Рецепти за сач!

  • 125 544
  • 170
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 1 732
Fortuna ,

благодаря!
странно, че са писали,че съдържа кадмий и олово.
 
Явно  в допустимите граници, според европейските изисквания.

Не знам дали е странно, но според мен е похвално.  Peace
Ето линк на фирмата, от която съм купила моя сач: http://www.gia-bg.com/index.php

Много съм заинтригувана. Благодаря за линка.   bouquet Hug

Моля те, сподели опит как си готвила зеленчуците  в/у сача си.
Слагаш ли го в/у керамичен котлон.
Имаш ли опит с палачинки?
колко пъти си го ползвала?
ще ти бъда благодарна да споделиш за всичко, за което се сетиш. Simple Smile Peace
с каква мазнина го маза . Пече ли го после с нея и как.
колко е гаранцията на сача?
колко е тежък?
каква му е цената?

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 18:48 от realist

# 121
  • Мнения: 205
realist,може и да си прегледала цялата тема вече,но все пак погледни на втора страница мнението на gerganadim - там нагледно е показано как става готвенето,дори има и рецепта.Доколкото мога да видя,сачът е поставен на газов или ел.котлон,за керамичен не мога да говоря.Като запържеш месото и зеленчуците,плочата/сачът може да ги доопечеш във фурна (моя приятелка направо го пече) А относно цената,виждала съм в магазините сачове по 10 лв.Гаранция мисля че нямат,то за тия пари...Не е тежка плочата,понякога повече ми тежат металните дръжки(някои са от ковано желязо и са много красиви) Отначало сачовете са с типичен цвят на негледжосана глина,после цветът им се променя до лъскаво черен (поръчай си в ресторант и ще видиш какъв е цветът от много ползване).За друго не се сещам да пиша.Тая тема като я отворя и всеки път огладнявам,независимо кога съм яла.   Hug

ПС:Мен обаче продължава да ме притеснява съдържанието на олово и кадмий "в рамките на допустимото".А колко е "допустимото"?   Thinking

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 10:51 от кокоми

# 122
  • Мнения: 1 732
кокоми ,
много ти благодаря, че ми обърна внимание.

ДА, бях го чела в началото .
Аз месо не готвя. Веге съм. Интерсуват ме палачинки. /И може би само зеленчуци/.
С месо виждам, че се маже с много мазнина- сланина.
а с палачинките , какво се прави? преди всяка палачинка се маже също мазнина обилно ли?

А това,че сачът почернявал пък ми се струва много нехигиенично.  Blush
Все ми се струва,че това са разни биоологични остатъци, запечатани в порите на глината, овъглени, гранясали....залепнали.......
така ли е?

Винце пък споделя,че й се е опушила къщата, като е сложила в/у стъклокерамичния си котлон. Това заради самият сач или заради продуктите върху него? Rolling Eyes

чудя се дали не е по- добре да се вземе сач с глазура.

# 123
  • Мнения: 205
кокоми ,
много ти благодаря, че ми обърна внимание.

Ама моля ти се,нали знаеш,че те преследвам от темата за Безвредните съдове,(за чугуна)...   Laughing 

За жалост обаче нищо друго не мога да кажа за сачовете.И за палачинките.Не мога и да ти кажа дали като се закупят трябва да се мажат с мазнина и да се опекат във фурната,защото още в другата тема ти казах,че тепърва ми предстои обзавеждане с посуда.Относно почерняването - то по-скоро е като филм върху повърхността,не си го представяй като някакви нечистоплътни остатъци от храна.За тия пари(най - малко 10 лв) мога да преценя дали да го мия с препарат,или не; дали с грапавото,или с мекото на гъбата; да го кисна ли предварително,или не и дори и да се развали няма да ме е яд,защото все пак не е като да съм дала 500лв за чугунена тенджера.  Grinning  з тъкмо бях решила да си купувам негледжосан и отнякъде изкочиха кадмия и оловото...   ooooh!
Виждам,че тук е само за рецепти и затова писах за сачовете в Безвредните,но никой не ми отговори.Съжалявам,че стана дълго...

# 124
  • Мнения: 6 899
Купих си сача през лятото и го ползвах върху газово барбекю. Само веднъж във фурната, защото ми свърши газта.
Тежичък е сачът, особено ми беше трудно да го извадя от фурната - тежи, пари... Затова вече само върху барбекюто. Като е готово ястието, сипвам оттам без да го местя ( досвидяха ми се пари за металната подложка Embarassed)
Преди първото ползване го намазах обилно с олио ( така пишеше на етикета) и след 15мин. беше готов за употреба. Мажа го само с олио преди да започна да готвя. Ето я рецептата(тя беше предложена на етикета):
пилешко филе - 300гр
моркови - 3бр.
чушки - 2бр.
царевица, броколи - по 50гр.
бекон, гъби, кашкавал - по 100гр.
топено сирене, готварска сметана - по 50гр.
соев сос, къри, джинджифил
Пилешкото филе се слага в предварително загрятия сач с малко олио. След неговото запичане се прибавят морковите и чушките. Когато станат готови се прибавят и останалите зеленчуци. Ястието се бърка непрекъснато. Прибавя се бекона. Накрая се добавя сметаната, соевия сос, подправките и топеното сирене. На вече готовото ястие може да се настърже кашкавал.
Палачинки не съм правила, а и мисля, че класическите тънички палачинки, каквито ги обичам, няма да могат да се постигнат в сача, по-скоро катми.
И последно - моят сач го мия с веро и гъба, не си спомням колко струва, но не беше скъп (примерно около 20лв), диаметърът му е 30см.
Дано съм била полезна.
П.П. Рецептата я модифицирах - слагам тиквичка, патладжан и картофи на пръчици, гъби на филийки, пиперки на шайби, месо(пилешко или свинско - на хапки), домат на кубчета и като подправка магданоз и малко винце. Накрая наръсвам с кашкавал.

# 125
  • Мнения: 1 732

кокоми, Fortuna ,

благодаря ви много за отговорите!    bouquet

ориентирахте ме идеално. Simple Smile

# 126
  • sofia
  • Мнения: 127
Аз направих сач с голям страх на керамични котлони, но си останах само със страха Laughing. Сложих го на тройния котлон, като сача е по-голям от него с около 2-3 см в диаметър. Нагрявах го постепенно - за 5-6 минути на първа степен, после на втора и т.н. до 9-та (толкова са степените на котлоните ми). Предварително го намазах с олио, а отделно сипах на дъното около 1/2 см олио. Като се сгорещи достатъчно сложих месото (смес пилешко бон филе и свинско, нарязано на парчета, предварително мариновано с бяло вино, малко соев сос, малко олио, счукани 2-3 скилидки чесън, сол, черен пипер и риган). Като стана готово го извадих и сложих зеленчуците - нарязан на филийки лук, моркови, нарязани на пръчици, нарязана чушка. Като се запържиха и те, ги извадих и сложих гъби (тъй като нямах пресни, използвах мариновани нарязани). Запържих ги и тях. Като станаха готови върнах в сача месото и зеленчуците. Хубаво обърках като прибавих малко бяло вино. Накрая добавих нарязана моцарела поради липса на кашкавал вкъщи. Резултатът беше невероятен.
Мен специално ме беше страх, че по някакъв начин ще повредя керамичната плоча, но това не стана.
Другият ми страх беше как ще преместя горещия сач върху поставката, но и това се оказа лесно.
Обещах, че тия дни ще направя пак и тогава ще снимам, за да онагледя. 

# 127
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772

Винце пък споделя,че й се е опушила къщата, като е сложила в/у стъклокерамичния си котлон. Това заради самият сач или заради продуктите върху него? Rolling Eyes


Заради мазнината - сачът се е пропил с мазнина и затова пуши.

# 128
  • Мнения: 1 732
благодаря ,  ku4o   bouquet

това вече съвсем ме отказа от глинен сач. Simple Smile

# 129
  • София
  • Мнения: 28
Запис и молба за рецептата за Пилешки дробчета по селски и пица на сач !!! Simple Smile

# 130
  • Мнения: 118
За колко време става яденето на сач, повече ли ако се готви по стандартен начин? Например месо със зеленчуци и трябва ли първо да се загрее сача, преди да се сложи месото? Това ще е следващата ми покупка, много съм се зарибила  Peace

# 131
  • Мнения: 237
Аз лично го слагам в студена фурна. А иначе  бързо стават нещата. Използвам сача най-вече за пържоли - начуквам ги, осолявам и ги мятам на сача. Печката ми е доста силна и във фурната за около 20-25 минути стават страхотни. По между тях слагам гъби или лук. Понякога като извадя мръвките, слагам зеленчуците и ги запичам за кратко като за гарнитура.

# 132
  • Мнения: 0
МОМИЧЕТА, ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЛИЗАМ В ТОЗИ САЙТ , НО МИ СТАНА МНОГО ИНТЕРЕСНО. ИСКАМ ДА ВИ СПОДЕЛЯ МОЯ ОПИТ СЪС САЧОВЕТЕ. НЕ ТОЛКОВА ГОТВАРСКИ, КОЛКОТО ТЕХНИЧЕСКИ. НА ЖЕНСКИЯТ ПАЗАР САЧОВЕ ИМА КОЛКОТО ИСКАШ. ГОЛЕМИНИТЕ СА РАЗЛИЧНИ И ЦЕНИТЕ СА ДОСТА ПРИЕМЛИВИ. ПРОДАВАТ СЕ СЪС ЖЕЛЯЗНА СТОЙКА И ОТДЕЛНО БЕЗ НЕЯ. СТОЙКАТА Е ПО-СКЪПА, НО Е ПО-ПИНИЗЧИЙСКО. ПОНЕЖЕ САЧОВЕТЕ НЕ СА ГЛЕДЖОСАНИ /ЛЪСКАВИ/ И ПОНЕЖЕ ЖЕНАТА, КОЯТО ГИ ПРОДАВАШЕ БЕШЕ МНОГО ПРИКАЗЛИВА НАУЧИХ МНОГО ЦЕННИ НЕЩА. ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРИ ,ЧЕ САЧА ТРЯБВА ДА СЕ НАПЪЛНИ С ОЛИО И ДА СЕ СЛОЖИ НА ПЕЧКАТА ДОКАТО Е ПРАЗЕН ЗА ДА ОБГОРИ. ДА ТАКА Е. НО ИМА И ПО-ЛЕСЕН НАЧИН,КОЙТО ЖЕНАТА МИ ОБЯСНИ И АЗ ГО НАПРАВИХ. В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 12-13 ДНИ ВСЕКИ ДЕН СИПВАТЕ В САЧА ОБИЛНО ОЛИО И С ПОМОЩТА НА ЧЕТКА ГО НАМАЗВАТЕ - ОТ ВЪТРЕ И ОТ СТРАНИ ПО РЪБЧЕТАТА. ДО ВЕЧЕРТА ТОЙ ИЗПИВА ЦЯЛАТА МАЗНИНА. ТАКА ВСЕКИ ДЕН КАТО КАТО МОЖЕ ДА ГО РАЗМАЗВАТЕ КОГАТО МИНЕТЕ ПОКРАЙ НЕГО. КОГАТО САЧЪТ СЕ "НАПИЕ" ТОЙ СПИРА ДА ПОПИВА. ИЗМИВАТЕ ГО И ЗАПОЧВАТЕ ДА ГОТВИТЕ БЕЗ СТРАХ. НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИЛИ ГАЗОВ КОТЛОН МОЖЕ ДА СЕ ГОТВИ СЪС САЧ, НО ТЪНКОСТТА Е, ЧЕ ГОЛЕМИНАТА НА САЧА ТРЯБВА ДА БЪДЕ КОЛКОТО ГОЛЕМИНАТА НА КОТЛОНА. НАЙ-УДАЧНИ СА ЗА ФУРНА. ВСЕ ПАК САЧА Е СТАР БЪЛГАРСКИ УРЕД, А БАБИТЕ НИ СА ГОТВЕЛИ НА ПЕЧКИ С ДЪРВА, КЪДЕТО ЦЯЛАТА ИМ ПОВЪРХНОСТ СЕ Е НАГРЯВАЛА. ИЗВИНЕТЕ ДАНО НЕ ВИ ДОСАДИХ.АЗ ГОТВЯ ПРЕДИМНО В ГЛИНЕНИ ГРЪНЦИ И НА ФУРНА И НА КОТЛОН. АКО НЯКОЙ ИМА НЯКАКВИ ВЪПРОСИ ЗА ГРЪНЦИТЕ  ЩЕ МУ ОТГОВОРЯ.

# 133
  • Пловдив
  • Мнения: 870
И аз в отбора! Подариха ми сач, и днес реших да го пробвам. Първо загрях на котлона постепенно, като непрекъснато добавях олио. В интерес на истината доста мазнина "изпи" този съд и мислех да го ставя да изстине. Но хвана ме меракът и забърках едно палачинково тесто. Първата палачинка, нищо не стана...разочаровах се! Confused Сложих втора, но не до края на стените на сача, за да мога по-лесно да я подхвана с шпатулка ако пак не ми се получи. Този път стана! Опекох няколко - доволна съм! Тези дни на дневен ред ще е месо със зеленчуци. За протокола само ще кажа, че загрявам на керамичен котлон.

# 134
  • София
  • Мнения: 547
ужасни сте  Twisted Evil
влязох да потърся някоя и друга диетична рецепта и като видях темата за сачовете (отколешна тръпка) Crazy
а като видях и снимките  Crazy Crazy
Два дена вече само за сач си бая Mr. Green. И ЛМ, нали много ме обича (а и му писна да слуша за сачове и рецепти за сач Mr. Green) ми купи.
Продавача заръча да сипя до ръба олио и да го оставя 24 часа да си попива, ама ЛМ не можа да изтрае и каза, че иска риба да му сготвя и то веднага. По вашите препоръки, пекох сача празен с олио около 1 час на силна фурна, и после пекнах филенца от бяла риба, които станаха просто божествени Heart Eyes
Обаче, това, което ме притеснява е, че мазнината от първото готвене, в случая риба, е попило в порите на глината и на следващото готвене, примерно катми или нещо подобно, дали ще миришат на риба? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт