Накрая наръсвам с кашкавал.

# 125
  • Мнения: 1 732

кокоми, Fortuna ,

благодаря ви много за отговорите!    bouquet

ориентирахте ме идеално. Simple Smile

# 126
  • sofia
  • Мнения: 127
Аз направих сач с голям страх на керамични котлони, но си останах само със страха Laughing. Сложих го на тройния котлон, като сача е по-голям от него с около 2-3 см в диаметър. Нагрявах го постепенно - за 5-6 минути на първа степен, после на втора и т.н. до 9-та (толкова са степените на котлоните ми). Предварително го намазах с олио, а отделно сипах на дъното около 1/2 см олио. Като се сгорещи достатъчно сложих месото (смес пилешко бон филе и свинско, нарязано на парчета, предварително мариновано с бяло вино, малко соев сос, малко олио, счукани 2-3 скилидки чесън, сол, черен пипер и риган). Като стана готово го извадих и сложих зеленчуците - нарязан на филийки лук, моркови, нарязани на пръчици, нарязана чушка. Като се запържиха и те, ги извадих и сложих гъби (тъй като нямах пресни, използвах мариновани нарязани). Запържих ги и тях. Като станаха готови върнах в сача месото и зеленчуците. Хубаво обърках като прибавих малко бяло вино. Накрая добавих нарязана моцарела поради липса на кашкавал вкъщи. Резултатът беше невероятен.
Мен специално ме беше страх, че по някакъв начин ще повредя керамичната плоча, но това не стана.
Другият ми страх беше как ще преместя горещия сач върху поставката, но и това се оказа лесно.
Обещах, че тия дни ще направя пак и тогава ще снимам, за да онагледя. 

# 127
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772

Винце пък споделя,че й се е опушила къщата, като е сложила в/у стъклокерамичния си котлон. Това заради самият сач или заради продуктите върху него? Rolling Eyes


Заради мазнината - сачът се е пропил с мазнина и затова пуши.

# 128
  • Мнения: 1 732
благодаря ,  ku4o   bouquet

това вече съвсем ме отказа от глинен сач. Simple Smile

# 129
  • София
  • Мнения: 28
Запис и молба за рецептата за Пилешки дробчета по селски и пица на сач !!! Simple Smile

# 130
  • Мнения: 118
За колко време става яденето на сач, повече ли ако се готви по стандартен начин? Например месо със зеленчуци и трябва ли първо да се загрее сача, преди да се сложи месото? Това ще е следващата ми покупка, много съм се зарибила  Peace

# 131
  • Мнения: 237
Аз лично го слагам в студена фурна. А иначе  бързо стават нещата. Използвам сача най-вече за пържоли - начуквам ги, осолявам и ги мятам на сача. Печката ми е доста силна и във фурната за около 20-25 минути стават страхотни. По между тях слагам гъби или лук. Понякога като извадя мръвките, слагам зеленчуците и ги запичам за кратко като за гарнитура.

# 132
  • Мнения: 0
МОМИЧЕТА, ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЛИЗАМ В ТОЗИ САЙТ , НО МИ СТАНА МНОГО ИНТЕРЕСНО. ИСКАМ ДА ВИ СПОДЕЛЯ МОЯ ОПИТ СЪС САЧОВЕТЕ. НЕ ТОЛКОВА ГОТВАРСКИ, КОЛКОТО ТЕХНИЧЕСКИ. НА ЖЕНСКИЯТ ПАЗАР САЧОВЕ ИМА КОЛКОТО ИСКАШ. ГОЛЕМИНИТЕ СА РАЗЛИЧНИ И ЦЕНИТЕ СА ДОСТА ПРИЕМЛИВИ. ПРОДАВАТ СЕ СЪС ЖЕЛЯЗНА СТОЙКА И ОТДЕЛНО БЕЗ НЕЯ. СТОЙКАТА Е ПО-СКЪПА, НО Е ПО-ПИНИЗЧИЙСКО. ПОНЕЖЕ САЧОВЕТЕ НЕ СА ГЛЕДЖОСАНИ /ЛЪСКАВИ/ И ПОНЕЖЕ ЖЕНАТА, КОЯТО ГИ ПРОДАВАШЕ БЕШЕ МНОГО ПРИКАЗЛИВА НАУЧИХ МНОГО ЦЕННИ НЕЩА. ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРИ ,ЧЕ САЧА ТРЯБВА ДА СЕ НАПЪЛНИ С ОЛИО И ДА СЕ СЛОЖИ НА ПЕЧКАТА ДОКАТО Е ПРАЗЕН ЗА ДА ОБГОРИ. ДА ТАКА Е. НО ИМА И ПО-ЛЕСЕН НАЧИН,КОЙТО ЖЕНАТА МИ ОБЯСНИ И АЗ ГО НАПРАВИХ. В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 12-13 ДНИ ВСЕКИ ДЕН СИПВАТЕ В САЧА ОБИЛНО ОЛИО И С ПОМОЩТА НА ЧЕТКА ГО НАМАЗВАТЕ - ОТ ВЪТРЕ И ОТ СТРАНИ ПО РЪБЧЕТАТА. ДО ВЕЧЕРТА ТОЙ ИЗПИВА ЦЯЛАТА МАЗНИНА. ТАКА ВСЕКИ ДЕН КАТО КАТО МОЖЕ ДА ГО РАЗМАЗВАТЕ КОГАТО МИНЕТЕ ПОКРАЙ НЕГО. КОГАТО САЧЪТ СЕ "НАПИЕ" ТОЙ СПИРА ДА ПОПИВА. ИЗМИВАТЕ ГО И ЗАПОЧВАТЕ ДА ГОТВИТЕ БЕЗ СТРАХ. НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИЛИ ГАЗОВ КОТЛОН МОЖЕ ДА СЕ ГОТВИ СЪС САЧ, НО ТЪНКОСТТА Е, ЧЕ ГОЛЕМИНАТА НА САЧА ТРЯБВА ДА БЪДЕ КОЛКОТО ГОЛЕМИНАТА НА КОТЛОНА. НАЙ-УДАЧНИ СА ЗА ФУРНА. ВСЕ ПАК САЧА Е СТАР БЪЛГАРСКИ УРЕД, А БАБИТЕ НИ СА ГОТВЕЛИ НА ПЕЧКИ С ДЪРВА, КЪДЕТО ЦЯЛАТА ИМ ПОВЪРХНОСТ СЕ Е НАГРЯВАЛА. ИЗВИНЕТЕ ДАНО НЕ ВИ ДОСАДИХ.АЗ ГОТВЯ ПРЕДИМНО В ГЛИНЕНИ ГРЪНЦИ И НА ФУРНА И НА КОТЛОН. АКО НЯКОЙ ИМА НЯКАКВИ ВЪПРОСИ ЗА ГРЪНЦИТЕ  ЩЕ МУ ОТГОВОРЯ.

# 133
  • Пловдив
  • Мнения: 869
И аз в отбора! Подариха ми сач, и днес реших да го пробвам. Първо загрях на котлона постепенно, като непрекъснато добавях олио. В интерес на истината доста мазнина "изпи" този съд и мислех да го ставя да изстине. Но хвана ме меракът и забърках едно палачинково тесто. Първата палачинка, нищо не стана...разочаровах се! Confused Сложих втора, но не до края на стените на сача, за да мога по-лесно да я подхвана с шпатулка ако пак не ми се получи. Този път стана! Опекох няколко - доволна съм! Тези дни на дневен ред ще е месо със зеленчуци. За протокола само ще кажа, че загрявам на керамичен котлон.

# 134
  • София
  • Мнения: 547
ужасни сте  Twisted Evil
влязох да потърся някоя и друга диетична рецепта и като видях темата за сачовете (отколешна тръпка) Crazy
а като видях и снимките  Crazy Crazy
Два дена вече само за сач си бая Mr. Green. И ЛМ, нали много ме обича (а и му писна да слуша за сачове и рецепти за сач Mr. Green) ми купи.
Продавача заръча да сипя до ръба олио и да го оставя 24 часа да си попива, ама ЛМ не можа да изтрае и каза, че иска риба да му сготвя и то веднага. По вашите препоръки, пекох сача празен с олио около 1 час на силна фурна, и после пекнах филенца от бяла риба, които станаха просто божествени Heart Eyes
Обаче, това, което ме притеснява е, че мазнината от първото готвене, в случая риба, е попило в порите на глината и на следващото готвене, примерно катми или нещо подобно, дали ще миришат на риба? Thinking

# 135
  • Пловдив
  • Мнения: 869
Много е възможно да се случи това...Като го забърса, защо не сложи няколко капки лимон или оцет?  Аз скоро правих свински врат, след това сложих и зеленчуци и като преключих с готвенето го почистих с кухненкси кърпи влажни, после сухи и с няколко капки лимон...Но риба, не съм пекла и не мога да отговоря конкретно.

# 136
  • София
  • Мнения: 547
Благодаря ти, Feis, за лимон и оцет не се бях сетила Simple Smile
Но засега не се наложи - преди обед се измъчих да правя катми - все залепваха посредата, и се разслояваха на две Confused, но определено нямаше никакъв остатъчен мирис или вкус на риба; а вечерта готвих зеленчуци в сача - пак нямаше нищо, слава богу Simple Smile
ще си знам, при по-сериозни миризми малко лимон при почистването Wink

# 137
  • София
  • Мнения: 1 832
Да се запиша и аз в тази вкусна тема. Имам сач от доста време ползваме го навън върху открит огън /но не много силен, от време на време добавяме въглени, които сме издърпали навън, като първо го затопляме /стои близо до огъня/ и на бакона си имаме барбекю. Ето малко снимки
От балкона

За мазнина може да се използват и пилешки кожички

От палатки



Картофите са нарязани на много тънко и се пържат в мазнина от пилешки кожи /колко "диетично"!!!/

# 138
  • София
  • Мнения: 1 832
И още малко, дано не съм ви досадила!

И пак от балкона

# 139
# 140
  • София
  • Мнения: 547
Верабел Simple Smile
страхотни снимки, изглежда много вкусно Simple Smile
почивните дни се задават с пълна пара, цялото семейство ще се събере и показаните идеи са ми добре дошли Simple Smile
 Hug

# 141
  • София
  • Мнения: 1 832
Верабел Simple Smile
страхотни снимки, изглежда много вкусно Simple Smile
почивните дни се задават с пълна пара, цялото семейство ще се събере и показаните идеи са ми добре дошли Simple Smile
 Hug
Много благодаря!
Мина фон Вангел, приятно изкарване и вкусни сачове! Да покажеш снимки!

# 142
  • София
  • Мнения: 547
Верабел Simple Smile
ако мога да снимам, задължително; щото като готвя, само ме обикалят и дават зор  Mr. Green

# 143
  • Мнения: 1 232
Сега са записвам, после ще чета!

# 144
  • Мнения: 67
Къде в София може да се намери сач който да издържа на директен огън и керамичен плот?

# 145
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772
Купувала съм си сач от метро, на женския пазар - там, където продават грънците, сигурно също има. Но за керамичния котлон не знам - не бих сложила сач върху него (не заради сача, а защото си пазя котлоните)

# 146
  • out of space
  • Мнения: 8 574
А като готвите на сач, слагате ли мазнина?  Thinking

# 147
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Здравейте,
И ние се сдобихме със сач и го изпекохме с олио докато спря да попива. Не сме го ползвали още, защото много силно ми мирише на застояло олио. Има ли решение за този проблем. Не съм го мила, защото не знам как ще му се отрази  Thinking

# 148
  • Ст.Загора
  • Мнения: 685
tany3dj и при мен така се получи, спазих всички инструкции които ми дадоха когато го купих от Бачковския манастир. Един път се опитах да направя катми и опуших целия апартамент, толкова силно кадеше и миришеше на застояло олио , въпреки че ги пекох на съвсем слаб огън. Катмите и те бяха поели ужасната миризма . Сега си отлежава в един шкаф.

# 149
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Чудя се ако го окадя яко на огнище, дали ще има някакъв резултат... Скоро ще пробвам - само да спрат дъждовете Simple Smile

# 150
  • Мнения: 118
И при мен се получи така, аз вече си го мия с веро и вода след всяко ползване, напоих го с оцет да постои и после го измих, натърках го и с разрязана глава лук, и мисля, че се пооправиха нещата. Пробвайте, може да се получи!  Rolling Eyes

# 151
  • София
  • Мнения: 547
Здравейте Simple Smile

най-накрая си прибрах сача от мамини (всеки път като си ходя, забравям да си го взема). Преди 2 години, като си го купих, готвих няколко пъти, голям мерак ми беше. Както си му е редът, го мазах с олио, пекох на фурна и т.н. Бях го увила в една торба, но сега го намерих без торбата Confused - отгоре прашасал, а отдолу - олиото с което е бил напоен, потекло/пропуснало и гранясало. Стои мътно и твърдо и не става да се избърше Sick
Сега се чудя как да процедирам - да го нагрявам ли, да рискувам да го мия на чешмата ли? нещо с лук, хляб с мляко ли да го почиствам.. newsm78
Да не говорим, че и котлона ми е керамичен, та хич не съм сигурна, ако се спука от кое по-напред ще е Grinning

# 152
  • Мнения: 230
и аз вече имам сач и се записвам да ви следя. засега проучвам как да го обработя първоначално та да ми е верен по-дълго. казаха ми че по-добре било със лой да се намаже.

# 153
  • Мнения: 5 254
Купих си сач и сега ще прочета темата как точно да действам  Peace Съжалявам, че не си купих поставка от Троян и сега се чудя във Варна къде мога да си намеря  Thinking

# 154
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
Радина - в СБА -Аспарухово на втория етаж има поставки за сач няколко размера видях

# 155
  • варна
  • Мнения: 1 830
Купих си сач и сега ще прочета темата как точно да действам  Peace Съжалявам, че не си купих поставка от Троян и сега се чудя във Варна къде мога да си намеря  Thinking
И в Метро има Hug

# 156
  • Мнения: 5 254
Чудесни неща се получиха в сача, с голям кеф ги готвих и ядохме. Но за съжаление сача ми се пукна, не знам от газта ли е или просто е имало шупла....

# 157
  • Мнения: 0
Здравейте момичета, следя темата с интерес. Ето го и моят сач Simple Smile Хубава и спокойна вечер Simple Smile

# 158
  • Мнения: 0
Да се запиша и аз в тази вкусна тема. Имам сач от доста време ползваме го навън върху открит огън /но не много силен, от време на време добавяме въглени, които сме издърпали навън, като първо го затопляме /стои близо до огъня/ и на бакона си имаме барбекю. Ето малко снимки
От балкона
Тази твой пост беше пресуден да се регистрирам на форума. javascript:void(0);
Мислам че ме разбирате т.е се надявам , защото не знам да пиша по блгарски- аз сам от  Македония Simple Smile
verabel  chef снимките ти се отлични и апетитни, но при нас няма такива сачове

# 159
  • Далече, далече...
  • Мнения: 96
И аз се сдобих  със сач.  Grinning Ще го пробвам на газовия котлон...дано няма поражения newsm78

# 160
  • София
  • Мнения: 1 832
Да се запиша и аз в тази вкусна тема. Имам сач от доста време ползваме го навън върху открит огън /но не много силен, от време на време добавяме въглени, които сме издърпали навън, като първо го затопляме /стои близо до огъня/ и на бакона си имаме барбекю. Ето малко снимки
От балкона
Тази твой пост беше пресуден да се регистрирам на форума. javascript:void(0);
Мислам че ме разбирате т.е се надявам , защото не знам да пиша по блгарски- аз сам от  Македония Simple Smile
verabel  chef снимките ти се отлични и апетитни, но при нас няма такива сачове

Благодаря, макар и с много закъснение!

# 161
  • Мнения: 1

Здравейте,
И ние се сдобихме със сач и го изпекохме с олио докато спря да попива. Не сме го ползвали още, защото много силно ми мирише на застояло олио. Има ли решение за този проблем. Не съм го мила, защото не знам как ще му се отрази  Моля ,дайте ми съвет !!!
ПОЗДРАВИ

# 162
  • Мнения: 1 232
Аз знам, че керамичен сач се маже само със свинска мас или зехтин.
Те нямат свойството да гранясват.

Ние на 2 пъти си купувахме сач и двата пъти бяха некачествени. Имаше пясък в клината.  Sick #Crazy Представете си.

Може ли да ми кажете, тези които имате от Ветро такива сачове, дали са ви качествени.
Второ, Ползвате ли сача на керамичен котлон? Надрасква ли се котлона?

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 08:24 от ябълка

# 163
# 164
  • Мнения: 3 407
Здравейте момичета!
Защо да не се мие сач, не мога да разбера? Аз имам гювеч и гювечета, глинени и си ги мия и нямат никакъв проблем ...
Странно е да си сготвил и да го забършеш с хартия, то така е един вид си е мръсно..


Та, аз идвах с друга мисъл.
Може ли да ми предложите рецепти за сач?
Без месо.... защото в къщи ядем единствено кайма, т.е. кюфтета и кебапчета.
Всичко друго ни е постно, картофки и разни други /чушки не ядем!/ .

Мислех си за някакъв сач с пърленка и нещо да има , но не мога да намеря рецепти. То всичко е свързано с пилешки и свински късчета месо, а мен това не ме устройвра.

За сега само тази рецепта харесах, но ми се иска да имам още няколко, за да редувам.
https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/07/meatballs-and … lay-pot-sach.html

# 165
  • Мнения: 1 429
Здравейте,темата е стара,но имам някои въпроси,дано ми отговорите.Вчера за първи път пекох на сача си,във фурната.Първо опекох зеленчуците( лук, чушка, тиквичка,гъби),извадих ги и сложих месото , свинско и пилешко.Като се поизпече,добавих зеленчуците.Обаче: стана много течно, пуснаха много вода, предполагам зеленчуците,струва ми се,че ги готвих прекалено много,станаха едни меки,а не леко хрупкави.
Другото което не ми е ясно,трябва ли да готвя само на долен реотан и да обръщам местото/зеленчука или да пека и на горен?Вкуса дали ще е различен.И върху решетката на фурната ли слагам сача или директно на дъното?
Не мога да го ползвам на котлона си, защото сача ми е много голям.Иначе нямаше да имам тези чуденки за фурната и щях да си готвя на котлона директно.
А и последно,как се слага върху запален огън?Че ми се иска да го пробваме на барбекюто,на дървени въглища.Палим и докато не се е разпалил хубаво огъня ли се слага?Назад в темата е писано,че се държи сача до огъня да се нагрее,ама някак си не виждам как ще се получи това с барбекюто.

# 166
  • Мнения: 550
Здравейте,
И аз имам няколко въпроса. Коя степен на керамичния котлон ползвате ориентиеровъчно (от 1 до 9 са моите) ?
И "дима" повече ли е отколкото, когато готвите на тигана примерно ?

# 167
  • Добрич
  • Мнения: 5 462
Моят сач е голям и дълбок и го ползвам само във фурната. Поставям го върху скарата и пускам и двата реотана. Докато се пече поставям капака му върху печката, за да се нагрее и после да мога да захлюпя готовата храна. Пълня го много, по точно го препълвам. За да не се разсипят зеленчуците им правя "подпорки" от моркови. Пека около час и половина, като по средата на времето разбърквам. Пека основно зеленчуци, стават много вкусни, но никога не са били хрупкави. Течността се изпарява по време на печенето и няма сос, когато се сервира.
За да не се пукне сачът трябва да се поставя на студена печка. Много си го харесвам и не бих рискувала с гореща повърхност.





# 168
  • Мнения: 1 232
Вела,
Сачът ти е превъзходен. Може ли да напишеш зеленчуците?
Виждам морков , чушка, патладжан, гъба.
Предполагам има и друго.

# 169
  • Добрич
  • Мнения: 5 462
Благодаря!  Зеленчуците не са нищо особено. Обикновено слагам морков, пипер зелен и червен, гъби, лук, патладжан и по-рядко тиквичка.

# 170
  • Мнения: 5 135
Има ли някой в темата да помогне. Купих сач, че голям мерак ми беше да приготвя нещо на него. Приложих му закаляване като го напоих обилно с олио и го награвях постепенно във фурната до 265 градуса. Постепенно попи всичката мазнина, но отдолу гледам е избила мазнина на няколко места и е капало даже във фурната. Това дали означава, че е спукан или, че се е спукал, или е нормално, когато мазнината му дойде в повече. Притеснява ме при готвенето да не тече ако месо или зеленчуци пуснат повеепуеч сокове. Ето и снимка на дъното му, него не бях го омазнила така четох някъде, че не се маже.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт